20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Svinstvo

Ne, nelekejte se, držím se pokynu, že se zde nesmí vyskytovat žádné vulgarismy! Svinstvo je totiž souhrnné označení pokrmů různého druhu, které jsou v naší domácnosti velmi oblíbené a které se zhotovují SVINUTÍM.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
aida 1.12.2006 13:20

Re: Re: Re: Re: kuřecí roláda

Labužník: http://www.labuznik.com/article.php?ID=54

aida 1.12.2006 13:17

Re: Re: Re: Re: Nemáte někdo nějaký

No, když já máslo moc nekupuju, ale zrovna teď na cukroví chcu, tak to s ním zkusím.

BTW. Už pečeš? A jestli jo, tak co? Já se chystám začít teď o víkendu, přes týden nestíhám.

Yezi 1.12.2006 13:13

Re: Re: Re: Nemáte někdo nějaký

Já z toho dělám plněné tvarohem a nahoře povidla a posypka, ale používám jenom máslo, mám pocit, že chuťově jsou z másla nejlepší;-)

aida 1.12.2006 13:11

Re: Re: Nemáte někdo nějaký

No a já do toho mlíka (trochu zchladlého) rovnou vmíchám i ty kvasnice, kvásek se dělat nemusí, vykyne to i tak. Recept mám naprosto stejný.:-) Vydyndala jsem ho snad před 22 lety od tehdejší potenciální tchýně (ne té současné), vynikající kuchařky.  Své současné snaše ho doteď neprozradila. 

Jo, a to máslo jde klidně nahradit i olejem, nejlíp slunečnicovým. Nejlepší jsou z toho "honzovky", i na koláče a táč to jde použít.

MaRi 1.12.2006 13:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemáte někdo nějaký

jo, to je ono - za 50 hal. kvasnic na koláče a za korunu na kvasnicovou pomazánku...

aida 1.12.2006 13:05

Re: Re: Re: kuřecí roláda

Někde na Labužníkovi je o tom celý článek i s obrázky, zkusím pohledat. Taky u Delie Smith tuším něco bylo.

Ještě existuje druhý způsob vykošťování, od hřbetu. No, já pořádně neumím ani jeden...:-/ Ale vždycky to nakonec nějak zmastím, stejně se to pečením nějak zakamufluje. :-) Kuřecí rolády jsou skvělé.

Yezi 1.12.2006 13:05

Re: Nemáte někdo nějaký

A ten recept na dlouho vláčné koláče: 1/2kg mouky (2/3hladké, 1/3 polohrubé), 1/4l mléka, 3 žloutky, 3 lžíce cukru, 2dcl rozpuštěného másla, špetka soli, kvasnice (cca 2/3). Postup - z odebraného mléka , cukru a kvasnic udělat kvásek. Do mouky důlek, do něj žloutky a pomalu přilít kvásek a míchat, pak pomalu vmíchávat rozpuštěné máslo a nakonec vmíchávat mléko. Nechat vykynout, jednou shodit a nechat vykynout znovu. Náplň obvyklá tvarohová. Pravda je, že jsem lenoch, takže dám do hrnku ohřát mléko, v něm rozpustím máslo a cukr a vmíchávám naráz.:-)

aida 1.12.2006 13:01

Re: Svinstvo

Když zmiňujete Jamieho - zrovna vyšlo jeho další kuchařka, italská. Je úžasná, sice dražší, ale všem ji vřele doporučuju! Nádherné obrázky, nádherné recepty. Berte to třeba jako tip na vánoční dárek (já právě Jamieho kuchařky kupuju každý rok mé lepší polovic, máme všecky).

abyt 1.12.2006 12:57

Re: Re: Re: ÚÁ! Mám hlad!!!!!

Hihihi;-D!

Vave 1.12.2006 11:58

Re: Ano, ano, svinstvo je i u nás velmi oblíbeno!

Já dělám z lístkového těsta slané taštičky a protože je neumím, jen rohy vždycky halabala k sobě smáčknu, říkáme tomu doma pišošvory. To udělám čtverce, na dno trošku pokrájeného salámu, na to strouhaný sýr, pórek a kečup a zavřu je. Potřu žloutkem a sypu sezamem a některé zase kmínem a chvilku peču dozlatova. !! Mňam i studené!

A když není pobíž Li nebo Medvídek, úplně na začátku je zevnitř lehce potřu třeným česnekem.;-P

Yezi 1.12.2006 11:56

Re: Re: Re: Re: Re: Nemáte někdo nějaký

tedy aspoň doufám ;-) Já furt žiju v představě babiččiných receptů a kvasnic za 30 a 50 haléřů a dodnes mi to dělá potíže převést, takže používám přiměřeně... ale je taky možné, že kvasnice mají 4,2g, furt mě to mate ;-D

Vave 1.12.2006 11:54

Re: Já mám taky hlad

Musí býr roztomilej. ;-) Kačenko, tak jo, jak píšeš v mailu, ale kdyby s tím rodiče měli problém nebo se nšco zkomplikovalo, tak jsem první na řadě jako psí teta, jo? Odpovím Ti na mail pořádně později. Papa.

