30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dršťková

U mnohých nepochybně nosím dříví do lesa, ale divili byste se – jsou domácnosti, kde manželka odmítá uvařit manželovi dršťkovou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Tečka 16.6.2017 8:58

Re: tak dršťková to je moje

Já taky vařím držťkovku i z vepřových žaludků, pokud narazím na pěkné. Jen je trochu práce s tím loupáním. Jinak u nás v řeznictví mají italské předvařené, strašně dobré. Jen je musím pokrájet na menší kousky, já ty velké nerada.

Dělám jedině na sádlíčkovo-cibulové jíšce, bez zeleniny. Pokud dělám ze žaludků, použiju vývar a zbylý naleju do malé petky do mrazáku na příště. Když nemám vývar, vytáhnu z mrazáku morkovou kost a nechám ji aspoň 2 hodiny táhnout a pak ten vývar doleju i s kostí do polévky a vařím.

Ten balíček drštěk mám tak na 3x, pokrájím všechno najednou a nasáčkuju do mrazáku. Když ji vařím v zimě jako zahřívací, přihodím pár malých susených papriček (teď mám Bird Eye). Jen pak musí člověk dávat pozor, no ale vydržet se to dá.

V málokteré jídelně mi ta polívka chutná, mám prostě problém s tím zasypáním moukou, ta mi prostě drhne na jazyku, ale to u všech zahušťováných polévek.

Z. Lika 16.6.2017 9:08

Re: tak dršťková to je moje

Máš pravdu s tou moukou - musí se povařit aspoň půl hodiny, aby nebyla cítit. A navíc pohlcuje chuť, musí se pak přidávat soli. Taky se jí snažím vyhnout, co to jde.

Jdu guglit, jak vypadá Bird Eye :-)

Z. Tečka 17.6.2017 10:53

Re: tak dršťková to je moje

Já preferuju jíšku jak pod omáčky, tak po zahuštěné polévky. Mouku jen tak prostě neberu, cítím ji, nemůžu ani moravské zelí.

Ty papričky prodávají sušené na trzích, ve stáncích s kořením. Jsou maličké, tak 1,5 cm, na větší hrnec polévky mi jich stačí 5-6, při jídle má občas člověk smůlu, když je přehlédne.

A je fakt, že ta mouka jen tak dosypaná strašně bere chuť.

Z. Inka 16.6.2017 10:28

Re: tak dršťková to je moje

Čemu říkáš loupání vepřových žaludků?? Žaludek operu, uvařím ve dvou vodách, nehezké Manda, hezké my. Nevím, co bych na tom loupala. Jinak je prodávají v každém Rabitu a určitě se dají u řezníka objednat

Z. Tečka 17.6.2017 10:47

Re: tak dršťková to je moje

Včera jsem byla jen ráno, domů jsem přijela až v devět večer, tak odpovídám teď.

Nevím, v jakém stavu ty žaludky kupuješ, ale já z nich po uvaření loupu tu tvrdou šedivou slupku. Ta není k uvaření, natož k ukousání.

U nás je mají často u řezníka v Č.P. a pokud nejsou, dají se objednat v pojízdce, co sem přijiždí každé pondělí. Já si nestěžovala, že bych je nesehnala. Dokonce na to, jaká jsme celkem malá vesnice (městys), se tu dá díky podnikavému řezníkovi koupit jazyk, líčka, a někdy třeba i mozeček.

J. Řezák 16.6.2017 10:54

Re: tak dršťková to je moje

Trochu mnouky je třeba tam dát, ale opravdu jen trochu. Teď řeknu něco hrozného: zkuste tam dát kostku masoxu. A ta paprika musí být pálivá, ať to má říz, nevaříme pro mateřskou školku.

Z. Lika 16.6.2017 11:22

Re: tak dršťková to je moje

Někdy přidávám i trochu chili, ten zázvor sice svoji práci udělá, ale chili je lepší.

Masox možná, ale když je po ruce pořádný vývar, není nad něj.

Š. Matyášová 16.6.2017 11:40

Re: tak dršťková to je moje

a to já přileju i trochu piva....masoxu se nebráním, když vařím pro regiment..jen ta pálivá paprik ami v tom nějak nejede, dělám normální a pak si to kdo chce dochutí..a to jinak rvu pálivý do všeho,i do kakaa...

T. Zana 16.6.2017 12:34

Re: tak dršťková to je moje

Sharko, jak naopak na pálivý moc nejsem, tak v tom kakau to není marný ;-)

Š. Matyášová 16.6.2017 12:40

Re: tak dršťková to je moje

viď že jo Zano,chilli v kakau je moc dobrý....

Z. Vave 16.6.2017 8:22

Nejlepší držkovou mívali

v masně a uzenářství "u Myslíků", jak jsme říkali obchodu na rohu Spálené a Myslíkovy ulice. Pokaždá, když jdu nebo jedu kolem tramvají, přijde mi líto, že tam obchod není. Měli tam taky skvělý zabíjačkový guláš a ovar a bůček ... A dobré maso i uzeniny.

Doma jsem držkovou nikdy nevařila, Vašek ji nejí a jen pro sebe si radši udělám rychlou zelňačku.

Ale když držkovou někdy potkám, dám si ji. Hlavně ale aby byly držky nadrobno pokrájené, protože do nich nějak nedokážu kousnout a polykám je celé. :)

Z. Lika 16.6.2017 8:37

Re: Nejlepší držkovou mívali

Já asi vím, který obchod myslíš - nejsou tam dnes sportovní potřeby? No jo, z uzenářství sport, to jsou věci.

Já dršťkovou taky nejím, ale ráda ji uvařím. Jestli já nejsem tento, dobrák.

K. Holubová 16.6.2017 8:41

Re: Nejlepší držkovou mívali

Jo v Myslíkově, tam se skvěle jedlo! Také teskně vzpomínám. Ale takových míst byly spousty a zmizelo vše v propadlišti dějin. Halt nějaký ten sexshop nebo sportshop je důležitější!

V Mlsárně u nás na Sokolovské dělá Alenka taky vynikající dršťkovku.

A já naopak preferuji ty velké kusy, nadrobno posekané mi vůbec nechutnají. Každý má to své.

O. Joklová 16.6.2017 10:27

Re: Nejlepší držkovou mívali

jéééééé, tak přesně "k Myslíkům" jsem na dršťkovku taky chodívala, v práci jsme sídlili ve Spálené - ale taky na řadě jiných míst po Praze, opravdu ji mám moc ráda

J. Řezák 16.6.2017 10:42

Re: Nejlepší držkovou mívali

Ano, také zamáčknu slzu. Vím,, že tam bylo nesnesitelné prostředí - horko, pára, "vůně" všeho, co tam vařili, ale bylo to boží. Měli také vynikající sekanou, křupavé houstičky ... teď je tam snad mekáč či KFC, prostě hnus. A vzpomínáte také, že asi uprostřed Václaváku na pravé straně (nahlíženo od koně) byla taková zabíjačková jídelna, chodilo se tam do suterénu, nebyla moc velká, ale také boží. Držkovka, dvě housky a pivo za bůra. A skvělá rybí restaurace kousek od toho, to už také není.

Z. Lika 16.6.2017 11:25

Re: Nejlepší držkovou mívali

Na tu rybí restauraci si vzpomínám moc dobře, byla v pasáži, jestli se mi to už všechno neplete.

K. Holubová 16.6.2017 11:28

Re: Nejlepší držkovou mívali

Není tam mekáč, je tam prodejna sportovních potřeb!

Hnusnej mekáč je z bývalé dietní jídelny ve Vodičkově ulici proti Dívčí škole. Tam jsem chodívala často na obědy když jsem pracovala v ulici V jámě 1. Měli jsme závodku, ale to byla fakt "závodka", tak jsem to občas prostřídala jinak.

Na Václaváku uprostřed - nahlíženo od koně - vlevo před vstupem do metra byla také skvělá masna s jídelnou. Další byla na Můstku. Pak samozřejmě Koruna. A naprosto dokonalá jídelna byla také u nás na Palmovce - velká, dneska je tam tuším Čs.spořitelna. Tam taky vařili výborné polévky, gulášky....

Nojo, kdeže ty loňské neboli před- a krátce porevoluční časy jsou.

Z. Jitur 16.6.2017 11:43

Re: Nejlepší držkovou mívali

asi v mladších časech, býval na rohu Opletalky mléčný bar

J. Řezák 16.6.2017 11:49

Re: Nejlepší držkovou mívali

Ano, vzpomínám. Tam měli velikánskej krajíc chleba se šlehaným tvarohem, sýrem a vajíčkem, to vše posypáno paprikou, za dvě koruny.

T. Zana 16.6.2017 12:37

Re: Nejlepší držkovou mívali

Taky skvělej byl mléčnej bar na Kulaťáku, ten vydržel dlouho, trochu menší a už ne tak báječnej, ale pro tu vzpomínku jsem občas zašla. Až letos jsem tam narazila na zavřený dveře :-(

K. Holubová 16.6.2017 14:20

Re: Nejlepší držkovou mívali

Prý ho předělávají. Já tomu ale moc nevěřím!

Z. Inka 16.6.2017 11:59

Re: Nejlepší držkovou mívali

Jo tak tam jsem chodívala s maminkou a babičkou a jak mně chutnal uzený tuňák

http://www.biorevue.cz/styl/rybi-mag-jindrich-vanha#.WUOrqsJdZ9A

K. Holubová 16.6.2017 7:47

Moje neoblíbenější polévka

protože dršťkovou můžu kdykoliv ať vládne krutá zima nebo vedro. Ale vybírám si, kde si jí dám, někde ji mívají skvělou dle mé chuti, někde ji sním jen proto, že jsem jí zaplatila. Doma jsem jí vařívala kdysi, doufám, že zase budu.

Nediv se domácnostem, které jí nevaří. Je totiž hodně pracná a v dnešní době se s tím "hospodyňky" nechtějí zabývat. Jednodušší je zalít pytlík v hrnku nebo pytlík většího kalibru rozmíchat v horké vodě a chvíli povařit. V lepším případě uvařit vývar, to jde samo a přidat pytlík mražené zeleniny.

Občas jsem dělávala hlívovou nebo z růžovek a bedel.

S mojí spolužačkou jsme na ní při toulkách Prahou chodívaly do Koruny. Obě jsme jí měly rády, ale ona zásadně nejedla to maso, takže já vyjedla své dršťky, posunula jí talíř s "vodou" a ona mi vrátila svůj, kde bylo jen maso. Ostatní stolující jen nevěřícně koukali.

Z. Lika 16.6.2017 8:40

Re: Moje neoblíbenější polévka

Je to škoda, že se tahle pracnější jídla nevaří, člověk se naučí spoustu univerzálních postupů a skládání chutí a jak se suroviny chovají.

Pokud jde o dršťkovou v bufetu - pamatuji si příhodu, myslím Michal Tučný ji vyprávěl, jak si ji jednou někde dal a měl v talíři slovy dvě dršťky, zato strávník naproti je mohl přehazovat vidlema. Cítil se velmi ukřivděn, ale sousedovi do talíře nehrábl, i když v pokušení byl :-)

Z. Xerxová 16.6.2017 6:48

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Tak držkovku můžeme. Nejraději tuu babččinu. A v sezóně houbové děláváme často náhražku - rychlou verzi z růžovek. Sice to není "držka", ale taky je to dobré.

Z. Lika 16.6.2017 7:35

Re: hezký den

Jo jo, "dršťková" z hub je výborná, však recept od Sharky máme tady

1url.cz/nt42v

J. Jovo 16.6.2017 11:26

Re: hezký den

To je náhodička. Právě se dnes u nás vaří z hlívy. (:-))

Š. Matyášová 16.6.2017 7:56

Re: hezký den

jde z růžovek,bedel,hlívy.. i z hnědých žampionů jsem ji ochutnala...

Z. Jitur 16.6.2017 11:45

Re: hezký den

Jj, masáková

Š. Matyášová 16.6.2017 6:32

ahoj Liko,

hubičkovou polévku vařím pro regiment,z 10 kil drštěk. vynechávám mrkev i celer, dávám cibuli a česnek,majoránku,sůl a pepř a poctivou červenou papriku. Zahušťuji moukou,ale jen decentně. nemám ráda takovou tu hutnou kejdu.

Ale žaludky celé nekupuju. udělám reklamu firmě Bidwest, která dodává předvařené,krájené drš ́tky, perfektně vypucované,stačí je propláchnout studenou vodou,vhodit na chvíli do vroucí osolené vody, znova propláchnoout a dát na udělaný základ,zalít a vařit, za 3-4 hodiny je polévka správné konzistence, pomalu tažená, dochucená, drš ́tky jsou měkké,elastické, žádné hužvy a pak se jen míchá ,aby postupně vychladla, nechá se do druhého dne odležet a ráno se jí všichni dožadují už k snídani. Někdy to nevyjde a ti ponocující neodolají a prostě si ji ohřejou a "sežerou". Takže ráno stojíš nad prázdným hrncem a nevíš,jestli se máš radovat,že chutnala nebo brečet vzteky,že na tebe nezbylo.