24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Květák a zelí trochu jinak

1.10.2021

Dnes to budou opět španělské inspirace a variace, o permutacích nemluvě. Oba recepty se hodí jako samostatné jídlo, anebo příloha.

První inspirativní video, květákové, je zde a dnes mi přišlo náramně vhod. Uprostřed odpoledne na mě padl hlad a španělský česnekový květák se skvěle šikl.

Takže španělský česnekový květák:

Potřebujeme květák, česnek, mletou papriku, sůl, pepř, olej na smažení.

Květák rozebereme na růžičky

Dáme si vařit do hrnce osolenou vodu.

Květák zatím rozebereme na růžičky a ty si ještě rozdělíme na menší kusy, zhruba sousta (nožem nařízneme nožku růžičky a tu pak roztrhneme vedví - tímto způsobem zůstanou půlky pohromadě a nenaděláte z nich drobky.

Růžičky ještě roztrhneme

Jakmile voda vře, růžičky do ní vrhneme a vodu opět přivedeme k varu. Vaříme cca 4-6 minut, aby zůstaly spíš pevné než měkké, zkusíme když tak párátkem. Vaříme nejlépe bez poklice.

Ocedíme (já je ještě propláchla studenou vodou, aby „nedocházely“) a necháme okapat. Přiznám se, že jsem si květák předvařila ráno při přípravě kafe.

Na tuku osmahneme česnek

Pak si na středním ohni předehřejeme pánev (pokud nemáte tu s tím signálním puntíkem, doporučuji předehřívat se 2 lžícemi vody - jakmile se voda vypaří, je předehřáto). Přidáme 1-2 PL oleje a nahrubo nasekaný česnek. Asi minutu ho „honíme“ po pánvi, ale ne moc do růžova!

Přidáme mletou papriku

Pak přidáme 1 ČL mleté papriky a rychle promícháme, radši ztlumíme oheň - aby paprika nezhořkla.

A pak přidáme růžičky květáku, sůl a pepř.

A ve směsi obalíme květák

Obracíme je tak, aby se celé obalily ve směsi, což nám zabere přesně tu chvíli, aby se paprika rozvoněla a česnek nepřipekl. Květák už stačí jen prohřát.

A podáváme. Je to fakt vynikající.

Dobrou chuť

Druhý recept je se zelím, a jmenuje se:

Španělské česnekové zelí

Inspirace je zde. Je to úplně jiná chuťová varianta, než jsem z našich končin zvyklá, ale opět - mohla bych se toho ujíst, jak se ukázalo.

Zelí

Potřebujeme: hlávkové zelí, česnek (tak 6-8 stroužků), sůl, olej, pepř a ocet (lépe vinný).

Bohužel to opět chce, jak je u brukvovitých zvykem, předpřípravu. Takže hlávku si nakrájíme na centimetrové krajíce (bez košťálu), posolíme a promačkáme a necháme odležet, nejlépe v cedníku nebo na utěrce (bude to pouštět vodu). Stačí to myslím tak půl hodinky - tahle část je důležitá. 

Zelí nakrájíme na proužky

Zelí pak buď propláchněte vodou, pokud je pro vás příliš slané (pak je ale oňahnějte utěrkou, aby nezůstalo mokré), anebo s ním pracujte rovnou - jen opět pozor na přebytečnou vodu.

Nakrájené a osolené zelí necháme stát, aby pustilo vodu

Na rozehřáté pánvi rozehřejte 2 PL oleje a hned přidejte zelí. To důkladně promíchejte, abyste je naolejovali. A pak za průběžného míchání restujte asi 10 minut. Nedusit pod poklicí! Zelího v pánvi hodně ubude, jak vadne, takže se nebojte začít vrchovatě.

Pak orestujeme na tuku

Po deseti minutách přidejte nahrubo nasekaný česnek, pepř, případně sůl a určitě 1/2 PL octa, ten tomu dá vynikající šmrnc.

Promícháváme na mírném až středním ohni asi 2 minuty, aby se chutě propojily. A podáváme.

Přidáme česnek, pepř a ocet

Obstojí to jako samostatný salát třeba s křupavou bagetou, anebo jako příloha s křupavou klobásou.

A podáváme

Vzhledem k nutnosti oné „předpřípravy“ surovin to vypadá na dvojku Jarčiny stupnice, jinak by to byla jasná jednička (teda doufám, že jednička je nejlehčí). Zajímavé faktum: to odstávání nakrájeného květáku, zelí a pod. způsobuje, že jsou stravitelnější.

A jinak dobrou chuť, ať budete vařit cokoli. Olé!

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !