26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kuře s nakládanými citrony a olivami a polévka Harira

Před několika lety nám sem Šárka dala recept na nakládané citrony v soli...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jitur 27.6.2016 12:34

hmmm...

...píšu sice později, ale tohle vypadá moc dobře všechno, uložila jsem si receptíky a asi to zkusím... díky!

V. Glover 27.6.2016 14:51

Re: hmmm...

diky

H. Williamson 24.6.2016 23:19

Wendulko, bezvadny

TY citrony si urcite udelam, aby bylo na mnamky. Jeste snad vic nez to kure mne zaujala polevka. Akorat si nejsem jista tou ryzi, kdyz se polevky udela vic. Podle mych zkusenosti uvarena ryze v tekutine funguje jako houba a nasaje do sebe co muze. Takze pak jeden prijde o tu dobrou tekutinu. Resim to tim, ze ryzi uvarim zvlast a pak na talir dam jen tolik co potrebuju. Ale uz se na tu polivku tesim.

L. Blaza 24.6.2016 19:58

Mňam

mňam, mňam...mňam

V. Glover 24.6.2016 18:17

úplně jsem zapomněla, že půjde recept dneska

Většinu dne jsme strávili cestou z dovolené a celkově v depresi z jiných událostí

M. Crossette 24.6.2016 18:48

Re: úplně jsem zapomněla, že půjde recept dneska

Wendulko, to je mi líto, že návrat z "lodní" dovolené nebyl v radostnější náladě a že "deprese" brzy pominou.

Jinat tvůj recept je skvěle napsaný a fotky perfektní. Já ty nakládané citrony zatím nikdy neudělala (ale Šarčin recept mám uložený), jak jsi v začátku napsala, také jsem nevěděla, k čemu je použít. Ale tvůj recept je fakt lákavý a kuřecí maso je na prvním místě v našem jídelníčku. Tak jsem si ho teď také uložila a třeba někdy zkusím. Jen by mě zajímalo, jestli to celé přeci jen není moc nakyslé? Ty citrony, olivy a k tomu zelí s octovou zálivkou ? Tedy ne že by to nebylo dobré, ale mě v posledních letech kyselá jídla nedělají moc dobře (pálí mě po nich žáha).

Čerstvý koriandr je správně cilantro, až těm semínkům se říká koriandr. Tady jsou v obchodech svazečky čerstvého cilantro stejně běžné jako petržel (prodávají se obě, kadeřavá i listová), vzhledem k velké populace Mexičanů :) Ale já si prostě na chuť cilantra ne a ne zvyknout. Kdysi jsem si cilantro vysela na záhoně, právě, abych měla semínka. Listy jsem nepoužila ale nechala vykvést a těch semínek (velkých asi jako pepř) byla opravdu hromada!!! Vystačily mi na několik let.

V. Glover 24.6.2016 20:18

Re: úplně jsem zapomněla, že půjde recept dneska

maričko, olivy kyselé nejsou, jenom ten citron. a dressing na salát může být klidně nějaký smetanový nebo cokoli máte rádi. já se pokusím najít víc receptů kde by se to dalo použít

Š. Matyášová 27.6.2016 6:54

Re: úplně jsem zapomněla, že půjde recept dneska

stačí tím potřít ryby a ogrilovat je, na jehněčí je to lahoda, na krůtí maso..

V. Glover 25.6.2016 1:02

Re: úplně jsem zapomněla, že půjde recept dneska

maričko, tady se oběma koriandrům říká koriander, cilantro je jenom americký výraz

Š. Matyášová 27.6.2016 6:53

Re: úplně jsem zapomněla, že půjde recept dneska

maričko, koriandr je u nás jak semínko,tak rostlinka...

Z. Lika 24.6.2016 19:12

Re: úplně jsem zapomněla, že půjde recept dneska

Wendulko, ať je brzy líp.

Z. Jenny 24.6.2016 14:58

Zajímavý recept,

díky Wendulko. Nakládané citrony se hodí k současnému vedru, musí být osvěžující. Mám doma vždy hodně citronů, používám je do vody k pití nakrájené na plátky, do toho mátu, však to znáte ale zkusím možná tedy i tuhle pro mne novinku.

