26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Bramborový škrob

To jsem se zase jednou rozhodla udělat k večeři bramboráky...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 22.1.2015 17:59

Re: Maričko

Bedo, příležitostně zkus povidela, jinak je to pouze "kulinární předsudek" :)

M. Crossette 22.1.2015 17:58

Re: já si z dětství

Jo, někdy přeškrobené povlečení fakt dokázalo škrábat. Ale protože se nepřevlékalo často, tak pak člověk i při tom naškrobení vychutnával pocit vlézt do čistého, voňavého a ano skoro škrábajícího povlečení.

To je fakt škoda, že Tom prskance nemá rád. Já bych je tedy take nechtěla každý den, možná i jednou týdně by mi přišlo moc, ale tak jednou, dvakrát za měsíc je udělám a pak je to žrádýlko !!!

Malý Oli musí být roztomilý klučina, posílám mu pohlazení.

M. Crossette 22.1.2015 17:51

Re: Jé, u nás taky tak :-)

Ano Zano, z pávničky rovnou na talíř, tak je nejlepší !!!

M. Crossette 22.1.2015 17:50

Re: :)))

Tosko - do čeho škrob dáváš? Do "ručního" pudinku,do pečiva, které vyžaduje škrobovou moučku, nebo ještě do něčeho jiného.

O povidlech píšu pod Dede (odpovídám od shora :) )

M. Crossette 22.1.2015 17:48

Re: Bílý škrob

Jéé Ivo, tohle mě vůbec nenapadlo a při tom to dává smysl. Na obrázku po slití vody z hrnečku je vidět, jak na okraji hned zhnědly i zbylé kapky tekutiny. Prostě mě vůbec nenapadlo, vzniklý škrob propláchnout. Díky budu si pamatovat. Kdybych byla pokus dělala v létě, asi bych škrob dala usušit ven. Ale zrovna venku bylo chladno a bála jsem se, že mi hmota spíše zplesnivý než uschne - proto trouba.

M. Crossette 22.1.2015 17:43

Re: Milá Maričko,

Vave díky. Ano take myslím, že se škrobilo aby "špína odpadávala". Ale s tím lehčím vyprání máš asi take pravdu. Jen mě teď napadá, že když se pak pralo vice hodně škrobených věcí najednou, tak po prvním máchání musela zůstat dost lepkavá voda, jak se do ní škrob vyplavil a teprve druhé šlo na čisto !

M. Crossette 22.1.2015 17:38

Re: Milá Maričko,

No to máš pravdu, froté povlak dokáže (třeba v pračce) udělat pěkný cumel.

Z. Jenny 22.1.2015 17:37

Re: Milá Maričko,

Jo a ten český výrobce má své stránky a ta škrobenka tam je,jenže ona asi nebývá v těch cizích drogerkách nebo marketech ale spíš na dědinkách, kde jsou všichni zvyklí ji používat.Tož tak.

M. Crossette 22.1.2015 17:37

Re: Pamatuju si, jak škrob při žehlení voněl

Zano, o zelí na koberec jsem slyšela, ale nikdy neviděla "na živo". Zato moje maminka v chatě rozházela(stějně jako naše venkovské příbuzenstvo) po dřevěné podlaza slupky z brambor a pak s nimi zametala.

M. Crossette 22.1.2015 17:33

Re: Maričko, ty jsi dobrá!

ri - nevím, jestli jsem badatel, ale hračička to jo :)

Dede, děkuji. Také mi škrobení nechybí.

K těm povidlům (tím odpovídám i na spodnější komentáře). Z dětství jsem to neznala, jedli jsme je jen tak "na sucho". S povidly jsem to poprvé okusila asi rok v manželství na návštěvě mojí sestřenice. Ona je udělala a její choť si vyndal povidla a prskanec namazal (odkud on to znal si nepamatuji). No koukala jsem !!! Ale nechali jsme se přesvědčit, ať ochutnáme. No a byli jsme s chotěm chyceni, od té doby je používám. Dokonce jsem to naučila pak i maminku. Také se nejprve "cukala", co je to za chutě, ale jakmile ochutnala, také si pak mazala. Manžel si maže dost hustě, jak mírněji. Pochybuji, že nějaká ovocná marmeláda by k tomu šla, ale povidla mají spíše hořkou chuť a fakt to s česnekem i majoránkou dohromady chutná. Až budete příště dělat bramboráky a zrovna mít doma i povidla - zkuste si malý kousek namáznout. Buď to zamítnete, nebo - jako my - zjistíte, že je to dobré a to velmi :) Vždyť švestky se v kuchyni používají - dokonce ji snad i nějaká švestková omáčka k masu, ne?

