6.10.2022 | Svátek má Hanuš


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 23.9.2022 20:35

Lenko, kznuté-nekynuté těsto vypadá velmi zajímavě, někdy určitě vyzkouším (když už je otestovala i Lika) :-)

Jinak také do kynutého těsta dávám jedině suché droždí jsem na něj už dávno zvyklá. A dávám ho také rovnou do mouky a zatím mi těsto vždy krásně vykynulo. Vyjímkou jsou kefírové bochánky, kde droždí nechávám troche nabublat, protože to recept vyžaduje, tak se toho držím. Ale oproti Lence, mi vykyne i droždí, které je třeba i několik let staré. Já vlastně ani na dobu trvanlivosti nekoukám. Kupuji půl kg. kostky (asi 8x8) instantního droždí, stlačeného bez vzduchu. Ale po ovteření, když se "nadechne" je droždí plná velká sklenice. Tu mám v lednici a zatím mi tedy i staré droždí vždy vykynulo. Používám jak na kynuté knedlíky, housky apod. Nevím, jak to, že má tak dlouho sílu, možná tím, že je v lednici v uzavřené sklenici.:-)

Z. Lika 23.9.2022 14:47

Tak ty buchty z kynutého-kynutého těsta mi mi povedly epesně. Zadělala jsem si těsto z půlky dávky, půlku z půlky jsem nevykynutou dala do lednice na zítřejší švestkové knedlíky, a ta vlastně čtvrtka mi stačila na buchty do remosky, akorát.

LenkoS., díky!

Z. Lika 23.9.2022 20:15

A před chvílí prošly výstupní kontrolou a byly velmi chváleny R^

Z. Jenny 23.9.2022 9:57

Lenko, díky! Ty jsi kuchařinka a já zkusím to kynuténekynuté,to bude moje parketa. Robot už nemám,to aby mne nenapadlo míchat těsto a rukama neumíchám,takže koláče jsou jen ty rychlé hrkhrk. Ale teď, teď bych si ty kynuté dala z fleku. A níže Sharka, to je vražda napsala!;-DMňam!R^V

Z. Iva 23.9.2022 15:05

Jenny, to těsto se dělá i tady na Hané, tchyně tak dělává koláčky plněné tvarohem.

Z. Tečka 23.9.2022 8:57

Na netu je spousta receptů na kynuté-nekynuté těsto. Už jsem taky o to přemýšlela. Když jsem kdysi jezdila s kamarádkou do Košťan, stavovaly jsme se u její tetičky ve Vilémově. A jednou jsme přijely zrovna ve chvíli, kdy tetička vytahovala pekáč buchet z trouby. Buchty pěnily vřícím sádlem, ale za chvíli byly k jídlu, a byly vynikající. Jak peříčko.

Jinak na FB občas kouknu na Food Live, moji oblíbenci jsou manželský pár z Azerbajdžánu. Paní je vynikající kuchařka, a jak jsem si všimla, používá zásadně sušené droždí, a sůl rovnou do mouky, nijak se s tím nepáře.

Z. Lika 23.9.2022 9:39

No právě, receptů všude spousta, jak si vybrat? Nejradši mám ty vyzkoušené od někoho, koho znám :-)

Z. Lika 23.9.2022 8:50

Vzpomněla jsem si na jedny švestkové koláče, které dělávala kolegyně z práce. Tenounká vrstva těsta a švestky po celé ploše. Naprosto vynikají. Nešlo mi na rozum, že je to těsto kynuté. Doma jsem to zkusila a pokaždé mi to vyšlo vysoké, "těstovité". No jo, když já to těsto nechávala předem vykynout! Takže ten koláč určitě zkusím znovu podle zdejších pokynů.

Z. Iva 23.9.2022 15:04

To nebude tím, že jsi těsto nechala vykynout, ale tím, že jsi ho dala moc. Dělám dva plechy, velké přes celou troubu, z těsta z půl kila mouky. A jsou tenké jak pizza...

Z. Lika 24.9.2022 7:47

Dobrá, díky za tip, takže těsta opravdu jen tenoučko.

Z. Xerxová 23.9.2022 8:14

jo a poznámka k počasí - ráno křupal trávník, střecha byla stříbrná a na teploměru dva stupně... Je krásné ráno - obloha jasná a sluníčko vstalo

Z. Tečka 23.9.2022 8:44

Sestřička z DP, která mi teď ráno přijela převázat nohy si stěžovala, že letos poprvé musela škrábat, samozřejmě hledala škrabku. Teda nějak brzo.

I když jsem si vzpoměla, že před mnoha lety, když jsem jezdila vodu, jsme ráno vylezli ze stanu a všude jinováč. Bylo to u hospody v Kaplici a byla to poslední srpnová neděle.

Z. Lika 23.9.2022 8:52

V Praze jsem vstávala do mlhy, na teploměru 6 nad nulou. Pokojové ibichy venku i begonie hlásí "zatím to jde" :-)

Z. Tečka 23.9.2022 14:37

...ještě je to dobrý...:-)

Z. Iva 23.9.2022 15:06

U nás nekřupalo nic, ale teplota 0.7 C.

T. Zana 23.9.2022 7:47

Jsem na tom jako Lika, kynuté se u nás doma moc nedělalo - jednou za rok vánočka a občas knedlíky.

Nijak moc mi nechybí, ale tohle bych třeba pro zajímavost mohla někdy zkusit, až nebudu vědět co roupama :DD

Z. Lika 23.9.2022 8:51

U nás se kynuté dělalo, a mám pocit, že jsem se k tomu nedostala, protože je to přece jenom značná fyzická práce, to těsto vypracovat. Nějak v rozumném čase ;-D

Z. Yga 23.9.2022 9:39

Hele - od dvanácti let bylo mou povinností po škole minimálně třikrát do týdne uvařit knedle - a to ti pak ta výroba kynutého těsta přijde stejně přirozená, jak pomodlit se večír očenáš ;-) .

Z. Lika 23.9.2022 9:48

No jo, já měla školní jídelnu... ale nijak špatnou, to musím uznat. :-)

Ale máš pravdu, co se v dětství naučíš, už ti zůstane R^

L. Králová 23.9.2022 10:07

Moje mamka i babička pekly často a dobře, tudíž jsem s kynutým těstem zadobře a peču taky ráda. Před dvěma lety jsem se vrhla na pečení kváskového chleba, což je úplně jiný způsob práce s těstem, a pokud by byl zájem, mohla bych sepsat svoje zkušenosti.;-)

Z. Yga 23.9.2022 10:20

No jistěěě. Někdy peču nekváskový chleba, na nějž sem dala kdysi recept Bláža - téměř vždy se mi podařil, akorát jednou, když jsem si řekla, že upeču zrovna dva, jsem vyrobila kvalitní házecí disky, se kterými by se zapotil i Daněk! Až teď po letech mi došlo (díky Lence S.), že jsem zřejmě použila staré sušené kvasnice... inu, poučení do budoucna.

Z. Lika 23.9.2022 11:16

@L.Králová - určitě sepište a pošlete, třeba i s nějakou tou fotkou v příloze (není nezbytně nutné :-) na moji adresu zviretnik.lika@gmail.com Budu se těšit! Ať si počteme, já kváskové těsto velice můžu a svého času jsem si velice užila pěstování různých kvásků, to byla pohodička!

L. Králová 23.9.2022 19:52

Já mám kvásek starý 2,5 roku, získala jsem ho od mé veterinářky a zatím se mi, naštěstí, nepovedlo ho "zabít". Ovšem chce to použít ho nejméně jednou za týden. Chléb je úplně jiný než z krámu, no prostě nebe v hubě. Budu jenom ráda, když některé z vás taky nakazí kváskováním.

Z. Iva 23.9.2022 20:41

To už jsem zkoušela, jen se to nějak nechytlo ;-) https://www.dedenik.cz/2013/04/19/mlsotnik-domaci-kvasovy-chleb/

Z. Lika 23.9.2022 7:08

Já bohužel patřím k těm, co se doma kynuté těsto nenaučili, i když k vaření mě matka měla a hodně mě naučila. Jen si pamatuji hromádku mouky uprostřed válu s rozmyslně rozmístěnými ostrůvky s vajíčkem a kváskem. Každý musel mít svou moučnou ohrádku nebo přehradu, aby se jednak nedostaly k sobě, a jednak aby se nerozlily na vál. A také si pamatuji, že sůl nesmí hned na začátku přijít na kvasnice, musí se počkat, až se proberou a mají co baštit.

Dnes zkusím Lenčino klasické kynuté - dnes na buchty a zítra na švestkové knedlíky (nechám půlku kynout v lednici, snad to vydrží...).

Takže za mě díky, LenkoS.

Š. Matyášová 23.9.2022 7:40

švestkové knedliky zásadně z bramborového těsta nebo z tvarohového a tenounkou slupičku těsta..blbouny (kynuté knedle) jen s borůvkami ;-)

T. Zana 23.9.2022 7:50

Já i borůvky dávám do tvarohového těsta, přijde mi, že blbouny jsou samé těsto.

Z. Lika 23.9.2022 8:48

No, máti obalovala ty švestky tence, takže i když kynuté, nebyly tak... tak... těstovité. Což mi něco připomnělo, dám to jako zvláštní koment.

Z. Yga 23.9.2022 9:36

Jasně - pěry jedině z kynutého těsta! Přiznávám, že nemá důvěru k těstu tvarohovému a z bramborového kynutého jedině tašky (něco jako štola, natrhaná na kusy, maštěná máslem a sypaná mletým makem a cukrem). Jéé - tašky jsem už roky nejedla, asi na ně tento víkend dojde... V

Z. Yga 23.9.2022 10:21

Už se vařijú erteple ;-D;-D;-D