29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vaření pro lidi

Čtenáře ujišťuji, že se nechci nikoho dotknout, nedejbože někoho urazit! Nejsem kuchař profesionál, nemám patent na rozum a skutečnost, že někdo vaří jídlo stejného názvu i výsledku jinak než já, že určitou přísadu vloží jindy než já a jinam než já, pro mne rozhodně není důvodem, abych jej prohlásil za nekuchaře!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lída Š. 20.6.2006 8:35

Re: Tak už jsem tu

Palce držím a koukej se nenervovat má milá;-)

Lída Š. 20.6.2006 8:35

Ano ano! Tělo žádá své:-)

A to moje česnek nechce. Třeba je to tím, že mám setrvale nízký až velmi nízký tlak a česnek ho snižuje. Na druhou stranu umí tělo pěkně lhát8-o Kdykoliv jdu kolem cukrárny, tak si žádá rakvičku se šlehačkou či větrník;-D;-D;-D

YGA 20.6.2006 8:28

Re: Re: Re: Tojefuku!

No, ale česnek do obarnice patří, bez něj to není ono.

Iva 20.6.2006 8:28

Re: Re: Tojefuku - a což teprve takový škvarkový kynutý placky................!

tojefuku, tady je tolik laskominek, až mě z nich začal bolet žlučník;-D;-D, ale on bolí rád a s chutí;-D;-D

zana 20.6.2006 8:26

Re: Tak už jsem tu

no toto8-o. Tak tedy zítra, držím palečky, ať tě moc netrápí.  

Rpuť 20.6.2006 8:26

Tojefuku - recept na kynutý placky musím pohledat. V důsledku renovace baráku,

mám v tý literatuře ještě docela slušnej čurbes.

Kuťata baštěj a prospívaj, Líza to jsou přímo Jihočeské mlékárny:-) Cicavci maj s bříšek kuličky a nějak koncem týdne už by měly, pomalu, začít koukat:-)

zana 20.6.2006 8:25

Re: Já znám zabijačku jenom s postřižin, takže věřím, že je to velmi "poetická záležitost":)

já taky a považuju to za hroznou újmu:-(

Iva 20.6.2006 8:24

Tak už jsem tu

a zítra znovu:-(:-/, protože paní zubařka musela pryč a neměla čas ani možnost nás přeobjednat. Takže zítra se můžete bát se mnou znovu;-P

YGA 20.6.2006 8:20

Jo, zabijačka

- u nás to byla taky událost roku (vlastně dvě události, páč jsme měli dvě prasata - ovšem ne 150 kg, ale dost přes 200 - tenkrát se tak nehledělo na dietu, a hlavně, od zabijačky se také očekávalo sádlo).

U nás probíhala trochu jinak - tak ráno se začínalo (pokud pominu nanošení vody do kotle, rozdělání a udržování ohně, rozložení "věšáku" na prase - my ho měli mechanizovaný s navijákem, atd. atd. ...) také slivovicí, ale jedlo se až kolem 9 hodiny - to byl hotový mozeček a vařená játra. Jinak prostoje nebyly žádné, muselo to odsýpat - když se vařil ovar, bouralo se maso a stahovaly škarky a krájeli se škvarky - k nám chodil moc dobrý a šikovný řezník, takže do večera bylo všechno hotovo - téměř. No, hotoví byli hlavně mužští členové domácnosti - to víte, slivovica a meruňkovica se popíjela celý den, protože venku byl samec - takže úklid zbyl na ženské. Na druhý den se dodělávalo - nakládalo maso do škopku a hlavně se dělala mňamózní domácí paštika - jo maminčina paštika, té se nic nevyrovná.

A černé zabijačkové polívce se u nás říká obarnica (to je ta, ve které se vařila jelita a kam se ještě přidává "krív s krúpama" - tedy prejt).

