2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čočkový salát

Výborný samostatně i jako příloha.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 7.7.2017 7:32

Čočku moc nedělám,

což je škoda, protože ji (už) mám ráda. A studený salát salát asi ještě raději. Možná bude problém v onom "uvařte čočku". Učila jsem se totiž vařit sama podle kuchařek a zřejmě jsem narazila na recept, kdy se mi čočka skoro vždycky připálila nebo rozvařila. ;)

A proto se ptám, jak vlastně kdo vaříte čočku?

Já si občas dělám do do práce salát z červené čočky. Je to rychlovka, kterou stíhám i ráno. Asi tři čtvrtě malého šálku červené čočky propláchnu studenou vodou a vrhnu do cca litru horké vody a vařím cca 10 minut. Mezitím si na pánvičce vyškvařím nadrobno nakrájenou slaninu (anglickou nebo špek) a na tom oprásknu trochu nadrobno nakrájené cibule. Scedím čočku a vrhnu do pánve. Promíchám a jdu do sprchy. A pak trochu opepřím barevným pepřem, přidám několik lžic nakládaného celeru, který se prodává v malých sklenicích a je nakrájený na kostky, a přidám trochu nálevu. Promíchám. Někdy trochu přisolím.

Tohle množství je na dvě menší mističky. Čočka se obvykle trochu rozpadne, ale mně to nevadí. Studené z lednice je to dobrý lehký oběd nebo větší svačina.

Z. Lika 7.7.2017 9:02

Re: Čočku moc nedělám,

Myslíš uvařit čočku jako pouze uvařit? Když si vzpomenu, tak ji předem namočím (a měla by se ještě víc předem asi přebrat kvůli kamínkům), vodu pak scedím a vařím ji nové vodě. Vody dám víc, aby čočka plavala. Namočená velkozrnná je uvařená už asi po 10 minutách, nenamočená asi po 35-40 minutách. Vařím pouze s bobkovým listem, bez soli. Pokud čočku vařím nikoli pro účel salátu, tak dám vody méně, aby vyšla akorát - bez připalování i bez nutnosti velkého zahušťování. "Akorát" je míra na pendrek, já vím. Takže buď to musí člověk dost hlídat, anebo - což je praktičtější - dám vody vždycky víc.

Hm, to jsem napsala úplné pojednání. Do salátů mám radši pevnější čočky. Tu červenou mám moc ráda do různých "čili" a polévek na zahušťování. Ten salát do práce vypadá velmi jedle!

Z. Svobodová 7.7.2017 10:01

Re: obyčejnou očku moc nedělám,jen tu červenou

Vždy, když vidím jako míru napsaný ŠÁLEK něčeho, hned slyším svou starší dcerku s její věčnou otázkou: A jak velký má být objem toho šálku?Šálek jako míru raději(vycepovaná naší Petrou ) nepoužívám. Mám jako míru raději mililitry suché suroviny. Pro dva normální dospělé jedlíky bohatě postačí 200 ml suché čočky a dvojnásobné množství vody,na jednu porci dávám pouze 100 ml surovin+200 ml vody.Čočku zapomínám namáčet, takže ji raději vařím v tlakovém hrnci. Od počátku unikání páry z ventilu po dobu 10 minut na ten nejnižší výkon vařím čočku na salát, tedy pevnější konzistence, 12-13 minut varu potřebuje čočka při úpravě nakyselo.Neumím čočku jinak, nežli v tlakáči a zvykla jsem si v něm vařit všechny luštěniny od čočky až opo fazolové boby, hrách a sójové boby.Bez tlakového hrnce bych se po těch letech používání vůbec neobešla.

K. Holubová 7.7.2017 6:10

Jednoduché, dobré

pro mne ovšem bez kukuřice, nechutná mi, ale to je můj problém. Dělám tento salát bez kukuřice, zato do něj přidám najemno nasekanou šunku, někdy natvrdo uvařené vajíčko. A jednou jsem místo okurek přidala naložené své hříbky. Tak to byla vážně mňamka.

Z. Lika 7.7.2017 9:04

Re: Jednoduché, dobré

Na tom obrázku je v salátu zbytečně moc kukuřice. Stačí ta nejmenší pidikinzervička (pouze slaný nálev, nebo vakuovaná).

S těmi hříbky to musela být bomba!

T. Zana 7.7.2017 12:09

Re: Jednoduché, dobré

Tak to je dobře, protože kukuřice taky není můj velký oblíbenec - v malém množství můžu, ale jinak ji jím jen kradenou z pole :-))

Hmmmm, houbičky, to muselo být velmi povedené!