6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Znáte slánek?

Nezapomínám na nabádání své maminky a kuchařské knihy tvrdící, že kvasnice a sůl se nemají rády a při zadělávání kynutého těsta je třeba je držet odděleně. Ale tady?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 11.2.2022 21:28

O.T. - Malá

Za celý den jsem ji neviděla, ale teď před chvilkou jsem se šla ještě projít do zahrady a viděla jsem stín, jak běží ke krmnému místu. Posvítila jsem si pro jistotu a opravdu to byla Malá, následovaná Mášenkou a Sazíkem. Dostali kapsičky (Mášenka a Sazík na dnešním dni hodně vydělali :-)) a pustili se do jídla. Malá se dokonce nechala pohladit, to mě hodně dojalo.

Pití tam má spoustu, granulky jsem nechala i dole, aby nemusela skákat na krmítko, kapsičky jsou v miskách. Vypadá a pohybuje se nad očekávání dobře, Mášenka se k ní tulí a Sazík taky. Tak snad je to na dobré cestě. V Ufff!

M. Crossette 11.2.2022 22:06

Vave, to je skvělá zpráva V, nejen, že Malá se dobře vzpamatovala, ale hlavně, že nebudou nežádoucí, neplánovaná koťata !!!V

A. Zemanová 11.2.2022 22:08

To hlavně! Moc by mě mrzelo, kdyby mi tam za čas dovedla bandu mrňousků, co bych si s nimi počala. Teď ještě Mášenku dobře chytit a zvládnout to ještě jednou.

A. Alimo 11.2.2022 22:48

To bude dobrý, nechala se pohladit, to je skvělýV

Když jsem nechala svého času kastrovat Čerťu, doma jsem ji neudržela ani náhodou, navíc měla venku už odrostlá koťata ( už samy jedly) a zdrhla mi do stodoly. Tam jsem ji viděla, jak leze po výškách a byla jsem na mrtvici. Nosila jsem jim tam kuřecí masíčko, kotěcí granulky, vodu...po asi třech dnech madam nakráčela a že se bude mazlit. Byla jsem tak šťastná ! To byla ještě hodně venkovní, tohle bylo v létě a až na podzim nakráčela do domu a že u nás budou bydlet.

M. Crossette 11.2.2022 16:54

MaRi, tohle velmi zajímavé slovo "slánek" čtu poprvé a děkuji za osvětu. Hned na začátku mě také napadlo "to je nesmysl" sůl a droždí nejdou dohromady.Jenže jsem klikla na odkaz a právě přečetla tamní povídání o slaných kvasinkách. A jak jsem četla, začal mi "nesmysl" dávat "smysl". Protože jsem si vzpomněla na svoje víno (ještě, než se o něm zmínila i autorka). To jsem do 25 l demižonu přidala jak dvojité vinné kvasinky, tak ještě 3 lžičky živné soli (pod tím jménem se prodává, takže je tam asi nutná). No a kvasinky, o kterých jsem byla přesvědčená, že musí být po řadě let už mrtvé nejenže ožily, ale přímo bouřily. Takže je možná právě sůl "probudila". Ač chemii nejen vína, ale i procesu kvašení nerozumím, asi na tom něco bude a určitě vyzkouším. Žitný chleba teď už peču od oka (nic neodvažuji), vždy je dobrý, ale někdy má menší "vzduchovou struktura" (jak píše autorka knihy) a já mám se vždy raduji, když jsou velké. Protože ty tam patří, dělají chleba chlebem a není to žitná chlebová buchta. Takže místo, abych sypala sůl přímo do těsta, rozpustím jí na slané kvasinky a budu zvědavá, jestli v konečném výsledku budu míi žádoucí otvory.

Autorka sice nedoporučuje suché droždí (nemá ho vyznoušené), jenže já jinou možnost nemám tak zkusím s ním. Navíc do těsta přidávám žitný kvásek, kdy si vždy z čerstvého uložím malou skleničku s víčkem do lednice. Před dalším pečením kvásek několik hodin "rozkvasím", přidáním další vody a mouky. Tak pokud se slané kvasinky nepovedou, chleba by se mohl i tak povést.:-)

M. Crossette 11.2.2022 16:55

A ještě mám dotaz ohledně kynutí. Dáváte těsto kynout do pevně uzavřené nádoby? Moje maminka kynuté těsto jen překrývala utěrkou a v komentářích vás několik napsalo, že to dělá také. Já dříve též, teď už roky používám igel.čepičkou s gumičkou (takovou jako "do sprchy"), ale pod její okraj zašprajcnu lžíci, aby pod ní mohl trochu vzduch. Jenže skoro ve všech receptech dávají těsto kynout do mísy s těsným víkem. Já jaksi stále nemám odvahu to zkusit, v obavě, že se kvasnice bez přístupu vzduchu "udusí" a těsto nevykyne. Asi moje paličatost, měla bych to zkusit., ale když....:-)

Z. Lika 11.2.2022 20:07

Maričko, osobně dávám kynout těsto do otevřené nádoby - posypané moukou anebo potřené olejem a zakryté utěrkou. Těsto na vánočku jsem mastit ani nemusela, je hodně tučné samo o sobě, takže ani za těch 8 - 12 hodin kynutí se na něm kůrka neudělala :-)

M. Crossette 11.2.2022 21:56

Liko, děkuji za odpověď. Také nejprve do mísy stříknu olej ve spreji, těsto v něm otočím a přikreji. Máš pravdu, že u vánočky to asi není třeba, ale holt zvyk, tak to dělám i u ní.:-)

Z. Iva 11.2.2022 20:49

Neudusí se, k životu kyslík nutně nepotřebují. Je to stejné jako při kvašení vína, to také probíhá bez přístupu kyslíku. Takže lžička pod čepicí je naprosto zbytečná.

M. Crossette 11.2.2022 22:04

Ivo, díky za komentář a máš pravdu, když kvasí vino, probublává kvasnou baňkou kde je voda, takže skutečně bez přístupu vzduchu.:-). Asi přestanu lžičku davit. Jenže často mi těsto při prvním kynutí tak vyběhne, že je vršek čepičky celý obleptaný, těsto je nalepené. Tak se bojím, kdybych ho zkusila dát "pod pevné víko", že mi víko buď vystřelí, nebo přimačklé těsto nenakyne správně. A na různých videí, těsto také nedávají do misek velikosti zadělávacích mís. :-) Asi zůstanu u té čepičky - jen tedy bez lžíce :-)

Z. Iva 12.2.2022 9:17

To chce větší mísu :-) , já těsto nechávám kynout v pětilitrové, aby mělo dost místa.

A. Lex 11.2.2022 15:17

Kdysi jsem míval z tvorby kynutého těsta respekt. Ale časem se to poddalo a kynutevytvory dělám ráda. Přiznávám, že o slánku jsem nikdy neslyšela, jsem vychovaná, že kvasnice a sůl NIKDY :-). Takže MaRi, díky za rozšíření kvasnicových obzorů.

A. Alimo 11.2.2022 15:08

Kynutý peču ráda, ale tohle jsem neznala. Ale já vůbec peču dost málo, protože já sladký nemusím a MLP nesmí, tak jen když čekám, že přijedou mladí, ti si to, co zbyde vezmou domů. A když se stane, že nepřijedou, nekompromisně větší část zabavím a zamrazím. A žádnou spec. mísu nepotřebuju, stačí jemně poprášit polohr. moukou a přehodit utěrku.

A teď jdu vyrábět ne kynutý, ale tvarohový muffiny;-D, mají navečer přijet.

Z. Nítkovská 11.2.2022 13:12

Jsem zmatkařka. Poslala jsem Lice jinou fotku, než bylo mým úmyslem, ale obrázek hvězdy, o které se zmiňuju v textu, chybí. Napravuju:

https://kolmapusi.rajce.idnes.cz/Kynuta_hvezda/1524625769

Prosím o shovívavost, myšlenka na článek se vylíhla, když už mrkvové bulky nebyly v kondici, a je to na fotce poznat. A hvězdice byla premiérou v motání.

Z. Lika 11.2.2022 13:35

Díky, už je to tam :-)

A. Zemanová 11.2.2022 20:28

Jsi moc šikovná, MaRi. R^

Z. Lika 11.2.2022 11:17

Přidávám se k těm, co slánek neznají. Je to v takovém rozporu s tím, co jsem se o kvasnicích doma učila! Možná ta sůl provede výběr v bakteriích, ono se to pak pozná na chuti. Ty mrkvové housky vypadají náramně.

Díky, MaRi, za osvětu, tohle by mi zcela uniklo R^

T. Zana 11.2.2022 11:07

Hmmm, netušila jsem. Ale nevím, jestli zkusím - možná kdyby naši mladí přijeli - podobně jako předřečnice mám pocit, že je nás na to málo.

Každopádně je to zajímavé, díky MaRi za tip a pěknou dokumentaci. Zejména ty houstičky vypadají lákavě :-).

Š. Matyášová 11.2.2022 9:14

slánek znám, ale já a kynutý si nerozumíme..takže to pokoušet nebudu..pošlete mi vzorečky:-D

Z. Tečka 11.2.2022 11:02

Sharko, jsem na tom stejně. Asi se na to těsto křivě kouknu a ono prostě nevykyne. Tak už to nepokouším, i když na domácí rohlíky bych občas chuť měla.

Z. Iva 11.2.2022 11:51

Škoda, že jseš v Perníkovicích. Ukázala bych ti, že na tom nic není. Na kynutí je dobrá tato mísa, když mymažeš olejem, tak se těsto pěkně vyklopí, mají i v Makru: https://www.odkulinare.cz/misa-rychlekynouci-a-slehaci-5-l?gclid=Cj0KCQiAr5iQBhCsARIsAPcwROPNfJmVF2gh07HDaqoDdkSNcO1BqMgRM1qbL9QUarjmhtvimQSuXJoaAjItEALw_wcB

Z. Lika 11.2.2022 12:27

Jak to, že je rychlekynoucí? 8-o

Z. Iva 11.2.2022 13:09

Marketing, asi. Ale kyne to v ní dobře, nemusíš přetahovat fólií, aby neoschlo těsto.

Z. Lika 11.2.2022 13:31

Díky, Ivo. Už jsem si říkala, jestli ta mísa nemá vlastní topení třeba ;-D

Z. Matylda 11.2.2022 13:46

Podobnou mám. Jak odskočí to víko, až je to hotové, tak je to tam dlouho zavřený s bublinkama, co odchází z těsta při kynutí a to těsto smrdí kvasnicemi, protože se nevydýchá. Byla to děsná hitovka, ale kdž jsem to párkrát vyzkoušela, tak jsem se vrátila k míse přikryé utěrkou.

Z. Iva 11.2.2022 15:32

Asi závisí, jaké používáš kvasnice, já zásadně sušené s vlaštovkou. Nejen kvůli tomu, že mi čerstvé droždí smrdí. Tu mísu používám hlavně na těsto, které musí kynout dlouho a musí se několikrát přeložit, typicky na bagety nebo chlebové těsto. To bych na tom těstě měla za třeba 6 hodin i oschlý škraloup.

A. Zemanová 11.2.2022 15:48

Taky mám podobnou, už asi stoletou :-). Používala jsem ji hlavně na šlehání brkaše, protože skrzevá pokličku nelítala všude okolo. A teď v ní míchám těsta, bet víka. Mám i jiné podobné misky, ale tahle je průhledná a jsem na ni zvyklá.

A. Zemanová 11.2.2022 8:37

Milá MaRi, o slánku jsem četla taky na fb u Ludmilky, ale nejsem tak odvážná, abych ho vyzkoušela. Přece jen já a sladké kynuté těsto! Nebo chlebové! Vím, že to je jen předsudek a blok, protože s těstem na kynuté knedlíky problém nemám, ale kynuté těsto dělám málokdy. A to i přes to, že se mi od doby, kdy mám el. troubu pečení většinou povede.

Děkuju Ti za skvělou dokumentaci z testovacího pečení. Ty bulky mě tak zaujaly, že je možná i po neděli vyzkouším. Teď ne, čekám dětičky, ty jsou zvyklé na obyčejné rohlíky.

Přeju všem dobrý den. V

Z. Iva 11.2.2022 8:53

Dám ti recept na "obyčejné" rohlíky.

500 g mouky, 10 g cukru, 10 g soli, 10 g sušený sladovit - sladěnka (není nutno), 25 g olej, 2 čl sušeného droždí (půl kostky čerstvého), 250 ml vlažné vody, ale spíš více tak kolem 270 ml. Zadělat, vykynout v olejem vymazané míse, je možno jednou přeložit a nechat znova vykynout (jsou nadýchanější). Rozdělit na 12 - 16 dílů a udělat rohlíky nebo housky. Nechat vykynout na plechu, potřít vodou, posypat hrubou solí, kmínem, makem...Péct na 200 st. dozlatova. Pokud zbydou, dají se jíst i druhý den, případně lehce nahřát.

A. Zemanová 11.2.2022 8:56

Moc děkuju, Ivo. Zkusím. Už jednou jsem rohlíky pekla, ale recept se kamsi zatoulal. Prosím Tě, co je to sladovit - sladěnka?