T. Zana 22.1.2015 17:24

Re: škrob umím

No vida, vůbec jsem netušila, jak je škrob užitečný :-)

Z. Jenny 22.1.2015 17:20

Re: Milá Maričko,

Zbytek mi někam utekl. Více škrobím jen plátěné haleny,které žehlím. Mně se zdá, že ten krep je potom takový déle držící puklinky a froté se tak nesmuchlává.

Z. Jenny 22.1.2015 17:17

Re: Milá Maričko,

No, ta škrobenka je velmi jemná a prádlo úžasně provoní,jen to v ní propláchnu a pěkně pověsím a již nežehlím. Ona je taková přírodní.

M. Crossette 22.1.2015 17:14

Re: Pamatuju si, jak škrob při žehlení voněl

Hihi Liko, "ležérní pomačkanost", to je skvělý výraz. Když měním ubrus, take nejprve rozžehlím sklady. Ten v jídelně je pod skleněnou deskou a sklady jsou extra vidět.

V pařížské rodině, kde jsem pracovala patřilo žehlení k mým pracovním úkolům. A byla jsem poučena, že žehlit mám i svetry a sice přes mokrý hadr (jako se to dělá u kalhot), aby i na pletenině byl puk. Manžel má rád košile "po vojensku", tedy s ostrými puky na rukávech. Mě se to líbí a tak nějak postupně jsem si zvykla nažehlovat puky i na svých košilích, protože stejně měly spíše pánský střih. Teď už košile nenosím (nebo jen vyjímečně), dávám přednost "pérovacím" tričkám i halenkám.

M. Crossette 22.1.2015 17:03

Re: Milá Maričko,

Jenny, škrobenku s vůní levandule neznám. Ale já také časem zakoupila křepové a froté povelčení právě pro jejich měkkost a nevyžadující žehlení. Froté přeci péruje, tak jak to pak vypadá naškrobené? No ale možná lehnout do postele vonící levandulí asi za to stojí, prodávají se přeci levandulové polštářky na sladký spánek.

A áno, teď jsi mi připomněla vůni škrobu - nezaměnitelná !

M. Crossette 22.1.2015 16:56

Re: škrob umím

Tedy Týno, to je bezva vzpomínka a Holanďané odjížděli domů s českým receptem na škrob !!! K tomu už se dá dodat jen řádka úsměvů :) :) :) :) :)

Z. Týna 22.1.2015 16:33

škrob umím

Jednou na jihu jižní Francie, v kempu, po lezení, se kamarád rozhodl, že nám k večeři uvaří a to teda budeme čubrnět. Vařil,až se z něj kouřilo, ovšem jen do té doby, než zjistil, že nemá škrob. Vyběhl do obchodu, kde ho nenašel a se svou znalostí francouzštiny neuspěl při dotazování. Celý zoufalý se začínal lehce hroutit, protože hrozilo, že čubrnět nebudem. Zatímco obíhal kemp a loudil tři lžíce škrobu po různých cizincích, vylovila jsem tři brambory a vyrobila škrob. Pak jsem se vydala odchytit zoufalého kuchaře a večeře se nakonec podařila. Se zbytkem škrobu obíhal kemp znovu a ostatním obyvatelům ukazoval, co to po nich předtím vlastně chtěl. Skupinka lehce připitých Holanďanů mě nakonec donutila, abych jim výrobu škrobu předvedla. Přinesli si k tomu vlastní brambory. Odnesli si škrobovou hmotu a za odměnu nám věnovali něco málo vína. Jo, byl to veselý večer.

T. Zana 22.1.2015 16:31

Re: Pamatuju si, jak škrob při žehlení voněl

Člověče, vaření mouky mi něco připomíná, ale přijde mi to spíš na nějaký lepidlo... ale už vůbec nevím.

Čištění koberců kyselý zelím tu někdo zářil? Když jsme tak u těch domácích prací, co (doufám) odnééés čas ;-)

T. Zana 22.1.2015 16:27

Re: Milá Maričko,

Páni, Jenny, u nás se kdysi zavedlo krepové ložní právě proto, aby ze šňůry mohlo rovnou do skříně :-)

Z. Jenny 22.1.2015 16:04

Milá Maričko,

tys učiněný domácí vědátor, jak už je níže uvedeno. Zkoušet to určitě nebudu ale okamžitě mi z hlavy vyjely ty vůně praní a škrobení za dětských a dřívějších let. Cítím to ve vzduchu. Taky si pamatuji jak nás rodiče v prací den odchytávali jak lovnou zvěř, neb jsme se schovávali před celodenní prací, nic nám však nepomohlo.Zvláště tím vynikala kamarádčina matinka, která svou dceru vycítila na sto honů a pře drátěné sklepní prádelní okno stále pokřikovalo, Věróoo, okmažitě dolů, stejně tě vidím.

Já občas něco škrobím a používám totáčovou škrobenku s vůní levandule,je v takové umělohmotné láhvince a nádherně voní,používám na ložní krepové a froté povlečení a vůbec to neškrábe. vyrábí ji Drutep Teplice a je asi jeden z posledních českých výrobků :), jmenuje se "Škrobenka Z" (není registrovaná na zvířetníku :))) Bramboráky miluju!!

Z. Lika 22.1.2015 15:43

Re: copak škrob....

Proč hned prasátko :-) Tohle má blízko k ajurvédě - podle ní má mít jídlo všechny základní chutě, a bramborák s povidly se tomu hodně blíží :-)))

Z. Lika 22.1.2015 15:33

Pamatuju si, jak škrob při žehlení voněl

a to byl ten nejobyčejnější. A mám pocit, že se na škrobení někdy vařila i mouka, to ty kousky po vyžehlení opravdu mohly stát jak prkno. A vzpomínám si i na napínání háčkovaných naškrobených záclon, a naškrobený lněný ubrus se musel žehlit ještě neuschlý, protože jakmile len a ještě naškrobený přeschl, nedalo se s ním nic dělat, tehdy se ležérní pomačkanost nenosila a na ubrusech se nenosí dodneška.

Mávám Vave, taky jsem ve škrobení "jela" ze setrvačnosti dost dlouho, než jsem si uvědomila, že už to nemá cveka :-) Ale výměnné naškrobené límečky měly smysl - košile zůstala, límeček se mohl denně nebo obden přeprat. S prádlem byla strašlivá práce, aby se udrželo jakž takž čisté, nemluvě o tom, aby vypadalo pěkně...

Z. Gwendyvitmar 22.1.2015 14:28

Maričko,

ty jsi badatel :D

Skvělé

D. Ruščáková 22.1.2015 13:12

Maričko, ty jsi dobrá!

Moc se mi líbí tvůj zvídavý duch ve spolupráci s pracovitou Maričkou:)) A chválím skvělou fotodokumentaci - musím říct, jako vždycky skvělou fotodokumentaci:))

Pokud jde o škrobení, tak kdysi jsem škrobívala dost, teď už vůbec ne. A nějak mi to nechybí:))

Bramborák s povidly jsem nikdy nejedla, ale kdybych se dostala v jeden čas k bramboráku i povidlům, tak to zkusím:))

M. Pajakerryková 22.1.2015 13:05

Re: Robinson

tak chytá všechno co je kolem, zrovinka mi usíná na ruce tak ho jdu přeložit do pelechu a obědvat a hurá na úklid :)

Z. Vave 22.1.2015 12:34

Milá Maričko,

to je ale miloučké vyprávění o škrobovém pokusu. :o) Musím se tu culit kolem celé hlavy.

Kdysi jsme taky vařívaly doma škrob - pralo se v domovní prádelně, kotel na vyvářku byl na uhlí! Pračka ohromná bubnová a kamenná koryta na máchání. Tahle vymoženost se nacházela ve sklepě a hrnec uvařeného škrobu bylo nutné donést z druhého patra po schodech. Nesnášela jsem naškrobené kapesníky, odíraly už beztak zubožený noc. Ani povlečení jsem neměla ráda tuhé. Později jsem používala tekutý škrob - než mi došlo, že o tom, jestli se bude škrobit, rozhoduju jenom já. :o)

Ano, jak píše YGA, škrobilo se proto, aby se "prádlo tolik nešpinilo". Ve skutečnosti to ale bylo proto, aby se lépe pralo. Špína se totiž zažrala hlavně do škrobu, ne do tkaniny. Prádlo bylo více chráněné proti špíně i odření, ale chudáci tatínkové v prkenných trenýrkách, to muselo být za trest. ;o)

Přeju všem dobrý den. <3

Z. Iva 22.1.2015 12:15

Bílý škrob

Bílý škrob bys Maričko dostala, pokud bys slila tu bramborovou vodu, nalila na škrob čistou, nechala znovu usadit a tak to několikrát zopakovala....Jinak netřeba sušit v troubě, v tenké vrstvě uschne i na vzduchu.

O. Joklová 22.1.2015 12:13

Re: Robinson

copa copa, z Olího už roste ajťák?????

zrovínka včera jsem viděla foto kamarádky vňoučátek - asi rok a půl a čtyři roky - jak svorně sedí vedle sebe a jedna zírá do mobilu a druhá do tabletu!!!!!

jo a fotky Alex jsem taky viděla až dnes - jsou fakt BEZVA!!! :-))))

O. Joklová 22.1.2015 12:10

Re: Maričko

a já jako malá holka jedla u bábinky k snídani makovku (teda u nás tehdy loupáček, prostě to sladký) s česnekovým točeným salámem... a dodnes když si dám makovku, úplně mi k tomu ten salám bolestně chybí (pokud ho nemám, chicht)

M. Pajakerryková 22.1.2015 12:04

Re: já si z dětství

no vlastně :) to bude parťák na bramboráky