Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Pečená husa na Beaveru
Pořídíte pterodaktyla o hmotnosti 6 kg a budete se modlit, aby to pro 10 lidí stačilo.
Omyjete ho, opatrně vyberete vnitřní sádlo a podložíte ho pod něj do pekáčku.
Zastřihnete mu křidýlka a také je použijete jako podložku do pekáče.
Následně namícháte sůl s drceným kmínem a vytřete řádně husí dutinu a vmasírujete tuto směs ptákovi do kůže, vložíte ho do oválného pekáčku, přiklopíte poklicí, dáte do chladu odpočívat přes noc, a chladem nemyslím lednici, pekáček byl ukryt na noc v kamenným sklípku, kde je v tomhle vedru cca 8-10 °C, pterodaktyl nakřehne, vtáhne do sebe slanost a vůni kmínu a těší se do trouby.
Z odpočívacího pekáčku ho přemístíte do většího – toho na pečení a podložíte ho opět sádlem a konci křídel, místa, kde sůl s kmínem zmizely z povrchu, opětovně posypete.
Nastavíte el. troubu na 130 °C z obou stran (nedělám v horkovzduchu).
Vložíte zavřený pekáč do trouby – mřížka je cca uprostřed, a zavřete ji.
Podíváte se na hodinky a tak tři hodinky máte na tvorbu bramborových knedlíků – špalíčků, houskových knedlíků, lokší a kysaného zelí na cibulce.
Tyto doplňky udržujete v teple.
Zkontrolujete pečící se dobrůtku...
... vyndáte ji z pekáče a slijete sádlo (¾), následně vrátíte voňavý potěšení do pekáče, ale než ji tam položíte, tak ji otočíte, zaklopíte a zvýšíte teplotu trouby na 160 °C.
Po hodině zkontrolujete, polijete a bez víka vrátíte do trouby, zvýšíte teplotu na 200 °C.
Za dalších 30 minut je z jedné strany pečínka zlatavá a vyžaduje otočení na záda, vyhovíte jí a to velice opatrně a s láskou.
Jdete pro talíře a mísy s knedlíky a se zelím, abyste je dali nahřát.
Sdělíte všem, co jim kanou sliny jak Pavlovovým psům, že za 20 minut mohou pomoci servírovat (přijdou všichni).
Jste šťastní, že jste vyfotili upečeného pterodaktyla z obou stran.
Prostřený stůl a ostatní jedlé doplňky a lahvičky plzničky nefotíte, důvodem je přísloví – Kdo zaváhá… (doplňte si sami).
Zjistíte, že pečená husa jde konzumovat s chutí i v 30 °C vedru :-D
Zavedete tradici a pořekadlo, které se rychle ujme – Na výročí mistra Jana Husa, chutná všem pečená husa (no je to trochu morbidní, cynické, ale sirkami jsme u toho nechrastili).
Všichni vaši strávníci se radují, protože husa bude 3x do roka ( 6. 7., 11. 11., 26. 12.).
Foto: Sharka.68
Vše potřebné zjistíte zde...