4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Variace na téma Čína

Chcete své rodince uvařit něco velmi chutného a přitom neobvyklého? Máte málo času, nebo neradi trávíte v kuchyni čas vařením a přesto chcete vykouzlit chutný pokrm?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
EvaŽ 25.2.2008 11:45

Re: Děláme podobně

Přidávám se, taky používám zázvor a chilli, lze případně koriandr. Zázvoru hodně (na půl kg masa dvě vrchovaté lžičky) . Vynikající s pórkem případně květákem a hráškem, ale lze cokoliv. Kari je hodně typů. To používám k marinování masa s jogurtem promíchat (malý bílý jogurt a velká lžíce karí) naložit maso, tak aby bylo bohatě obaleno a nechat min. 24 hodin, lze i déle. Ale to je spíš indická kuchyně, je to dobré s vepřovým (velmi křehké), ale i kuřecím. Příloha opět rýže, nudle, ale i orientální chléb (tandoori je ideální). Zelenina jde také přidat podle chuti, mmíchám až hotové. Teď mě napadlo, zkoušel někdo jemně na sucho opečený toastový chléb (pokud by byl suchý, lze pokapat hotový olivovým olejem.)?

No eště že jsem po obědě, nebylo to sice takové, ale neřvu hlady.

LFSHA 25.2.2008 11:49

Re: Re: Děláme podobně

Zkoušela jsem opéct na máslem vymaštěném plechu toastový chléb, výborné, pěkně dozlatova, případně lze lehce potřít česnekem.

Já po obědě nejsem, lednička je zaskládaná poradou.:-(

EvaŽ 25.2.2008 12:51

Re: Re: Re: Děláme podobně

Já myslela jako přílohu k masu;-P (to není vyplazování jazyka, ale olizování)

LFSHA 25.2.2008 13:09

Re: Re: Re: Re: Děláme podobně

Já také, jde to i ke krémové polévce.

Karolína 25.2.2008 16:19

Re: Re: Děláme podobně

Zázvorový kořen je fantastické koření, miluju ho na jakýkoliv způsob a přidávám kamkoliv. Jemně strouhaný nebo sekaný do jakéhokoliv jídla s trochou orientálního nádechu, ale vynikající je i kandovaný v cukru. Jako protizánětlivý bonbónek skvělé. Opečený chléb s olivovým olejem je vynikající. Dělám si sama svůj olivový olej s bylinkami. Koupím obyčejnější olivový olej, ne ten nedražší panenský, zahřeju ho lehce a do něj vsunu bylinky, nejlépe čerstvé a trochu "pomačkané": rozmarýn, saturejku, tymián a další aromatické, případně čerstvé chilli papričky. Doma mám malé lahvičky od všeho možného, do nich dám snítku nebo papričku, zaliju tím teplým olejem a nechám macerovat. Za týden-dva je to voňavé, použitelné na cokoliv. A udělám si libovolnou příchuť. Toast klidně udělám nasucho v toastovači, než je hotov, tak nakapu olivový ochucený olej na alobal, na něj položím ten toast a zabalím. Krásně to prolne a ty různé příchutě oleje jsou pak příjemně aromatické.

LFSHA 25.2.2008 16:49

Re: Re: Re: Děláme podobně

Já nacetluji maso na kostičky, přidám cibuli, zázvor (nejlépe čerstvý) a koření nebo bylinky (česnek, majoránka,...) dle chut. Zamíchám, zabalím do alobalu jako bonbonek a peču v pekáčku s trochou vody ve středně teplé troubě. Příloha nejlépe rýžové nudle. Zajímavé taky je udělat bonbonky různě kořeněné, ale neoznačit je. Toho adrenalinu! ;-)

P. S. Někdo nechal v kuchyni na prkýnku ležet nakrájené vařené srdce bez dozoru a Anežka si posloužila. Ale je to hodná holčička, víc než polovinu nechala.

Jakub S. 25.2.2008 7:05

Krásně jsem si hned ráno početl

- a už vím, že tohle brzo zkusím. A podám zprávu.

Jenom: Solamyl a jindy jiná označení podle výrobce či přímo výrobku - myslím, že lidi od klokanů nebo z karolinských bažin nemusí vědět, co to je. Tak možná napsat hned (třeba do zázvorky, jak říkával jistý Ivánek), što éto takóje. Capichteau? Ale to je jen poznámečka z pondělečka.

Solamyl, Gustin, Naturamyl - condensed fine potato / corn(maize) starch. Možná aji na rukávce krojů - nevím, asi jo. Nic jiného se snad už dnes doslova neškrobí, nebo ano?

YGA 25.2.2008 9:45

Re: Krásně jsem si hned ráno početl

Jenom poznámečka - na rukávce ani na spodničky ne - tam jenom bramborový škrob za studena - ten se zažehlí a spodničky i rukávce pak drží, jako by byly z plechu.

Solamyl je bramborový škrob, jehož škrobící efekt na tkaniny vznikne jeho vařením - ale do pokrmů je dobrý - já ho hodně používám - například do trojobalu místo mouky - řízky jsou šťavnaté, protože nepustí šťávu.

RenataE 25.2.2008 16:59

Re: Krásně jsem si hned ráno početl

Ale škrobí, já třeba škrobím ubrusy. Ale pravda je, že k tomu už naštěstí nemusím vařit škrob v hrnci, ale koupím si ho tekutý v drogérii:-)