Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Kynuté i nekynuté
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Lika 24.9.2022 7:47Dobrá, díky za tip, takže těsta opravdu jen tenoučko. |
Z. Iva 23.9.2022 20:41To už jsem zkoušela, jen se to nějak nechytlo https://www.dedenik.cz/2013/04/19/mlsotnik-domaci-kvasovy-chleb/ |
M. Crossette 23.9.2022 20:35Lenko, kznuté-nekynuté těsto vypadá velmi zajímavě, někdy určitě vyzkouším (když už je otestovala i Lika) Jinak také do kynutého těsta dávám jedině suché droždí jsem na něj už dávno zvyklá. A dávám ho také rovnou do mouky a zatím mi těsto vždy krásně vykynulo. Vyjímkou jsou kefírové bochánky, kde droždí nechávám troche nabublat, protože to recept vyžaduje, tak se toho držím. Ale oproti Lence, mi vykyne i droždí, které je třeba i několik let staré. Já vlastně ani na dobu trvanlivosti nekoukám. Kupuji půl kg. kostky (asi 8x8) instantního droždí, stlačeného bez vzduchu. Ale po ovteření, když se "nadechne" je droždí plná velká sklenice. Tu mám v lednici a zatím mi tedy i staré droždí vždy vykynulo. Používám jak na kynuté knedlíky, housky apod. Nevím, jak to, že má tak dlouho sílu, možná tím, že je v lednici v uzavřené sklenici. |
Z. Lika 23.9.2022 20:15A před chvílí prošly výstupní kontrolou a byly velmi chváleny |
L. Králová 23.9.2022 19:52Já mám kvásek starý 2,5 roku, získala jsem ho od mé veterinářky a zatím se mi, naštěstí, nepovedlo ho "zabít". Ovšem chce to použít ho nejméně jednou za týden. Chléb je úplně jiný než z krámu, no prostě nebe v hubě. Budu jenom ráda, když některé z vás taky nakazí kváskováním. |
M. Skálová 23.9.2022 17:50taštičky, to bych si taky dala. Vařívala je maminka za mého mlada. |
Z. Yga 23.9.2022 16:22No jo, dneska se flákám |
Z. Iva 23.9.2022 15:06U nás nekřupalo nic, ale teplota 0.7 C. |
Z. Iva 23.9.2022 15:05Jenny, to těsto se dělá i tady na Hané, tchyně tak dělává koláčky plněné tvarohem. |
Z. Iva 23.9.2022 15:04To nebude tím, že jsi těsto nechala vykynout, ale tím, že jsi ho dala moc. Dělám dva plechy, velké přes celou troubu, z těsta z půl kila mouky. A jsou tenké jak pizza... |
Z. Lika 23.9.2022 14:47Tak ty buchty z kynutého-kynutého těsta mi mi povedly epesně. Zadělala jsem si těsto z půlky dávky, půlku z půlky jsem nevykynutou dala do lednice na zítřejší švestkové knedlíky, a ta vlastně čtvrtka mi stačila na buchty do remosky, akorát. LenkoS., díky! |
Z. Tečka 23.9.2022 14:37...ještě je to dobrý... |
Z. Lika 23.9.2022 13:41Možná má na to lidi |
Š. Matyášová 23.9.2022 12:35ty se flákáš doma? |
Z. Lika 23.9.2022 11:23Já už koupila mák MLP prý švestkové knedle jedině s mákem |
Z. Lika 23.9.2022 11:17Jano, Lenka píše, že buchty z klasiky, a právě ta mi tu už kyne |
Z. Lika 23.9.2022 11:16@L.Králová - určitě sepište a pošlete, třeba i s nějakou tou fotkou v příloze (není nezbytně nutné :-) na moji adresu zviretnik.lika@gmail.com Budu se těšit! Ať si počteme, já kváskové těsto velice můžu a svého času jsem si velice užila pěstování různých kvásků, to byla pohodička! |
Z. Janaba 23.9.2022 10:55Liko, Lenka píšé, že buchty nééé! U nich klasika. |
Z. Yga 23.9.2022 10:21Už se vařijú erteple |
Z. Yga 23.9.2022 10:20No jistěěě. Někdy peču nekváskový chleba, na nějž sem dala kdysi recept Bláža - téměř vždy se mi podařil, akorát jednou, když jsem si řekla, že upeču zrovna dva, jsem vyrobila kvalitní házecí disky, se kterými by se zapotil i Daněk! Až teď po letech mi došlo (díky Lence S.), že jsem zřejmě použila staré sušené kvasnice... inu, poučení do budoucna. |
L. Králová 23.9.2022 10:07Moje mamka i babička pekly často a dobře, tudíž jsem s kynutým těstem zadobře a peču taky ráda. Před dvěma lety jsem se vrhla na pečení kváskového chleba, což je úplně jiný způsob práce s těstem, a pokud by byl zájem, mohla bych sepsat svoje zkušenosti. |
Z. Jenny 23.9.2022 9:57Lenko, díky! Ty jsi kuchařinka a já zkusím to kynuténekynuté,to bude moje parketa. Robot už nemám,to aby mne nenapadlo míchat těsto a rukama neumíchám,takže koláče jsou jen ty rychlé hrkhrk. Ale teď, teď bych si ty kynuté dala z fleku. A níže Sharka, to je vražda napsala!Mňam! |
Z. Jenny 23.9.2022 9:54Tytytyty, jednááá,mlsná, jak já k tomu přijdu,včilék mám hlad jak pes a chuť ještě větší. |
Z. Lika 23.9.2022 9:48No jo, já měla školní jídelnu... ale nijak špatnou, to musím uznat. Ale máš pravdu, co se v dětství naučíš, už ti zůstane |
Z. Yga 23.9.2022 9:39Hele - od dvanácti let bylo mou povinností po škole minimálně třikrát do týdne uvařit knedle - a to ti pak ta výroba kynutého těsta přijde stejně přirozená, jak pomodlit se večír očenáš . |
Z. Lika 23.9.2022 9:39No právě, receptů všude spousta, jak si vybrat? Nejradši mám ty vyzkoušené od někoho, koho znám |
Z. Yga 23.9.2022 9:36Jasně - pěry jedině z kynutého těsta! Přiznávám, že nemá důvěru k těstu tvarohovému a z bramborového kynutého jedině tašky (něco jako štola, natrhaná na kusy, maštěná máslem a sypaná mletým makem a cukrem). Jéé - tašky jsem už roky nejedla, asi na ně tento víkend dojde... |
Š. Matyášová 23.9.2022 9:02hodně borůvek a jeden blboun na osobu...velikost alpského povidlového knedliku..a přelejt ještě žahourem a máslem a sýpnout tvrdým strouhaným tvarohem..ježišikriste mám slin plnou hústu... |
Z. Tečka 23.9.2022 8:57Na netu je spousta receptů na kynuté-nekynuté těsto. Už jsem taky o to přemýšlela. Když jsem kdysi jezdila s kamarádkou do Košťan, stavovaly jsme se u její tetičky ve Vilémově. A jednou jsme přijely zrovna ve chvíli, kdy tetička vytahovala pekáč buchet z trouby. Buchty pěnily vřícím sádlem, ale za chvíli byly k jídlu, a byly vynikající. Jak peříčko. Jinak na FB občas kouknu na Food Live, moji oblíbenci jsou manželský pár z Azerbajdžánu. Paní je vynikající kuchařka, a jak jsem si všimla, používá zásadně sušené droždí, a sůl rovnou do mouky, nijak se s tím nepáře. |
Z. Lika 23.9.2022 8:52V Praze jsem vstávala do mlhy, na teploměru 6 nad nulou. Pokojové ibichy venku i begonie hlásí "zatím to jde" |