8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kroupy

Vždycky jsem je měla moc ráda a ze zabijaček úplně nejradši. Vzpomínám na hrnec plný vařených krup a co se nevešlo do jelit, odebíralo se po lžících do polévky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 22.9.2017 11:26

Re: doporučuji přečíst...

Jojo, v herbáři od Janči-Zentricha má ječmen pět stran. A to ještě stručně.

Z. Lika 22.9.2017 11:21

Re: tak dneska nemám

Jo a Bedo, pořád ještě chodím v tričku a sukni - i když dlouhé.

Z. Lika 22.9.2017 11:14

Re: Ta polívka

Chová se jako Rputina ovesná - krásně houstne. Dnes jsem si dala k časnému obědu druhou, pořádnou porci. Mňam.

Z. Lika 22.9.2017 11:12

Re: a moje mamka ti Liko vzkazuje....

To je moc zajímavý tip, určitě vyzkouším! Že maminku pozdravuji.

Z. Lika 22.9.2017 11:12

Re: tak dneska nemám

Kroupové trauma z dětství? :-)

Bramboráky taky nejsou k zahození, vůně hafol a bez krup.

O. Joklová 22.9.2017 10:55

tak dneska nemám

ani odvahu si to přečíst - můj vztah ke kroupám je zde docela známý :-DDDDDD

ale některá jídla s nimi (třeba hrstková polévka) mi moc voní - na rozdíl od Dede je za tím nejspíše právě ten česnek a majoránka

Š. Matyášová 22.9.2017 10:20

a moje mamka ti Liko vzkazuje....

abys zkusila uvařené kroupy udělat jako malé bramboráky, místo syrových brambor jsou ty vařené kroupy a nebo je přidat, ale to spíš lámanku uvařenou k bramborákovému těstíčku na nastavení nebo zahuštění....

T. Zana 22.9.2017 9:32

Ta polívka

Žní skvěle. U nás kroupy dělám s hrachem (hrách a kroupy) nebo v hrstkové polévce. Tu zeleninovou zkusím!

T. Zana 22.9.2017 9:28

Re: kroupy a krupky miluju...

Do karbanàtků, to si musím pamatovat (radši napsat).

Š. Matyášová 22.9.2017 9:22

doporučuji přečíst...

https://www.celostnimedicina.cz/jecne-kroupy-zaklad-prastareho-ceskeho-stolu.htm

Z. Yga 22.9.2017 9:17

Re: a prej jdou dělat i krouy na sladko....

Ty jsi dobrodružka! (:o))

Z. Lika 22.9.2017 8:47

Re: Liko, kroupy!

Přesně, rýže mě totiž nezasytí, kroupy ano.

Z. Lika 22.9.2017 8:46

Re: ahá kroupy

Kroupy se vlastně můžou dát do hrstkové polévky. A jinak je nejvíc užiju jako přílohu. A teď jsem přišla na chuť té houbovo-zeleninové polévce.

Kroupy a fazole budou určitě dobré, stejně jako kroupy a hrách. A pak šupky hupky na pořádnou procházku, vyluftovat :-)

Z. Lika 22.9.2017 8:44

Re: Mňam, kroupy

Je to velice syté jídlo, a velice dobré. Zapečené kroupy nemají chybu.

Z. Lika 22.9.2017 8:43

Re: kroupy a krupky miluju...

Dát je do karbanátků, to je skvělý nápad. To je bezva, že zítra budou u vás kroupy, mám je fakt ráda.

Z. Jenny 22.9.2017 8:43

Re: Liko, kroupy!

Aha! Místo rýže, tak to udělám,MLP to má rád. :-)

Z. Lika 22.9.2017 8:42

Re: a prej jdou dělat i krouy na sladko....

Nasladko jako třeba ala rýžový nákyp? Nebo prostě posypat skořicí a cukrem? Hm, to nezní špatně.

Z. Lika 22.9.2017 8:42

Re: hezký den

Jo jo, kroupy šestky nebo osmičky... teď jsem ráda, když seženu ječné. Všude kroupy pohankové, špaldové... ječné vedou!

Z. Lika 22.9.2017 8:41

Re: Jů, kroupy!

Tak to jsem zvědavá, jak se zadaří. Mělo by, zdroje jsou :-)

Z. Lika 22.9.2017 8:40

Re: kroupy jsou mé oblíbené

Ano, do bramboračky by se velice hodily. Kroupy jsou univerzální a dle mého vylepší každé jídlo :-)

Z. Yga 22.9.2017 8:40

ahá kroupy

Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den, ale maso jenom jednou za týden - to jsem si vzpomněla na jednu pohádku od Jana Drdy (:o)).

Jinak u nás se kroupy jedli jenom v uzené polívce (mňam - tu jsem měla a mám asi nejradši) a pak v zabijačku se vařily do prejtu, který se částečně nacpal do jelit a částečně se rozvařil v obarnici, či-li černé polívce, či-li prdelačce (ale tak se jí u nás neříkalo). Jinak vím, že na Vrbici mnozí vařili kočičí marš (kroupy a fazole), jenže ten mamka jako děcko nesnášela, tudíž nám ho ani nevařila, tak ho taky nevařím. Kuba v našich krajích není tradiční jídlo (ale s "globalizací" ho už mnozí vaří - já teda ne, já jsem v tomto "stará struktura" a vařit kroupy na Vánoce by mne ani nenapadlo).

Z. Lika 22.9.2017 8:38

Re: Liko, kroupy!

Proč hned divná kvůli česneku a majoránce? Každý máme svoje chutě, a o těch, jak známo, se nelze přít, stejně jako o barvách a zálibách. Často si je dělám jako čistou přílohu, místo rýže.

D. Ruščáková 22.9.2017 7:52

Liko, kroupy!

To je něco, z čeho jsem bývala v rozpacích - moc mi chutnají, ale nemám ráda jejich bezprostřední spojence, tedy tu kombinaci česnek-majoránka (já vím, jsem divná, ale co už s tím:))

Párkrát jsem je dělala, se střídavým úspěchem (to ta modifikace receptů:)) a vždycky jsem jich udělala moc (nikdo jiný v rodině je nejí). Takže díky za informaci, že v lednici uvařené vydrží - já po nich v obchodě často mlsně koukám, ale nekupu je. Možná to opět zvážím:))

Z. Inka 22.9.2017 7:23

kroupy jsou mé oblíbené

leč málo vařené. Pravda, občas jsem okolnostmi dotlačená k výrobě šouletu a to potom vyrobím pro všechny pocestné a do mrazáku a pro kolegyni, prostě hafo. To je takové hodně zimní jídlo, ano, asi na něj zase brzy dojde. A řekla bych že sobotní.....

Moje tchýně je kuchařka od Pánaboha a navíc vyrábí mimořádné polévky, neb tchán ji musí mít denně a nikdy nesměla být dvakrát za sebou. Takže maminka dělá s kroupami neuvěřitelnou bramboračku. Je třeba mít hodně česneku a hlavně naloženou zeleninu v soli v tom správném poměru. Kterou já nemám, takže i když do té své dám ty kroupy a hafo česneku, dobré houby ale čerstvou zeleninu, není to přesné

Z. Vave 22.9.2017 7:02

Jů, kroupy!

Dlouho jsem je nedělala a přítom je mám ráda, ty velké. Dávaly se u nás do uzeného vývaru zejména.

Chystám se dnes na nákup a zítra na houby, to by bylo, aby nebylo! :)

Z. Xerxová 22.9.2017 6:34

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Jéééé - připomněla jsi mi, jak jsme za dob dávno minulých jásali, když se objevily v sámošce kroupy správné velikosti (velikost se číslovala). Neb u nás ve městě se pašíci často nevraždili - takže větší kroupy občas byly k sehnání. A tak jsme k příbuzným na Náchodsko vozili kroupy a čuník to měl spočítaný...

Š. Matyášová 22.9.2017 6:33

a prej jdou dělat i krouy na sladko....

to jsem ještě neměla odvahu zkusit....

Š. Matyášová 22.9.2017 6:32

kroupy a krupky miluju...

krvavá jelítka, prdelačku,uzenou polívku s kroupami,houbového kubu,Inčin šoulet a nejvíc ze všeho nastavenoou kaši - pošťouchané brambory se sádlem,česnekem,majoránkou,solí, pepřem a lámankou nebo krupkami..

a kolegyně dává krupky do mletiny a dělá skvělé karbanátky a sekanou.

Jednou jsem zkusila i krupeto po italsku - ano,takovou tu krémovou šlichtu...byla to dobrota,jen se to dělá moc dlouho a musíte to hlídat.

a víš.,že jsi mi nahrála? Zítra budou dělat právě kopec té nastavené kaše.....prdelačku a jedno jelítko, jsem měla ve středu :-D

R. Enatae 22.9.2017 1:28

Mňam, kroupy

Máme moc rádi houbového kubu - sušené houby podušené na cibulce a kmínu, uvařené kroupy, česnek utřený se solí, sádlo, pepř, sůl. Promíchat, zapéct, sníst :)