O. Joklová 24.6.2016 18:03

Re: Zajímavý recept,

jenny, tuhle jsem se po delší době dívala na Show Jana Krause a měl tam Houdovou, která měla u sebe synka - nevím, tak nějak kolem šesti let bych tipovala... už se dost vrtěl, tak se ho Kraus zeptal, jestli nechce napít, on že jo, a tak mu nalil ze džbánku, jasně to byla voda s citronem - hehe, měli jste vidět ten kyselej ksicht když se kluk napil, víc hltů už ani nechtěl :-DDDDDDDDD

Z. Jenny 24.6.2016 20:18

Re: Zajímavý recept,

No vidíš to a zrovna Houdová preferuje zdravé věci,jak tam říkala, pak už jsem se neměla čas dívat. Možná se kluk šklíbil neb nevěděl jestli byly citrony chemicky ošetřené nebo ne. :-)

O. Joklová 24.6.2016 23:35

Re: Zajímavý recept,

jojo, já to pro změnu pustila o kousek pozdě, ale vím že mluvila o raw stravě a tak... ale kluk se šklíbil páč to bylo kyselý, na to vem jed :-DDDDDDDDDDD

Z. Lika 24.6.2016 11:34

Hm, s citrony jsem pohořela

Doma už nemám a tak jsem chtěla koupit: prý tři stovky za litrovku, a ještě necelou! A jsou ty citrony jenom v soli, bez koření. Zajdu se ještě podívat do jednoho exotického obchodu, jestli se tam nechytím. Totiž ta polévka harira je velmi jednoduchá - všechny inkredence mám, až na ty citrony. Vyrazím na lov, vedro nevedro.

T. Zana 24.6.2016 11:12

Páááni

To kuře vypadá dobře, ale ta polívka, ta přímo luxusně. Akorát koukám, že to bude chtít udělat si na ni víc času.

No, až bude (doufám brzo) trochu normální počasí, tak to zkusím. V práci je na umření. Má to jedinou výhodu, že jsem si došlápla na vrchnost, jestli jako vědí, co budou dělat, až zkolabuju. Od příštího týdne mám ve vedru povolený home-office :-)

Z. Lika 24.6.2016 11:25

Re: Páááni

Zano, blahopřeju! Naše vrchnost trvala na setrvání na pracovišti, přestože všichni byli "mrtví" a nedalo se udělat vůbec nic. A v kantýně došla voda a z kohoutku nebylo doporučeno pít kvůli starým olověným trubkám :D

Š. Matyášová 24.6.2016 12:08

Re: Páááni

a na potvoru vedro příští tejden nebude :-D

jo,citrony doma mám, polévka bude...

Z. Jenny 24.6.2016 14:46

Re: Páááni

Tak milá Zano, jsi jedna z těch , bez kterých by byli manažeři kde???????? Jsi borec, ať se snaží kravaťáci jedni. :-)))

O. Joklová 24.6.2016 10:26

na tom receptu

mě trochu "děsí" to množství koření - ne ve smyslu že bych si myslela že to bude moc ostrý nebo tak něco - ale když vidím těch vyskládanejch asi sedm nebo kolik kořenek, tak na mě jdou mrákoty

možná jsem divná, ale pro mě jsou už i dvě koření do jednoho jídla trochu "moc", prostě se to navzájem podle mě tak přebije, že nakonec to nemůže mít chuť prakticky "žádnou", prostě po žádném z nich, něco jako "mnoho psů zajícova smrt"

jedinou výjimku u mě má maso na špagety, které obohacuji "svatou" trojkombinací paprika-pepř-kari (a ještě je v tom rajský protlak napůl s kečupem)... to je vrchol co jsem asi schopná připustit

Š. Matyášová 24.6.2016 11:10

Re: na tom receptu

bedo,to je to Středomoří víš,tam se koření hodně, ale když to jíš,tak ti to chutná..a nepřijde ti ,že j etam toho tolik druhů..důležité je to vyvážit....

Š. Matyášová 24.6.2016 11:12

Re: na tom receptu

vidíš a já bych kečup na špagety nedala...kečup ani k párku...

Z. Jenny 24.6.2016 14:48

Re: na tom receptu

Moje řeč. :-)

O. Joklová 24.6.2016 17:57

Re: na tom receptu

šárko, to to ale taky musí být DĚDEČKŮV KEČUP!!!!! děsím se chvíle, kdy mi definitivně dojde :-((((((

Z. Lika 24.6.2016 11:41

Re: na tom receptu

Dobře nakombinované koření je vstupenka do nebes. Ale chce to cvik nebo se přesně držet osvědčeného receptu. Jinak stačí přehnat to třeba s tymiánem, a už se to nedá jíst, a přitom špetka tomu dodá správný šmrnc.

Kořenek mám doma přes padesát a ve špajzu ještě další pytlíky, jsem na koření magor.

Š. Matyášová 24.6.2016 12:09

Re: na tom receptu

taky tak...možná jich mám ještě víc...

Z. Inka 24.6.2016 13:35

Re: na tom receptu

No, zrovna to kari jsem tuhle rozepisovala a bylo to asi z deseti koření, záleží jak které. Garam masala je taky asi z pěti

Z. Lika 24.6.2016 15:56

Re: na tom receptu

V kečupu je asi osm druhů koření :-) a to nepočítám sůl a cukr :D

Š. Matyášová 24.6.2016 10:13

já jsem na Wendulku moc pyšná....

že ji to takhle chytlo .....