3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

105 PLUS: Květák

Považuji květák za výstřední téma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 25.3.2021 18:25

Děkuju vám všem za milé komentáře a bezva recepty. Kvůli úmrtí v rodině snachy tu mám prvňačku a předškoláčka, oba chtějí dělat všechny úkoly své i toho druhého, tak je rušno. A navíc je hezky a je třeba výletovat i zdobit zahradu a pracovat na ni. No, nenudím se. :)

T. Zana 25.3.2021 16:30

Co Zvířetník, to polívka ;-). Já do vývaru z květáku (+ nějaký zbytek květáku) zavařím brambory nakrájené na kostky a pak vejce. Dřív jsem dávala jíšku, časem mi přišla zbytečná, takže dnes jen tohle.

M. Skálová 25.3.2021 13:51

povaříš ho před obalením ? Já tedy jo a do vody přihodím malý kousíček muškátového oříšku. Na chuti to nic nezmění a nejsou po něm potíže. Já jsem kuchařka jen z leknutí ale mám to vyzkoušené

Z. Kytka 25.3.2021 11:31

Květák mám nejradši smažený, ani mi po něm není těžko ;-) Dělám senzační polévku, udělám máslovou jíšku do toho víc než jedno vejce a zaliju vývarem z květáku a dodám i nadrobno pomačkaný květák. Přidám dobrou zeleninovou kostku, možno i pár nudlí a hodně petrželky. :-P

T. Zana 25.3.2021 10:35

Na Velikonoce jako když najdeš ;-D.

T. Zana 25.3.2021 10:34

No jo, polévka, na tu bych zapomněla - ta je z květáku skvělá!

T. Zana 25.3.2021 10:33

Hehe, výstřední téma ;-D. Máš pěknou podobiznu květáku R^! To jsem netušila, že je pěstování květáku vyšší level zahradnického umění. Tak třeba napřesrok ;-).

Květák po francouzsku, ten název neznám, ale... právě jsi trefila jeden z postrachů mého dětství. Já totiž všechny ty nepěkné dojmy, které jsi z něj měla jako dospělá, zažívala už v dětství, blé ;-O. A dělal se u nás docela často, aspoň mi to tak připadalo (pravda je, že za vhodnou frekvenci bych považovala jednou za deset let).

Ale jinak květák oblibuju - syrový, zlehka ovařený v nějakém salátu, mozečkový asi nejvíc. Smažený sním, ale smaženinám se dost vyhýbám (výjimku dělám jen pro smažené žampiony, ty mám dost ráda na to, abych jim dodatečné těžko od žaludku odpustila).

Vave, moc dobře ti kamarád poradil téma, zase se ho brzy zeptej :-).

Z. Jitur 25.3.2021 10:27

Jú, hned tu slintám nad tou nádherou čtyřboje... :-)

Z. Matylda 25.3.2021 10:18

Květák mám ráda, u nás vede obalovaný a smažený, ale já ráda i mozeček a květákovou polívku, což obojí Mušketýr moc nemusí, ale sní. Pamatuju, jak obrovské květáky měl děda ve zrušeném slepičím výběhu- tam narostla bílá monstra :-)

Z. Jitur 25.3.2021 9:48

Květák miluji ve všech podobách :-)

A. Lex 25.3.2021 9:44

Jo, jo, pláně, v žádném případě návštěva divadla a pod.

A. Lex 25.3.2021 9:44

Vidíš a lidstvo mohlo být rychleji na vrcholu létání!

Z. Lika 25.3.2021 9:18

Když se květák objeví na pultech, znamená to příchod jara nebo podzimu - je to zelenina krátkého dne. Mám ho ráda v omeletě - nadrobno nakrájet (já ho klidně nastrouhám) a nechat "pracovat" tak deset minut na vzduchu, je pak stravitelnější.

Květákovou hlávku mám ráda taky na omak. A máti ho pěstovala, vzpomínám si, že jsme chodily zalamovat květákový list tak, aby hlávku zastínil. U nás se dělal hlavně obalený v těstíčku, růžičky se pak rychle osmahly a pak zapekly se zbytkem těstíčka v pekáči. To byla opravdu vynikající dobrota, pro mě lepší než smažený.

Jo a květák se mi také líbí na pohled - ta bílá v kombinaci s pěknou zelenou mě vždycky potěší.

Z. Yga 25.3.2021 8:56

A není to moc pracné?! ;-D

Z. Yga 25.3.2021 8:56

Po požití musíš vyrazit do přírody na pláně - v žádném případě do hlubokých moravských úvalů, kde by se mohl plyn střádat a vytvářet třaskové směsy ... ;-D

J. Fialová 25.3.2021 8:50

Kdyby tohle bratři Montgolfierové věděli ;-D ;-D

A. Lex 25.3.2021 8:46

Mám ráda květák, ale po jeho požítí trpím! Takže upravený jakkoliv, ho s chutí sním s povzdechem, to se budu zase vznášet......

J. Fialová 25.3.2021 8:26

Květák... Docela mě zaujal v této úpravě:

https://vtipnice.eu/wp-content/uploads/2016/10/Srandovn%c3%ad-obr%c3%a1zky-47-1.png

Z. Yga 25.3.2021 8:23

Ó, dneska je to kouzelně poetické a něžné... ano, květák jest zeleninou velmi vzhlednou... takovou ducatou a běloučkou. Kampak se na něj hrabe brokolice (teda, brokolici mám taky ráda) - je taková střapatá, zelená a hubená!! ;-D

Květák máme rádi celá rodina (asi je málo lidí, kteří květák zásadně odmítají) - jak už psala dole Xerxová v trojobalu (ale já už teď dělám jen pečený v troubě) i zapíkaný se sýrem (už mi tečou sliny). A taková dobrá krémová květáková polívka s opečenými kostičkami chleba - oj, to taky miluju.

Jinak se mi moc líbilo, jak ti dámy navrhovaly taková vznešená témata - odpuštění a milosrdenství, atd. - a v tom jediný chlap rozčeřil filosofickou hladinu vrhnutím hlávky květáku ;-D. Oj, to jsou kruhy!!

Z. Xerxová 25.3.2021 6:08

hezký čtvrtek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Mám ráda květák - smažený, mozeček, zapékaný i květákové placičky...

Asi vede obalovaný (i když je nejméně často). Nejpracnější je tzv. obalovaný čtyřboj... dělá se jednou ročně Trpajzlíkům a na stole jsou smažené řízečky, snažené filé, smažený květák a smažený sýr...