Bláža 20.6.2006 8:18

Re: Re: Já mám taky

Já si budu opékat páteř na dovolené na slunci, doufám, že se mi dostatečně prohřeje....

tojefuk 20.6.2006 8:13

Re: Tojefuku - a což teprve takový škvarkový kynutý placky................!

Já už mám jen ty malý na mletí, budou taky dneska, ať mám čím podlívat páteř! Mlet je nebudu, mám k nim ryzce! Škvarkový kynutý placky neznám, jen z bramtěsta nebo lístkovýho. A máš takový ty málo vymačkaný škvarky, co z nich je mastná brada? Ty jsou, co? Tak si večer budem olizovat brady stereo! Dobrou chuť!    Co kuťata?

Lída Š. 20.6.2006 8:10

Re: Re: Tojefuku!

Brrrrrrrrrrrrrrr, česnek néééééééééééééé, v tom držím basu s Medvídkem;-D

Rpuť 20.6.2006 8:09

Re: Já mám taky

;-P;-DR^

tojefuk 20.6.2006 8:08

Re: Já mám taky

Zvířata poznají, co je pro ně dobrý, i když to není z jejich obvyklého krmení. Proč by to nemělo platit i pro lidi? Tělo to žádá, tělo to teda potřebuje, tak si dám pečenou páteř na obírání! Dneska, ta ještě je! 

Rpuť 20.6.2006 8:07

Tojefuku - a což teprve takový škvarkový kynutý placky................!

Máám škvaaarky v ledniciiiii, mááám škvarky máááááááááááám.....

tojefuk 20.6.2006 8:03

Re: Tojefuku!

Trdelačku můžeš vařit s majoránkou, na talíř dáš sekaný jedlý solitér z Hadopasů. Taky se dá sníst! Atrochu česneku - taky až na talíř!

Lída Š. 20.6.2006 8:02

Re: Já mám taky

Moje řeč!! Někdy si říkám, že ti co vykřikují do světa co je zdravé a co ne se řídí vlastníma chutěma tak, aby na ně to dobré (nezdravé) zbylo ve vrchovaté míře;-€

tojefuk 20.6.2006 8:01

Re: Tojefuku :-(

Ivo, zapomnělas! Nepřipomenulas! Slíbil jsem ti, že se budu bát s tebou! Tak se teda začínám bát až teď, dej vědět, kdy budu moct se strachama přestat!

Lída Š. 20.6.2006 8:00

Tojefuku!

Ty zvíííííře!! Já tu teď slintám jak kavkazák a mám hlad jak slon!!!!!!

Fallowa 20.6.2006 7:50

Já mám taky

ze zeleniny nejradši kus vepřového:-D!Mimochodem - už dávno jsem zjistila,že všechno,co má člověk rád,je buď zakázané,nebo nemorální,nebo se po tom tloustne:-/!

tojefuk 20.6.2006 7:50

Dobré ráno, Mlsotníci!

Opět jsem k všeobecné spokojenosti zvládl ranní procesování!

Lucko, na moje srandičky nemusíš odpovídat vážně! Příště ti napíšu, kdy je to vtípek, abych tě nerozhazoval víc, než seš!  Rputi, trdelačka - kdybych ji už dávno nezblajz, byla móc fajn! A majoránku až na talíř - nejvíc voní!  Kateřino, tři prasata byla zásoba do příští zimy. Uzený - až za šest týdnů, salámy, klobásy - jen z 25 kil, neměl jsem větší škopek, do skleniček - třídecáků asi stovka, šmarjájózef já bych jed! A ŠPEK! V česnekové paprice vyválený, jen se na jazyku rozpouštěl! Stejně jako ŠKVARKY! Ty bývaly dvoje. Na škvaření a pomletí tak asi centimetrové, na škvarkové vychutnávání jak půl krabičky od sirek, do červena vyškvařené, s okurkama nebo s houbama - taky už došly! Ty jitrnice za zádama při bourání byly až ke svačině. Ráno jsem zahajoval vlastnoručně nakládanýma rybičkama, abych si po večerním rokování neuřezal ruky!

Zdena 20.6.2006 7:43

Zapomněl na podstatné: BUCHTA, KOLÁČE

Jo, jako hospodyni mi zabíjačka připadla jako pěkná honička, nijak mne to netěšilo. Ale dobře se to čte.

Pro nás bylo nejdůležitější UPÉCT NĚJAKOU BÁBOVKU, či koláče a nakonec jsem to řešila mraženým cukrovím od vánoc!

 Náš PAN řezník byl na sladký a jakmile nebylo (krom piva a slivovice) na stole SLADKÝ, tak byl protivnej a odflákl to.

Iva 20.6.2006 7:33

Tojefuku :-(

Co mi to děláš, slintám jak bernardýn a mám akorát vlákninu:-(před sebou výhled ze zubařského křesla, srdce v kalhotách a ty na mě se zabijačkou. Aůůůůů, jak já bych si ji dala.

Kateřina 20.6.2006 6:50

MÁM HLAD!!!

:-P.... tak tu tak tiše sedím v kanceláři po ranním jogurtu (rozhodla jsem se shodit váhu, takže ještě ke všemu netučném bílém) a nahlas místo práce slintám! Zabíjačku já totiž nade vše miluju. Dělat i jíst (to tedy hlavně!). Občas ji děláváme na chalupě jen tak, prostě se koupí prase a vytvoří se zabíjačka. Sejdou se sousedi chalupáři (ten víkend má každý zákaz práce na své chalupě, ale podílí se na pracech spojených se zabíjačkou) a z vesnice dorazí místní náš kamarád řezník. Na nějaké "hrnutí masa a dalších pochutin do mrazáku" ovšem u nás v údolí nikdy nedojde, protože se prase jednoduše sežere za ten víkend celé ať je jakkoliv velké. Jinak milý tojefuku souhlas s tím, že k vaření je někdy zapotřebí základní "vodicí" recept, ale pak už jen vlastní fantazie a vlastní mlsnost. Můj muž se nad každým povedeným jídlem rozčílí, že už tohle nikdy v životě jíst nebude! Ne proto, že by mu nechutnalo! Ale proto, že už to podruhé nikdy neuvařím! Vždycky to bude chutnat úplně jinak. Ale o tom to asi celé je. Tak hurá na zabíjačku, já přestanu s dietou a dojdu si někam aspoň na dršťkovou. Jo, kde jsou ty časy, kdy člověk v Praze v centru a kdekoliv jinde zakopl na každém kroku o řeznictví s jídelnou a nezdravě a dobře se přecpal ovarů, prdelaček, zabíjačkových gulášků...... pivečko a jak se mi to šlapalo ulicemi po povinnostech dál. Dneska je to samý zdravý Mr.Donald a KFC a o to nezdravé, ale tak mooooooc dobré už ani nezakopneš!

Rpuť 20.6.2006 6:30

Já znám zabijačku jenom s postřižin, takže věřím, že je to velmi "poetická záležitost":)

A taková prdelačka, to je přímo báseň v próze! Pardon v hrnci!

Mirka - Houston 20.6.2006 2:33

Zabijacka...

Jak pise veram, chutna lepe, kdyz je chladno. Mam pouhe vzpominky. Kdysi, kdysi... dobry ovar. Zde mam plno palem kolem, exoticke ovoce - zadnou zabijacku!  ;-(   Ostatne Tvuj popis zabijacky jsem cetla prez vikend na Hadopasech a take jsem se olizovala..... Proste zlate ceske rucicky : na co sahnou, to umi!!!! Ze, ano Tojefuku R^

veram 20.6.2006 1:45

zabijačka

tojefuku, co mi to děláš? Mě do klávesnice kapou sliny. Netušila jsem, že nastane chvíle, kdy budu chválit vedro, ale je to ted. Díky těm vedřinám přece jen mám na tu zabijačku menší chuť, jinak bych asi šla teď v noci se vloupat do řeznictví.