30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kontrabáš

Zase jedno z dobrých jídel, co vám skromná špajzka dá!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 6.11.2020 16:19

Asi jen tu tmavou. Vím, že existuje i světlá, ale nějak jsem na ni nenarazila.

Zajímavé je, že ty vločky, co mi chutnají, jsou docela tmavé. Tuhle jsem koupila takové světlé, a ty jsou hnuuusnééé. Teda ne že by byly cítit, ale chutnají jak hrubá mouka ;-€. Budu muset vymyslet, co s nimi - asi nějak do pečení nebo tak.

Z. Lika 6.11.2020 16:57

Do sekané, do polívky... Jestli tam máte Bylu, tak světlou pohanku mají i tam, je celkem běžně.

T. Zana 6.11.2020 17:21

Aha, sekaná... tu bych si dala ;-).

A. Zemanová 6.11.2020 20:09

U pohanky moc záleží na způsobu zpracování. Pokud je tradiční, tak je pohanka skvělá. Vařím jen půl času a dávám dojít do peřin. Skvělá pohanka je třeba odtud: https://1url.cz/vzgCe

A. Alimo 6.11.2020 11:26

Tak to není dneska nic pro mne. Pohanku jsem zkoušela několikrát v různých variantách, vím, že je zdravá, ale prostě mi nechutná. Jediný, co se ujalo, že do palačinek míchám menší půlku pohankové mouky s "normální" hladkou moukou. To můžu, tam tu pohanku necítím.

A dneska bude jelení kýta na víně (byli jsme podarováni). Už mám hlad :D

J. Fialová 6.11.2020 19:34

Jelení kýta na víně. Kónečně nějaký příspěvek, který potěší i masoteriána ;-D

Z. Jenny 6.11.2020 11:22

Pohanku jsme už dlouho neměli,MLP ji nijak zvlášť neoblibuje,jako všechno, co je zdravé,no ale nakonec to zpucne. Takže Sharko díky, mám opět inspiraci, co k obědu. Tady u nás hodně berou obědy z velkojídelny,protože se některým nechce vařit, pro mne je to radost a zábava,takže ráda uvítám každý Mlsotník. A přátelé, nejvíc se těším na ten od Ygy, páč konečně něco napíše, děvčička jedna. No ale zase skvěle fotí! V

Z. Tečka 6.11.2020 11:21

Sharko, mám ráda tvoje zemité recepty, i když ne vždycky jsou pro jednoho realizovatelné (teda byly by, ale pro jednoho by to bylo dost náročné). Pohanku mám, tu světlou, už tu byl návod na to, jak se vaří. Mám teda v plánu jitrnici se šťouchačkami, ale tvůj recept zkusím, brambory taky můžu na všechny způsoby. Dík, už mi nějaký ten tvůj recept chyběl.

Š. Matyášová 6.11.2020 16:24

Tecko,tohle das...budes mit obed i veceri

Z. Lika 6.11.2020 11:00

Ještě mám dotaz. Co je to žluté na talíři? Nakrájená paprika? Nějak upravená nebo syrová? A tu sekanou jsi taky pekla, nebo je kupovaná?

Š. Matyášová 6.11.2020 16:00

To žlutý je žlutá cuketa, recept pošlu. Sekana je od reznika z Bylan u Chrudimi. Dela bezlepkovy veci a moc dobry....

T. Zana 6.11.2020 17:23

Sharko, už dlouho dumám, co to znamená bezlepkové uzeniny. Předpokládám, že nejsou nastavované moukou, ale... znamená to, že je tam jen maso, nebo to nastavují něčím jiným?

Zaplaťpánbu to nepotřebuju vědět, jsem jen zvědavá.

Z. Lika 6.11.2020 18:01

Můžou tam dát rýži, setkala jsem se s tím v jakési jitrnici a dost jsem zírala. Tam nemá žádná obilovina co dělat, pokud se teda pamatuju, jak se dělají jitrnice. Lepkové nebo jiné škroby jsou vždy náhražkou za část masa a běžně do uzenin apod. nepatří.

T. Zana 6.11.2020 20:41

V jitrnici bych snad očekávala kroupy (i když se mi do toho možná pletou Tintěrova jelita, co jsou kroupami nadita ;-)).

Z. Iva 6.11.2020 21:10

Tak jste vedle obě - do jitrnicového prejtu se dávají žemle. Do jelit buď žemle, to jsou žemlová jelita nebo kroupy, to jsou pak kroupová jelita.

Z. Lika 6.11.2020 21:19

A co do uzenin, jak to vypadá u nich? Resp. má vypadat?

Z. Iva 6.11.2020 21:32

Nó, poctivé by měly obsahovat jen maso, koření, sůl, dusitan sodný (konzervant proti C.botulinum) a vodu. Do měkkých salámů typu gothaj, pařížský, špekáčky... se dříve přidávala mouka (ech kde jsou ty časy, nic jiného nebylo ;-)), teď se tam přidávají jiné hnusy.

Z. Lika 6.11.2020 21:55

Je dobré vědět, co tam má být. A pak číst etikety. Díky.

Š. Matyášová 9.11.2020 10:05

on má všechno kupodivu z masa :-D

A. Zemanová 6.11.2020 8:46

Ha! Pohankové krupky hned připisuju do seznamu na nákup, už mi došly. Kontrabáš jsem nikdy nedělala, ale ráda zkusím. Mám ráda kubu a Vaškovi chutná taky, tak tohle by mohlo projít.

Jedu na rehabilitaci, mám jich celkem patnáct a nebere to konce, ale zdá se, že to pomáhá.

Přeju všem dobrý den.

Š. Matyášová 6.11.2020 8:58

tak dej vědět,jak chutnalo...a příjemné rehabilitování.....;-)

T. Zana 6.11.2020 12:47

Rehabilitace - zvlášť v téhle době - nejsou žádná radost, ale pokud pomáhají, tak to stojí za to R^.

Z. Lika 6.11.2020 8:09

Mám pohanku ráda moc, právě si ji chystám k snídani (kupuju teda tu světlou, ne tmavě hnědou). A tahleta verze naslano mě zaujala, pořád mám v hlavě jen pohanku se skořicí, co mi moc nejede. Ale tohle vypadá velmi jedle, díky, Sharko. Mmch když mi to Sharka poslala emilem, příloha se jmenovala kontrabas. Jsem si říkala, jestli se se Sharka nedala na hudbu, třeba vozí na Beaver basu? ;-D

Z. Yga 6.11.2020 8:56

Tak basu piva ne?! ;-D;-D

Š. Matyášová 6.11.2020 9:01

Ege, to by bylo jako vozit sovy do Athén ;-D;-D;-D

Z. Jenny 6.11.2020 11:14

;-DR^

Š. Matyášová 6.11.2020 9:01

;-) ne, jen tamburínu,hrát nezakázali,jen zpívat a to je v mém případě výhoda :-P

Z. Lika 6.11.2020 11:00

Doufám, že k tamburíně i tančíš, umím si představit, jak ti víří sukně ;-)

Z. Jenny 6.11.2020 11:15

Myslíš jako nějaký harémový tanec?! :-)

Z. Lika 6.11.2020 11:17

Jo, to by bylo ono R^