Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Š. Matyášová 18.12.2015 11:01Maričko,zaujalo mne to chilli v termosce asi to někdy prubnu,až budeme na akci, někd ev poli nebo v lese a bude nám kosa....když termosku obalím,aby ji Dan nerozbil,bude mít sebou dobrotu,co mu budou všichni závidět.... |
Z. Lika 18.12.2015 9:02Re: Korektury Jo a děkuji za zajímavé upřesnění k variantám názvu tohoto jídla - výtečného, všestranně použitelného a navíc se dobře uchová v ledničce (pokud ho dřív nespořádáme :-) |
Z. Lika 18.12.2015 8:55Re: Aaach, sníh. A led Úplněk bude 25. 12., obvykle se mění počasí... Ty fotky s bruslením mě taky nalákaly :-) |
Z. Lika 18.12.2015 8:52Re: Korektury Konkrétně tvar "chilli" je ponechán, jak sám píšete, existuje v různých podobách. U vlastních (zeměpisných) jmen se snažím o přesnost. |
T. Zana 18.12.2015 8:21Aaach, sníh. A led Jestlipak tu letos něco takového bude? Jinak recept vypadá dobře a třeba by se s ním ta zima dala přivolat ;-) |
T. Svoboda 18.12.2015 8:11Korektury Těch korektorských zásahů je tam možná víc: Jsem od dětství milovník amerického chili, ale nikdy jsem ho neviděl psát se dvěma "L" chilli. V Texasu, kde jsem žil dlouho, i jinde, píšou CHILI , v Novém Mexiku dokonce CHILE. A se složeným výrazem "Chili con Carne" jsem se setkal výhradně v Evropě. Jinak děkuji za super užitečný recept. Určitě ho vyzkouším. |
Z. Yga 18.12.2015 7:52Milá Maričko, opět krásný recept od tebe - navíc s příběhem (to mám moc ráda). Myslím, že toto bych mohla zkusit - Jeník má moc rád "fazolové pánve" ála já, tak myslím, že i toto by mu moc chutnalo. Ale pro něj bych musela vynechat to čili, neb on pikantní jídla neoblibuje (za to já zas ano, ale nesmí to být moc - znala jsem jednoho, který po pozření půl sklenice maďarských papriček prohlásil, že jsou jemné chuti -a přitom mně po olíznutí nože, kterým je krájel, šlehaly z huby plameny). Hele - kdo posílal ten skvělý deníček Američana ze severu, který se náhodou dostal do soutěže o nejlepší chilli v roli ochutnávače? To bylo skvělé ... JoVo?! |
Z. Lika 18.12.2015 6:58Chilli con carne Často o něm zaslechnu ve filmu nebo čtu v knize - že ho dávají do burgerů, na rýži, a vždy všem chutná. Tak jsem moc ráda, že tu máme recept přímo od zdroje :-) A určitě ho vyzkouším, pikantní a fazolové jídlo si dám ráda vždycky. A jsem moc ráda, že Mariččiny věnečky měly úspěch. Jeden čas jsem je dělala opravdu často - připadaly mi prajednoduché a úspěch měly zaručen. Takže Maričko - u mě palec nahoru! :D |
Z. Lika 18.12.2015 6:52Re: oprava v textu Maričko, ten protivný korektor jsem já :-) Pensylvánie se takhle v češtině odedávna píše (třeba jako Severní Karolína). Jestli je Ti to příjemnější, můžu název nechat v originále Pennsylvania (s "a" na konci). |
Š. Matyášová 18.12.2015 6:48Re: věnečky podle Liky takže z toho máš malé profiteroles..a to vůbec nevadí.... |
Z. Xerxová 18.12.2015 6:31hezký den hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp. Tady je teplo. Ani ráno nemrzne... je osm stupňů nad nulou... Takže si o bruslení ráda přečtu :o) Klušu do školy, dneska ještě dálkaři... ale od zítřka jsem doma až do ledna... |
M. Crossette 18.12.2015 1:56věnečky podle Liky Minulý týden jsem dělala věnečky podle Liky. No, na věnečkovém tvaru budu muset ještě dost zapracovat, takže jsem nakonec dělala spíše malé pusinky, takové jednohubky. ALE - těsto se udělá opravdu velice snadno, vlastně na něm není co zkazit. Troubu jsem si předehřála na vysoký stupeň - 475F (250C), šoupla do ní plech a nechala péci 10 min. Pak jsem teplotu snížila na 375F(190C) a nechala péci dalších asi 10-15 min. Za celou dobu jsem dveře trouby ani nepootevřela. Sice mám ve dveřích trouby sklo, ale s nějakým síťováním, takže jsem barvu věnečkou i tak spíše odhadovala. Po těch 10 min. jsem se ale už přeci jen podívala, chtělo to ještě moment a pak už jsem je tahala ven. Byly krásně nafouknuté a po rozkrojení uvnitř "suše duté". POZOR - já měla tři plechy a u posledního jsem zapomněla dát pečící papír. Pusinky se přilepily a ač jsem je podřízla ostrým nožem, přeci jen "blána" těsta na plechu zůstala a pusinky měly tím pádem dole díru, protože spodek věnečků je hodně tenký. A náplň - udělala jsem instantní vanilkový pudink s příchutí kapůcína. Po skoro vychladnutí jsem smíchala půl pudinku a půl husté šlehačky a tím věnečky(pusinky) naplnila. Plnila jsem je den před podáváním (to ráno bych to nestihla) a do rána těsto zvláčnělo natolik, že jsem se skoro polekala. Ale vůbec to nevadilo, ba naopak, mnohem snáze se pusinky jedly, měkkost těsta pomohla k tomu, že náplň při kousnutí nevytekla po stranách. Byly fakt mňam! Nabídla jsem je kamarádkám při perníčkování a ony je sluply ještě dřív, než jsme se pustily do samotného pečení perníčků. Příště udělám trochu hustší těsto a jestli ani tak věnečky nezvládnu, budu místo sáčku na plech jen lžičkou klást bochánky-pusinky. |
M. Crossette 18.12.2015 1:35oprava v textu Stát Pennsylvanie se píše se dvěma "n". Nechtělo se mi věřit, že bych v textu a u fotek opakovaně dělala stejnou chybu a jak jsem zjistila, opravdu text (a fotky)jsem posílala správně. Takže zřejmě cestou "přes louži" zapracoval protivný korektor a jedno "n" všude vynechal. Nic vážného, jen pro upřesnění :))) |