Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Kroupy
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Lika 22.9.2017 11:26Re: doporučuji přečíst... Jojo, v herbáři od Janči-Zentricha má ječmen pět stran. A to ještě stručně. |
Z. Lika 22.9.2017 11:21Re: tak dneska nemám Jo a Bedo, pořád ještě chodím v tričku a sukni - i když dlouhé. |
Z. Lika 22.9.2017 11:14Re: Ta polívka Chová se jako Rputina ovesná - krásně houstne. Dnes jsem si dala k časnému obědu druhou, pořádnou porci. Mňam. |
Z. Lika 22.9.2017 11:12Re: a moje mamka ti Liko vzkazuje.... To je moc zajímavý tip, určitě vyzkouším! Že maminku pozdravuji. |
Z. Lika 22.9.2017 11:12Re: tak dneska nemám Kroupové trauma z dětství? :-) Bramboráky taky nejsou k zahození, vůně hafol a bez krup. |
O. Joklová 22.9.2017 10:55tak dneska nemám ani odvahu si to přečíst - můj vztah ke kroupám je zde docela známý :-DDDDDD ale některá jídla s nimi (třeba hrstková polévka) mi moc voní - na rozdíl od Dede je za tím nejspíše právě ten česnek a majoránka |
Š. Matyášová 22.9.2017 10:20a moje mamka ti Liko vzkazuje.... abys zkusila uvařené kroupy udělat jako malé bramboráky, místo syrových brambor jsou ty vařené kroupy a nebo je přidat, ale to spíš lámanku uvařenou k bramborákovému těstíčku na nastavení nebo zahuštění.... |
T. Zana 22.9.2017 9:32Ta polívka Žní skvěle. U nás kroupy dělám s hrachem (hrách a kroupy) nebo v hrstkové polévce. Tu zeleninovou zkusím! |
T. Zana 22.9.2017 9:28Re: kroupy a krupky miluju... Do karbanàtků, to si musím pamatovat (radši napsat). |
Š. Matyášová 22.9.2017 9:22doporučuji přečíst... https://www.celostnimedicina.cz/jecne-kroupy-zaklad-prastareho-ceskeho-stolu.htm |
Z. Yga 22.9.2017 9:17Re: a prej jdou dělat i krouy na sladko.... Ty jsi dobrodružka! (:o)) |
Z. Lika 22.9.2017 8:47Re: Liko, kroupy! Přesně, rýže mě totiž nezasytí, kroupy ano. |
Z. Lika 22.9.2017 8:46Re: ahá kroupy Kroupy se vlastně můžou dát do hrstkové polévky. A jinak je nejvíc užiju jako přílohu. A teď jsem přišla na chuť té houbovo-zeleninové polévce. Kroupy a fazole budou určitě dobré, stejně jako kroupy a hrách. A pak šupky hupky na pořádnou procházku, vyluftovat :-) |
Z. Lika 22.9.2017 8:44Re: Mňam, kroupy Je to velice syté jídlo, a velice dobré. Zapečené kroupy nemají chybu. |
Z. Lika 22.9.2017 8:43Re: kroupy a krupky miluju... Dát je do karbanátků, to je skvělý nápad. To je bezva, že zítra budou u vás kroupy, mám je fakt ráda. |
Z. Jenny 22.9.2017 8:43Re: Liko, kroupy! Aha! Místo rýže, tak to udělám,MLP to má rád. :-) |
Z. Lika 22.9.2017 8:42Re: a prej jdou dělat i krouy na sladko.... Nasladko jako třeba ala rýžový nákyp? Nebo prostě posypat skořicí a cukrem? Hm, to nezní špatně. |
Z. Lika 22.9.2017 8:42Re: hezký den Jo jo, kroupy šestky nebo osmičky... teď jsem ráda, když seženu ječné. Všude kroupy pohankové, špaldové... ječné vedou! |
Z. Lika 22.9.2017 8:41Re: Jů, kroupy! Tak to jsem zvědavá, jak se zadaří. Mělo by, zdroje jsou :-) |
Z. Lika 22.9.2017 8:40Re: kroupy jsou mé oblíbené Ano, do bramboračky by se velice hodily. Kroupy jsou univerzální a dle mého vylepší každé jídlo :-) |
