18.4.2024 | Svátek má Valérie


MLSOTNÍK: Pečená husa na Beaveru

3.7.2020

Pořídíte pterodaktyla o hmotnosti 6 kg a budete se modlit, aby to pro 10 lidí stačilo.

Omyjete ho, opatrně vyberete vnitřní sádlo a podložíte ho pod něj do pekáčku.

Zastřihnete mu křidýlka a také je použijete jako podložku do pekáče.

Nasolená, nakmínovaná bude do druhého dne odpočívat

Následně namícháte sůl s drceným kmínem a vytřete řádně husí dutinu a vmasírujete tuto směs ptákovi do kůže, vložíte ho do oválného pekáčku, přiklopíte poklicí, dáte do chladu odpočívat přes noc, a chladem nemyslím lednici, pekáček byl ukryt na noc v kamenným sklípku, kde je v tomhle vedru cca 8-10 °C, pterodaktyl nakřehne, vtáhne do sebe slanost a vůni kmínu a těší se do trouby.

Z odpočívacího pekáčku ho přemístíte do většího – toho na pečení a podložíte ho opět sádlem a konci křídel, místa, kde sůl s kmínem zmizely z povrchu, opětovně posypete.

Nastavíte el. troubu na 130 °C z obou stran (nedělám v horkovzduchu).

Vložíte zavřený pekáč do trouby – mřížka je cca uprostřed, a zavřete ji.

Podíváte se na hodinky a tak tři hodinky máte na tvorbu bramborových knedlíků – špalíčků, houskových knedlíků, lokší a kysaného zelí na cibulce.

Tyto doplňky udržujete v teple.

Zkontrolujete pečící se dobrůtku...

Po 3 hodinách pečení na 130 °C, portrét z jedné strany...

...a z druhé strany

... vyndáte ji z pekáče a slijete sádlo (¾), následně vrátíte voňavý potěšení do pekáče, ale než ji tam položíte, tak ji otočíte, zaklopíte a zvýšíte teplotu trouby na 160 °C.

Po hodině zkontrolujete, polijete a bez víka vrátíte do trouby, zvýšíte teplotu na 200 °C.

Za dalších 30 minut je z jedné strany pečínka zlatavá a vyžaduje otočení na záda, vyhovíte jí a to velice opatrně a s láskou.

Už upečená do zlatova ze všech stran – 5 hodin

A portrét opět z druhé strany

Jdete pro talíře a mísy s knedlíky a se zelím, abyste je dali nahřát.

Sdělíte všem, co jim kanou sliny jak Pavlovovým psům, že za 20 minut mohou pomoci servírovat (přijdou všichni).

Jste šťastní, že jste vyfotili upečeného pterodaktyla z obou stran.

Prostřený stůl a ostatní jedlé doplňky a lahvičky plzničky nefotíte, důvodem je přísloví – Kdo zaváhá… (doplňte si sami).

Zjistíte, že pečená husa jde konzumovat s chutí i v 30 °C vedru :-D

Zavedete tradici a pořekadlo, které se rychle ujme – Na výročí mistra Jana Husa, chutná všem pečená husa (no je to trochu morbidní, cynické, ale sirkami jsme u toho nechrastili).

Všichni vaši strávníci se radují, protože husa bude 3x do roka ( 6. 7., 11. 11., 26. 12.).

Foto: Sharka.68

Sharka Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !