1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 11.11.2016 9:27

Hlívy!

Kdysi jsem taky zkoušela hlívu pěstovat. Tehdy, je to snad už třicet let, se prodávala pouze "násada" nebo jak se tomu říká, a zbytek si člověk musel připravit sám. Takže velký igelitový pytel (od hnojiva - byl pevný a jako malé děti jsme ho používali na ježdění na sněhu z kopce), ten se musel naplnit slámou, asi jsem to ještě v tom pytli musela propařit vroucí vodou, po vychladnutí smíchat se sadbou (aha, takže ne násada, to si pletu asi se slepicemi), nadělat do igelitu dírky a nechat někde ve stálé teplotě. Bylo úžasné pozorovat tu obrovskou úrodu.

Nejradši jsem je měla nakrájené na proužky a upečené na plechu - krásně křupaly. A samozřejmě do polívky.

Někde jsem četla, že se mají solit, až když jsou uvařené, jinak prý nezměknou.

Bezva receptář, Inko!

Š. Matyášová 11.11.2016 11:14

Re: Hlívy!

solit můžeš...když tohle je pro lidi tak pracný,že si radši koupí tu zahrádku....

Z. Lika 11.11.2016 11:29

Re: Hlívy!

Teď jsem koukla na hlívové stránky, a postup se slámou v igeliťáku tam stále je. Ale je vidět pokrok, spousta dalších možností pěstování. To je fajn, že hlíva jede :-)

T. Zana 11.11.2016 8:02

Inko

houby milujeme, i když asi spíš lesní. Problém trochu je, že jich nikdy nemáme dost - náš způsob turistiky tomu moc nesedí a v Bohnicích sice rostou, ale přece jenom je tu o dost víc lidí než hub.

Ale žampiony taky můžeme, s hlívou teda moc zkušeností nemám. Že bych zkusila?

Ještě smutné O.T. - zemřel Leonard Cohen. R.I.P.

H. Williamson 11.11.2016 8:29

Re: Inko

Hallelujah...

A. Lex 11.11.2016 9:33

Re: Inko

Ano, ráno jsem četla na internetu. R.I.P.

O. Joklová 11.11.2016 11:32

Re: Inko

R.I.P. - bude chybět :-((((((((((

A. Bytová 11.11.2016 12:55

Re: Inko

So Long, Leonard

Š. Matyášová 11.11.2016 6:50

tak plicní už jsem Ince taky pořídila:-D

v houbárně říkali,že je chutnější....ještě je hlíva máčka, tak snad Inka vyzkouší i tu... já mám nejradši hlívové škvarky a právě tu dršťkovou....žampion j eprost ěnáchylnější na nedodržování teplot, takže když ti jde v pohodě hlíva, netrap se a pěstuj si hlívu.... v Dolanech mají i jiné houbové zahrádky a eshop, takže máte šanci všichni.....

PS: a dělají z hub i mejdlo :-D

http://jedlehouby.cz/

Z. Rpuťová 11.11.2016 6:33

Zajímavé téma!

Žampiony jsem zkoušela a taky mi tu nějak nešly. Tak bych mohla zkusit ještě hlívu.

Trochu jsem šmejdila a našla tenhle link na (nejen) recepty: http://www.pasekovi.estranky.cz/clanky/hliva-ustricna-recepty.html

H. Williamson 11.11.2016 18:55

Re: Zajímavé téma!

Dik za recepty!

Z. Xerxová 11.11.2016 5:50

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Protože jsme skoro každý den v lese a houby u nás rostou od června do října (letos do listopadu), tak nějak nemám potřebu pěstit si houby doma. Výjimečně v zimě koupím tácek žampionů, jinak si vystačím s hromadou sušených a pár balíčky zamražených podušených houbových kostek... Letos jsem už houby "nemohla ani vidět" - na posledních výletech byl vyhlášen zákaz sběru, když byla taška houbačka plná...

A to v takový rok jedu na dovolenou na skotskou Vysočinu, kde je hub mocmoc a nikdo je nesbírá. Takže i tam jsme měli houby skoro v každém jídle...