Úterý 25. března 2025, svátek má Marián
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuse

PŘÍRODA: Houby

Konec letních prázdnin a začátek podzimu (zvlášť pokud je teplo a prší tak akorát) vyvolává u většiny obyvatel zemí Koruny české příjemné mrazení v zádech - začíná (hlavní) houbařská sezóna. Na krajích lesů se tvoří shluky aut, tématem rozhovorů přestává být počasí a v časopisech vycházejí recepty z hub.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

zkumavka

8. 10. 2007 21:07
Zdravím houbaře,

včera večer mi jedna z mých dcer propašovala na dvorek obří bednu plnou převážně hříbků. Málem jsme se doma krzevá to nadělení pohádali.Přece to nevyhodím !! Probůh,převážně nádherný hříbky,zdravý,tvrdý.No mazec jak hrom. Tak sem rozdala,jenže to chtěl jen kolega z práce,ten má nemocnou manželku,tak nemůže letos vůbec do lesa.

Jsou nádherný,ale čeho je moc,je moc. RÁDA BYCH ZNALA DOBŘE HOUBY,znám jich hodně,ale také hodně jich v lese musím nechat,nemám jistotu...a ta je set sakra třeba.

0 0
možnosti

Zdena b.p.

9. 10. 2007 6:50
Re: Zdravím houbaře,

Vlastně je to dobře, že neznáme všechny houby, co by v tom lese zbylo? Hele Zkumavko, nemohla by dcerunka letos jednou zaparkovat u nás? Byla bych jí neskonale vděčná. Já se do lesa taky nedostanu. Letos určo neé.

0 0
možnosti

JoVo

8. 10. 2007 20:50
R O Z V E R N Í Č E K

:-)Kohn a Silberstein neví, co

je marketing. Zajdou tedy za Rotschildem. To maj tak: mám zetě, a ten je

generálním ředitelem u Forda. Kohn se Silbersteinem tomu moc nerozumí, a tak

pro jistotu zajdou za Fordem. Ale to je přece jasné, kolegové. Mám generálního

ředitele, a to je Rotschildův zeť.:-)Dobrou noc a hezké sny. VVR^

0 0
možnosti

zana

8. 10. 2007 20:52
Re: R O Z V E R N Í Č E K

Fííí ha, tak tohle je i na zvýšení toho ... onoho ...IQ;-);-D;-D

0 0
možnosti

alimo

8. 10. 2007 20:37
No tohle je teda téma

přímo skvělé!!! Na chalupě je hub jak naseto, teda ne na chalupě, ale v lese:-D. A pro všechny- zvlášť pro experimentátorku Vave V- doporučuju houbu, která se fakt nedá zaměnit- jmenuje se slizák mazlavý a je opravdu jedlá a dobrá- pod maso, do smaženice, do houbofleků, jen na sušení teda nic moc. A obvykle je jí i hodně, protože to "normální" houbaři neznaj a tudíž nesbíraj.

A přeju hezký večer !!!V

0 0
možnosti

zana

8. 10. 2007 19:35
Božínku, to je téma

a já k tomu přes den nemohla nic napsat!!!! No, teď už bylo napsáno vše, takže jen DÍKY za tento článek a koukejte psát ty Mlsotníky;-)

0 0
možnosti

LFSH

8. 10. 2007 14:40
Zcela a totálně OT

Pro milovníky ryb: na stránkách fy Klatovské rybářství je rybí kuchařka!!, nemám čas prohlížet, takže nevím, jaká je úroveň.

0 0
možnosti

Kadlus

8. 10. 2007 13:33
Jak rozčílit MLP

Jednoduše.Přinést pár dalších kilo hub, byť dobře očištěných.Přihoďte k tomu zeťovu matku, vlastnící nemovitost u lesa a venčící pejskovou v lese- hajnej jí zná a pejsková je po/era, nehne se od nohy.Tak jenom recept-vyzkoušený, lze vygůglovat. Houbové pečenáče-doporučuji lák s vínem,stačí i krabicové. Degustace proběhla při oslavě narozenin,boule za ušima mizely pár dní. Varuji- příprava je pracná, ale u "bedny" místo čokolády- to nemá chybu!

