30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jestliže je zima, budeme péct bůček

Tentokrát bez crcání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 27.1.2017 20:53

Edita K. nám píše - další zajímavý recept

Prečítala som si Tvoj článok o pečenom bôčiku a len ako doplnok dodávam skúsenosť, ktorú mám od starej matky mojej švagrinej. Mali kedysi hostinec ne "maďaroch", teda južnom Slovensku.

Keď piekli kačku, tak ju tiež najprv povarili do zmäknutia a potom piekli. Čím dosiahli to, že zachovali chuť kačky, ale mali šťavnaté mäso, čo pri bežnom pečení nie je ľahké dosiahnuť a pomalé pečenie v hostinci tiež nie je dosť dobre realizovateľné. A ten recept je starý minimálne 100 rokov.

Skúsila som to a môžem len odporúčať.

Edit

Z. Nelina 27.1.2017 20:37

Bůček u mě vede

Vyšší, libovější, nakrájet na plátky, výška asi 1 cm, naskládat do pekáče jako domino, jen sůl a kmín jako Dede, když je měkký, odkrýt pekáč a postupně opéci do zlatova obě strany. A jak nádherně křupe!

Kamarádka před pečením masa povaří v papiňáku.

Z. Lika 27.1.2017 19:53

Re: hmm bůček....

Jéje, Maričko, viděla jsem určitě ilustraci k té básničce - hubeného mužíčka a obrovskou manželku :-)

A máš pravdu, jednou za čas něco tučnějšího neuškodí.

M. Crossette 27.1.2017 19:03

Re: hmm bůček....

Oprava, dodatečně mi došlo, že jsem tu angl. básničku ve spěchu celou zblbla, že nedává smysl. Má to být takhle.

Jack Sprat could eat no fat

His wife could eat no lean

And so between them both

They licked the platter clean

M. Crossette 27.1.2017 18:22

hmm bůček....

nikdy jsem se po něm nekoukala a vlastně nevím, jestli se tu prodává (tedy v běžném obchodě). Také patřím do skupiny, co tlusté (hlavně teplé) nemají rádi. Já už od mala, takže jestli bůček maminka někdy pekla (asi ano), tak mi určitě dala jen libový kousek a jak maso vypadalo před úpravou mě tenkrát určitě nezajímalo. ALE Liko, ty libové kousky, co na obrázcích prokukují, tak ty bych si dala hned ! A ano, na pečeni je fakt kus tlustého potřeba, aby bylo dobrá šťáva. Milujeme vepřo-knedlo, choť by ho mohl klidně jednou týdně, jenže já někdy bývám líná dělat knedle a "brambo-vepřo-zelo" nějak není ono. Ale tak jednou za měsíc a půl ho dělám určitě, když je návštěva častěji, zatím všem Am. take špamokvalo. Bohužel zdejší vepřové má dost tenkou vrstu sádla a tak se těmi kusy vždy dost prohrabuji, abych našla alespoň trochu více prorostlý. A pak také jen posypu kmínem a trochou papriky, aby chuť masa byla co nejvíce "vepřová". A též dělám mřížku na kůrce a to prskání, co se z trouby ozývá jsou propečené čtverečky, které někdy doslova odskočí.

Američani mají hezkou básničku (se série "The real mother goose")

"Jack Sprat could eat no lean,

And so between them both,

them licked the platter clean".

K. Holubová 27.1.2017 16:49

Re: Bůček pečený

V pohodě Liko! Holubová jsem byla jako slečna. A náhodou kočičková-Holoubková se mi docela líbí!

V. Glover 27.1.2017 16:08

Re: No Liko!

Ale funguje to Ygo, včera jsem vyžádala recept a dneska tu je! Takhle dělá bůček moje mamka, cibule, česnek, udusit a potom dát na chvíli do trouby.

Z. Matylda 27.1.2017 13:29

Re: Tak já jsem

Ygo, já jsme je taky ještě nikdy nepekla- ale tuhle mi o nich jeden pán vykládal při anglině a děsně u toho slintal :)

Z. Vave 27.1.2017 13:15

Re: Jééé, to bych si dala!

