Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
doufám, že jsem Vám kápla do chutě....
a děkuju všem za příspěvky... budu potěšena, když si ji zkusíte uvařit a bude Vám chutnat....
hlívové škvarky
Samotná příprava škvarečků je velmi
jednoduchá, asi 500g hlívy nakrájíme na drobné kousky, hlívu se snažte
neprat ve vodě, moc by to v oleji pak prskalo. Rozpálíme si olej, olejem
nešetřete, hlíva musí plavat. Poté houby zprudka opečte až do křupava,
hotové škvarky nechte okapat, vystydnout a trochu je osolte.
Re: hlívové škvarky
to je od paní PASEKOVÉ.. já je radši na
sádle...ale pak je v cedníku mačkám šťochadlem nebo naběračkou, abych z
nich dostala to sádlo a ještě je rozhodím na savé ubrousky...
R. Enatae
Velmi sugestivní
Úplně jsem na to dostala chuť, a to dršťkovou nejím :) Krásnou hlívu prodávají na farmářských trzích na Kulaťáku, jenže sezóna začíná až za týden.
Houbove skvarecky
Sarko, sup sem s nema. Uz nekdo dole se ptal. Nemam predstavu, co to je, ale nejak se mi plete v hlave, ze by to mohly byt houby smazene v hodne sadla - s kminem?
Re: Houbove skvarecky
Hanko, nevím, jak je dělá Sharka, ale já se k houbovým škvarkům dopracovala úplně náhodou :) Přinesla jsem z parku u lesa spousty hub (narazila jsem na nečekaný zdroj, hřibů modráku, normálně houby různě paběrkuji). Byla jsem lína je krájet na sušení, jednak proto, že jsem měla zásobu dovezenou z domova a take proto, že už nebyly nejpevnější, troche přezrálé. Tak jsem si řekla, že je "scvrknu" na pávničce. Pokrájel jsem je a smažila (bez pokličky) trošku osoloné, opepřené a s dost kmínem (mám ho ráda) tak dlouho, až jsem z nich měla škvarky a opravdu se množství velmi zmenšilo, vysušilo. A byly tak dobré, že jsem se moc držela, abych je nesnědla na posezení (vědoma si toho, že by tu zátěž žaludek nemusel ustát). No snědla jsem jen polovinu a druhou dorazila další den - jen tak bez ničeho, první polovinu ještě za tepla, zbytek za studena. Když jsme se o tom bavila s bratrem, tak prohlásil "no jó, udělala sis houbové škvarky, ty jsou známě" - a vida, já je do té doby neznala :)
Hliva od mnichu
Dlouha leta jsem hlivu v Columbii nevidela. A pak prisli na pomoc mnisi. Z klastera pobliz Charlestonu - Mepkin Abbey. V podstate jsou to cisterciani, i kdyz se to jmenuje trappist. Delaji moc dobre marmelady a pestuji hlivu ustricnou. Dodavaji prevazne do obchodu v okoli Charlestonu, ale jeden obchod u nas ve meste je ma. Neni to zrovna levne - takze koupit kg hub, to bych se prohla. Ale kupuju je, davam to do miso polivky, anebo si delam smes hlivy, cibule, drceneho kminu, na vine a davala jsem to s muslema, nebo jen se spagetama s hodne zelene petrzelky. Ale tu houbovou drzkovku zkusim. Opravdove drzky nejim - mam rada tu tekutinu z polivky, to jo, ale ty drzky necham na taliri.
Z. Lika
Re: Hliva od mnichu
Jako malá jsem taky dršťky nejedla, jen tu tekutinu. Dršťky mi totiž připomínaly chlupaté housenky. Pardon.
