3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chvála pomalého pečení

Sestřička mě zkušeným hmatem bere za předloktí a při tom na mě spiklenecky zamrká: „Ty byly!!“ Pích, a už se má tekutina z nejvzácnějších ocitá v ampulích. Jsem tu pravidelným dobrovolným hostem a se sestřičkou jsme dávné známé, ale v tuhle ranní hodinu a ještě po takovémto úvodu mi to v hlavě zmateně šrotuje, až jiskry lítají. Co bylo? Kde bylo? Jak to bylo???

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 13.12.2013 9:35

Re: Kačena

Matyldo, na Fénixconu jsem nebyla :-) Jsem ráda, že jsi na pomalou kačenu nezanevřela :-)

Z. Lika 13.12.2013 9:34

Re: a znovu se zeptám

Chtěla jsem napsat že to mezitím mi už NEpřipadá tak dobré :-)

Z. Lika 13.12.2013 9:33

Re: pozor na přiklopení

Ragú z líček... hm... nasadilas mi brouka a příště zkusím pomalu upéct vepřové koleno!

Z. Lika 13.12.2013 9:31

Re: a znovu se zeptám

Bedo, zapnutá trouba nezůstala doma sama :-) Také neodcházím z bytu, když tam běží něco hrozící potenciálním požárem, zátopou atp. I když... třeba lednici nebo kotel topení zapnutý nechávám (škrab škrab na hlavě).

A ano, pomalým pečením získává maso hodně jinou chuť, strukturu, vůni... Mám ráda buď hodně rychlé úpravy masa (biftek) případně žádné tepelné úpravy (tatarák), nebo zase převelice pomalé - to mezi tím mi už připadá tak dobré :-)

O. Joklová 13.12.2013 9:18

a znovu se zeptám

opět mi zaklepala na hlavu tato věta hned z úvodu článku

"Před měsícem se mě tu v podobně nekřesťanskou ranní hodinu nezávazně zeptala, jak se mám, a já začala básnit o tom, jak jsem v pět ráno vstala a zašoupla do trouby kachnu, aby byla v poledne k obědu..."

rozumím tomu dobře, že to maso necháte péct (neboli necháte zapnutou, v článku dokonce plynovou, troubu) a odejdete klidně pryč, ven, do práce...? i pokud za celou dobu ani nesáhnu na dvířka trouby, natož že bych ji otvírala nebo něco, to bych si netroufla... stejně jako se nehnu z bytu když pere pračka...

jinak, může to být dobré, docela ráda bych to ochutnala, moc si neumím představit ten rozdíl - a asi teda bude, když píšete někteří, že až s touto úpravou dané jídlo došlo u vás milosti... jenže u mě by to byly právě tak ty dvě kuřecí čtvrtky, tak nevím

jo, a nemám pekáč s poklicí!!!!!!!!!!!!!!! :-DDDDDD

Z. Yga 13.12.2013 9:07

Želeňák s křidylkú

Tak teda železňák s křidylků byla jedna ze součástí výbavy všech tří děvčat, co šla z domu a pomalé pečení patří k dovednosti, kterou jsme získaly snad s mateřským mlékem.

Kačena, větší kuře, bůček - ale taky králík! Hlavně, je-li králík už postarší, tak do kotchana cibule, zelenina - buď kořenová a bude králík na divoko, nebo rajčata a paprika a bude králík na leču (obě varianty neobyčejně mňam) přiklopit a pomaloučku polehoučku píct v trubce na nízkou teplotu.

U těch plynových trub bacha na forsáž dodávaného plynu do trouby - my máme poněkud vyšší tlak, tudíž i při stažení na minimum je plamínek dost při sile a musí se semtam kontrolovat.

E. Žampachová 13.12.2013 8:39

Re: Kačena

Co Světlucha a její zažívání? Včera jsen zjistila, že se jí to vrátilo. Opravdu to vypadá na virovou infekci. To chce čas a trpělivost.

E. Žampachová 13.12.2013 8:37

Pomalé pečení

Tak příspěvek o pomalém pečení mi to sežralo. Nevím, co bylo závadné, byla to samá chvála nejen informací, ale i jejich načasování před vánoci. U menších a sušších kousků jsem doporučovala košliku z anglické slaniny (třeba na bažanty nebo zvěřinu.) Není třeba omezit pomalé pečení jen na tučná masa, ale poklice je nutná! (lze i přikrýt celou nádobu alobalem - vyzkoušeno)

Ale většina informací je už v dalších příspěvcích a v původním článku.

Z. Fallowa 13.12.2013 8:33

Dobrý den!

