Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Huspenina neboli sulc (archiv)
![]() |
Z. Mawe 15.9.2023 17:28tak huspeninu ani sulc nemusim, ale zase sem si predstavila, jak ty plny pupky do sebe dostali jeste huspeninu a nakonec jeste na soutezeni se dostalo a dalsi sulciky do pupiku se vesli :) Dekuji za milou vzpominku |
![]() |
T. Zana 15.9.2023 12:26Sulc doma nedělám - Franta ho má docela rád, ale já si tak jako vezmu, když dostanu, jinak tu potřebu nemám. Vím, že je zdravý Karolína uměla nejen vařit, ale taky psát o jídle |
![]() |
Z. Jenny 15.9.2023 11:51Ach, Karolino, tak právě proto mají mojetvoje kočičky vytříbené chuťové buňky a jakmile vařím nějakou dobrotu ,jsou ve střehu a číhají mi za zády a při rukou,zpracovajících suroviny. |
![]() |
Z. Matylda 15.9.2023 10:20Nevařím, ale u Zelenků si kupuju výbornou tlačenku z krůty. Sulc jako takový mi moc nechutná. Karolíno, vždycky si na tebe vzpomenu... |
![]() |
Z. Tečka 15.9.2023 10:00Já se jednou za čas useberu, koupím kolínko, nožky nepotřebuju, vařím jen pro sebe. Takže kolínko dám vařit, spíš pomalit, s tím kořením, jen tymián vynechávám. Když je koleno zpracovatelné, odeberu ten svalík, co je v celku, a zbytek pomalu vařím dál, se zeleninou. Když už je hotovo, musím ten zbytek vylovit děrovanou naběračkou, jinak to nejde. Mám kus nádherného ovaru, ten miluju, když je kolínko větší, ochutnají i kočky. No a zbytek zpracuju spolu s kusem kůže na sulcík. Nemám v něm ráda zeleninu, jen kousky čistého masa a naškrabanou nebo nadrobno pokrájenou kůži.Není toho moc, tak na dvě misky. Kořením a kyselím až při konzumaci, mně to takhle vyhovuje. Mám báječný vývar, je většinou s játrovými knedlíčky a ten původně odebraný svalík jde do trouby.S bram knedlíkem a zelím taky nemá chybu. Já vím, vařím jako důchodce No, teď je na takové jídlo ještě pořád moc horko, ale bude. Karolíno, je mi smutno, když pročítám mailíky, které jsem si schovala. |
![]() |
L. Lika 15.9.2023 9:32Musela jsem sulcům a tlačence přijít na chuť, ale nakonec - takový želatinový dort s ovocem je taky sulc, ne? Karolína uměla vařit, o tom žádná. Mějte se tu pěkně, ozvu se asi za dva týdny |
![]() |
T. Zana 15.9.2023 12:23Šťastnou cestu! |
![]() |
M. Crossette 15.9.2023 19:24Hezky popsaný zážitek s huspeninami Liko, máš pravdu, želatina je také sulc a dort s ovocem zalitý želatinou je tu oblíbený, nebo jen samotná želatina, která se prodává ve spoustě přichutí. Huspeninu jsem nikdy nedělala a jestli kdy jedla si jaksi nevzpomíná. Jednu dobu jsem tu v horku dělávala zeleninovou tlačenku, tedy směs zeleniny (do chlebíčkové formy) zalitou právě želatinou. Mně totiž přijde, že jak se zelenina dlouho vaří s nožičkami atd. už v ní pak vlastně není žádná chuť, ta se vyvařila a přidává se tedy spíše pro barevnější vzhled huspeniny. Takže bych dala spíše přednost jen čirému sulci bez zeleniny, připadně tedy jen kousky libového masa.
Liko šťastnou cestu ! |
![]() |
A. Alimo 15.9.2023 9:05Mňam Karolíno u Kance ( a Sharko) , dík za inspiraci |
![]() |
Z. Jitur 15.9.2023 8:55Já mám ráda obojí :-)! Občas sulc i tlačenku dělávala doma moje máma... A vyprávění se hezky četlo... |
![]() |
Z. Xerxová 15.9.2023 6:35hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům Sulc se zeleninou já nerada. Miluju tlačenku - libovou. A u nás doma, když se tatínkovi nechtěla hmota dávat do střeva, tak ji vylil na pekáč a říkal tomu sulc. Takže pro mě sulc je tlačenka naležato |
![]() |
Š. Matyášová 15.9.2023 6:15Karolíniny historky, upravené pro čtoucí |

