5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dvojctihodný guláš

Jak vaříte tuto klasiku?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Yga 14.1.2022 9:31

Jo a ještě poznámka - na stará kolena vařím jak za stara ;-D - pěkně na športheltě (pravda, plynovém) na malý plamínek pomalu vše dusím, dusím, dusím ... až to vydusím na mně požadovanou hustotu a měkkost. Už ani nepoužívám papiňák (který kdysi byl mým dobrým kuchařským pomocníkem, protože jsem potřebovala mít uvařeno rychle). A mám doma i takový ten pomalý hrnec (nebo multifunkční? kdo se má v těch herbecích vyznat), který mi doporučila Terka - a radostně se na něj práší v harmaře. Prostě jsem mu nedošla na chuť (a možná jsem spíš nedošla na to, jak ho používat), přestože Terka na něj nedá dopustit. No nic - když je u nás, tak mi na něm aspoň přepustí máslo na ghí. ;-D;-D

Z. Yga 14.1.2022 9:23

Na guláše byl majstr můj nebohý švagr Libor - ach jo, to bylo vždy nebe v hubě! A dělával i tyhle dvou masové a jak říká druhý švagr Jenda "To bylo tááák dobré, že se to dalo mazat i na chleba!" :-):-)

Doma (tím myslím ještě na Vrbici) se vařil zásadně z vepřového (neb kravičku jsme nechovali), až jako samostatná jednotka jsem začala vařit hovězí. Samosebou z kližky, ale nyní mne Terka naučila ho vařit z krku - to je teprve lahoda!

Já teda protlak nepřidávám, ale když je rajčatový čas, tak do hotové cibulky nakrájím hezky vyzrálé rajče (bez šlupek) a vydusím. A co mám hodně ráda - když se mi válí na stole kus zelené papriky (já nevím proč není Jeník schopný sníst celou papriku, vždycky jen půlku a mne pak může vzít čert, když to vidím), tak ji nakrájím k té cibulce a osmahnu zároveň - je to moc dobré (vlastně půlkami paprik jsem zásobená celoročně, tak ji prakticky přidávám ke každému jídlu, kde je základem cibulka).

P.s. majoránku přidávám jen na talíř do všech jídel (mimo bramborák) - tak mne to naučila mamka, protože majoránka v hrnci polívky či guláše způsobuje častější zkysnutí pokrmu. Nevím, jestli je to pravda, ale radši nepokouším osud ;-D

T. Zana 14.1.2022 9:18

Guláš jsme měli včera :-). Dělám ho jen z kližky, v kastrolu na plotně. Na cibuli osmahnu maso s kmínem plus dobrou paprikou a pak stáhnu plamen na minimum a bez podlévání dusím až do úplného vydušení šťávy, nejmíň dvě hodiny. Čím déle, tím lépe. Případně přidám trochu horké vody, ale šetřím s ní.

Jak se to dusí dlouho, rozvaří se ta cibule a už nezahušťuju.

Protlak jsem zatím nenašla odvahu zkusit ;-).

A. Zemanová 14.1.2022 8:44

Papiňák nám nějak odešel. Nejsem si teď jistá, zda do papiňákového nebe, nebo jen do sklepa. Nejspíš to první, ve sklepě je asi jen friťák.

Guláš dělám podobně a dochucování rajčatovým protlakem, ku kterému jsem přišla před pár lety, považuju za veliký vynález. Lžíci až dvě dávám do vývaru a velice dobře ho přivítá kdejaká směs v hluboká pánvi, kterou vydávám za řádné vaření. :-)

Hovězí a vepřové nemíchám (eh, prostě mě to nenapadlo) a do hovězího majoránku obvykle nedávám, leda když chci ozvláštnit ohřívaný zbytek. Tu dávám do zjednodušeného zabíjačkového guláše, kdy používám jen vepřové maso, játra a srdíčko. Už jsem ho dloooouho nedělala a Vašek ho má rád.

Ještě se vrátím k papiňáku. Kdysi jsem ho používala často, když byly děti malé a mladé :-) a byl spěch s jídlem. Teď vývary táhnu na plotně a guláše a další dušené maso strkám do trouby. Přijde mi to chutnější a dělám to v jednom hrnci - kvůli tvaru papiňáku, který mi nějak nesedí, jsem vždycky všechno na dodělání přendavala do jiných hrnců a kastrolů.

Dojídáme těstoviny s omáčkou a mletým hovězím a v plánu je šumajstr (díky, YGO!), ale teď jsi mi na nějaký ten gulášek udělala chuť. Já nejvíc miluju segedín, ale u Vaška je na posledním místě, tak asi ten zabíjačkový bude kompromis. A nedělá se tak dlouho. :-)

Z. Xerxová 14.1.2022 6:37

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Guláš moc nevařím - ty má v repertoáru Pepa a my se tak nějak v kuchyni střídáme. Papiňák moc neužíváme - mám ho spojený s rozvařenými slepicemi pro Aronku - dogu první... To pro ni byla základní poživatina - rozvařená celá slepice bez dlouhých kostí s rohlíky nebo kolínky...