29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vaření pro lidi

Čtenáře ujišťuji, že se nechci nikoho dotknout, nedejbože někoho urazit! Nejsem kuchař profesionál, nemám patent na rozum a skutečnost, že někdo vaří jídlo stejného názvu i výsledku jinak než já, že určitou přísadu vloží jindy než já a jinam než já, pro mne rozhodně není důvodem, abych jej prohlásil za nekuchaře!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tojefuk 20.6.2006 9:56

Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!!

Jelita, a upečený na pánvi, až mají z každé strany dokřupava upečený proužek, a okurky a teplý chleba - když už jsou kroupy, tak to je fuk, já blbec si na zabijačku vzpomenu v létě! A když došly střívka a syrových krup do mrazáku už bylo dost, kroupy upečený na plechu, jedlo se to lžící rovnou z plechu, i vystydlý to bylo dobrý .....

Lída Š. 20.6.2006 9:52

Re: Medvídku, Medvídku

Svěcená voda, kříž, kokrhající kohout;-D;-D;-D

tojefuk 20.6.2006 9:49

Re: Re: Re: :o)

Aničesnek, ani ryba - zase jsem to prohádal!

tojefuk 20.6.2006 9:47

Re: Re: Medvídku, Medvídku

Jó? Poraď! Vycucnout ho dřív než on tebe? To je už lepší šnek v pitíčku!

tojefuk 20.6.2006 9:45

Re: Re: krásný článek

JO, a vystačíte s tojefukem. Váženýho pána nevyžaduju ani si tak nepřipadám!

tojefuk 20.6.2006 9:44

Re: krásný článek

Tři dvoumetrákový prasata by mně nevešla do chlívku! Už takhle tam bylo plno. A čtyři čísla sádla na hřbetě bylo akorát, stejně se po nakrájení nevlezlo do dětské vaničky, i když už 5-6 kilo bylo na uzení. 

Kadlus 20.6.2006 9:43

Re: Ano ano! Tělo žádá své:-)

Tuhle znáte? Jdou dva, co k sobě patřejí, kolem bufáče, co mívali k dostání všechno.

Ona : "Miláčku, kup mi něco, co mi na očích vidíš". -mlsně hledíc na kremrole.

On : "Paninko, dejte tady dámě dršťkovou- tuplovanou. Jó, a pro mně kremrole- taky tuplovaně"

Prosím, nekamenujte proroky, ani slovně !

tojefuk 20.6.2006 9:39

Re: Re: Re: Medvídku, Medvídku

Lidi - nelidi, to je fuk! Nemají rádi česnek - odeslat do rezervace, vybírat vstupný! Když už jsou takoví exoti! Srandičky, srandičky, tojefuku, počkej až tě najdou!

Mirek 20.6.2006 9:37

krásný článek

Vážený pane autore, Váš článek byl pro mě přímo balzám na duši.Také pocházím z dědiny a když jsem si četl ve Vašem článku, přímo na mě zavanula atmosféra dob bohužel už dávno minulých, kdy jsme do ma úplně stejně prováděli ten obřad,prozaicky nazvaný domácí zabíjačka.Přímo jsem viděl a hlavně cítil tu krásu, která se od rána až do pozdního odpoledne odehrávala u rodičů na dvoře, je přímo s podivem, že až na malé výjimky-(např červa  jsme u nás trávili rumem, také pašík musel mít nejméně 2 metráky se tato operace prováděla stejně. Moc díky,zlepši jste mi náladu a taky trošičku rozesmutnil, protože všichni  aktéři této slavnosti bohužel již dávno odešli někam úplně jinam, ale rád jsem si na ně vzpomenul. S pozdravem Mirek.

Lída Š. 20.6.2006 9:36

Re: Medvídku, Medvídku

Áááále, na upíři platí i jiné věci než jenom česnek:-D

tojefuk 20.6.2006 9:36

Re: Re: Re: Tojefuku - a což teprve takový škvarkový kynutý placky................!