Yezi 1.12.2006 11:54

Re: Re: Re: Re: Nemáte někdo nějaký

Kostka českých kvasnic má 42g a používá se +- na 750g mouky :o)

Vave 1.12.2006 11:53

To je bašty najednou!

Sviňstvem v podobě nejrůznějších kuřecích rolád jsem vyhlášená už z doby, kdy přednosta dělal v drůbežárnách. Mívala jsem tolik kuřat, že aby se mi vešla do mrazáku, musela jsem je vykosťovat jako na pásu, celý karton najednou. :-/ Bejvávalo, ale z té doby se nám zachovalo doma heslo: Kuře stokrát jinak a pokaždé kuře! ;-PMoje oko uvádí mou pídr do rozpaků, neví, co s tím. To zranění se obnovilo, protože na rohovce něco je, ale co,  to se neví. Mám kapky a mast a dostala jsem svolení být bez obvazu, dokud to vydržím, pak si to mám zalepit. A uvidí se. Jelikož v Po jsem mimo Prahu, tak kontrola v úterý, pokud nedojde ke zhoršení. Děkuji, že jste mi držením palců pomohli zahnat opar! VVVVVV

RenataE 1.12.2006 11:47

Re: Re: Re: Re: Nemáte někdo nějaký

Tohle těsto je hodně tučné, proto tam je zřejmě více kvasnic než obvykle.

Xerxová 1.12.2006 10:52

Re: Re: kuřecí roláda

Když to se hrozně špatně popisuje. U nás v práci jsem si na to udělala školení;-D, u někoho to zabralo, někdo to řeší tak, že na stole v práci občas najdu kuře a ostrý nůž....

Zkusím popsat, až ho budu příště svlíkat z kůže, tak se pokusím o fotodokumentaci....

kuře rozříznu po celé délce prsní kosti, a symetricky obnažím obě poloviny kostry hrudníku. Nohy: Vykloubím kyčle (ne si, ale tomu kuřeti), a oddělím maso na kosti od kůže a tu nohu jakoby vyvlíknu z kůže (stáhnu jako ponožku). ....

Dál mi to nejde psát, já se neumím vyjádřit, pořád to mažu a přepisuji a je to horší a horší... Připadám si, že popisuji nějaké hrozné mučení a stejně to není k pochopení.... Asi vytvořím mlsotník kuřecoroládový....

Je mi to líto8-o;-(;-D

Kačer 1.12.2006 10:37

Já mám taky hlad

Doma dělám krůtí "svinstvo" s plesnivým sýrem, debrecínským párkem, okurčičkou, plátkem čuňky a hořčicí....achjo. Jinak MaRi, tvá svinstva jsou úžasná, určitě nějakou variaci vyzkouším a podám hlášení.

Mimochodem, Brian se nechal ostříhat :-( čekal na mně včera před prací, a když jsem ho viděla, tak jsem dostala záchvat smíchu, pak se ho zeptala proč má tu paruku a teď se mnou nemluví. Naštěstí si tu hlavu ráno umyl, rozcuchal a vypadá dobře, tak jsem mu to hned řekla, ale včera mi připomínal Igráčka v helmě.....snad si zvyknu ;-D

MaRi 1.12.2006 10:30

Re: kuřecí roláda

prosím prosím o osvědčený popis vykosťování kuřete. Několikrát jsem to zkoušela, tu s lepším, tu horším výsledkem (a než se k tomu znovu odhodlám, vždycky pozapomenu, jak to vykonat efektivně)

dalmatin 1.12.2006 10:26

Re: Re: Re: Nemáte někdo nějaký

MaRi, to je jedno. Kostka je myslím 4,5g a když je jich o něco víc, tak se nic nestane. Takhle by to mohlo být.

terra 1.12.2006 10:18

Re: Re: Re: ÚÁ! Mám hlad!!!!!

