3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Sýr bez syřidla a jiné mléčné svačinky

Za všechny tyto recepty vděčím kolegyni z práce, velmi pracovité a činorodé Lotyšce. Tak začneme se sýrem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
RenataE 8.12.2006 22:23

Ještě syrovátka

kdesi jsem se dočetla, že se syrovátka používá (zevně) při atopickém ekzému a podobných problémech. Na účinky syrovátky se přišlo tak, že ženské v sýrárně (nebo tvarohárně či jak to nazvat) mají nezvykle jemné ruce. Kdyby se celou směnu máchaly ve vodě, budou je mít hrubé a rozpraskané.

aida 8.12.2006 22:32

Re: Ještě syrovátka

Teď se dá syrovátka koupit sušená, i když trochu předražená, v prodejnách zdravé výživy - taky jsem zakoupila. Na obalu píšou, že se z toho dá dělat buď nápoj, nebo různé masky a koupele. Zatím to zkoušela dcéra, já ne, a docela si to pochvaluje. Když nic jiného, pěkně to voní.

Ejška 9.12.2006 1:24

Re: Re: Ještě syrovátka

 Je to  pravda, kdysi dávno jsem dítko koupávala skrzevá atopický exzém v mlékové vodě  střídavě s čajovou vodou a dělala jsem obklady (ty dělávám dle potřeby si i teď) z plnotučného tvarohu podle pořeby s bylinkami ;-D

Eva 9.12.2006 13:31

Re: Re: Re: Ještě syrovátka

Jo, taky jsem slíchávala, že syrovátka je na všechno, hlavně ta kozí. My ale kůži máme OK, tak do toho namáčím slepicím chleba a to pane nesou vajec!;-D

Eva 9.12.2006 13:38

Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

ýýýýýýýýý8-o:-/

aida 9.12.2006 13:40

Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

To neva, pěkné je to i tak.:-)

Můžu se zeptat, u těch kraviček jste (jsi) jako co? Zootechnik?

Eva 9.12.2006 14:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

Aido, já má sic zemědělku, ale tady jsem jako výpomoc při mateřský, takže krmím telata. A protože se jako všude v zemědělství nikde nedostává rukou. Tak často končím i u telení, kydání hnoje nebo i dojení. Bohužel už v červenci končím, páč rušíme živočišku.;-( Bude se mi po tom moc stýskat, je to můj koníček.

Jinak si tu, co já vím, všichni tykáme. Teda alespoň já to nerozlišuju. Hlavně proto, že z počátku nikdo neví,nejen jak starý je jeho protějšek, ale kolikrát si člověk ani neni jistý pohlavím ;-D. Jinak mě je 30. Takže mi s klidem tykat můžeš,jsem tu mladice;-P

Eva 9.12.2006 14:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

kurňa, zase: mně ;-€ mám dneska ale den

aida 9.12.2006 15:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

Aha, dík za vysvětlení. Já mám k těm kravkám (a zvířátkům vůbec) "přístup" podobný jako Lucka, akorát ona podle všeho bude všeobecná,  já jsem hygienik (jsou tam dva obory, no vlastně tři, ale ten třetí není veterinární, je to farmacie). Jak říká moje lepší polovic: "Tebe Ty zviřátka zajímají, až když jdou sníst" (no, říká horší slovo).:-)

Eva 9.12.2006 15:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

vím, já chtěla taky na veterinu, ale nenašla jsem odvahu. Jen obdivuju to, že někdo upřednostní hygienu před veterinou. Co já bych za to dala, být vetem... Můj největší sen;-D, jen to IQ mi chybí:-/

Eva 9.12.2006 17:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

aido, ještě mě napadla jedna věc, která mi už dlouho vrtá hlavou. Týká se másla, tak nevím, jestli je to ještě tvůj obor. Já ho moc nekupuju, jen občas na jíšku do polívky, páč tam to aroma je nezaměnitelný. Přesto nechápu to, že je máslo za 19,- a za 32,- je to taky máslo. To je nastavený margarýnem? Dá se to poznat z obalu? na většině je jen napsáno obsah tuku. U nás v sámošce tomu říkaj jedničkový a dvojkový.

RenataE 9.12.2006 18:06

Máslo

Pokud vím, tak pod názvem máslo nelze prodávat nic jiného než máslo vyrobené z mléka, bez přídavků jakýchkoliv jiných tuků. Standardně obsahuje 82% tuku. Něco jiného jsou různé Máslenky, Maslíčko atd. Cenové rozdíly jdou podle mě na vrub prodejců. Přesto není máslo jako máslo, ale rozdíl je v chuti a v konzistenci. Nedávno myslím časopis Apetit dělal takový testík.

