29.1.2020 | Svátek má Zdislava



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Chřest po chorvatsku



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 27, poslední: 25.4.2016 7:09, přehled diskusí

Chřest:
Autor: Z. Hanča Datum: 22.4.2016 20:05

jsem dělala jen jednou, v té nejjednodušší úpravě, na másle. Ale nějak to nebylo ono, výsledný produkt byl poněkud tuhý. Nejspíš již zakoupený nebyl nejčerstvější.

Ale ta omeletka vypadá lákavě!

Re: Chřest:
Autor: Z. Lika Datum: 23.4.2016 9:39

Jen s tou omeletou připomínám, že jakákoli zelenina (nejen chřest) musí být měkká ještě před přilitím vajec. Leda si rádi pochroupete :-)

Re: Chřest:
Autor: Š. Matyášová Datum: 25.4.2016 7:06

to musíš napřed zblanšírovat a pak dát na máslo...

Liko,:
Autor: Z. Jenny Datum: 22.4.2016 19:31

zajímavé vaření ale dlouhé vaření není moje parketa a tak to někdy ochutnám tam, kde to dobře vaří,třeba v nějaké dobré restauraci.

U nás frčí především zeleninové polévky, ty máme nejraději,avšak chřest nepoužíváme. Dík za recept, nikdy, neříkám nikdy. :-)

Re: Liko,:
Autor: Z. Lika Datum: 22.4.2016 19:34

Jenny, nejčastěji sním chřest rovnou - zasyrova :-)

Re: Liko,:
Autor: H. Williamson Datum: 22.4.2016 23:56

No, syrovej jsem jeste nejedla, ale zkusim. Ovsem fakt je, ze chrest delsi dobu vareny moc nemusim. takze ho delam bud v pare nebo v osolene a malilinko ocukrovane vode, oboji tak max. 5 minut. Podavat bud s posirovanym vajickem nebo holandskou omackou. I kdyz dobre udelany béchamel taky udela svoje. Ovsem v posledni dobe mam chrest nejradeji grilovany. Na plechu zaleju chrest olivovym olejem a posypu hrubou soli. Je to hotovy, az chrestove spicky zacinaji zlatnout - podle teploty grillu (broil) v troube neco pres 5 minut - ale musi ta trouba byt samozrejme predehrata. Jeste horke zasypu hoblinkami parmezanu.

Re: Liko,:
Autor: Z. Lika Datum: 23.4.2016 9:37

Hanko, Ty opravdu umíš vařit! Rychle ogrilovaný chřest je vynikající tip, o holandské omáčce nemluvě.

Re: Liko,:
Autor: Š. Matyášová Datum: 25.4.2016 7:08

jo,grilovanej jsem odkoukala od jamieho oliviera...

Tak já se přiznám:
Autor: T. Zana Datum: 22.4.2016 10:39

mě chřest zatím moc neoslovil. Jedla jsem ho párkrát (návštěvy, pracovní obědy), ale nějak mě to neinspirovalo k domácím pracem. Asi jsem konzerva, halt jsem na tom nevyrostla.

Zatím nejdál jsem - co se vztahu k chřestu týče - pokročila k chřestové polévce, taky patřím k oblibovatelům krémových.

Re: Tak já se přiznám:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 22.4.2016 11:27

že taky nechřestím! Proč nevím, ale prostě nejede.

K pytlíkovým polévkám poznamenám, že vždycky mám/měla jsem nějakou doma, když nestihnu/jsem líná uvařit. A taktéž nějakou tu konzervu typu trenčanské párky s fazolí, prostě něco rychle, teď, hned.

Po několikerém použití v poslední době zjištěno, že holt si ty polotovary do zásoby budu taky muset vařit sama. To se nedá slušně popsat, co z těch obalů vypadne... :(((

Re: Tak já se přiznám:
Autor: Š. Matyášová Datum: 22.4.2016 11:29

a já pořád prosím Inku,aby o tom něco napsala, to by byl krásněj osvětovej článeček...