Jasně - za takové dobroty se není proč stydět. A je pravda, že ty největší dobroty si člověk nedává denně. Pokud si je dá jednou do týdne, nic se nestane a ještě si to užije. Nejdůležitější je víc vydat než přijmout - a pokud člověk nemá fakt vážný důvod to nedělat, je lepší, když se intenzivně hýbe, než když si ničí vnitřnosti dietou (omlouvám se jedincům s tak pomalým bazálním metabolismem, že přiberou kilo, i když na jídlo jen pomyslí. Tam to není jejich prohřešek, tam se provinila příroda - ještě že tu genetiku máme:-)).

terra 1.12.2006 10:11

Svinstvo

Jé, tak to máte zcela náhodou stejné "rodinné" zvyky - až na jednu malou výjimku: u nás doma se říká SVIŇSTVO, asi od rozkazovacího sviň se:-). Úplně původně bylo "sviňstvo jablečné" označení pro tažený štrůdl a mám dojem, že tam to klidně mohlo být i bez háčku vzhledem k obtížnosti výroby jmenované pochutiny. Nikdy jsem nepochopil, ale vždycky znova žasnu. A pak se nám ta sviňstva nějak pomnožila. Recepty vytisknu, jeden exemplář předám, druhý schovám (a budu s vaší dopomocí příležitostně sekat patky, jakýže jsem Jamie Oliver.

Xerxová 1.12.2006 10:06

kuřecí roláda

Aneb jak z jednoho kuřete nakrmit devět lidí ;-D;-D. Opravdu to jde (tedy když je dost polívky s domácími nudlemi a dost bramborové kašičky a taky ovocného či zeleninového salátu na doražení...)

To se vykostí kuře (už mám slušnou praxi - pak to jde snadno a rychle) a nacpe se nádivkou (směska housek a vajíček a žampionů a petrželky zelené a kostiček uzeného) a pro barvu se přihodí kostičky mrkvičky a hrášek a kukuřice a vloží se po délce několik párků. Je to moc dobré, vždy to slaví úspěch. A opravdu se těch plátků  udělá dost.

A snad ještě lepší je to jako součást studené kuchyně. Tenké plátky jsou barevně krásné a moc dobré.

Mám hlad, jdu si něco koupit;-D

MaRi 1.12.2006 9:55

Re: Re: Nemáte někdo nějaký

8-o jak tak na to teď hledím, nelíbí si mi to množství kvasnic - nevím, kde je chyba, ale na kilo mouky patří jedna celá kostka nebo sáček sušených 8-o

MaRi 1.12.2006 9:50

Re: Nemáte někdo nějaký

přepíšu recept od paní, jejíž koláče jsou R^R^

1 kg mouky (v receptu je 750 g polohrubé a 250 g hladké, což by mohlo odpovídat dostupné), 200 g pískového cukru, 250 g rozpuštěného tuku, 4 žloutky, 6 g kvasnic, 0,5 litru mléka, sůl

:-) před časem jsem se pokoušela tento recept přeložit do AJ pro manželku našeho hosta z USA. Teprve tehdy jsem si uvědomila, jak může být obtížné někomu vysvětlit něco, co je česko-moravsko-slezské hospodyňce naprosto běžné. Třeba jen proto, že i když neumí určitou věc udělat, aspon ví, jak to vypadá :-) 

Zdena 1.12.2006 9:49

provedla...

Přežírala se a necvičila... A to teď mám za trest, ten dietní program - úáááá

Medvídek 1.12.2006 9:46

Re: Re: Vypustil bych

Já si nemůžu zvyknout na to "svinstvo". ;-D;-D;-D To je děsný.;-D

Medvídek 1.12.2006 9:45

Re: Re: Vypustil bych

Kam čert nemůže, tam nastrčí česnek.;-)

RenataE 1.12.2006 9:45

Re: Nemáte někdo nějaký

Taky nemám váhu, ale na odměrce mám i gramy na mouku, cukr atd., takže 500g hladká mouka je 700 ml, 100g cukr je 100 ml, 80 g máslo je třetina kostky, 250 ml mléko, 2 žloutky, droždí půl kostky (kostka je 42 g). Napřed vyrobit kvásek (trochu mléka, lžíce cukru, droždí, lžíce mouky), máslo rozpustit a vše smíchat a vypracovat. Peču z hladké mouky.  Při použití sušeného droždí zjistěte na sáčku na kolik mouky je, nedělá se z něj kvásek, jen se důkladně promíchá s moukou a nechá se kynout. Ať se dílo podaří!

D. R. 1.12.2006 9:32

Nemáte někdo nějaký

pokud možno absolutně spolehlivý recept na kynuté "moravské" koláče, kde by nebyla potřeba váha? Slíbila jsem vyrobit koláče na vánoční trh v Markově škole (na zítra!), použiju mouku, která je víc hladká než polohrubá, neznámé kvasnice, ale stejně to chci zkusit. Náplň mám (marmeládu, jablka, švestky), jen to těsto! Škola je to mezinárodní, každá matka něco ukuchtí, tak jsem to nechtěla "odfláknout" jen obyčejným koláčem. Jenže nemám váhu (odměrku ano), kynuté se u nás dělá strašně málo (snad jen ve švestkové sezóně) a já ztrácím odvahu. Pomůžete? :-)V

jiný Honza 1.12.2006 9:30

Re: Vypustil bych

Máš pravdu, česnek se dá přidat i do jiných náplní, třeba masových. 8-)))