Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Vařonka
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LA 7.8.2009 15:50Re: Dráčkov děkuje! No jo, jenže my máme pohotovost už 2 týdny, ještě bude trvat nejmíň do konce září a pak budou děvčátka nervósní z falešné březosti, což jim vydrží až do dalšího cyklu hárání (stihneme ještě letos). Tím, že máme 3 fenky, které zásadně hárají po sobě a ne najednou, není u nás nikdy normální klidná situace. |
Xerxová 7.8.2009 16:24Re: Dráčkov děkuje! To nezávidím - stačí mi kombinace jedné háravky a jednoho senilního psího staříka |
Beda 7.8.2009 16:01ve kterém Albertu???? ...se prosím prodávají takováto štěkátka |
zana 7.8.2009 17:12Re: FOTKY Z DRÁČKOVA konečně je vidím - ti jsou |
Bubu 7.8.2009 9:06varzonku znám Však taky můj nejdražší je "zOstraavy". Vařonka mi chutná, jen to sádlo si raději k tomu zakousnu a nejlíp ve formě špeku. A že by v létě v horku nebyla chuť na frťana?! Vzpomínám si, že u prababičky, když se šlo na sena, všichni, včetně dětí od 10ti let výše dostali na odchodu malou štamprli čisté. Člověk se tak nepotí, lépe snáší práci na slunku a ani lepší nálada není k zahození. Takže naprosto chápu sklenku vařonky po práci. |
Matylda 7.8.2009 9:09Re: varzonku znám Bubu, v noci jsem zkoukla šatičky i tašku. Tuze krásné, taky bych chtěla takové- ehm, kde bereš střihy? |
Bubu 7.8.2009 9:29Re: varzonku znám Děkuji, děkuji. Střihy zásadně z Burdy. Za prvé sedí (rukáv vždy pasuje do průramku, apod.) a navíc si nepřipadám jako jarmara, protože nejmenší velikost střihů z kategorie "plus" (pro plnoštíhlé) mi je velká. A baví mne použít střih na elegantní šaty na látku vyloženě sportovní - z košilového kára by většina ušila košilové propínací šaty, nebo šaty ve stylu safari, já ušiju pouzdrovky s empírovým členěním (střih tuším z letošního únorového čísla). |
Matylda 7.8.2009 9:32Re: varzonku znám Jo jo, taky s emi líbí, jak sesazuješ vzory- to totiž je detail, co udělá moc. Tohle se mi právě líbilo na šatech ze třicátých let- střih se položil na látku několika směry a udělalo to úžasné věci |
Bubu 7.8.2009 9:43Re: varzonku znám No právě, nastříhat kostku rovně i šikmo tak, aby šla do sebe, dá docela ducha. A někdy se dost prostříhá, ale stojí to za to. Však se taky na takové stříhání musím "vyspat". Tohle se nedá na sílu. Naštěstí jsem po tatánkovi zdědila prostorovou představivost a odjakživa jsem mamince "radila", když stříhala kostku, či proužky, takže mám praxi. Jo a na obrázku to není vidět, ale na sukni mi sedí kostka nejen ve středovém švu, ale i v bočním. |
Matylda 7.8.2009 9:44Re: varzonku znám Tý jo |
Vave 7.8.2009 10:12Re: varzonku znám Jj, to se mi taky líbí, jak se se střihem vyhraješ, to jsem obdivovala už na těch minulých šatečkách. |
F..A.Kekule 7.8.2009 8:44Lavorovice trošku jinak Jak já znám lavórovici, tak ta se dělá trošku jinak. Žádné mokré hadry, ale lavor se dá na ten hrnec s kvasem normálně bez obracení a naplní se studenou vodou. Odpařený alkohol se na něm kondenzuje a kape do kameninového hrnku, který stojí uprostřed toho kvasu v hrnci. Voda v lavoru se ovšem musí průběžně vyměňovat, aby zůstávala studená. Já kdysi úspěšně odzkoušel inovovaný způsob, kdy jsem nepitelné šípkové víno své babičky přepálil pomocí velké skleněné koule z osvětlení předsíně místo lavoru a bylo to kupodivu i k pití. Jinak vařonku znám v jiné variantě, kde základ je tvořen přeškvařeným špekem, slováci tomu říkali "hriaté". |
Bubu 7.8.2009 9:12Re: Lavorovice trošku jinak Tak tak.... taky znám tuto technologii lavórovice. Nicméně dávám přednost dobré slivovici, dvakrát pálené, rok v úle u včeliček uložené. Možno též přidat před pálením do kvasu menší množství medu (do velkého sudu kvasu necelého půl kila). Chuť se zakulatí, vůně zesládne.... |
Jakub S. 7.8.2009 12:11Re: Lavorovice trošku jinak Vy máte v rodině včelaře?! |
Bubu 7.8.2009 13:04Re: Lavorovice trošku jinak Tatánek včelařil. Vloni vytočil, co včeličky přinesly a předal to jednomu trochu mladšímu zdejšímu kolegovi, protože už na to neměl (sílu) a žádný pokračovatel se tu nerýsoval. Já po včelím bodnutí otékám velmi, Můj nejdražší se včel bojí a synek je ještě moc mladý. Přesto kontakty jsou a když je potřeba uložit slivovici, vždycky se nějaký ochotný úl najde. |
Jakub S. 7.8.2009 13:14Re: Lavorovice trošku jinak Ale jaký to má smysl, když ta flaška či nádoba je uzavřená? Pak je snad jedno, je-li okolo vůně medu - ? |
jiný Honza 7.8.2009 13:27Re: Lavorovice trošku jinak Jde spíš o stabilní teplotu. |
Bubu 7.8.2009 13:34Re: Lavorovice trošku jinak A obranu před mlsnou hubou.... a včelí bzučení malinko rozvibruje celý úl i slivovici, což prý chuti prospívá. V některých palírnách mají z toho důvodu též ultrazvukovou lázeň a hotovou slivovici trošinku v ultrazvuku protřepou. Nevím.... možná je to "věř a víra tvá...", ale slivovice od včeliček je lepší. |
jiný Honza 7.8.2009 13:35Re: Lavorovice trošku jinak Věřím, hned bych koštnul. |
Bubu 7.8.2009 13:39Re: Lavorovice trošku jinak Se zastav, až pojedeš okolo.... obyč, od včeliček, medovou,.... a ještě jednou dokola... která že je ta nejlepší.... ještě jednou, abych se nesek'.... máš šoféra? |
jiný Honza 7.8.2009 13:55Re: Lavorovice trošku jinak MLP sice řídí, ale návštěvu za účelem ochutnávky "úlovice" by mi asi neschválila. Ale není všem dnům konec. |
Bubu 7.8.2009 14:00Re: Lavorovice trošku jinak Dyk jo, zatím to vypadá, že švestek bude dost, tak bude zase z čeho pálit. |
LA 7.8.2009 13:30Re: Lavorovice trošku jinak Včely vyzařují takové vibrace, které všemu na pití rozhodně prospívá. |
Efka 7.8.2009 8:43Ve Šlonsku vařonka... ... na Slovensku hriatvo. Taky prý je milijón nejrůznějších receptů, já měla tu čest ochutnat verzi odněkud od Trenčína - slivovica s rozškvarenú slaninkú. Tedy, ne že bych to musela každý den, ale bylo to zajímavé a hlavně po tom nic nebylo. Ona ta kombinace tuku s alkoholem má opravdu něco do sebe. Když chodíme s cimbálkou ve Strání po fašanku, tak nám samozřejmě v každém baráčku ulejí (i na faře a v mateřské školce!), takže za celý den je těch panáčků slivovice, meruňkovice a jiné -ice minimálně 30, ale nikdy nikdo z nás nejevil známky vážnější opilosti. Vše se totiž zajídá čerstvými koblihami a domácími klobáskami (a koblihami - a klobáskami - a slaninkú - a tož dajte si ešče, neostýchajte sa - Janku, ukroj ešče kúsek teho uzeného, nech okoštujú!) A kromě toho je samozřejmě fašankové úterý ve Strání něco jako Bermudský trojúhelník - místo, kde přestávají platit běžné přírodní zákony. Kdykoliv jindy a kdekoliv jinde člověka třetí panák uzemní |
Dede 7.8.2009 9:44Re: Ve Šlonsku vařonka... Efko! jak to, že to ještě nemáš napsané??? I s tím kouzelným jazykem? Že se nestydíš prosím napiš pro někoho jako jsem já, kdo zná chození po fašanku s bídou z literatury... prosím! |
zana 7.8.2009 10:08Re: Ve Šlonsku vařonka... Jooooo |
JanaBa 7.8.2009 10:35Re: Ve Šlonsku vařonka... Já chci takyyy! Piš až ti budou lítat od pera jiskry!!! |
Efka 7.8.2009 10:42Re: Ve Šlonsku vařonka... Nojo, když ve vrcholném létě se o fašanku psát nedá... jaksi chybí ten metr sněhu kolem Tož až příští rok... ale tady máte aspoň fotečky http://eeffka.rajce.idnes.cz/Fasanek_2009/ |
Efka 7.8.2009 10:42Re: Ve Šlonsku vařonka... kurňa, jak se sem vkládá normální odkaz? |
Efka 7.8.2009 10:44Re: Ve Šlonsku vařonka... Jo už to vidím - takže ještě jednou tady |