Pane súcí, já su v tem nevinně! Já svoje výlevy posílám zaráz paní D.R. a tosce, a nechávám na děvčatech, jak se podělí, kde co a kdy a jestli vůbec pustí na zvířetník nebo někam jinam! Ještě máš ten bůček? Paštika z flašky právě došla, že bych si dělal chutě zas na něco jinýho!

Iva 20.6.2006 9:32

Re: Re: Medvídku, Medvídku

omyl!!! upíři byli lidi a jako takoví mají pouze nárok na upíří práva;-P

Medvídek 20.6.2006 9:31

Re: Re: :o)

Nevzpomněl jsem si jestli se ten chleba má smažit s cukrem. Ale logicky jo, protože on trochu zkaramelizuje a spojí ten chleba dohromady.

tojefuk 20.6.2006 9:29

Re: Re: :o)

Já su holt šikula!  .....i v Dánsku to prý dělají, skončil jsem ......

tojefuk 20.6.2006 9:22

Re: Re: Medvídku, Medvídku

Mají práva - vykládej to vycucanýmu antičesnekářovi!

tojefuk 20.6.2006 9:21

Re: :o)

Medvídku, děkuju za snahu! Kdyby sis tak nehrál na Karpatskou ruinu a prozradil zdroj, měl bych to v neděli k jahodám. Podle Součka jsem si to dělal kdysi, pak jsem byl nějakým cesťákem poučen, že je to recept z Holandska, z jižní Anglie, i v Dánsku to prý dělají, skočil jsem tím, že je mi původ lhostejný, hlavně že se to dá sníst. A to tohle jídlo jo! Na kterou ingredienci sis nevzpomněl?

Medvídek 20.6.2006 9:16

Re: Medvídku, Medvídku

Upíři jsou taky lidi, a mají svá práva !:-)

tojefuk 20.6.2006 9:12

Re: Tojefuku - recept na kynutý placky musím pohledat. V důsledku renovace baráku,

Kvůli mně recepty nehledej! Co to asi může být? Slaný kynutý těsto, škvarky asi pomlet, nandat do těsta, a už je fuk, jesti bude výsledek tvaru placatého nebo vinutého! Kdybys měla hledat všechny recepty které neznám, tak se zvencneš určitě! Klídek, pošimrej micky na bříškách, Blesan se na podrbání taky zastaví, a běž přemýšlet o dobrotě na oběd! Tvůj oběd.

Iva 20.6.2006 9:10

Medvídku, Medvídku

upíry na tebe, nebo aspoň roupy, abys poznal.......;-D;-D

Medvídek 20.6.2006 9:09

Re: Re: Re: Re: Tojefuku!

(to byl pochvalý výkřik pro Lídu.:-))

Medvídek 20.6.2006 9:08

Re: Re: Re: Tojefuku!

Hosanna superstar !;-D

Medvídek 20.6.2006 9:07

Re: Ano ano! Tělo žádá své:-)

Hallelujah !;-D

Medvídek 20.6.2006 9:06

:o)

Tojefuku, pokud jsi na ženský, tak toto se jmenuje "mladá selka pod závojem" a je to děsně sladký. Nutno narvat ze stromu asi 3/4 kg jablek a ze špajzu donést cukr (moučka, dvě polévkové lžíce vrchovatky), skořici a hřebíček (taky ze špajzu - né z dílny !!!). Nastrouhat polévkový talíř černého chleba. Lžičku másla rovněž, šlehačku a když už jsme u toho strouhání tak nastrouhat nějakou čokoládu.

Jablka oloupáme, nakrájíme a podusíme se skořicí a cukrem a pár hřebíčky tak nějak do měkka. Nastrouhaný boží dar se osmaží na pánvi s cukrem a máslem, do sucha. Do mísy se pak dá vrstva chleba, (udělá to takovu krustu) pak jablka, pak zase chleba, posype se strouhanou čokoládou a nahoru závoj ze šlehačky.

