Diskuse
PŘÍRODA: Houby
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
zkumavka
Zdravím houbaře,
včera večer mi jedna z mých dcer propašovala na dvorek obří bednu plnou převážně hříbků. Málem jsme se doma krzevá to nadělení pohádali.Přece to nevyhodím !! Probůh,převážně nádherný hříbky,zdravý,tvrdý.No mazec jak hrom. Tak sem rozdala,jenže to chtěl jen kolega z práce,ten má nemocnou manželku,tak nemůže letos vůbec do lesa.
Jsou nádherný,ale čeho je moc,je moc. RÁDA BYCH ZNALA DOBŘE HOUBY,znám jich hodně,ale také hodně jich v lese musím nechat,nemám jistotu...a ta je set sakra třeba.
Zdena b.p.
Re: Zdravím houbaře,
Vlastně je to dobře, že neznáme všechny houby, co by v tom lese zbylo? Hele Zkumavko, nemohla by dcerunka letos jednou zaparkovat u nás? Byla bych jí neskonale vděčná. Já se do lesa taky nedostanu. Letos určo neé.
JoVo
R O Z V E R N Í Č E K
Kohn a Silberstein neví, co
je marketing. Zajdou tedy za Rotschildem. To maj tak: mám zetě, a ten je
generálním ředitelem u Forda. Kohn se Silbersteinem tomu moc nerozumí, a tak
pro jistotu zajdou za Fordem. Ale to je přece jasné, kolegové. Mám generálního
ředitele, a to je Rotschildův zeť.Dobrou noc a hezké sny.
zana
Re: R O Z V E R N Í Č E K
Fííí ha, tak tohle je i na zvýšení toho ... onoho ...IQ
alimo
No tohle je teda téma
přímo skvělé!!! Na chalupě je hub jak naseto, teda ne na chalupě, ale v lese. A pro všechny- zvlášť pro experimentátorku Vave
- doporučuju houbu, která se fakt nedá zaměnit- jmenuje se slizák mazlavý a je opravdu jedlá a dobrá- pod maso, do smaženice, do houbofleků, jen na sušení teda nic moc. A obvykle je jí i hodně, protože to "normální" houbaři neznaj a tudíž nesbíraj.
A přeju hezký večer !!!
zana
Božínku, to je téma
a já k tomu přes den nemohla nic napsat!!!! No, teď už bylo napsáno vše, takže jen DÍKY za tento článek a koukejte psát ty Mlsotníky
LFSH
Zcela a totálně OT
Pro milovníky ryb: na stránkách fy Klatovské rybářství je rybí kuchařka, nemám čas prohlížet, takže nevím, jaká je úroveň.
Kadlus
Jak rozčílit MLP
Jednoduše.Přinést pár dalších kilo hub, byť dobře očištěných.Přihoďte k tomu zeťovu matku, vlastnící nemovitost u lesa a venčící pejskovou v lese- hajnej jí zná a pejsková je po/era, nehne se od nohy.Tak jenom recept-vyzkoušený, lze vygůglovat. Houbové pečenáče-doporučuji lák s vínem,stačí i krabicové. Degustace proběhla při oslavě narozenin,boule za ušima mizely pár dní. Varuji- příprava je pracná, ale u "bedny" místo čokolády- to nemá chybu!
Apina
zdravím po dovolené
Tak jsem byla poslední dva týdny v září na dovolené a minulý týden doháněla alespoň ty nejdůležitější resty. Toto houbařské téma je z pohledu mé dovolené v Itálii unikátní. Jeden z mých kamarádů je vášnivý houbař, zná kdejakou prašivku. To je z jeho pohledu dobře, protože hřibovitých hub, které já jedině s malými výjimkami sbírám, je tam jako šafránu. Na houby jezdí do hor, takže nejde o procházku lesy a koukání po houbách, ale koukání hlavně, aby se člověk nezřítil z pěkného krpálu. Ženu se za kamarádem jako blázen, protože ten se rozplývá nad každou houbou včetně mochomůrek a když není jedlá a nebo znamená poslední pokrm v životě, tak ji musí alespoň vyfotit. Jmenuje mi je zásadně latinskými jmény, take pojmenovat je lidsky nedokážu ani přibližně. Mimochodem, v Itálii je teoreticky na sbírání hub nutné povolení (po absolvování kurzu a zkoušek), které stojí ročně asi 100 Euro. K tomu prý není povoleno donést domů více než asi 3 kg hub. Samozřejmě, že kamarád na to kašle, kurz sice s absolutním úspěchem absolvoval, houbařský lístek si zakoupil pouze jeden rok. Takže i tentokrát jsem za ním lítala a nestíhala nahoru dolů do kopce a z kopce, a když jsme konečně slezli na asfalt, tak jsem si pro velký úspěch v první asfaltové díře zvrkla kotník. Druhý den mi ukradli kabelku z auta ponechaného v mírumilovné přírodě (opět houbařské pátrání) a nakonec, když jsem chtěla odjíždět stávkovali italští železničáři a tak jsem odjela až druhý den, kdy mě mí drazí kamarádi dopravili až do Rakouska. Takže tentokrát to byla docela vypečená dovolená, ale mí kamarádi jsou zlatí a nenechali mě ve štychu. Takže jsem díky nim jsem jela i výlet do Rimini a San Marina a dostala jsem se i domů, přestože nejely vlaky.