Re: Tak já se přiznám:
Autor: Z. Inka Datum: 22.4.2016 14:51

No, ono co o tom psáti - konveniece umí věci od naprosto nerozpoznatelného - jednou jsem dostala v docela vyhlášené restauraci naši prémiovou liškovou polévku - až po nejedlé. Nejedlé i z hlediska našich zvyků, jinde mají jiné chuti a my vyrábíme přímo pro zákazníka, kterým je daný řetězec. Docela slušné má výrobky Norma, mohu doporučit Aldi, kdysi byl výborný Karlův Dvůr. Do Maďarska vyrábíme naprosto báječné ovocné polévky. Myslím, že za mého mládí chutnala ta gulášovka nebo hrachovka jinak, ale není to jenom o nějakém šizení, některé suroviny se už nesmějí používat, nedá se to srovnávat.

Ovšem konzervy, to si musí člověk opravdu vybírat. Není to o ceně, ale o složení. Dneska máte všecko napsané na obalu a jestliže v Lidlu mají vepřové ve vlastní šťávě s podílem masa nd 90%, tak ano, beru. To samé párky

Re: Tak já se přiznám:
Autor: Š. Matyášová Datum: 25.4.2016 7:09

no právě, o tom, co vyrábíte, kam to dodáváte,jak to je dobrý...i o kvalitě..prostě piš o svý práci....

Re: Tak já se přiznám:
Autor: T. Zana Datum: 22.4.2016 11:37

Rputi, taky si říkám, jestli to bývalo úplně jiný nebo jsem se já tak změnila. Když si vzpomenu na ty úžasný konzervy mýho dětství (v létě na chatě/chalupě se z nich vařilo docela dost), tak mi přijde, že dneska to jídlo je fakt jen nějaká hmota - a nakonec nejen konzervy a polotovary.

Ňam, :
Autor: Z. Dalmi Datum: 22.4.2016 10:31

dala bych si. I tu polévku, já mám krémové ráda a často je vařím.

Já jsem chřest objevila:
Autor: Z. Inka Datum: 22.4.2016 7:56

až když jsem začla vyrábět " pytlíkový polívky". Dřív bych ho stejně asi neobjevila, neb jsem byla nucena na jídle šetřit a holt tohle není ta nejlevnější zelenina. Takže nejprve sušený a posléze čerstvý. Na jaře, pokud trvá sezóna je součástí našeho nákupu pokaždé nejméně jeden svazeček. Tuhé konce klidně zamrazím a v zimě používám na krémovou polévku. Vyvařím, rozmixuji, přecedím. Od té doby, co asi po 30ti letech věčných vývarů začal najednou Bimbo vyžadovat polévky krémové - které dříve do huby nevzal - jsem se výrazně v krémových polévkách zlepšila

Re: Já jsem chřest objevila:
Autor: Z. Lika Datum: 22.4.2016 9:44

Hm, mě by zajímalo, jak Bimbo poznal, že mu chutná krémová polévka - když ji předtím do húst nevzal. Že to bylo na návštěvě, kde se neodvážil odporovat?

Re: Já jsem chřest objevila:
Autor: Z. Inka Datum: 22.4.2016 10:54

No, protože jedl v "závodce" tak asi tam, já nevím. Prostě jednoho dne vyžadoval brokolicovou a potom už to šlo jedna dvě. Možná taky když se u nás stravují vnučky s maminkou, často vařím více jídel a holky krémové polévky mají rády. No a do húst nevzal asi taky není až tak správné, protože jeho tatínek vyžaduje denně čerstvou a vždycky vyžadoval, takže tu chuť znal celkem asi bezpečně

k pěstování "doma":
Autor: Š. Matyášová Datum: 22.4.2016 7:25

http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/pestujeme-chrest-beh-na-dlouhou-trat

mám ráda chřest...:
Autor: Š. Matyášová Datum: 22.4.2016 6:35

vařený ve vývaru -kuřecím nebo v bílém víně, okapaný,přelitý máslem a posypaný troškou petrželky, bílého pepře a solí...nebo s holandskou omáčkou...