Je to šeredně sladký a údajně je tento dezert z Islandu i když ruku do ohně bych za to nedal. Je to z knihy Cesta slepých ptáků.

tojefuk 20.6.2006 9:06

Re: Tak už jsem tu

Fajn, můžu se bát až zejtra!

tojefuk 20.6.2006 9:04

Re: Re: Re: Re: Tojefuku - a což teprve takový škvarkový kynutý placky................!

Já mám jen chleba a paštiku z flašky.

tojefuk 20.6.2006 8:59

Re: Re: Re: Tojefuku!

A jak bez česneku uděláš prejt, uzený atd.? V trdelačce se dá uhnout, ale jinde? Dyť to bude divný! A česnek tam nenechá chuť, ale jen vůni!

Iva 20.6.2006 8:58

to není nervování se

to mě jen tak šimrá okolo žaludku, při vzpomínce na poslední zákrok;-), to si paní dochtorka odnesla obtisk mých zubů na své ruce, řka, že umrtvení je pro sr/albotky.;-D

Lída Š. 20.6.2006 8:43

Re: Re: Re: Tojefuku - a což teprve takový škvarkový kynutý placky................!

Mno, já už se tu cpu houskou se salámem;-O

madla 20.6.2006 8:39

nejlepší jsou kroupový jelita!!!

A všichni naši známí to vědí, že nejlepší kytka pro mne je uvita právě z nich, takže ti, kteří se k nějakému tomu praseti dostanou a nemají líného řezníka, si mne jimi předcházejí.Jako malá jsem šla ve své vášni pro ně až tak daleko, že při roznášení výslužky, kdy babička do bandasky s polívkou dávala jitrnice a jelita, a my s tím pak běhali po vsi, jsem vždycky jedno jelito cestou vybrala a snědla, takže zabijačka v dětství je pro mne spojena s totálním přežráním (pardon) jelity. Asi jsem věděla, že se jako městské dítě k domácím jelitům moc nedostanu, a taky jo. Když mi bylo sedm, babička zemřela, no a od té doby jen tu a tam ti známí, ale těch se zabijačkou je málo, jak to tak v Praze bývá. Tohle se zabijačkou nesouvisí, ale teď se mi to vybavilo. Můj tatínek měl rád uši, rypáček a ocásek a uměl vařit jen česnečku, bramborový guláš a bramborovou kaši. No a taky ještě dělal na směny a před noční odpoledne spával. Máti byla v nemocnici, byli jsme sami a tak tatínek vařil (bylo to o kurděje). Jednou jsem přišla  ze školy, na sporáku kastrol, na stole lístek: Ohřej si kaši, vzbuď mě v 16.30. Nahlédla jsem pod pokličku, tam krásně uhlazená kaše, zapnula jsem plotýnku a hledala něco pro první pomoc proti hladu, to asi znáte - salám, sušenku, cokoliv. Kaše si začala pšoukat, tak jsem usoudila, že je čas ji zamíchat, odklopila jsem pokličku a ječák 12leté vyděšené holky dokázal nejen vzbudit tatínka v ložnici za 3.dveřmi už ve 13.40, ale vzburcovat celý dům a přilehlé ulice.Z kaše trčely tři pečené vepřové ocásky, které tatínek pečlivě zakryl tou kaší  a  zapomněl mi to napsat. A mně v tom věku nenapadlo, když ocásky nejím, si jen tak odebrat a ohřát trochu kaše pro sebe. A tak jsem začala vařit a odnášel to chudák otec, když mé nevydařené začátečnické dílo polykal a chválil.Končívalo to tím, že je to strašně syté a tak stačilo málo a za chvíli jsme se oba doráželi chlebem.Ale netrvalo to dlouho, za půl roku už jsem vařila i knedlíky a pekla buchty.Není nad praxi, že.

jiný Honza 20.6.2006 8:37

Re: Re: Tojefuku - a což teprve takový škvarkový kynutý placky................!

To už je podruhé. Já si asi zajdu pro něco na zub (inspirace jsi dal dosti) a pak ti pošlu účet! Že se nestydíš! Slintám jak bernardýn.