3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chvála pomalého pečení

Sestřička mě zkušeným hmatem bere za předloktí a při tom na mě spiklenecky zamrká: „Ty byly!!“ Pích, a už se má tekutina z nejvzácnějších ocitá v ampulích. Jsem tu pravidelným dobrovolným hostem a se sestřičkou jsme dávné známé, ale v tuhle ranní hodinu a ještě po takovémto úvodu mi to v hlavě zmateně šrotuje, až jiskry lítají. Co bylo? Kde bylo? Jak to bylo???

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Inka 13.12.2013 15:24

Re: Kachní játra v kachním sádelku.

To mi teda evokujete bývalého Bimbova třídního na gymplu, kterej měl obrovské problémy se žlučníkem a miloval kachnu. A na kolínské posvícení si ji holt dal, na ni pivko, oblékl se a pomalým krokem mířil do nemocnice, kde ho přepadl záchvat přesně když přicházel na příjem. Tam mu lupli injekci a bylo mu fajn

H. Williamson 13.12.2013 15:00

K pomalemu peceni mne privedla Karolina

... tedy Karolinka Zviretnicka. Jeji popisy, jak pripravuje kachny a husy v kachlovych kamnech v Krkonosich mne privadely do stavu - ano, reknu to, slintaciho. Kachlova kamna uz nikdy mit nebudu (ale byly, u rodicu, kdyz jsem byla mala). Lika to slintani obnovila. :-) A pujdu v poledni pauze koupit neco na pomale peceni na vikend. Vzhledem k tomu, ze jsme se probudili do zmrzleho rana, tak to prijde vhod.

Š. Matyášová 13.12.2013 14:50

Re: Kachní játra v kachním sádelku.

tak to já ten febichol dám po jídle k tomu pivínku...

A. Lex 13.12.2013 13:45

Re: Kachní játra v kachním sádelku.

Dámy, u mne to jistí čajová směs - Thé Salvat. Tu už vařím  PŘED provinilým jídlem a čajík jde hned po pivku.

Z. Lída 13.12.2013 13:36

Re: Kachní játra v kachním sádelku.

Jo, taky dobrej, ale mě nejvíc zabírala No-spa.

P. Kaštan 13.12.2013 13:27

Pomalé peční husičky

Pomalé pečení husy mě naučila ségra. Máme obě elektrickou troubu, u které jde nastavit už 50°C. Husu lupnu večer okolo 22:00 do pekáče a nemajíc na něj poklici, zaalobaluju, peču na 90°C do rána. Musí se dát bacha při vyndavání pekáče a moc s ním necasnovat, protože je až po okraj naplněný tukem. Kus tuku sleju a husinu naporcuju, položím kůží navrch a dopíkám tak při 150°C do zlatova.

A ten bůček, to musí být lahůdka. Moje největší bůčková rozkoš se odehrála v jedné asijské restauraci, kde bůček připravili tím způsobem, že maso v něm křupalo a tučné vrstvy byly jak máslo. Ochucené to taky bylo fantasticky do jemně sladko-slano-páliva. Od té doby se mi o bůčku zdá, tak bych tuhle dlouho pečenou variantu mohla zkusit s tím, že omáčku na vrch kůže bych zkusila medovo-zázvorovou s chilli a sojovkou....

Z. Abe 13.12.2013 13:03

Re: pečení

Moje elektrická trouba je jen do 250 stupňů. Dvacet let jsem měla plynovou troubu. Myslím, že pečené maso z ní bylo lepší, ale cukroví se mi připalovalo, protože pekla nerovnoměrně.

Š. Matyášová 13.12.2013 12:58

k té hodně vypečené a málo osvalené kachně

když to předvídám, že moc masa mít nebude, tak jí pomůžu,vycpu jí kuřecíma trochu naklepanejm aprsama,obaleným av jemně mletém kmínu a soli..nacpu je kachně pod kůži , ono to sádlo ochutí to kuřecí maso a je to lahoda.......

Š. Matyášová 13.12.2013 12:56

Re: a znovu se zeptám

no ze mě jsi byla vyřízená,když jsem ti líčila 14 hodin na 80°C pečenou husu a i to,že si klidně nechám puštěnou troubu a jdu do práce :-D  a jak ti chutnala....

Š. Matyášová 13.12.2013 12:54

Re: Kachní játra v kachním sádelku.

febichol :-D

Z. Lika 13.12.2013 12:49

Re: pečení

Kecám, bylo to "jen" 300 :-)

Z. Lika 13.12.2013 12:37

Re: Hrnec?

