30.9.2020 | Svátek má Jeroným, Ráchel


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pečená husa na Beaveru

Zjistíte, že pečená husa jde konzumovat s chutí i v 30 °C vedru :-D

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 7.7.2020 7:23

netrumfneš, krůta na Díkůvzdání, měla 25 kilo...ale tu pečeme ve venkovní peci na chleba...

Z. Minka 4.7.2020 22:36

Tak to vás dámy trumfnu, tatík jednou v nějakém pominutí smyslů koupil krůtu, živou, skoro 18 kilo...první problém, kdo a jak ji ubezduší, a pak škubání, střídaly jsme se tři a musely jsme ji narvat do dětské plechové vaničky... naštěstí se z toho táta poučil, chvíli dal pokoj, než dostal výhodnou nabídku na živou ovci...To bylo poslední živé zvíře ke konzumaci, co přivezl domů, pak dostal od nás všech zákaz přivezt cokoliv většího než králík...

Z. Minka 4.7.2020 22:26

Tak to jsme magoři dva, u nás je posvícení poslední víkend v srpnu a co je tradiční posvícenský nedělní oběd? Správně, husička, knedlíček a pivíčko...A že to na konci srpna bývají pařáky...

Š. Matyášová 4.7.2020 4:06

tak po tvém prispevku si konečně nepřipadám jako magor,co peče husu v létě ...

Š. Matyášová 4.7.2020 4:03

děkuji za pochvalu Dede....při čtení se nepřibírá,takže můj článek je vlastně i dietnī

Š. Matyášová 4.7.2020 4:00

nemáš za co jenny, o hodech si na mne vzpomeň..

Š. Matyášová 4.7.2020 3:58

prt rozněžnila, chuť jsi na ni dostala 

Š. Matyášová 4.7.2020 3:56

tak až sem zase pojedeš Maričko,ráda ti husu upeču a může se nas sejit vic.....

M. Crossette 3.7.2020 16:22

Šárko, lákavě vyhlížející husí pečínka, nedivím se, že strávníci utíkali postavit se do fronty. Ale toho sádla, co v ní bylo!

Husí stehýnko jsem měla po mnoha letech v říjnu v Praze při rodinné oslavě v rest.(jednotné menu, takže stehýnka měli všichni). Moc jsem si pochutnala.

Pamatuji se, jak jsme se jednou krátce po revoluci vraceli z Čech do Německa a kousek před hranicemi byl vedle statku nápis (v češtině a němčině) že prodávají husy. Navrhla jsem, že zajdu a jednu koupím. Na dvoře se batolily pěkně macaté husy a po chvíli vyšla majitelka. Když jsem projevila zájem o koupi, s omluvou řekla, že cedule je sice i v češtině, ale raději prodává jen Němcům, protože platí markami (DM 40 za kus). A abych pochopila, že to je pro ní výhodnější prodej. Jasně, že jsem chápala a mohla jí také dát marky, místo korun,. Ale byla jsem tam "za Češku", manžel zůstal v autě. Nutit jí prodat mi husu za koruny se mi nechtělo, jaksi jsem ztratila zájem. Tak jsem jen projevila zklamání o dost nefér obchodu a odešla.

A. Zemanová 3.7.2020 12:41

Husička, když se takhle pěkně povede, je jídlo celoroční. Pekla jsem ji asi jen dvakrát, na nás je moc velká, ale ráda si ji dám kolem Martina v hospodě. I jindy, když je. Nebo kachničku. Nebo i králíka pečeného s bůčkem.

Sakra, Sharko, to mi nedělej, úplně jsem se tu rozněžnila. :-)

Z. Jenny 3.7.2020 10:35

Husu míváme, občas,akorát ne celou, takže chybí ten krásný pohled na opalujícího se bezpeřence. Kupuji vždy až po sv. Martinovi, mívají pak balená stehna,či prsa,po dvou kusech v balíčku a to je má chvíle,pro nás dva to bohatě stačí, zelíčko,knedlík a trocha Plzně na zapití. Mňam, blíží se naše místní hody a to je taky správný čas na husu. Šárko díky ale sakra ,jakej já mám hlad a nic hotovo. 8-o V

D. Ruščáková 3.7.2020 10:22

Sharko, to je koncert pro ducha i slinící ústa! :) Musela být úžasná a já jsem si užila i moc hezký styl, jakým jsi psala. Husa se u nás nedělá, jednou za rok na ni jdeme do hospody, kde ji umějí. Doma by mi na ni chyběli strávníci...

Jo jednou jsem měla domácí kačenu a to bylo něco báječného. Leč teď mám problém s těmi kupovanými :-P No co už. Ale ráda si o tom přečtu:))

Z. Yga 3.7.2020 10:20

U nás jsme jeli v kačenách a v sezónu jsme jich snědli požehnaně. Jo a sezóna byla právě od července do října. A taky nám nepřipadalo, že by bylo na takové jídlo horko ;-D;-D. Holt byli jsme bohatýři - jak k dílu, tak k jídlu.

Husu jsem zatím pekla jen dvakrát u Terky - hódně pomaloučku v přiklopeným kotchanu. Po ukončení procesu se tak rozsýpala, že vytvořit z ní vzhledově hezký kousek téměř nešlo - což nám nevadilo, málem jsme ji "sežrali" přímo plechu - to by u Sharky asi neprošlo.

Š. Matyášová 3.7.2020 9:25

Matyldo,nebyla, byla pěkně šťavnatá, žádný dříví...spousta ženskejch ji prostě v tý troubě usuší a to je strašná škoda....

na kachny moc štěstí nemám, jsou hubené,jen kost a kůže, maso skoro žádný...takový "chrti".... na domácí zdroj nemám, ale sháním... tak kupujeme stehna, pak má každej stejnou porci a nikdo se nehádá...ty děláme v průběhu roku, teď je mám v plánu na konec července, pěkně s mladým hráškem a bulgurem....

Š. Matyášová 3.7.2020 9:21

měla 8 kg..problém byl pekáč, ale nakonec jsem to technicky pořešila....;-)

Tak 13 kilo říkáš? Hm, to je výzva....

Z. Matylda 3.7.2020 9:17

Husu peče na Vánoce mamka, ale vždycky mi přijde vysušená... já dělávám kachny, ty sa dají koupit snáz, kus husy jen na Martina. Kachna je u nás jídlo velikonoční, hodové a případně božíhodové. Hody jsou v srpnu a nikdy jsme si nevšimla, že by byl problém s kačenou :)

Z. Lika 3.7.2020 8:37

Ještě větší?? To už se nemohla unést :DD Nebo to byl pořádný houser... teď jsem koukla na wiki, tak domácí husa může mít až 13 kg!!

Š. Matyášová 3.7.2020 8:16

Liko,děkuju za uznání..na Štěpána byla větší...:-D

Z. Lika 3.7.2020 7:57

Přeji všem krásné dobré ráno a dobrou chuť. Husa k obědu - to je opravdu sváteční jídlo. A nějaká pěkná, macatá, se dá koupit i v této době. U nás ji někteří strávníci striktně vyžadují na Štěpána. V jinou roční dobu by k ní asi potřebovali ten správný beaverovský vzduch a duch :-)

Moc díky, Sharko. Husa se ti náramně povedla - nepraskala, má nádhernou barvu. Šestikilovou jsem teda viděla jenom jednou :D