Jakub S.
Ale chudinko. Kotník, kabelka... někdo už neví roupama co by.
Ale to povolení: kdo, jak a kde je může kontrolovat?! A s t o euro ?!
RenataE
Mlsotník houbičkový
jsem posílala Dede asi před třemi dny, ale zřejmě už to bude s křížkem po funusu
Terra-san
Re: Mlsotník houbičkový
Když vidím ty objemy nasbíraných hub, tak to určitě nebude s křížkem po funuse. Receptů na houbičky není nikdy dost
vampir
zavidim vam vase znalosti a hlavne tu odvahu
Kdy vyjde zase mlsotnik? Sunkafleky s houbami bych si taky dala, to neznam. V sobotu jsem koupila na trhu lisky, dovoz z Litvy, vubec nechutnaly, asi byly dlouho na cestach ci dlouho skladovany, chutnaly jako guma. V houbach se nevyznam.Doma sbirame jen: lisky, pravaky, kozaky, kremenaky , panske a smytec. Ulovek vzdy tak na jednu smazenici. Kdyz sbirate i ty s fialovymi hlavickami, tak neni divu, ze jsou kose plne.Na houby jsem chodila jako dite jeste s prababickou, ta zazila jako mala tragedii na vsi , kdy se houbami otravilo 5 lidi. Mela z toho celozivotni trauma, tak strasila cela pokoleni.Mama dostala jednou susene houby od zname, tak jako ze se raduje a pak je vyhodila a koupila drahe v obchodu.
Terra-san
Re: zavidim vam vase znalosti a hlavne tu odvahu
Vampíre, s liškami je problém, jsou houževnatější tak jako tak, ale když se zpracují čerstvé (naložit nebo skladovat podušené na sádle v mrazáku), dopadne to obvykle dobře. Sušit se prakticky nedají (tedy, sušit ano, a jíst pak už ne), mají pak asi stejnou chuť a konzistenci jako karimatka. Možná byly ty litevské opravdu dlouho na cestách a ztratily moc vody...
Zuzka
Houbaření je skvělé.
Člověk se při něm projde na čerstvém vzduchu, provozuje pohyby, o kterých si zbytek roku myslí, že jich není schopen (myslím samozřejmě dřepy a úklony ). A navíc si cvičí ostražitost a orientační smysl, pokud je v místech, kde byl loni touhle dobou poprvé a zatím i naposled a náhodou narazí na neklamné známky přítomnosti několikahlavé skupiny divočáků či v zemi skryté vosí hnízdo.
Právě uplynulý víkend jsem trávila sběrem. Dnes bude u nás závin plněný smaženicí. Rostlo toho dost: praváci, podhřibky, babky, kozáci, lakovky, lišky, holubinky, růžovky, černohlávci, václavky. Jen jsem letos nenašla kotrče.
A už se těším, až budu dělat hubník. Mňam.
LFSH
Re: Houbaření je skvělé.
Já a orientační smysl. Já se ztrácím vždycky a všude. Jediný les, ve kterém nezabloudím, je Holinka - tam jsem zvyklá od mala. Ostražitost ts, já koukám jen po houbách, občas zavolám na psa. Nekoukám ani kam jdu, žádná výprava se jestě neobešla bez drobných karambolů.
Táta za jedinou výpravu na houby ujde víc metrů než obvykle za celý měsíc (holt motorizace), o cvičení ani nemluvě. Houbová sezona je snad jediné období roku, kdy by s ním byla doktorka spokojená ohledně pohybu.
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz