25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Kuře s nakládanými citrony a olivami a polévka Harira

24.6.2016

Před několika lety nám sem Šárka dala recept na nakládané citrony v soli, který mě hned zaujal natolik, že jsem je okamžitě vyrobila. Od té doby je dělám pravidelně v podstatě beze změn, s výjimkou toho, že dávám jenom tak třetinu soli. Jenom byl vždycky menší problém v tom, že jsem si vlastně nebyla jistá, k čemu ty nakládané citróny používat, mimo občasného rozmixovaní do nějaké marinády.

Nakládané citrony - ingredience

Až před rokem jsme se jednou náhodně ocitli v Marocké restauraci (v Londýně, ne v Maroku), kde jsme měli výborné kuře s těmito nakládanými citrony. To vedlo k vyhledání několika receptů z Marocké kuchyně na internetu, a tady jsou dva naše oblíbené.

Originální Marocké recepty tyto citrony často dělají jenom ze soli a Meyer citronů, které mají tenkou kůru a menší kyselost, a prý jsou trochu chuťově podobné mandarinkám, ale tyto tu jen tak člověk nesežene, tak používám recept od Šárky z obyčejných citronů se solí a kořením.

Směs koření a připravené citrony

První si vyrobíme nakládané citróny, protože se musí měsíc odležet v lednici. Tady je návod od Šárky.

A tady je postup s fotkama. Protože to přece jenom nepoužívám tak často, většinou dělám jenom ze dvou velkých citronů, což je dost na dvě jídla, ale tentokrát jsem použila asi šest do velké sklenice.

Nevoskované citróny nakrájíme na tenké plátky, a zvlášť si v misce smícháme asi tak hrnek soli (přibližně 150 gramů) s ostatním kořením, rozdrceným v hmoždíři.

Pěchování do sklenice

(Šárka dodává: „O level vejš to je, když to koření před drcením dáme rozvonět na horkou pánev, ale nesmí se to spálit.”); čerstvé ingredience nakrájíme.

Tuhle směs potom prokládáme ve sklenici s nakrájenými citróny a zalijeme šťávou z několika dalších citronů až navrch sklenice.

Do sklenice od okurek se mi vešlo 6 citronů, asi 150 gramů soli, dále: lžička koriandrových semínek, lžička fenyklových semínek, lžička černého pepře, rozdrcené a smíchané se soli.

Čerstvé ingredience: kus zázvoru, svazeček koriandru, tymián, stroužky z celé hlavy česneku. Dále několik lžic olivového oleje, 10 bobkových listů, tyčinka skořice.

Nakládané citrony už jsou hotové

A zde je recept na kuře s nakládanými citróny a olivami:

Ingredience

  • 6 velkých kuřecích stehen (většinou kupuju vykostěné a bez kůže)
  • 2 cibule
  • Olivy
  • 1 nakládaný citron (asi tak vrchovatá lžíce směsi ze sklenice)
  • Svazek čerstvého koriandru
  • Koření, všechno namleté nebo rozdrcené: 1⁄4 lžičky skořice, 1⁄4 lžičky hřebíčku, 1⁄2 lžičky kurkumy, 1⁄2 lžičky sladké papriky, 1⁄2 lžičky koriandru, 1⁄2 lžičky římského kmínu, 1⁄2 lžičky sušených chilli papriček.

Kuře s kořením v hrnci

Kuřecí stehna trochu osmažíme, vyndáme z hrnce, osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme na minutku koření, vrátíme kuře do hrnce, přimícháme nakládané citrony, zalijeme trochou vývaru nebo vody a na pomalém ohni vaříme do měkka. Pozor, nesolit! Soli je hafo v té citrónové směsi.

Mezitím si uvaříme rýži, a uděláme zelný salát. Rýži k tomu dělám celozrnnou, nelepivou; taky může být kuskus pro změnu.

Hotový salát

Salát ze čtvrtky zelí – červené, zelené nebo bílé, a z čerstvého hrášku; zálivka: 50 ml vinného octa, 25 ml olivového oleje, vrchovatá lžička cukru, půl lžičky soli, půl lžičky pepře.

Měkké kuře vyndáme, nakrájíme, vrátíme do hrnce, nakrájíme olivy a koriandr, promícháme a můžeme servírovat.

Hotové kuře s přílohou a salátem - dobrou chuť!

A tady je bonusový receptík na tradiční Marockou polévku, fotky nejsou, když jsem ji dělala naposled, tak mě to nenapadlo (tady je originální recept, který mě inspiroval)

Harira polévka

  • 5 lžic oleje
  • 1⁄2 kg hovězího na kostky
  • 1 velká cibule
  • 2 stonky celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička nastrouhaneho zázvoru
  • 1⁄4 lžička skořice
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička koriandru
  • 1 1⁄2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce nakládaných citronů
  • 2 litry vývaru (používám gelový od Knorr nebo i vodu. Vývar se hodí hovězí nebo zeleninový, kuřecí spíš ne)
  • Plechovka rajčat (cca 400 ml)
  • Plechovka cizrny (cca 400 ml)
  • Hrnek hnědé nebo puy čočky
  • 1⁄2 hrnku nelepivé ryze
  • Sklenička oliv
  • Čerstvý koriandr

Postup: Kostky hovězího opečeme na oleji s nakrájenou cibulí, přidáme nakrájený řapíkatý celer a ještě několik minut opečeme. Přidáme česnek, zázvor, koření, a za minutu plechovku rajčat, zalijeme vývarem, přidáme nakládaný citron, a vaříme skoro do měkka. Na poslední půl hodiny přidáme cizrnu a čočku, a za chvíli potom rýži. Nakonec přidáme nakrájené olivy a koriandr. Polévka chutná skvěle i druhý a třetí den.

Dobrou chuť!

Foto: autorka

Fallen DragonKin Neviditelný pes