chutná mi i zamotaný ve slanině a ogrilovaný...

jen polívku nějak neoblibuju...sice ji z toho použitého vývaru udělám, sním ji, všem chutná, jen mě přijde prostě jako z nouze ctnost...ale to samý mám u květákový , porkový a brokolicový.. tyto suroviny jdou přece zpracovat jinak a lépe...

ale všem, kterým chutná, přeji dobrou chuť...

Liko,já si ho snad dneska v Lidlu koupím, i když je pořád "drahej"

Re: mám ráda chřest...:
Autor: Z. Lika Datum: 22.4.2016 7:06

Tak s tou polívkou máš pravdu, ale u chřestu mi vždycky přišlo těch tuhých zbytků až moc a vzhledem k ceně se mi z toho kroutily uši. A nikdy mě nenapadlo to vrznout do vývaru. Žampiony nemají výraznou chuť, takže ani chřestovou chuť moc nepřebijí. Taky si ho koupím.

Ach jo, jak ráda bych vyskotačila na zahradu a tam si vykopčila půl ošatky svěžího chřestu! Má to někdo z vás? Na jižní Moravě by to mělo jít. Nebo možná Verenka, to je taková zdatná zahrádkářka.

Re: mám ráda chřest...:
Autor: Š. Matyášová Datum: 22.4.2016 7:09

hrobečky na chřest byly i okolo Poděbrad...nevím, jestli je tam zakládají znova..

Re: mám ráda chřest...:
Autor: Z. Yga Datum: 22.4.2016 8:45

Ivančice byly vyhlášenou lokalitou pěstování chřestu. Nevím, jak je to teď, ale bývají tam Chřestové slavnosti. Jinak špargľa se pěstuje na Slovensku v okolí Veľkých Levár (teda od nás jak když kamenem dohodíš a zbytek doběhneš - pole chřestu jsou vidět ze staré silnice směrem Bratislava) - myslím, že i tam bývají Slavnosti špargľe.

Tož toto všecko vím - a přesto jsem nikdy chřest nejedla. Bodejť, naši ho nepěstovali (:o)))).

Re: mám ráda chřest...:
Autor: Z. Matylda Datum: 22.4.2016 15:00

Na chřestových slavnostech jsem byla loni a jelikož tam vařily dost vyhlášené restaurace, byl to rozhodně zajímavý zážitek (chutnalo mi to). Jinak jsem chřest samozřejmě zkusila doma a zas tak urvaná z něj nejsem- je to drbačka, navíc člověk musí natrefit na dobrej. Polívku jsme z něj uvařila hned, jak jsem zjistila, kolik bych vyhodila a já jsem škrťa :)

hezký den:
Autor: Z. Xerxová Datum: 22.4.2016 6:14

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Já mám chřest spojený s jarním překročením hranic do Německa - okolí Žitavy na jídelníčku v té době nic jiného než chřest na milion způsobů snad nemá.

Jako nouzovku mám doma vždy chřestovou krémovou polívku pytlíkovou...

Re: hezký den:
Autor: Z. Lika Datum: 22.4.2016 7:07

Chřestovou polévku z pytlíku taky pamatuju, už je to drahně let. Tehdy jsem ani pořádně nevěděla, jak takový chřest vypadá, a pořád jsem ho v té polévce hledala :-)

Re: hezký den:
Autor: Z. Xerxová Datum: 22.4.2016 8:11

kupuju chřestovou knorku. Vždy doma nějakou pytlíkovou nouzovku mám. A taky tím zjišťuju, které budou o dovolené "poživatelné"