Tedy, Zvířetníci nemají vůbec slitování - tady se peče drůbež, bůček a na hadech se vaří šunka! Pečené maso můžu kdykoliv a kdekoliv, tak se oblíknu a jdu si koupit aspoň šunku, i když méně kvalitní, než tu domácí...(hromada slintajících smajlíků(

Z. Inka 13.12.2013 8:27

pozor na přiklopení

Pomalé pečení a pomalé dušení praktikuji a nesmírně oblibuji. Důležité je opravdu dobré přiklopení, protože se k pečeni většinou nepřidává voda a pokud uniká pára z hrnce, i při nízké teplotě se to prostě vysuší. Druhak je důležité péci dostatečné množství, pokud si dají dva důchodci do velkého pekáče dvě kuřecí čtvrtky, taky nevytáhnou po pěti hodinách nic moc. Ale takhle pěknej balvan hovězího či nějaký pořádný pták, to je potom opravdu zážitek.

No a s tou velikostí - onehdy jsem tvořila ragú z líček a také způsobem pomalu a dlouho. Vtip je v tom, že to vazivo se při tom dlouhém dušení pěkně rozpustí ALE zdálo se mi, že ty kusy jsou moc velké a tak jsem je přepižlala. No po pěti hodinách jsem měla drobounké kousíčky naprosto fantastického masíčka s hromadou zeleniny a mňamózní šťávičkou, ale konzistence tak asi teplé paštiky či haše. Takže zkoušejte, ochutnávejte a hlavně se nebojte

A. Davidová 13.12.2013 8:18

pečení

Tak o pomalém pečení jsem toho hodně četla, ale v plynové troubě nezkoušela.Kolik tam může být stupňů? To nevim:-(( a do elektrické trouby se mi nechce, už mám v plynovce odzkoušené buchty a vánočku.

Z. Vave 13.12.2013 7:59

ááááách,

tohle pečení voní až sem! Mňam. Liko, ten bůček musím určitě zkusit co nejdřív. Myslím, že mám v lednici moc šikovný kousek toho správného masa. :o)

Dnes je Lucie - KONEČNĚ! Konečně přestane odpoledne přibývat tmy, Lucie je první stupínek k životadárnému Slunovratu. Přeju všem Luckám a Lucinkám, včetně té mé, radostný svátek.

Přeju všem krásný den <3 a běžím na školení, přes den nebudu u PC.

H. Williamson 13.12.2013 7:49

Re: Švédské oslavy Lucie

Mila Kocko, ale ta Sv. Lucie se mi zda jako docela pekny svatek. Treba se ty holcicky tesi, jak si nasadi svetylka a budou zpivat. Jiny kraj, jiny mrav - to mas asi jako kdyz se lide z jinych kraju pozastavuji nad ceskym a slovenskym velikonocnim mrskutem. Kdyz jsem jeste zila v Michiganu, tak jsem se zkamaradila s jednou svedskou rodinou s dvema malyma detma (byli tam na univerzitnim grantu), a ty meli krasny povanocni zvyk. Kdyz nastal cas odstrojit vanocni stromek, tak stromecku udelali mejdan. Sezvali zname, pripravili ruzne dobroty, a vubec meli tak krapet druhe Vanoce. To se mi tak libilo, ze jsem to vzala za sve a delam to kazdy rok. Nekdy jen ja a Chet, nekdy s kamaradama, ale vzdycky ten stromek vypravime ven ve stylu. Asi si tim kompenzuju to trauma od Hanse Ch. Andersena.

Z. Matylda 13.12.2013 7:34

Kačena

pomalu pečená je místní krojované jídlo pro slavnostní příležitosti. Když jsem se ji naučila péct, tak už ji i jím- moje babička ji vždycky pekla na první svátek vánoční jako rodinný oběd a bývala spíš dušená, což mě přinutilo na nějakou dobu na kačenu zanevřít. A pak jsem ji jednou jedla ve sklépku v Mutěnicích- v kraji kačen zlatavých- a měla jsem jasno :)

Liko, nebylas na Fénixconu?

E. Žampachová 13.12.2013 7:30

Ke včerejší Betě

Včera mě to z domova nepustilo do diskuse. Takže přeji Bětuši k půlkulatinám nejen aby zvládla tuto, ale i příští zimu. Je šarmantní, opečovávaná, tak by ještě mohla chvíli dělat páníkům radost. To, jak zvládla děti je obdivuhodné. Sice povaha, kterou si zamilujete, ale chatrakter. Je to děs, jak nám psi stárnou a jak mamutíci stárnou rychleji.

Když si uvědomím, že Ája měla také půlkulatiny (jen o rok vyšší, takže Ája je už plnoprávný veterán,  bylo jí už 8,5), tak zjišťuji, jak ten čas letí. V době, kdy Xerxová představovala štíně jsem poprvé psala o Áje a vešla do povědomí některých z vás jako "dáma s kachnou" (nevím, kdo přišel na tu hloupost "dáma"). Jenže naše Ája je ještě čupr babka. Odchovala troje štěňata + pomohla dceři s dvojím odchovem, stále je vůdce smečky a udržuje pořádek, na honech je stejný magor, jako dříve. Radši by se uštvala, než přestala pracovat. Jenže.. když to na honu přepískla, tak druhý den vstávala jak bába, pomalu a s bolestmi - do večera to rozchodila. Poslušnost už bere s nadhledem (jenže vzhledem k věku ji tolik nebuzerujeme), ale ještě v 8 letech dokázala odchodit jako náhradník zkoušky s titulem - věc, kterou by jí mladší záviděli. Měla takovou radost, že může startovat, že se opravdu snažila. Má jen trochu šedivou bradu a přece jen se trošku zklidnila.

Holt retrívr není obří plemeno, tak také doufám, že nám bába ještě chvíli vydrží (po mámě je z dlouhověkého rodu)

Z. Xerxová 13.12.2013 6:54

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

ňam,ňam... jsem masožravá...

Čtyřkilová krůta je připravená v mražáku, že bych letos změnila plán?? Ale asi zase vyhraje vykoštění a vytvoření obří rolády naplněné sváteční mandlovou nádivkou. Protože mi nikdo nebude Betu krmit kostma u stolu (já si rozhodnu, co obdrží) a zbydou čisté talíře. Kosti pro psa si oberu najednou po vyvaření na polívku...

Z. Velká_Kočka 13.12.2013 4:26

Švédské oslavy Lucie

Tak pečení husy a krocana převzal už syn a ani nevím jestli peče pomalu či jak. Rozhodně mu tento způsob pečení doporučím.

A je dnes Lucie co noci upije ale dne nepřidá. A ve Švédsku je zvýšená pohotovost protože se Lucie slaví a slaví a většinou se slaví alkoholem. 

Švédi už svým zvykem vyděsili mnoho cizinců. To totiž jde brzičko ráno průvod dívek v dlouhých bílých košilích, první s věncem na hlavě plným svíček (dnes už na štěstí na baterky) a ostatní mají ve vlasech třpytivý věneček z řetězu na stromek. Chodívají s nimi i košilatí kluci se špičatou čepicí na hlavě, zobrazují Štěpána. A jdou pomaloučku a zpívají ucouraně Santa Lucia. Jde pochopitelně o jiný text na melodii Santa Lucia ale zní to stejně velmi podivně v ucourané versi. A tento průvod se objevuje naprosto všude a to i v hotelích. Si to představte když se ve velmi časné hodině ranní otevřou dveře vašeho hotelového pokoje a vejde tento průvod. Byli i tací co z toho měli šok, protože se domnívali že jsou po smrti a že je obklopili andělé. A nabízí se čerstvě upečené "lussekatter", jakési jidáše jenže s šafránem. Taky jsem je pekla ve všelijakých tvarech se zapíchnutými hrozinkami v zákrutech těsta. Lussekatter chutnají moc dobře.

Potíž je ve švédských tradicích se opíjet. Ty se stále dodržují takže mnoho mladých se pěkně zhuláká a končí na záchytných stanicích. Tady se totiž dříve vypláceli pomocní zemědělští dělníci ne penězi ale pálenkou, což byla pro jejich početné rodiny katastrofa. Potom tu byla zavedena knížka a alkoholu se smělo za rok nakoupit jen určité množství, to se do té knížky zaznamenávalo. A dodnes tu můžete koupit alkohol jen ve speciálních prodejnách "Systembolaget". V době kdy my jsme sem emigrovali se nakupoval alkohol na trajektech kde byl levnější. Dokonce se cíleně konaly tyto cesty jen kvůli nákupu alkoholu. Nás vyděsilo když jsme návštěvě nabídli něco k pití a návštěva neodešla dokud nebyla flaška prázdná. Pak už jsme flašku na stůl nikdy nestavěli.  ;o)  :o))

Z. Máška 13.12.2013 1:31

Výborně,

takový článek si přečtu v půl druhé ráno. Z lednice vyluxována i zítřejší večeře a dieta zase v pr....