Z. Yga 22.9.2017 8:40ahá kroupy Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den, ale maso jenom jednou za týden - to jsem si vzpomněla na jednu pohádku od Jana Drdy (:o)). Jinak u nás se kroupy jedli jenom v uzené polívce (mňam - tu jsem měla a mám asi nejradši) a pak v zabijačku se vařily do prejtu, který se částečně nacpal do jelit a částečně se rozvařil v obarnici, či-li černé polívce, či-li prdelačce (ale tak se jí u nás neříkalo). Jinak vím, že na Vrbici mnozí vařili kočičí marš (kroupy a fazole), jenže ten mamka jako děcko nesnášela, tudíž nám ho ani nevařila, tak ho taky nevařím. Kuba v našich krajích není tradiční jídlo (ale s "globalizací" ho už mnozí vaří - já teda ne, já jsem v tomto "stará struktura" a vařit kroupy na Vánoce by mne ani nenapadlo). |
Z. Lika 22.9.2017 8:38Re: Liko, kroupy! Proč hned divná kvůli česneku a majoránce? Každý máme svoje chutě, a o těch, jak známo, se nelze přít, stejně jako o barvách a zálibách. Často si je dělám jako čistou přílohu, místo rýže. |
D. Ruščáková 22.9.2017 7:52Liko, kroupy! To je něco, z čeho jsem bývala v rozpacích - moc mi chutnají, ale nemám ráda jejich bezprostřední spojence, tedy tu kombinaci česnek-majoránka (já vím, jsem divná, ale co už s tím:)) Párkrát jsem je dělala, se střídavým úspěchem (to ta modifikace receptů:)) a vždycky jsem jich udělala moc (nikdo jiný v rodině je nejí). Takže díky za informaci, že v lednici uvařené vydrží - já po nich v obchodě často mlsně koukám, ale nekupu je. Možná to opět zvážím:)) |
Z. Inka 22.9.2017 7:23kroupy jsou mé oblíbené leč málo vařené. Pravda, občas jsem okolnostmi dotlačená k výrobě šouletu a to potom vyrobím pro všechny pocestné a do mrazáku a pro kolegyni, prostě hafo. To je takové hodně zimní jídlo, ano, asi na něj zase brzy dojde. A řekla bych že sobotní..... Moje tchýně je kuchařka od Pánaboha a navíc vyrábí mimořádné polévky, neb tchán ji musí mít denně a nikdy nesměla být dvakrát za sebou. Takže maminka dělá s kroupami neuvěřitelnou bramboračku. Je třeba mít hodně česneku a hlavně naloženou zeleninu v soli v tom správném poměru. Kterou já nemám, takže i když do té své dám ty kroupy a hafo česneku, dobré houby ale čerstvou zeleninu, není to přesné |
Z. Vave 22.9.2017 7:02Jů, kroupy! Dlouho jsem je nedělala a přítom je mám ráda, ty velké. Dávaly se u nás do uzeného vývaru zejména. Chystám se dnes na nákup a zítra na houby, to by bylo, aby nebylo! :) |
Z. Xerxová 22.9.2017 6:34hezký den hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ... Jéééé - připomněla jsi mi, jak jsme za dob dávno minulých jásali, když se objevily v sámošce kroupy správné velikosti (velikost se číslovala). Neb u nás ve městě se pašíci často nevraždili - takže větší kroupy občas byly k sehnání. A tak jsme k příbuzným na Náchodsko vozili kroupy a čuník to měl spočítaný... |
Š. Matyášová 22.9.2017 6:33a prej jdou dělat i krouy na sladko.... to jsem ještě neměla odvahu zkusit.... |
Š. Matyášová 22.9.2017 6:32kroupy a krupky miluju... krvavá jelítka, prdelačku,uzenou polívku s kroupami,houbového kubu,Inčin šoulet a nejvíc ze všeho nastavenoou kaši - pošťouchané brambory se sádlem,česnekem,majoránkou,solí, pepřem a lámankou nebo krupkami.. a kolegyně dává krupky do mletiny a dělá skvělé karbanátky a sekanou. Jednou jsem zkusila i krupeto po italsku - ano,takovou tu krémovou šlichtu...byla to dobrota,jen se to dělá moc dlouho a musíte to hlídat. a víš.,že jsi mi nahrála? Zítra budou dělat právě kopec té nastavené kaše.....prdelačku a jedno jelítko, jsem měla ve středu :-D |
R. Enatae 22.9.2017 1:28Mňam, kroupy Máme moc rádi houbového kubu - sušené houby podušené na cibulce a kmínu, uvařené kroupy, česnek utřený se solí, sádlo, pepř, sůl. Promíchat, zapéct, sníst :) |