Na podzim jsem dostala kus obří dýně, tak jsem ji namrskala do pekáče k vepřovému, byla to balada. Posypala kořením na divočinu (sakra, došlo mi, musím sehnat) a byl to skvělý eintopf.

Od té doby jsem si troufla párkrát strčit dýni někam coby zahušťovadlo nebo přílohu, a vždycky to zatím klaplo.

Jablka jojo, strkám je někdy pod maso, ale už jsem to dlouho nedělala. Děkuju za připomenutí.

Z. Lika 27.1.2017 13:11

Re: Bůček

Vařená slepice s brambory, to je lahůdka. Patřičná pocta slepici! A přeji dobrou chuť, pokud se podaří ulovit bůček :-)

Z. Lika 27.1.2017 13:09

Re: Patřím k těm,

Určitě díky rebarboře a zázvoru i sojovce se tučnější maso lépe tráví, to je dobrý recept. Tak až naroste rebarbora, vzpomenu si :-)

Z. Lika 27.1.2017 13:08

Re: Tak já jsem

Krůtí krky mám taky moc ráda a taky je peču pomalu. Všechno to masíčko na nich se pak obírá samo.

Z. Lika 27.1.2017 13:07

Re: Jééé, to bych si dala!

S tou dýní to muselo být dobré. Zkus někdy upéct vepřové s nakrájenými jablky (bez jader) (i bez stopek :-)

Z. Lika 27.1.2017 13:06

Re: Tak já občas

To je taky moc dobrý nápad - taky čím méně hrnců a přístrojů je zapotřebí, tím lépe.

Z. Yga 27.1.2017 12:55

Re: Tak já jsem

Pečené krůtí krky - tak to jsem ještě nedělala! To je zajímavé, to bych taky někdy zkusila - příloha brambory?

Z. Jenny 27.1.2017 12:46

Bůček

u nás můžeme. Už jsem dlouho nedělala, takže vyzkouším. Potupně ho vypékám v troubě a po studenu na chleba je výborný.U nás nejíme téměř žádnou uzeninu, mimo šunky zlaté a tu kupuji, proto, že to má ráda valná část mé domácnosti,která by dala za šunku život. Ovšem nenechám se zruinovat. Teplý bůček se zelím máme taky rádi avšak v poslední době děláme hodně zeleninových jídel, žádné speciální recepty, vždy inspirativně, dle chuti. Dnes bude vařená slepice,masíčko obrané se zeleninou lehce podušenou a k tomu brambory. Obědváme později, nikdy ne ve 12:00, z toho mám celoživotní trauma. Liko, díky za inspiraci, jedu do města a dopíšu si na seznam bůček.

Z. Dalmi 27.1.2017 12:22

Patřím k těm,

které tlusté maso nemusí. A pak jsem narazila na recept J. Olivera - pečený bůček s rebarborou a úplně jsem tomu podlehla. To se nakrájený bůček namočí do dresinku z rebarbory, zázvoru, medu a sojové omáčky. Pak se upeče v troubě a podává třeba s nudlemi. Nebo s tím výborným chlebem...

Z. Matylda 27.1.2017 12:13

Tak já jsem

před chvílí šoupla do trouby tři krůtí krky, aby se pomalu upekly na cibulce a zelenině... nějak jsem neměla chuť na tučné :) Navíc na tom pomalu pečeném mase je roztomilé to, že mě ke své existenci nepotřebuje a peče se samo. Což při odpoledních a podvečerních hodinách nutně potřebuju :)

Z. Lika 27.1.2017 12:13

Re: Bůček pečený

Ygo, ano :-) Ale plést paní Holubové jméno nebylo ode mě pěkné.

Z. Lika 27.1.2017 12:11

Re: Ahoj Liko,

Myslím, že pokud si dáš bůček "pomalený", potěší tě bez větších následků - při pomalém pečení se většina tuku vypotí :-)

Ta nakládaná zelenina je dobrý nápad, dobrá obměna k zelí.

Z. Yga 27.1.2017 11:58

Re: Bůček pečený

Ale víš, o koho se jedná?!

Z. Vave 27.1.2017 11:55

Jééé, to bych si dala!

Já na plotně dělám brabce a pak je dopékám v troubě, a onehdy jsem podobně dělala medailonky z krkovičky, dušené a pečené na cibuli a kořenové zelenině a kousku hokaidó, která to zahustila na skvělé pyré.Mňam, já bych si asi dala bůček. Musí být dost libový, protože to hodně tučné už moc nesnesu, ale když je libový, tak ho může být libovolné množství. :o)

No nic, o víkendu mám děti, a tak bude jídelníček trochu jiný, ale všeho do času! :o)

Z. Inka 27.1.2017 11:31

Re: já se moc omlouvám

Děkuji, při tomto popisu již opravdu blinkám. Teplé zelí je ten druhý fuj na tom pokrmu. Tuk jako nositel chuti je pro mne žádoucí v sýru, jogurtu a podobném

Z. Iva 27.1.2017 11:10

Tak já občas

udělám "pečený" bůček na plotně - osmažím cibuli, dám bůček nakrájený na kostky, osolím, očesnekuju a okmínuju. Dusím do měkka, během dušení nechám několikrát vysmahnout skoro do sucha a poté podleju horkou vodou. Výsledkem je zlatavě zbarvené maso s hustou šťávou z cibule, takový "moravský" brabec.

P. Smatlak 27.1.2017 11:05

Re: já se moc omlouvám

: Z. Inka- když vepřo knedlo tak je to nejlepší když se to vypečené sádlo troch zapráší moukou,ne moc aby to nebyla omáčka a potom smíchané se zelím je to lahůdka,protože tuk je nositelem a příjemcem chuti.A když je zelí jen vodové a ne jemně zahuštěné tak je to jako břečka, s tou šťávou, která se tím naředí.A nejlepší je to s houskovám knedlíkem,který se nacucne tou šťávou zatímco u bramborového ti šťáva zteče mimo i když je tady spíše populárnější ten bramborový a hlavně ten tuhý a ne takový ten krupičkový s přidáním krupice do těsta.A ještě je výborný chlupatý ale ne jen ze syrových brambor ale z 1 třetiny vařených. A libové maso a knedlo zelo to není nic moc. protože z toho není ta pravá šťáva nebo jak se říká sos.Ale někdo to má rád a proti gustu žádný dyšputát, ale stejně je to lepší s masem alespoň částečně prorostlým.A v zelí smažená cibulková jíška do růžova(dodává zelí tu správnnou chuť) a a dobré je i s uškvařenou slaninou a to hlavně na ty knedlíky bramborové nebo chluoaté.Ale to už je otázku, kdo a jak to má rád.A hlavně všeho s mírou a pak je to dobré a to jak to libové tak i to tučnějčí.,protože všeho moc škodí a tady platí to příslioví,jez do polosyta a pí do polopita.

Z. Lika 27.1.2017 10:48

Re: Bůček pečený

Pardon, paní Holubová, to je hrozné faux pas, splést jméno, omlouvám se.

Z. Lika 27.1.2017 10:46

Re: Hmmm

V takových případech dělám zeleninová rizota, luštěniny, rajčatové polévky, dušenou mrkev... mám taková období často, chodím pravidelně na hematologii (dobrovolně, podotýkám).

Z. Lika 27.1.2017 10:43

Re: No páni

Blážo, zkus si ho upéct na jablkách - nakrájených, klidně i s tou cibulí a česnekem, to je pak ještě lepší.

T. Zana 27.1.2017 10:42

Hmmm

Studený bůček můžu :-)

Ale bohužel ne teď, protože ve středu jdu na kontrolu na cholesteróól :-( Dost znechuceně uvažuju, co uvařit, aby to nebylo mastný a spíš bez vajec (i když poslední dobou se zase od zákazu vajec ustupuje).

Ale až budu mít po kontrole, tak se zase vrátím ke svým starým zvykům - teda ne že bych jedla bůček od rána do večera, ale přece jen teď se snažím být chvíli vzorná...

Z. Lika 27.1.2017 10:38

Re: Bůček pečený

Paní Holoubková, radši žádný chleba nevozte - hned bych ho zbodla :D