Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Huspenina neboli sulc (archiv)
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M. Crossette 15.9.2023 19:24Hezky popsaný zážitek s huspeninami Liko, máš pravdu, želatina je také sulc a dort s ovocem zalitý želatinou je tu oblíbený, nebo jen samotná želatina, která se prodává ve spoustě přichutí. Huspeninu jsem nikdy nedělala a jestli kdy jedla si jaksi nevzpomíná. Jednu dobu jsem tu v horku dělávala zeleninovou tlačenku, tedy směs zeleniny (do chlebíčkové formy) zalitou právě želatinou. Mně totiž přijde, že jak se zelenina dlouho vaří s nožičkami atd. už v ní pak vlastně není žádná chuť, ta se vyvařila a přidává se tedy spíše pro barevnější vzhled huspeniny. Takže bych dala spíše přednost jen čirému sulci bez zeleniny, připadně tedy jen kousky libového masa.
Liko šťastnou cestu ! |
Z. Mawe 15.9.2023 17:28tak huspeninu ani sulc nemusim, ale zase sem si predstavila, jak ty plny pupky do sebe dostali jeste huspeninu a nakonec jeste na soutezeni se dostalo a dalsi sulciky do pupiku se vesli :) Dekuji za milou vzpominku |
T. Zana 15.9.2023 12:26Sulc doma nedělám - Franta ho má docela rád, ale já si tak jako vezmu, když dostanu, jinak tu potřebu nemám. Vím, že je zdravý . Karolína uměla nejen vařit, ale taky psát o jídle . |
T. Zana 15.9.2023 12:23Šťastnou cestu! |
Z. Jenny 15.9.2023 11:51Ach, Karolino, tak právě proto mají mojetvoje kočičky vytříbené chuťové buňky a jakmile vařím nějakou dobrotu ,jsou ve střehu a číhají mi za zády a při rukou,zpracovajících suroviny. Sulc si občas dáme a vařím ho podobně, příště zkusím přesně dodržet tvůj recept,mám ráda zeleninu v sulci. Vzpomínám. |
Z. Matylda 15.9.2023 10:20Nevařím, ale u Zelenků si kupuju výbornou tlačenku z krůty. Sulc jako takový mi moc nechutná. Karolíno, vždycky si na tebe vzpomenu... |
Z. Tečka 15.9.2023 10:00Já se jednou za čas useberu, koupím kolínko, nožky nepotřebuju, vařím jen pro sebe. Takže kolínko dám vařit, spíš pomalit, s tím kořením, jen tymián vynechávám. Když je koleno zpracovatelné, odeberu ten svalík, co je v celku, a zbytek pomalu vařím dál, se zeleninou. Když už je hotovo, musím ten zbytek vylovit děrovanou naběračkou, jinak to nejde. Mám kus nádherného ovaru, ten miluju, když je kolínko větší, ochutnají i kočky. No a zbytek zpracuju spolu s kusem kůže na sulcík. Nemám v něm ráda zeleninu, jen kousky čistého masa a naškrabanou nebo nadrobno pokrájenou kůži.Není toho moc, tak na dvě misky. Kořením a kyselím až při konzumaci, mně to takhle vyhovuje. Mám báječný vývar, je většinou s játrovými knedlíčky a ten původně odebraný svalík jde do trouby.S bram knedlíkem a zelím taky nemá chybu. Já vím, vařím jako důchodce, z jednoho kolena čtyři jídla. No, teď je na takové jídlo ještě pořád moc horko, ale bude. Karolíno, je mi smutno, když pročítám mailíky, které jsem si schovala. |
L. Lika 15.9.2023 9:32Musela jsem sulcům a tlačence přijít na chuť, ale nakonec - takový želatinový dort s ovocem je taky sulc, ne? Karolína uměla vařit, o tom žádná. Mějte se tu pěkně, ozvu se asi za dva týdny |
A. Alimo 15.9.2023 9:05Mňam. Už jsme ho dlouho neměli, až někde natrefím na koleno a nožičky, určitě bude . Karolíno u Kance ( a Sharko) , dík za inspiraci |
Z. Jitur 15.9.2023 8:55Já mám ráda obojí :-)! Občas sulc i tlačenku dělávala doma moje máma... A vyprávění se hezky četlo... |
Z. Xerxová 15.9.2023 6:35hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům Sulc se zeleninou já nerada. Miluju tlačenku - libovou. A u nás doma, když se tatínkovi nechtěla hmota dávat do střeva, tak ji vylil na pekáč a říkal tomu sulc. Takže pro mě sulc je tlačenka naležato |
Š. Matyášová 15.9.2023 6:15Karolíniny historky, upravené pro čtoucí .Pro naslouchající měly hlubší rozměr a barvitost...toto vyprávění oživilo nejen dávno snědené huspeniny, ale i ji a Honzu Š., který odešel za Duhu chvíli před ní... a tuhle, až nastanou ty sychravé dny kolem Martina, udělám... |