Jo a ještě jsem narazila na recept na ratatouille, které se v rozporu s mým přesvědčením pomalu dusí (autorkou je přitom rodilá Francouzka). Teď na to není sezona, ale v létě vrstvit tlustší plátky lilku, rajčat a papriky, solit a pepřit, nezalévat, a dlooooho pomalu dusit. Na pomalý hrnec jako dělané. Je z toho taková hodně hustá polívka, lehounká a dobrá.

Z. Lída 13.12.2013 12:30

Re: Kachní játra v kachním sádelku.

Alex, já ty játra v tom sádle upeču, pak se to maže na chleba a je to mana božská. Jo a žlučník se nesmí rozmazlovat dietou, Cholagol nebo No-spa to jistí :-)

Z. Lika 13.12.2013 12:11

Re: pečení

A.Lex, zírám, jaká už existuje těchnika. No, mám obyčejný s ciferníkem a ručičkou, který se zavěšuje přímo do trouby na mřížku, případně ho stavím na pekáč (tedy namočit se nesmí, tenhle). Uznávám, že má nevýhodu, že se musí trouba pootevřít, pokud chci provést odečet teploty.

Zírala jsem, čeho je ta moje plynovka schopná. Při pečení chleba (plný výkon) to vytáhla na víc než 350 °C!

Z. Lika 13.12.2013 12:02

Re: Želeňák s křidylkú

Ještě jsem si vzpomněla, jak jsem milovala babiččiny pomalu a dlouho vařené knedlíky :-))) Babička je prostě hodila do hrnce a šla poklízet. Knedlíky byly jak bacóchy, ale mně chutnaly ohromně :-)))

Z. Lika 13.12.2013 12:00

Re: Hrnec?

Jarko, určitě v nich jdou dělat ptáčci a další dušená masa. A osobně můžu vrcholně doporučit hovězí guláš, který podleješ nikoli vodou, ale dobrým červeným vínem a trochou vývaru (když tak z kostky). Půlku vína naliješ do hrnce, zbytek vypiješ k jídlu.

Zkoušela jsem totiž boeuf bourguignon přesně podle Julie Child (včetně pomalu taženého vývaru), což se tedy pro běžné vaření moc nehodí, ale stačí ta drobnost s vínem a vývarem do guláše, a je to mňamózní změna. Jen opravdu pozor na výběr vína :-)

Mám chuť zase někdy bourguignon spáchat a udělat u nás mlsnou slezinu. V malém se to dělat nehodí, zamrazit to by byl zločin, je to vyloženě společenské jídlo :-)

A. Lex 13.12.2013 11:32

Kachní játra v kachním sádelku.

Tak to jsou dobroty. O víkendu jsem pekla (velmi pomalu v horkovzdušné troubě) husokachnu, neboli kachnu pižmovou. Se zelíčkem a knedlíčkem, také dobrá dietní krmě :-). Ale vypečené sádélko jsem slila do mističky a nastrouhala do něj upečená její vlastní kachní játra, pro MLP. Takové sádlové orgie nebere můj žlučník, pro mne jsou tabu :-(.

A. Lex 13.12.2013 11:23

Re: pečení

Jo, existuje, je tikitální, alespoň MLP jej má, a venku mimo troubu je displey a můžeš koukat, jaká je teplota.

A. Lex 13.12.2013 11:21

Re: pozor na přiklopení

Liko, na vepřové koleno jsem také vzpoměla!!

Z. Velká_Kočka 13.12.2013 10:57

Re: Švédské oslavy Lucie

Milá Hano, nic proti Lucii, nic proti zvykům (kromě toho zvyku se tak opíjet) opravdu nemám. Když se zvyk slavit Lucii, což tak dávný zvyk zase není, slaví někde na venkově pak jde jen o jednu oslavu. Ale ve městě jsi donucena slavit na pracovišti, ve školce a škole s dětmi, v každém kursu, ve vodní gymnastice prostě všude a furt. A tak se slaví už dávno před Lucií a ještě po Lucii aby se to všechno stihlo. Je toho jaksi příliš. Ale néšť jestliže je to těší. Jenom ten jejich vztah k alkoholu se mi velice příčí.

Ano, 13. ledna má svátek Knut a to je "julgrans plundring" to jest drancování či plenění vánočního stromku. Ale protože toho moc poživatelného na stromku po tolika dnech nezbylo tak se připraví oslava. Navaří se, napeče a pozve se rodina či známí. Je to rozloučení s vánočními svátky. Nikdy jsem nebyla nikam pozvaná a tak nevím jak to dopadá s alkoholem tam, obávám se že stejně jako při jiných oslavných příležitostech ve Švédsku.  :o(

A. Davidová 13.12.2013 10:38

Re: pečení

Teploměr do trouby? Ani nevím, že něco takového existuje:-))) Hned se po něm podívám. Díky.

