4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Květák a zelí trochu jinak

Sice samý košťál a brukev, ale ham a mňam!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 1.10.2021 19:35

Liko, díky. Květák byl zrovna minulý týden, Plánovala jsem obalovaný, ale pak nějak čas moc rychle pokročil a udělat ho jen sypaní strouhankou bylo mnohem rychlejší:-) Tak teď mám další inspiraci, kterou určitě udělám. Česnek máme velice rádi, s květákem je to pro mne novota, kterou ráda vyzkouším.. I zelí vypadá lákavě, je skutečně rozdíl v chuti bílého a červeného, takže to určitě bude dobré.

S rozebíráním květáku más pravdu, já (hlavně, když obaluji), tak některé růžičky také musím zmenšich. Přesně jako ty, také jako chirurg nožíkem opatrně proříznu a pak co nejjeměji oddtahuji, abych vršky neporušila :-)

Z. Lika 1.10.2021 19:51

Prima, určitě vyzkoušej. U obojího mě překvapilo, jak je to syté. A dobré :-)

Z. Janaba 1.10.2021 16:48

Díky Liko, dneska pro mne dobrý! Květák určitě zkusím. A česnek? Tím šmrcnu pokud je to vhodné každé jídlo. No, tedy do buchet ho nedávám, to je pravda!:-)

Z. Lika 1.10.2021 18:02

Tak to jsem ráda, ten květák je vyložená delikatesa. Slyšela jsem o melounu s česnekem, prý vážně dobré 8-o

Z. Jajka 1.10.2021 14:30

Ještěže jsem na Mlsotník nakoukla hned po ránu :-)... Na trhu jsem ulovila nejen rajčata, okurky a kapie, ale i květák. Úplně jsem pozapomněla, že podzimní je nejlepší. Co se týče česneku, ten u nás doma nikdy nechybí.

Z. Lika 1.10.2021 14:52

Podzimní květáky mám taky radši, zítra spáchám klasický obalovaný, ale jen pro MLP - na jednu pánev, víc už bylo moc crcání ;-D

L. Jakovljevičová 1.10.2021 13:14

Liko, oba recepty vypadají velmi jedle. Mám květák i zelí ráda a určitě vyzkouším.

Včera jsem potřebovala nakrmit dva dospělé hladové vnuky jedním menším květákem. Rozšlehala jsem (hodně) dvě vejce, přilila asi decku oleje, přidala mouku s prdopečem (půl sáčku) a naředila trochou mléka, osolila a dodala trochu muškát. květu. Nalila jsem na předvařený květák do remosky a upekla. K tomu brambory a rajský salát. Zožrali to málem i s tou remoskou 8-o

Na mně zbyla polévka - květáková ;-D

Z. Lika 1.10.2021 13:53

Květákové růžičky zapečené ve vaječném těstíčku, to je velká mňamka. U nás se to dělalo tak, že se nejdřív osmažily otěstíčkované růžičky zvlášť a na pekáčku se zalily zbylým těstem, a teprve pak se to dopeklo. Salát k tomu... mňam!

Z. Tečka 1.10.2021 10:09

Květák mám ráda, ale s tím česnekem mi nějak nepasuje. Spíš tak, jak píše Yga. Zelí s česnekem mi sedí líp. Ale pokud není zelí ke kachničce, nebo ke kusu masa vůbec, mám moc ráda syrové zelí s křenem, nebo takový ten obyčejný hospodský zelný salát. S tím česnekem ho ale někdy zkusím.

Jinak nákuk do kalendáře: dneska je den seniorů a kávy.

Z. Matylda 1.10.2021 10:35

Jo, ten hospodský zelný salát miluju. Na ten bych chtěla recept!

Z. Lika 1.10.2021 11:00

Tak jsem zapátrala a finta spočívá v tom, že nakrájené zelí se zalije vroucí vodou a nechá pět minut stát. Pak se ocedí a následuje klasická sladkokyselá zálivka plus olej.

Z. Jenny 1.10.2021 12:13

Já na ten vietnamský,který miluju! V

Z. Lika 1.10.2021 11:21

Tečko, česnek je i v květáku po římsku, a je to moc dobré :-)

J. Fialová 1.10.2021 9:41

No, nevypadá to marně, ale já asi začnu od konce. Tou křupavou klobásou ;-D ;-D

Z. Lika 1.10.2021 9:49

Já věděla, že klobásou kápnu do noty ;-D

Z. Yga 1.10.2021 8:44

Já myslím, že to zelí by mohlo být na Jarčiné stupnici možná i 1- ... krájet zeleninu ji asi nedělá problém (předpokládám, že nějakou krájí i pejskovi), jediný problém vidím to, že se to dělá nad ohněm... no ale v nejhorším případě si to všechno může dát v syrovém stavu a určitě si též pochutná - a možná to bude i zdravější ;-).

Jinak mně se oba dva recepty moc líbí.

P.s. květák pro Jarku - rozebrat, uvařit, ocedit, hodit na něj kus másla a osolit. Hotovo a já se toho můžu užrat - funguje to i s brokolicí (brokolici vařím v cedníku na páře, tudíž odpadá cezení) ;-D;-D

Z. Lika 1.10.2021 8:52

Podle mě je recept pro Jarku např.: na květák se koukat a k tomu přikusovat chleba s něčím :-)

Jsem ráda, že se recepty líbí, já tu sedím s přilbou na hlavě, že se do mě pustíte ;-D

Z. Yga 1.10.2021 8:54

Proč s přilbou? Si necháváš dělat trvalou?! ;-D;-D

Z. Lika 1.10.2021 8:58

S přilbou jako ochranným prostředkem, přece. Trvalou zvanou květák neprovozuji ;-D

Z. Yga 1.10.2021 9:45

A já si tě už představovala... ;-)

Z. Jenny 1.10.2021 9:30

Jak jednoduché,že milý Watsone! ;-D Dobré recepty,nic složitého,musím do marketu,máme doma vymeteno,takže bude ten květák,stejně se už na něho chvíli chystám.:-)

J. Fialová 1.10.2021 9:46

Ygo, to by šlo, v rýžovaru mám takové oné na bezpracné vaření zeleniny v páře ;-D

O. Uživatel 1.10.2021 7:53

Uživatel požádal o vymazání
Z. Lika 1.10.2021 8:48

Výborně, jsem zvědavá, jak bude chutnat.

Louis Aragon? Tak teď mám brouka v hlavě ;-D

T. Zana 1.10.2021 7:13

Ano, květák je bezvadná věc, teda můžu ho i syrový, to je jednička všech jedniček :-).

A zelí je taky fajn - saláty a tak podobně, akorát to krájení to trochu kazí.

Z. Lika 1.10.2021 7:37

Na krájení jsem si před lety pořídila "mandolínu", ta zvládne ty tenké vlásky ruk cuk, nožem je neumím. A zelný salát, dobře odleželý, je delikatesa. Ze syrového květáku mám nejradši lóbek :-)

Z. Xerxová 1.10.2021 6:27

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

já dostala chuť na květák... a je mi jedno, jestli smažený, jako mozeček nebo placičky... jáááá chcííí kvěéétáááák !! ;-D

Z. Lika 1.10.2021 7:35

Je opět květáková doba, takže do nich R^