0 0
možnosti

Štětinka

8. 10. 2007 14:05
Re: Jak rozčílit MLP

8-o a kde je ten recept?8-o

0 0
možnosti

Apina

8. 10. 2007 13:14
zdravím po dovolené

Tak jsem byla poslední dva týdny v září na dovolené a minulý týden doháněla alespoň ty nejdůležitější resty. Toto houbařské téma je z pohledu mé dovolené v Itálii unikátní. Jeden z mých kamarádů je vášnivý houbař, zná kdejakou prašivku. To je z jeho pohledu dobře, protože hřibovitých hub, které já jedině s malými výjimkami sbírám, je tam jako šafránu. Na houby jezdí do hor, takže nejde o procházku lesy a koukání po houbách, ale koukání hlavně, aby se člověk nezřítil z pěkného krpálu. Ženu se za kamarádem jako blázen, protože ten se rozplývá nad každou houbou včetně mochomůrek a když není jedlá a nebo znamená poslední pokrm v životě, tak ji musí alespoň vyfotit. Jmenuje mi je zásadně latinskými jmény, take pojmenovat je lidsky nedokážu ani přibližně. Mimochodem, v Itálii je teoreticky na sbírání hub nutné povolení (po absolvování kurzu a zkoušek), které stojí ročně asi 100 Euro. K tomu prý není povoleno donést domů více než asi 3 kg hub. Samozřejmě, že kamarád na to kašle, kurz sice s absolutním úspěchem absolvoval, houbařský lístek si zakoupil pouze jeden rok. Takže i tentokrát jsem za ním lítala a nestíhala nahoru dolů do kopce a z kopce, a když jsme konečně slezli na asfalt, tak jsem si pro velký úspěch v první asfaltové díře zvrkla kotník. Druhý den mi ukradli kabelku z auta ponechaného v mírumilovné přírodě (opět houbařské pátrání) a nakonec, když jsem chtěla odjíždět stávkovali italští železničáři a tak jsem odjela až druhý den, kdy mě mí drazí kamarádi dopravili až do Rakouska. Takže tentokrát to byla docela vypečená dovolená, ale mí kamarádi jsou zlatí a nenechali mě ve štychu. Takže jsem díky nim jsem jela i výlet do Rimini a San Marina a dostala jsem se i domů, přestože nejely vlaky.

0 0
možnosti

Jakub S.

8. 10. 2007 13:31
Ale chudinko. Kotník, kabelka... někdo už neví roupama co by.

Ale to povolení: kdo, jak a kde je může kontrolovat?! A  s t o  euro ?!

0 0
možnosti

RenataE

8. 10. 2007 12:58
Mlsotník houbičkový

jsem posílala Dede asi před třemi dny, ale zřejmě už to bude s křížkem po funusu;-D

0 0
možnosti

Terra-san

8. 10. 2007 14:40
Re: Mlsotník houbičkový

Když vidím ty objemy nasbíraných hub, tak to určitě nebude s křížkem po funuse. Receptů na houbičky není nikdy dost:-)

0 0
možnosti

vampir

8. 10. 2007 12:44
zavidim vam vase znalosti a hlavne tu odvahu

Kdy vyjde zase mlsotnik? Sunkafleky s houbami bych si taky dala, to neznam. V sobotu jsem koupila na trhu  lisky, dovoz z Litvy, vubec nechutnaly, asi byly dlouho na cestach ci dlouho skladovany, chutnaly jako guma. V houbach se nevyznam.Doma  sbirame jen: lisky, pravaky, kozaky, kremenaky , panske a smytec. Ulovek  vzdy tak na jednu smazenici. Kdyz sbirate i ty s fialovymi hlavickami, tak neni divu, ze jsou kose plne.;-PNa houby jsem chodila jako dite jeste s prababickou, ta zazila jako mala tragedii na vsi  , kdy se houbami otravilo 5  lidi. Mela z toho celozivotni trauma, tak strasila   cela pokoleni.Mama dostala jednou susene houby od zname, tak jako ze se raduje a pak je  vyhodila a koupila drahe  v obchodu.

0 0
možnosti

Terra-san

8. 10. 2007 12:59
Re: zavidim vam vase znalosti a hlavne tu odvahu

Vampíre, s liškami je problém, jsou houževnatější tak jako tak, ale když se zpracují čerstvé (naložit nebo skladovat podušené na sádle v mrazáku), dopadne to obvykle dobře. Sušit se prakticky nedají (tedy, sušit ano, a jíst pak už ne), mají pak asi stejnou chuť a konzistenci jako karimatka. Možná byly ty litevské opravdu dlouho na cestách a ztratily moc vody...

0 0
možnosti

Zuzka

8. 10. 2007 12:07
Houbaření je skvělé.

Člověk se při něm projde na čerstvém vzduchu, provozuje pohyby, o kterých si zbytek roku myslí, že jich není schopen (myslím samozřejmě dřepy a úklony 8-o). A navíc si cvičí ostražitost a orientační smysl, pokud je v místech, kde byl loni touhle dobou poprvé a zatím i naposled a náhodou narazí na neklamné známky přítomnosti několikahlavé skupiny divočáků či v zemi skryté vosí hnízdo.

Právě uplynulý víkend jsem trávila sběrem. Dnes bude u nás závin plněný smaženicí. :-) Rostlo toho dost: praváci, podhřibky, babky, kozáci, lakovky, lišky, holubinky, růžovky, černohlávci, václavky. Jen jsem letos nenašla kotrče.:-/ A už se těším, až budu dělat hubník. Mňam.

0 0
možnosti

LFSH

8. 10. 2007 12:32
Re: Houbaření je skvělé.

Já a orientační smysl;-D;-D;-D;-D;-D. Já se ztrácím vždycky a všude. Jediný les, ve kterém nezabloudím, je Holinka - tam jsem zvyklá od mala. Ostražitost ts, já koukám jen po houbách, občas zavolám na psa. Nekoukám ani kam jdu, žádná výprava se jestě neobešla bez drobných karambolů.

Táta za jedinou výpravu na houby ujde víc metrů než obvykle za celý měsíc (holt motorizace), o cvičení ani nemluvě. Houbová sezona je snad jediné období roku, kdy by s ním byla doktorka spokojená ohledně pohybu.:-)

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz