Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Květák a zelí trochu jinak
Dnes to budou opět španělské inspirace a variace, o permutacích nemluvě. Oba recepty se hodí jako samostatné jídlo, anebo příloha.
První inspirativní video, květákové, je zde a dnes mi přišlo náramně vhod. Uprostřed odpoledne na mě padl hlad a španělský česnekový květák se skvěle šikl.
Takže španělský česnekový květák:
Potřebujeme květák, česnek, mletou papriku, sůl, pepř, olej na smažení.
Dáme si vařit do hrnce osolenou vodu.
Květák zatím rozebereme na růžičky a ty si ještě rozdělíme na menší kusy, zhruba sousta (nožem nařízneme nožku růžičky a tu pak roztrhneme vedví - tímto způsobem zůstanou půlky pohromadě a nenaděláte z nich drobky.
Jakmile voda vře, růžičky do ní vrhneme a vodu opět přivedeme k varu. Vaříme cca 4-6 minut, aby zůstaly spíš pevné než měkké, zkusíme když tak párátkem. Vaříme nejlépe bez poklice.
Ocedíme (já je ještě propláchla studenou vodou, aby „nedocházely“) a necháme okapat. Přiznám se, že jsem si květák předvařila ráno při přípravě kafe.
Pak si na středním ohni předehřejeme pánev (pokud nemáte tu s tím signálním puntíkem, doporučuji předehřívat se 2 lžícemi vody - jakmile se voda vypaří, je předehřáto). Přidáme 1-2 PL oleje a nahrubo nasekaný česnek. Asi minutu ho „honíme“ po pánvi, ale ne moc do růžova!
Pak přidáme 1 ČL mleté papriky a rychle promícháme, radši ztlumíme oheň - aby paprika nezhořkla.
A pak přidáme růžičky květáku, sůl a pepř.
Obracíme je tak, aby se celé obalily ve směsi, což nám zabere přesně tu chvíli, aby se paprika rozvoněla a česnek nepřipekl. Květák už stačí jen prohřát.
A podáváme. Je to fakt vynikající.
Druhý recept je se zelím, a jmenuje se:
Španělské česnekové zelí
Inspirace je zde. Je to úplně jiná chuťová varianta, než jsem z našich končin zvyklá, ale opět - mohla bych se toho ujíst, jak se ukázalo.
Potřebujeme: hlávkové zelí, česnek (tak 6-8 stroužků), sůl, olej, pepř a ocet (lépe vinný).
Bohužel to opět chce, jak je u brukvovitých zvykem, předpřípravu. Takže hlávku si nakrájíme na centimetrové krajíce (bez košťálu), posolíme a promačkáme a necháme odležet, nejlépe v cedníku nebo na utěrce (bude to pouštět vodu). Stačí to myslím tak půl hodinky - tahle část je důležitá.
Zelí pak buď propláchněte vodou, pokud je pro vás příliš slané (pak je ale oňahnějte utěrkou, aby nezůstalo mokré), anebo s ním pracujte rovnou - jen opět pozor na přebytečnou vodu.
Na rozehřáté pánvi rozehřejte 2 PL oleje a hned přidejte zelí. To důkladně promíchejte, abyste je naolejovali. A pak za průběžného míchání restujte asi 10 minut. Nedusit pod poklicí! Zelího v pánvi hodně ubude, jak vadne, takže se nebojte začít vrchovatě.
Po deseti minutách přidejte nahrubo nasekaný česnek, pepř, případně sůl a určitě 1/2 PL octa, ten tomu dá vynikající šmrnc.
Promícháváme na mírném až středním ohni asi 2 minuty, aby se chutě propojily. A podáváme.
Obstojí to jako samostatný salát třeba s křupavou bagetou, anebo jako příloha s křupavou klobásou.
Vzhledem k nutnosti oné „předpřípravy“ surovin to vypadá na dvojku Jarčiny stupnice, jinak by to byla jasná jednička (teda doufám, že jednička je nejlehčí). Zajímavé faktum: to odstávání nakrájeného květáku, zelí a pod. způsobuje, že jsou stravitelnější.
A jinak dobrou chuť, ať budete vařit cokoli. Olé!
Foto: Lika
Vše potřebné zjistíte zde...