D. Ruščáková 13.12.2013 10:37

Pečení, obvyklé i pomalé

praktikuju moc ráda - jak tu někdo psal, mám ráda úpravy masa buď rychlé nebo pak pomalé pečení v troubě. Na to mám přetěžkej železňák (ovál) se strašně těžkou pokličkou. Peče úžasně, ale ta manipulace... Minule jsem zjistila, že po dvoutýdenním pobytu nájezdníků, tedy při nepřetržitém vaření a pečení pro více osob, mi pod tím nešťastným železňákem v troubě praskla ta mřižka, na které hrnec stojí! Copak mřížku mám ještě druhou, ale minule jsem už na ni dala starší plochý plech v naději, že váhu železňáku lépe rozloží a mřížka tak víc vydrží.

Díky Liko za ten bůčkovej recept (ptáky a hovězí takhle peču už dlouho:)) - to zkusím. Vepřové je u nás strašně zřídkavou krmí, ale tohle vypadá neodolatelně. (mňam!)

Z. Jarka_F. 13.12.2013 10:31

Hrnec?

Liko, a jak pomalé vaření v "pomalém hrnci"? Máš nějaké tipy?

http://clanky.vareni.cz/pomaly-hrnec-setri-nas-cas/

Z. Tora 13.12.2013 10:17

Inspirace - kachna medem potřená

Díky za inspirativní článek. Pomalé pečení používám při pečení kachny nebo husy, na nic jiného jsem si zatím netroufla. Ale je pravda, že kdo u nás takto připravené jídlo ochutnal, vždycky moc chválil a moc chutnalo. Peču např. kachnu 13 hodin, prvních 7 hodin myslím na 90 st., pak přidám na 120 a peču dalších 5 hodin, hodinu před koncem pomažu kachnu medem (může se namíchat s výpekem) a dopékám. Je to prostě famozní.

Dávám to do trouby večer v 11 hodin, ráno na 6 si dám budík, zvýším teplotu, zalezu do pelíšku a pak až vstanu, udělám přílohy.

Opravdu pomalé pečení doporučuji všem.

Troubu mám elektrickou, peču na horkovzduch...

A určitě vyzkouším ten bůček, fakt že jo, už teď to vidím, jaká to bude dobrota :-)

Z. Inka 13.12.2013 10:08

Re: a znovu se zeptám

Ano Bedulko, odejdu klidně na prochajdu s Majdou a nechám troubu troubit

Z. Inka 13.12.2013 10:06

Re: pozor na přiklopení

No vepřové kolénko má v oblibě můj kolega, takže ano, je to výborné. Bimbouš taky může vepřové kolénko a pokud propadne lákání, koupí si porci v Třebovli, takové jako tam se v malém prostě neudělá.

Z. Matylda 13.12.2013 9:56

Re: Kačena

No, původně to asi viróza byla, ale zřejmě rozjela její potravinové intolerance, které měla v lehčí formě. Asi to pohnojila dieta, kterou v dobré víře dostávala- rýže nebo nudle s krůtou, tři dny jí obiloviny nikdy nedělaly potíže, ale tady to bylo skoro 14 dní a to už bylo špatně. Takže jsme vyfasovali podpůrné léky a veterinární dietu- granule s rybou a bramborem, což by ji mělo stabilizovat a zlepšit. Včera je dostala poprvé a ráno je schroupala v klidu znovu a zatím (zatím!) se zdá, že když z břicha vydolovala zbytky těch těstovin, tak se jí ulevilo a granule snáší dobře. Jenže při téhle nemoci už nedokážu říct vůbec nic jistého.

Z. Lika 13.12.2013 9:46

Re: pečení

Nakonec jsem si pořídila teploměr do trouby, protože mě přesně tahle otázka zajímala :-)

Z. Lika 13.12.2013 9:45

Re: Želeňák s křidylkú

Ygo, to je prima, že ses to mohla naučit už v dětství. Připomnělo mi to, jak jsem se jako dospělá učila rozeznávat růžovky, od dědečka jsem to odkoukat už nestihla a pak jsem to šíleně pracně doháněla :-) Jo jo, jistota získaná v dětství je v dospělosti k nezaplacení.

M. Procházka 13.12.2013 9:41

Re: Dobrý den!

Děvčata,nešlo by také upéct v troubě všechny ty rošťáky,žvanily a oblbovače v politice.Vidím,že byste si s nimi poradily,dejte se někdy do nich,byla by to také pohádka,jako vaše výplody.