Sobota 15. listopadu 2025, svátek má Leopold
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Chřest po chorvatsku

Lika
diskuse (27)

Mám chřest ráda, nejradši syrový, ale vždycky mi bylo líto, kolik částí jsem nedokázala využít. A hle, v chorvatské kuchařce se nabízí řešení.

Začneme frittatou, což je taková tlustá omeleta (která se však neobrací):

Na 4 porce počítáme dva svazky chřestu (nebo kolik máte – chorvatská kuchařka počítá s tzv. divokým chřestem, který je zelený a tenký), pak 100 g cibule, 0,5 dl olivového oleje, a trochu soli a pepře na dochucení.

Chřest umyjeme ve studené tekoucí vodě a osušíme papírovou utěrkou. V prstech odlomíme měkké části chřestu a tvrdé kusy můžeme použít na polévku (recept následuje). U tlustšího chřestu bych ty tvrdé části oloupala škrabkou na brambory, abych měla do omelety co největší kusy. A ani oloupané slupky bych nevyhodila, do vývaru se budou hodit.

Pak měkké části chřestu nakrájíme na 3cm kousky.

Na pánvi, dosti velké pro frittatu, smažíme na oleji cibuli nakrájenou na tenké plátky nebo půlplátky, až je měkká a zlatá. Pak přidáme nakrájený chřest a smažíme dalších 5 minut. Pozor – všechnu zeleninu musíme osmažit doměkka, ještě než přidáme vejce.

Takže vejce si rozšleháte v misce zvlášť, osolíte je a opepříte, a pak je nalijete na chřest s cibulí. Trochu promíchejte a pak nechte smažit v celku. Správná frittata má být rozechvělá a jemná – prý jakmile se objeví tmavě hnědé okraje, už je přesmažená.

A hned podáváme.

Jelikož jsme tuhé kousky chřestu nevyhodili, uděláme si polévku, chřestovou s mladými žampiony.

Pro 4 lidi budeme potřebovat další svazek chřestu (nebo si schováme část z předchozího receptu), 1,5 l vody, 200 g maličkých žampionů, ještě zavřených, 20 g másla, 20 g mouky, 20 g soli, a pepř na dochucení.

Chřest opět umyjeme a ohneme přes prst. Když stonek praskne, máme ho rozdělený na tvrdou a měkkou část. Jemné vršky chřestu nakrájíme na 1cm kousky.

Tuhé části (i chřestové slupky) vložíme do hrnce se studenou vodou a vaříme je s 10 g soli. Když chřest změkne, vodu přecedíme a zatím ponecháme stranou. Vyvařený tuhý chřest už splnil svou úlohu.

Žampiony umyjeme opět pod tekoucí studenou vodou a při tom je držíme jako pidideštníčky tak, aby voda nezatekla do kloboučku. Nožku odřízneme a žampiony nakrájíme na nepravidelné kousky.

Na másle osmahneme kousky chřestu a žampiony, až mírně zhnědnou. Pustí tekutinu. Až tekutina vyvaří, přidáme mouku, 10 g soli a pepř. Stále mícháme, asi 2 minuty. Pak přilijeme chřestový vývar a vaříme dalších 10 minut. Hotovo!

Závěrem kuchařka poznamenává: je spousta druhů chřestu a všechny jsou velmi chutné a zdravé. A nabádá: nikdy tuto polévku nevařte na nejvyšší teplotu, protože by ztratila na kvalitě!

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařict cokoliv :-)

Chechtavej tygr
15. 11. 2025

Děti se ve škole učily o přísloví a měly říci příhodu ze života.

Aston Ondřej Neff
15. 11. 2025

Včera jsem tu žertem nadhodili nápad s úřednickou vládou...

Tomáš Guttmann
15. 11. 2025

James Watson sice objevil dvoušroubovici DNA, ale znelíbil se progresivistům.

Daniel Vávra
15. 11. 2025

Koho překvapuje, že Hříb je ulhaný lhář?

Alexandr Vondra
15. 11. 2025

Navzdory zásadním úspěchům se kardinál Dominik Duka všeobecného uznání nedočkal. Kvůli svému...

Lidovky.cz, ČTK
14. 11. 2025

Americký prezident Donald Trump v pátek uvedl, že požádá ministerstvo spravedlnosti a Úřad pro...

Lidovky.cz, ČTK
14. 11. 2025

Při autobusové nehodě v pátek odpoledne ve Stockholmu zemřelo několik lidí. Na místě jsou i...

Lidovky.cz, ČTK
14. 11. 2025

Slovenský premiér Robert Fico navrhl odvolání vicepremiéra pro plán obnovy a znalostní ekonomiku...

jla Jiří Lacina
14. 11. 2025

Trumpova administrativa pracuje na dalších výjimkách z uvalených cel. Nyní by se měly týkat...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz