Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
ROZHLEDNÍK: Bramborový škrob
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Tosca 22.1.2015 11:54Re: Maričko To mi připomělo kombinaci, kterou znám od mojí babičky ... domácí hovězí vývar s nudlemi a k němu se přikusují tvarohové buchty. Dokud jsem nezkusila, nechápala jsem, ale je to mňamka :) |
Z. Tosca 22.1.2015 11:52:))) Tak pokus se škrobem zkusím taky. Akorát ten výsledek určitě nepoužiji na škrobení prádla, ale vyzkouším ho do vaření :) Ta povidla na bramboráky s majoránkou, solí a česnekem mě zarazila taky, ale proti gustu ... hlavně, že chutnají! :))))) |
T. Zana 22.1.2015 10:52Re: já si z dětství Nauč ně malého, až povyroste ;-) Já takhle přišla o pudink, to je jediný, co Franta nejí (teda ještě králíka, ale to mi nevadí, protože jako dítě jsem ho nepotkala a nijak ho tudíž nepostrádám). |
T. Zana 22.1.2015 10:48Jé, u nás taky tak :-) Já taky dělám bramborák rovnou na talíř - Frantovi velký tlustý, sobě malý tenký, který sním u plotny :-). S povidlama - už jsem to slyšela... to jako česnekovej bramborák a na něj povidla? No fakt je, že babička mi kdysi říkala, že u nich doma se ke všemu pilo bílý kafe. Ptala jsem se tehdy, jestli i k bramboráku - samozřejmě, povídala. Jo a škrobit se u nás moc neškrobilo, ani když jsem byla malá, sama jsem asi neškrobilo nikdy. Maričko, to je moc hezký článek o pokusničení :-) |
M. Pajakerryková 22.1.2015 10:41Re: Milá Maričko, jejda trenky, chudák taťka :) |
M. Pajakerryková 22.1.2015 10:40já si z dětství pamatuju taky naškrobené peřiny, neměla jsem je ráda, byly tvrdé a škrabaly jinak klobouk dolů před hokuspokusem, který se Ti povedl a bramboráky mám ráda ale Tom ne - neví co je dobré tak je nedělám....pro sebe se mi nechce |
M. Pajakerryková 22.1.2015 10:38Re: Robinson pěkné fotky hoňky Ajvi s takovým telátkem, musela sebou mrskat aj rychle :) mě se zas špatně píše protože mi tu někdo furt cviká myškou nebo mi klidně smaže už napsaný komentář :) |
Z. Yga 22.1.2015 10:13Re: Maričko Já ti to řeknu - protože na škrobené prádlo se tak nechytala špína a dýl vypadalo "pěkné" - viz naškrobené povlečení, navíc dotuha vyžehlené (co jsem se odstěhovala z rodného domu, tak jsem postupně se škrobením přestávala, teď už neškrobím ani ubrusy ... což mamka nedokáže pochopit). Bramborák s povidly bych nedala, ale například náš taťka miloval fazulačku (polívku), ke které přikusoval přesňáky s trnkama (bramborové placky s povidlím) - to jsem taky nezvládla. |
O. Joklová 22.1.2015 9:55Maričko řekla bych že Yga přede mnou to trefila přesně!!! jojo, celá Sklodowska Curie :-DDDDDDDDDDDD a já se zeptám teda jako blbec, navíc když u Ygů se škrobily aj trence - proč se to vlastně dělalo???? nemyslím ty trenky, ale škrobení vůbec... já teda škrobené ložní prádlo přímo nesnášela, brrrrr no ale bramborák s povidlama mě rozsekl, úplně jsem tady nadskočila na židli!!! |
Z. Yga 22.1.2015 9:28Milá Maričko, potvrzuju, že kdysi se škrob na prádlo vyráběl stejně - než se začalo prát, mamka (co by dítko) nejprve vymačkala z vlastnoručně nastrouhaných brambor kýžený škrob - samosebou, že nic nesušila, ale rovnou uvařila. Překvapilo mne, že jsi vařívala škrob dle návodu - já ho vždycky vařila od oka - čím hustější, tím lepšejší (chichi), protože jsem pak jeho část vrhla do kýble s vodou, rozmíchala a škrobila potřebné - mamka škrobila všecko, aj taťkovi trenky (chudák). Když se zdálo, že už je tam škrobu málo, dolila se škrobová kaše a pokračovalo se. Tedy já už škrob z erteplí nevymačkávala, já už taky používala ten z modré krabičky ... Ale moc se mi líbí tvůj přístup - nejsem si jistá, tak to vyzkouším v praxi. Takhle nějak si představuju, že madam Curie Sklodowska rozbíjela atom. |
O. Joklová 22.1.2015 9:26pravidelné avízo jako každý čtvrtek, i dnes vyšla Vaví stopětka http://www.vave.biz/index.php/105-x148/-2015/373-volani-jara |
A. Lex 22.1.2015 7:56Robinson mezi námi, Maričko! Napíšu odpoledne, z tabletu se špatně datuje! |
Š. Matyášová 22.1.2015 7:48copak škrob.... ale zaujal amne povidla na bramboráku s česnekem..maričko,ty jsi stejný prasátko,jako já :-D tuhle kombinaci a pak bramborák posypanej skořicovým cukrem si občas dám...bejvaly doby,že mne matka podezdřívala,že jsem těhotná, když se cpu takovou kombinací :-D tak jsem ráda, že se našel další exot !!! |
K. Dee 22.1.2015 7:13Dobré ráno bramboráky milujeme celá rodina. S tím rozdílem, že já se synem to jíme skoro ještě z pánve, manžel je má rád studené. Takže má, co mu zbude :-) Jinak to s škrobem dělám taky, akorát že potom sliju vodu a škrob vrátím zpátky do bramboráků. Nemusí se pak tam dávat tolik mouky. Jsou pak křupavější. |
Z. Xerxová 22.1.2015 6:31hezký den hezký čtvrtek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp. Taky dělám nejraději bramboráky pro dva. Dělám na pánvi současně jeden větší a jeden malý. Malý průběžně konzumuji u smažení dalších, velký dávám na přímou konzumaci polovičce. Kroků taky nemám moc mezi stolem a plotnou... Pokus přímo učebnicový :o) Je krásné, že si umíš takhle hrát. Kdyby to tak uměli učitelé na ZŠ... |
M. Crossette 22.1.2015 1:43Re: Maričko Děkuji Renato ! Tak můžeš s dětmi příště třeba zkusit to co já ne - uvařit škrob rovnou z mokré masy :) A pak poreferovat, jestli to šlo a látka se leskla :) Jinak jsem si teď šla schválně spočítat kroky od sporáku k jídelnímu stolu. Je jech přesně 7! V dětství jsem na chatě s bratrem k této večeři usedli na lavici těsně u sporáku, jen nastavili talíř a maminka křupavý prskanec přešoupla jen pár cm. od plotny. V Pražském bytě jsme měli kuchyň malou, takovou úzkou nudli s oknem do světlíku. Také tam byl malý stůl těsně u sporáku a prskanec šel na talíř ještě prskající. Prostě jsem na to takhle vzyklá, a vzpomínkově to tak dělám dál a ráda. |
R. Enatae 22.1.2015 1:05Maričko moc hezký pokus. Taky takové věci podnikám, hlavně s dětmi. |