15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

PSI: Staří blázni rozum nedostanou

Před rokem jsem popisovala nerozumný pokus udělat s Elwoodem všestranné zkoušky. Nerozumný proto, že Elwood je sice náš odchov, od mala ho občas hlídáme a občas s ním cvičím. Ale všestranné zkoušky jsou psí univerzita, nejobtížnější zkoušky, kdy pes musí prokázat, že zvládne práci v lese, na poli i na vodě. Také absolvent těchto zkoušek dostane titul „U“ – univerzálně použitelný pes, což je jakýsi psí doktorát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Žampachová 16.1.2014 7:10

Re: A to je jen dobře.

Je to králík. Většinou jsou to většinou méně kvalitní králíci jinak chovaní na jídlo (takoví méně povedení jedinci) a pokud možno tmavé barvy (ideální je zaječí barva, ale už jsme zažili i strakáče)

E. Žampachová 16.1.2014 7:08

Re: Radost číst!

Ta portrétní fotka je Derry. Ale oni jsou ze 3/4 příbuzní (mají stejného otce a Elwoodova matka je Derči babička Ája) a fotce se mnou je vidět, jak jsou si podobní.

Z. Hanča 15.1.2014 23:16

Radost číst!

A radost pohledět - první fotka (to je Elwood?) je úžasná, krásný ušlechtilý pes s milým a přitom zdravě sebevědomým výrazem.

Krásný koníček, milá Evo, obdivuji vytrvalost a úsilí, které jsou za všemi těmi výsledky. Ale pocit, kdy páníček a pes jedou na stejné vlně a dokonale si rozumějí, je nádherný!

A jak jako staří blázni? I dospělí si mohou hrát (a je fajn, když to umějí)!

H. Williamson 15.1.2014 23:08

Moc dobre se cte

o tom, jak se nekomu dilo dari. Lidem i psum.

Z. Matylda 15.1.2014 21:41

Re: Jééé,

Díky za palce, dostala 10 bodů z 15- bohužel móda je jako krasobruslení, a tady se ještě navíc sčítaly i osobní sympatie a antipatie.

Z. Vave 15.1.2014 20:34

Jasně že jsi

Dáma s kachnou, Evi. :o) Od prvního článku o Áje Ti toto jméno patří. Neb pro mě jsi Dámou duchem a tu kachnu v batohu zatlouct nemůžeš. :o)

Skvělý úspěch! Blahopřeju Ti, Evi. Když jsi prvně psala o Áje, asi by nikoho ani nenapadlo, jak kvalitní chovnou stanici založíte. Klobouk dolů! (vida, další důkaz, před Dámou se vždycky smeká)

P. Kaštan 15.1.2014 20:18

Re: A to je jen dobře.

Nooo, taky mě to napadlo... Vypadá to totiž jak kočka :D

Ale určitě to bude nějaký králik či tak něco.

Milá Evo, krásně se to četlo. Sice jsem se ztrácela v bodování, ale ať body jsou nebo ne, je úžasné, že jste všichni - jak lidi, tak psi - našli něco, co všechny společně baví. Je to krásný koníček a je báječné, že ho korunují úspěchy. Fleti stejně u mě už navždy zůstanou srdeční záležitostí.

Z. Jjana 15.1.2014 20:06

Re: Jééé,

Kačka je šikulka, doufám, že všechno dobře dopadlo.

Z. Jjana 15.1.2014 20:05

A to je jen dobře.

Milá Evo,

spousta diskutujících přede mnou už napsala, jací jste úžasní, tak bych jen opakovala jejich výroky. Chci se zeptat - co to pes drží v mordě na fotografii? Na králíka to má moc krátké uši a je to moc černé, na kunu moc krátký ocas... co to vlastně je?

E. Žampachová 15.1.2014 19:54

Re: úžasný článek

Poznají to. Začátek soutěže je rituál, který znají. Jediný problém mají poznat, zda jdou na hon nebo soutěž typu Field trial (což je v podstatě normální hon, kde za soutěžícím chodí rozhodčí a posuzuje každou maličkost). Protože mají z honů některé zvyky, které se na Field trialu netolerují (některá samostatná práce je na honu velmi vítaná, na Field trialu nežádoucí, tam musí být 100% poslušnost), mohou na tuto soutěž jen v mládí. Později už vědí, jak se správně chovat na honu a soutěž si udělají podle toho, což nebývá dobře posuzováno.

Takže - bezpečně poznají, jestli jde jen o běžnou procházku, procházku s tréningem, soutěž nebo hon. Poznají to podle vybavení, které bereme a rituálů (např. zahájení soutěže nebo honu)

M. Crossette 15.1.2014 19:54

Re: Jééé,

No, než já tohle četla, tak už má Kačka dávno po zkoušce, tak doufám, že dopadla skvěle.

A Světlušce přeji časem i to dokonalé uzdravení. Jak říkají Američani, "don't argue with a success" - když dietní granule Světlušce svědčí, zůstaň u nich.

M. Crossette 15.1.2014 19:47

Re: Oznámení

Štastnou cestu Dede, užij si vnoučka i jeho rodiče.

M. Crossette 15.1.2014 19:46

úžasný článek

Evo, jste všichni ti praví blázni, kteří si umí společného života (člověk a pes) užívat plnými doušky. Gratuluji ke všem úspěchům a díky za (dole) vysvětlění všech dotazů, některé já tím pádem nemusím psát. Jen ještě. Poznají /vycítí) vaši psi, když se jde jen tak na prochajdu a když se jede soutěžit? A chovají se podle toho?

E. Žampachová 15.1.2014 18:44

Re: Jééé,

Držela jsem, jak dopadla?

E. Žampachová 15.1.2014 18:42

Re: ještě dole

Na jídlo naše cvičební zvěřina samozřejmě už není. Psům poněkud zasmrádlé nevadí. Občas na honu přinesou i hodně starou mrtvolu, kterou od nicj musím převzít, pochválit a nenápadně se jí zbavit (což je nejtěžší, posledně mi Ginny přinesla polovinu starého bažanta 3x, z toho naposled ji musela strhnout ze stromu skoro ze 2 metrů).

Tajemství bažantů, visících na balkoně je jednoduché. Jednak mohou viset jen při venkovní teplotě, blížící se chladničkové (tedy v zimě) a jednak by měli být takzvaně vyháčkovaní - tedy vykuchaní. Jinak od střev docela zasmrádnou. Úplně čerstvé maso (ani hovězí nebo vepřové) není moc dobré, je tuhé a ani ta chuť se nerozvine. Proto veškeré maso musí "zrát". V obchodě už koupíš "zralé". Výjimka jsou ryby, které čím čerstvější, tím lepší (mají jiné složení masa, víc vody a daleko rychleji se kazí, i kuře se kazí rychleji, než hovězí a zraje jen krátce). Doba zrání tedy závisí na obsahu vody - u ryb není žádná, u hovězích stejků to může být i více než 2 týdny, ovšem ve speciálních podmínkách. Zvěřina se také nechá odležet déle.

Já když zpracovávám zvěřinu, tak ji oškubu a vykuchám co nejdříve (nejlépe v den ulovení) a nechávám zrát v lednici už opracované. Také ti bažanti  "z balkonu" při přípravě poněkud nevoněli, kdežto moje metoda je voňavá od začátku pečení.

D. Ruščáková 15.1.2014 18:42

Oznámení

Od zítra (16. 1.) do úterý 21. 1. 14 jsem na cestách - budu babičkovat:)) Zvířetník je hotový, na mailu mohu občas být, ale nedá se na to spoléhat. Zastupování nemám, pokud by byl nějaký problém, zkuste sms.

V Norsku prý už mají zimu, tak se těším nejen na vnoučka, ale i na sníh, mráz a konečně žádné bahno!:))

T. Zana 15.1.2014 18:19

Re: Jééé,

Tak co Kačka?

H. Williamson 15.1.2014 16:36

Re: Jééé,

Drzela jsem od rana. Urcite to dobre dopadlo. Je to holka sikovna.

O. Joklová 15.1.2014 15:31

Re: ještě dole

Evo, já ne že bych se toho nějak štítila, to ne - spíš mě to jen zajímá, jak dlouho je to použitelné... protože mám pocit, že když třeba já maso (myslím k jídlu, pro mě) nechám jen vcelku kratičko ve "špatných" podmínkách, už se zkazí... např. kuřecímu stačí opravdu docela málo, ryba to samý

takže bažant pověšený několik dnů na balkoně mě naprosto fascinuje

Z. Dalmi 15.1.2014 15:10

Super

Celý den stojí za prdlačku, až tohle čtení mě bavilo moc. Tak děkuji za poučení. Moc ti fandím.

E. Žampachová 15.1.2014 14:57

Re: ještě dole

Zvěř se po cvičení zmrazí a před dalším rozmrazí. Takže záleží spíš na intenzitě cvičení a teplotě okolí. Zamřelá je řečnický obrat. Někdy děláme s pěknou zvěří, ale využíváme ji, pokud to lze, takže někdy končí jako pěkně smrdutá. Psi najdou a přinesou jakoukoliv (nejradši čerstvou po honu). Takže čerstvá je to ono nejlepší, ale není k dispozici vždy. Proto správný výcvikář loveckých psů má jeden mrazák na jídlo, jeden na mršiny (odolnější jedinci mají jeden velký na obojí).

Začátečníci se na nás dívají jako na podezřelá čuňata. Kdo u toho ale vydrží má za nedlouho také příslušný mrazák... Pro mladé psy je nutné používat co nejlepší kusy. Staří mazáci už přinesou i značně olezlou zvěř. Prostě je to typ koníčka, který vyžaduje odolnější povahy.

O. Joklová 15.1.2014 14:19

ještě dole

k té zamřelé kachně (já nemůůůůůůžu :-DDDDDDD )

ok, pochopila jsem, že čerstvá z nějakédůvodí není "to ono", ale... jak dlouho se může asi tak nosit v tom batohu a ještě je "jenom" zamřelá a nikoli smrdutě se rozkládající???

pominu to, že mám pocit, že mě by se maso rozkládalo dřív, než by zamřelo :-DDDDD

E. Žampachová 15.1.2014 14:07

Re: Nádherní blázni

No, on tě ten adrenalin zkoušek žene, i když plíce zůstávají někde na půl cesty. Je ale fakt, že kolegyne z kardia, u které se léčím, říkala, že když tohle vydržím, tak to se mnou není tak zlé. Prostě zátěžový test,no. Co mě nezbije, to mě posílí.

Ovšem když se občas zadaří, tak to za tu námahu stojí. Ten pocit, když si se psem rozumíš... Nevyjde to vždy. Ale Elwood je povahou tak nádherný, přímočarý, nezáludný pes, že neodolám. Derry je větší potvora a daleko komplikovanější povaha, s ní je to buď a nebo, Jekyll a Hyde, jak jsem ji jednou nazvala. Ona se sice snaží, ale občas vymyslí věci, že mi z ní zůstává rozum stát. S ní se na zkoušky nedá připravit. S ní musím doufat, že nám to sedne. Pak je schopna neuvěřitelných výkonů. Jindy zkazí základní cvik...

Já se takhle vracím ke svému dětskému snu, dělat se zvířaty.

A. Lex 15.1.2014 12:40

Nádherní blázni

Evo, ty jsi nádherný blázen, kterému moc a moc fandím, ať ti to ještě dlouho běhá po lesích, polích i u vody. Obdivuji tvoji kondičku, já bych ztratila plíce už někde v začátku a nejenom "nabrat dech" :-), tak jako ty.

Kdyby nebylo těchto nádherných bláznů, tak by se v plemenech zvířat ztratilo ledacos, myslím tím, že by spousta plemen jak u psů tak i u koní zanikla a my bychom pouze nostalgicky listovali starými knihami. Díky vám, nádherní blázni!

O. Joklová 15.1.2014 11:41

Re: díky Evo

děkuju za perfektní vysvětlení :-)))))

E. Žampachová 15.1.2014 11:16

Re: hezký den

Chuťový, ne chutný :-)))

My bychom ho, zlatíčlo, nedali. Bude z něj psí osobnost. Jestli bude krásný ještě nevím, ale je fakt šikovný.

E. Žampachová 15.1.2014 11:12

Re: díky Evo

Takže - každou stopu v lese za 4 hodiny přeběhá spousta zvěře. Navíc zvěř nebo třeba houbař při přeběhnutí stopy s sebou kousek pachu  nese na nohách a dělá "falešnou stopu.". To vše pes cítí a musí se držet té staré krvavé, místo třeba čerstvé zaječí stopy. Prostě musí umět vyhodnotit celou pachovou charakteristiku, nejen pach krve, a držet se jí celých cca 500 (v Písku to bylo dokonce 650)m a nesmí se nechat zmást. Proto je tahle disciplina velmi těžká a chce od psa absolutní soustředění a řekla bych sebekázeň. Člověk neví, kudy stopa jde, takže mantra "věř svému psovi" je nezbytná. Kdo nevěří, často mu to zkazí. Proto byla ta cesta tak záludná. Ale občas se pes vydá po jiné, zajímavější stopě a jsi v háji. (jednou jsme dělali stopy u Prahy a v lese byly mraky houbařů, výletníků i se psy - většina psů sbítala nejnižší známky, protže byli dezorientovaní šílenou směsí pachů)

Pro každého účastníka se dělá extra stopa. Stopy by měly být ideálně cca 100m od sebe, ale v terénu se někdy odchýlí a přiblíží víc. Konce stop jsou označené a na zkouškách je jeden kus srnce, kterého pomocníci podle telefonockých pokynů přenášejí na tu stopu, kterou zrovna soutěžící jde (vždy je v terénu jen jeden pes, aby se nerušili). Proto když jsme došli na vedlejší, nic tam už nebylo, čekali nás na naší a nedočkali se. Byla klika, že se tam opravdu stopy přiblížily na krátkou vzdálenost (necelých30 m), jinak nás mohli vyhodit. Takhle mi dali vybrat - sníženou známku nebo opakování stopy.

Paměť k aportu: Hodí se kus a pes musí nejméně 10 vteřin vyčkat. Musí si přesně pamatovat místo dopadu aportu a nesmí dohledávat. Je to specifická vlastnost retrívrů a jsou neuvěřitelní, jakou mají prostorovou paměť. Hází se asi 40-50m od psa, nejsou tam žádné značky a když se to povede, jde pes prakticky na pár centimetrů přesně rovně a cvalem. Na jisto.

Z. Xerxová 15.1.2014 11:11

Re: O.T.

neva - zkusíme jindy a na tento týden vymyslíme něco jiného. Je pravda, že častěji jsou oni u nás, než my v matičce stověžaté... ale někdy to vyjde

Z. Matylda 15.1.2014 10:58

Re: Jééé,

Světluščino břicho- no, zkusila jsem ji převést z dietních granulí na jejich obvyklé, téměř dietní (vet to tak říkal). Týden to vypadalo dobře, a pak jí zas začalo poškrundávat v břiše a ráno zvracela. A tak jsem zakoupila velký pytel dietních a necháme to zatím tak. K tomu jí dávám Probican. Zatím se vyhýbám jakékoli mouce a kuřeti, nicméně tu a tam dostane kousek sýra, šunky, jako pamlsek sušené hovězí plíce a podobné chuťovky. Což očividně snáší.

Z. Lika 15.1.2014 10:49

Re: hezký den

..."chuťový"... tedy po chvilce zamyšlení a poposednutí mi to došlo, ale napoprvé mě to téměř konsternovalo :-)))