To se týká másla vyrobeného v ČR, jak je to se zahraničními nevím, ale pokud už si někdy koupím třeba dánské máslo, tak je chuťově vynikající.

Eva 9.12.2006 18:37

Re: Máslo

No, ale v čem je rozdíl (mimo ceny) v tzv, jedničkovém a dvojkovém másle? Jaktože že třeba od Halíře stojí máslo 19,90 a AB 32,-? Že by to bylo jen ve výrobci? Třetina ceny? Sem z toho celá ťulpachovatá, ale moc by mě to zajímalo.

(Ty Máslenky, Máslíčka v potaz vůbec neberu...)

RenataE 9.12.2006 18:55

Re: Re: Máslo

Rozdíl je podle mě pouze v obalu, na jednom je napsáno stolní a na jiném výběrové nebo nedělní. Jaký je rozdíl v technologii (a jestli vůbec nějaký je)  by jistě věděl nějaký potravinář. Rozdíl v ceně je dán tím, že velké řetězce, které si nechávají dělat své privátní značky jako Halíř nebo Tesco (nevím, jestli existuje zrovna tesco máslo, je to příklad) nutí výrobce jít na samou hranici rentability a někdy i pod ní. Skutečného výrobce pak na obalu neuvedou. Výrobce za skřípění zubů prodává máslo za výrobní náklady a jako malou náplast může v řetězci prodávat svůj značkový výrobek, ovšem za vyšší cenu. Snaží se to potom dohnat pěkným obalem, který vzbudí dojem vyšší kvality.

aida 9.12.2006 19:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

tak popořadě - já na veterinu jít nechtěla, fakt mám radši zviřátka až když se jedí. Jenže mě bavila chemie a biologie a jinačí vhodný obor jsem tehdy nenašla. Moc jsem chtěla na farmacii, ta by mě asi bavila víc, ale byla jen v Hradci a Blavě a my byly s mamkou samy, finančně by to neutáhla, tudíž jsem hledala školu v místě bydliště. Postupně na škole mě to i přes původní veliký odpor docela chytlo - když já tak strašně ráda jím (a vařím)! ;-) Jinak - všeobecná se od hygieny moc neliší, my tenkrát neměli jen propedeutiku a chirdu, choroby malých i velkých zvířat jsme měli trošku jednodušší; ostatní bylo stejné. Teďka je to už možná jinak, nevím, promovala jsem v roce 89 .

K tomu másu (tohle přesně je můj obor, kdysi jsem si začla, ale nedokončila, dělat PhD. právě z hygieny a technologie mléka a mléčných výrobků).  Jednoduše, na obalech se koukej na obsah tuků a rostlinných tuků, do těch levnějších druhů se dávají.

Jedničkové a dvojkové máslo pamatuju z bývalého režimu, to ještě je? Tenkrát to bylo máslo čerstvé a skladované (ta dvojka), jinak snad rozdíl nebyl.

RenataE 9.12.2006 19:26

Krájené máslo

si pamatuju jako malá holka, byla to údajně "dvojka" ale chutnalo líp než to balené. Jako bych viděla babičku, jak to vážené máslo vybaluje z papíru a dává mi kousek do pusy. Byly mi max 4 roky, pak už jsme s babičkou nebydleli. Pak se začaly balit obě, tuším že dvojka měla zelený obal a jednička modrý? To už si ten chuťový rozdíl nepamatuju, ale vím, že jsme dvojku kupovali na pečení a jedničku na chleba.

Eva 9.12.2006 19:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

Takže na tom obale MUSÍ být napsaný, že to má taky rostlinný tuky. Já to tam právě nikdy neviděla, jen obsah tuku , žádné podrobnosti

RenataE 9.12.2006 19:51

Přesně tak.

RenataE 8.12.2006 21:44

Nevím, jestli jsem to dobře pochopila

ale tvaroh jde rozpustit? Domnívala jsem se vždycky, že když se bílkovina jednou srazí, tak je sražená a basta? Pravda, nikdy jsem to nevyzkoušela. Ale zato umím báječný sýr z tvarohu (ale musí to být tvaroh podomácku udělaný). Tvaroh tvrdý-polotvrdý se nadrobí do sklenice, vrstvy se prosolí, pokmínují, paprika i česnek dobrý, cmrndne se tam trochu piva a nebo taky ne, trochu se to stlačí, zavíčkuje se to a dá na teplo, ba přímo i na slunce. Za pár dnů tvaroh zklihovatí (zprůsvitní) a je to strašně dobrý. Nejlepší k tomuto účelu je stará zavařovací sklenice se skleněným víčkem.

aida 8.12.2006 22:23

Re: Nevím, jestli jsem to dobře pochopila

Tvaroh jde rozpustit - teplem, zkuste to třeba s tím Vaším naloženým, uděláte si z toho domácí taveňák. Já ho chci dělat pro kamarády na Silvestra, taky už mám jednu láhev skoro přesně podle Vašeho popisu naloženou, ještě navíc s chilli.

RenataE 8.12.2006 22:41

Milá aido, díky za odpověď

ale domácí taveňák dělat nebudu, nejíme ani ty průmyslové:-) My radši ty sejry po babiččiných receptech anebo ty opravdický. Mám takový návrh, ač nevím, jestli mému věku přísluší: možno tykat? Vykám tady pouze WWW a víc nejsem schopna si zapamatovat:-) Hlava nemladá-nestará, přesto děravá:-)

aida 8.12.2006 22:55

Re: Milá aido, díky za odpověď

Renato, já bych ráda, ale když mě to dělá hrozný problém tykat někomu, koho neznám. Ale pokusím se. :-)

P.S. Kupované taveňáky taky nemusím (nejradši mám nějaké tvrdé, hodně vyzrálé, až "archivní" sýry), tohle je ale docela dobré.

RenataE 8.12.2006 23:14

Milá aido, hlavně,

jestli ti to nebude vadit. Já beru oboje, akorát prostě nejsem schopná si to zapamatovat. Ani vlastně nejsem schopná přesně říct, proč WWW vykám a ostatním ne, myslím, že je to trochu ve způsobu naší komunikace, že je mi to přirozenější. Musím říci, že mám problém si tykat i s některými kolegy, ač s nimi pracuji několik let. A tak jim vykám s křestním jménem, protože ten důvod pro tykání - tedy přátelský vztah - nemám. Naopak tady na Zvířetníku mám pocit přátelských vztahů a tykání mi nedělá problém.Je to zvláštní specifikum téhle vlastně odtažité komunikace s neznámými lidmi, které ale vlastně trochu znám. Neumím to přesně vyjádřit, ale tuhle zvláštnost jsem si uvědomila, když se ztratil Kardiak. Jak dobře můžeme poznat ČÁST lidské duše, aniž bychom znali člověka.

aida 8.12.2006 23:22

Re: Milá aido, hlavně,

:-)

Eva 9.12.2006 13:29

Re: Re: Nevím, jestli jsem to dobře pochopila

Jak píše aida, dá se rozpustit, vznikne takovej, no asi jako  tekutější taveňák. Ježiš já slintám, ještě jsem neobědvala byla jsem pro myšího kámoše

Ejška 9.12.2006 1:30

Re: Nevím, jestli jsem to dobře pochopila

:-D:-D občas dělávám naložený nakrájený na kostičky R.madúr promíchaný s kysanou smetanou a rozetřeným česnekem, taky se to dá jíst a zapíjet;-D;-D

aida 9.12.2006 2:01

Re: Re: Nevím, jestli jsem to dobře pochopila

Ráno sem napíšu recpt na geniální sýrovou lahůdku z různých druhů sýrů. Nebo to možná nechám na Yezi, ona je autorka, recept mám od ní. Mňam.

Yezi 9.12.2006 12:18

Re: Re: Re: Nevím, jestli jsem to dobře pochopila

Děkuji a ať chutná i nadále!

Uklízím a nebaví mě to, tyhle popsané sýrové dobroty bych si dala ;-P

Sýrový recept metodou pokusomyl: romadůr, 15dkg balkánu, 15dkg nivy a hermelín nakrájíme na přibližně stejné kousky. Hermelín a romadůr cca na 10 kousků a zbytek přizpůsobíme. Do obyčejné 7dcl zavařovačky dáme kroužky cibule a plátky česneku, 1 bobkový list, pár zrnek nového koření a pepře. Vrstvu sýrů, trošku drceného chilli a provensálského koření, cibule, česnek atdatdatd až povrch. Nahoře ukončíme cibulí, zalijeme dobrým olivovým nebo slunečnicovým olejem a důkladně zavíčkujeme. Sýry se snažíme skládat, můžeme i lehce upěchovat. Přes noc necháme na stole a pak dáme do lednice. Cca za tři dny baštíme. Upozorňuji, že pokud je držíme déle než týden, pokoušejí se vlastními silami opustit lednici...;-)

Eva 9.12.2006 13:27

Re: Re: Re: Re: Nevím, jestli jsem to dobře pochopila

z počátku mě receptík nadchl, ale pak bohužel.... sem Medvídková, já česnek nemusím. Nebylo by něco bez?;-P

aida 9.12.2006 13:32

Re: Re: Re: Re: Re: Nevím, jestli jsem to dobře pochopila

Ten česnek jde určitě vypustit, sýry samy o sobě jsou aromatické dost.