Hlívu jsem nikdy nejedla
Tady se prodávají pod názvem "Oyster mushrooms" (a dokonce tu rostou divoce). Jak houby převelice miluju, tak v jejich konzumaci jsem děsná konzerva (nebo spíše zbabělec). Jím jen ty, které dobře znám (tedy z dětsví, jak nás je naučil tatínek), zásadně neexperimentuji. I kdybych to udělala, asi by mi jídlo "strachem" nechutnalo :) Jedinou přidanou neznámou, byla píchavka, kterou jsem jednou v Anglii dělala jako řízky, protože jsem našla houbu velikosti míče:) Tady píchavky také rostou, většinou menší (asi jako pomeranč). Sebrat je na řízky už mě nelákaly (zase tak extra chuť neměly, ty udělám raději z bedel), ale dočetla jsem se, že pokrájené, usušené a rozemleté je to chutné koření. A taký že ano. Sice to mletí (v mixéru) pořádně práší(musela jsem počkat, až se "prach" usadí, než jsem zvedla víko), ale prášek (oproti mdlé syrové houbě jako řízek), má výbornou, silnou houbovou chuť a přidávám všude možně.
Dršťkovou tedy také nepapám, ale jak vás tu teď čtu, jste skoro všichni "hlívový mazáci", takže tu falešnou dršťkovou z hub bych byla ochotná u někoho vyzkoušet - kdo přežil a dokonce se ani neotrávil :)))
Můj tatínek václavky sbíral, ale jedině nakládal na kyselo. Byly výborné. Kdysi jednou, když jsem byla sama na chatě, našla jsem bohatý trs hned u chaty a usmažila jsem si je k večeři. Což byla chyba, protože jsem je asi dostatečně dlouho nedusila a pořádně jsem se po nich pozvracela.
Re: Hlívu jsem nikdy nejedla
Poslední věta mně připomněla zážitek mojí kamarádky, václavky také nedostatečně zpracovala, záchrankou musela do nemocnice kde ji žaludek vypumpovali a vím, že ještě byly nějaké komplikace.
L. Bláža
Recept
Ten recept na polívku se hodí, ještě jsem nezkoušela. Jen - jak dlouho se hlíva vaří?
Měla jsem kolegu v práci, dávali synovi jíst jen ovoce. Byl školkového věku, nevím, zda pak do nějaké školky chodil, ale asi by to byl problém mu vařit. Co se dělo dál nevím, odešla jsem.
No a Krejg už je skoro vegetarián, musí mít ledvinovou dietu.
Z. Lika
Re: Recept
Pokud jde o délku vaření hlívy - má odněkud zafixováno, že stačí 10 minut, ale bez soli, jinak hlíva zůstává tuhá.
Z. Vave
Vypadá to znamenitě,
to určitě zkusím, Sharko. Vašek dršťkovou nerad, protože dršťky, já ano, ale dršťky musí být nadrobno, abych do nich nemusela kousat. :)
Hlívu máme ale rádi oba, mňam! Zrovna včera jsem měla oběd z hlívy na slanince a cibulce a kousku česneku, potom smíchané s fazolemi v tomatě, trochu majoránky, jéje, to byla dobrota.
Re: Vypadá to znamenitě,
věřím Vaví, mě z hlívy chutná skoro všechno, ale drš ́tková nejvíc :-D
Z. Jenny
Hlíva, hlíva!
" Já z jeho čerstvé hlívy dělám hlívové škvarky, guláš, pomazánku a nejraději dršťkovou."
Šárko, díky, dělám taky z hlívy guláš ale kdepak je to ostatní?! Já chci recept na ty škvarky a pomazánku! Polepši se sím Tě, jó?! A hlavně ty škvarky. :-)
Re: Hlíva, hlíva!
jenny, je to stejné,jako bys dělala masové škvarky , jen místo masa máš hlívu... a pomazánka, nasekáš hlívu na drobno, dáš podusit na cibulku, na másle, osolíš,opepříš (bílým pepřem) , rozmixuješ 3/4 a 1/4 si necháš na přimíchání, přidáš mascarpone, vyšleháš,vmícháš do toho ty kousky hub a cibulky, dáš trochu čerstvého tymiánu a pomazána je hotová...na topinky nebo na toasty je výborná...
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz