2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Snadno a rychle na asijské téma

Když jsme žili na Tchaj-wanu, objevila jsem jednu do té doby nevyzkoušenou věc. Když se nadrobno nakrájená zelenina zprudka opeče, získá úplně jinou chuť, než jakou jsem byla zvyklá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bláža 14.4.2007 22:19

Remoska

Tak jsem tu nedávno sháněla rady ohledně náhrady trouby pro tchánovi, kteří se stěhovali do zařízení podobného domu s peč.službou a kuchyň tam je vybavena jen dvouplotýnkovým vařičem. Ze všech horkovzdušných trub a jiných vymožeností si nakonec zvolili mikrovlnou troubu na ohřívání a remosku! Musím říct, že jsem přes internet sehnala remosku (je to cenově výhodnější)s 2 teflonovými mísami, jedna je hlubší a druhá mělčí a tchýňka v ní dokonce upekla velikonoční mazance a ty byly tak super!!!!!! Takže všude teď budu propagovat tuto remoskovou vymoženost, na kterou bychom málem zapomněli! :-)

Olčava 14.4.2007 23:09

Re: Remoska

Na remosku nedám dopustit!!! Nemám sice teflonové mísy, neb mám stařičký exemplář, ale kuře jinak nepeču. Začala jsem jí používat, když se mi rozbila trouba, samozřejmě v tu nejméně vhodnou chvíli, zrovna jsem pekla štrůdlíky, a místo krásně vypečenejch nohavic jsem vytáhla syrové mrchy. Už už jsem to všechno málem vyklopila do smetí, když mě napadlo, mám to vyhodit hned a nebo to zkusit v remosce a případně to vyhodit až pak? Tak jsem to zkusila a povedly se mi krásný jablečný pneumatiky (tedy jakože tak vypadaly, jinak to byly vážně štrůdly). No teď už zase peču štrůdly v troubě, ale kuře, kuře jedině v remosce!!!

RenataE 15.4.2007 1:04

Re: Re: Remoska

Ona ta remoska darmo neudělala díru do anglickýho světa, je to bezva věc. A s nedopečeným štrúdlem mám taky hezkej zážitek. Jedna vesnice, dvě chalupy kilometr od sebe. Večírek. Ve spodní chalupě (menší) uvinut štrúdl, uložen na plech a odvezen do horní chalupy k upečení a snědení na večírku. V horní chalupě aktivována trouba na PB, vložen štrúdl, natažena minutka. Minutka zvoní ale štrúdl má mrtvolnou teplotu i barvu. Došel plyn. Snadná pomoc - odpojíme bombu, dáme do auta, v hospodě je výměnná stanice, za hodinu bude štrúdl. V hospodě z důvodu nedostatku hostů zavřeno. Zpátky do horní chalupy, naložit mrtvolný štrúdl, odvoz do dolní chalupy. Štrúdl vložen do elektrické trouby.  Hosté se v dobrém rozmaru stěhují z horní chalupy do dolní chalupy.  Ňákej trouba si chce uvařit kafe a vyhodí pojistky na baráku. Vytáhneme žebřík a vyšleme odvážlivce vyměnit pojistku. Ve dvě ráno štrúdl dopečen a v dobré náladě sněden;-D

Olčava 15.4.2007 8:17

Re: Re: Re: Remoska

No teda8-otaková anabáze8-o;-D, ale když je kolem rozjařená společnost, to se ty katastrofy nějak líp snášej;-D

Vakandi 13.4.2007 15:58

Dede

slint ;-P ( proč tu není slintající  smajlík ?)To vypadá moooc jedle R^;-)

Hanča 13.4.2007 15:19

Čína na sto způsobů

a pokaždé jinak - taky takhle vařím. Používám zelí, cibuli, pórek, papriku - a žampiony (nevím, jestli je to proti něčemu, ale mně tam docela sedí). Příště zkusím i tu strouhanou mrkev. A ještě zajímavost o čínském stolování - čínský kuchař je údajně spokojen, když je host pokecaný, ubrus upatlaný a posetý rozsypanou rýží. Pak je přesvědčen, že mu chutnalo.

Dede 13.4.2007 21:33

Re: Čína na sto způsobů

To sedí! Pro tam mívají ty igelitové ;-D;-D;-D

Jo a houby jsou OK, jen moji chlapi je neradi...

RenataE 13.4.2007 22:31

Stolování

To se moje dětičky taky kdesi doslechly a když se pozastavuju nad rýží rozmístěnou všude, i pod stolem v místě, kam jí nutně musely HODIT, používají tento argument;-D

baty 13.4.2007 23:54

Re: Stolování

šikovný dětičky, multikulti už za mlada, to jim chválím, že umějí  argumentovat:-DR^

kaca 13.4.2007 14:40

rýžové nudle

rýžové nudle jsou u nás doma oblíbené, opravdu je dělám jen tak, že je v misce zaliju horkou vodou, nechám chvíli odstát (tak cca 5 - 10 minut - průběžně zkouším, jestli už jsou měkké) a pak přidám do mišmaše na pánvi. Je to opravdu jednoduché a není třeba se bát! A hádejte, co bude u nás k večeři (aniž bych si to tu přečetla)!R^

asmara 13.4.2007 13:29

souhlas

Tak tyhle rychlé dobrůtky ala čína/pálivé/a indie/sladké/:-D prostě miluju,vařím skoro pořád a pochlubila bych se,že jsem docela přeborník.!!Asi se st ím  ale neztotožńuje manža,který vždycky znechuceně nazdvihne víko pánve a praví"To už máme zase nějakou klohňotu???!!!"8-o

Zuzka 13.4.2007 16:00

Re: klohňota

V naší rodině se vžil pro podobné poživatiny výraz šušpajz.;-DEtymologie toho slova je mi zcela skryta, ale vypustil ho do světa naší rodiny můj dědeček přeslicový, v Maďarsku narozený, "česky" mluvící.;-D

Hanča 13.4.2007 16:23

Re: Re: klohňota

Synkové poživatinám tohoto vzhledu říkají "hmota". A mají je nejradši, poněvadž se nemusí krájet (podotýkám, že jsou oba dospělí).

Zuzka 13.4.2007 16:31

Re: hmota

Náhodou, taková HMOTA, když se povede! Tak se ani žvýkat nemusí;-D.

RenataE 13.4.2007 16:38

Re: Re: hmota

Šušpajz hmota, to je dobrota! Etymologicky bych to viděla na Šup ze špajzu na pánev:-)

Hanča 13.4.2007 16:50

Re: Re: Re: hmota

Jo ! :-D Cestou stačí udělat jen fik fik, jak podotýká Zdena b.p. o stupeň níž.

baty 13.4.2007 16:54

Re: Re: Re: hmota

Teď budu vymejšlet, co mi šušpajz říká jako Brňákovi -Shuhspeise, jidlo z boty nebo ševcovský jídlo, ševci jsou tradičně a v lidové tradici známi tím, že se s ničím nemažou. Tak teda bota z nouze uvařená a ochucená (příklad toho ve filmové klasice) nebo něco narychlo zmatlaného po ševcovsku

Zuzka 13.4.2007 22:05

Re: Re: Re: Re: hmota

Jé, z toho bych dědečka nepodezírala ;-D. Ovšem možná, že podobný výraz pochytil od svého kamaráda, jinak rodilého Němce. Bohužel se už nezeptám ani jednoho.

baty 13.4.2007 23:58

Re: Re: Re: Re: Re: hmota

a eště Schubspeis, podle vzoru Schublade-šuple, čili opravdu šup s tím na talíř a je to.

Vono se tak vařilo i za císaře pána, moji uhoněnou babičku kritizoval rozmazlenej mrňous strejda, když přilítla z práce dát jim oběd"to je zase mrsk,mrsk a ž....-e!"

Zdena b.p. 13.4.2007 12:55

ano, ano

to jsou recepty pro mne. Hned je tisknu, protože takové recepty řadím do kategorie fik - fik.

Vave 13.4.2007 11:53

Vytiskla jsem si to

dvakrát, předám jednou Dalmatinovi, ať má v nemocnici něco dobrého ke čtení. ;-)VVVVVV

Zdena b.p. 13.4.2007 12:56

Re: Vytiskla jsem si to

Vavísku, určitě naši puntíčkatou pozdravuj!!!!!  Jo, a dostala jjsi ode mne emílka?

alimo 13.4.2007 10:21

Bezva nápad

a já si dost marně lámala hlavu, co bude v sobotu k obědu...aby to bylo rychle, ne moc sytý...a Dede to vymyslela za mne !!!! Tak vyzkouším a pokusím se i bez masa (jestli to přednosta přežije:-D).

Jakub S. 13.4.2007 10:01

No to se mi dobře čte:

jednak čínskou kulturu vč. kuchyně pomalu a soustředěně seznávám padesát let, jednak kamarádův syn je tam už deset let ženatý a dokonce  v o d í  turisty, i čínské, po centrálních horách!! V mandarínštině. No malý český člověk se neztratí, baťováci to věděli už dávno... no BTW, nevím zajímá-li vás to, tady ovšem každého: teď jsem zase viděl Tomíka i paní Soňu, vypadají skvěle. On je ročník 1914.

Beda 13.4.2007 9:41

ňami ňami ňam :-)))))

určitě něco zkusím:-)R^VVVV

chjo, já mám hlad už teď...;-D;-D;-D;-D

YGA 13.4.2007 9:35

Tak doufám,

milá Dede, že už projdu.

YGA 13.4.2007 9:41

Re: Tak doufám,

Ježišmarjá, já jsem se sem dostala - sláva nazdar a třikrát hiphiphurá pro Dede (jak jsi mi pískla mejlíka, hned mi srdéčko poskočilo a zadoufala jsem, že sem přece jenom dostanu). Jsem tak ráda, že nejsem vyděděncem a že jsem zase doma mezi svými ;-).

Tvůj předpis na čínu mě nadchl. Zítra zkusím - i ty rýžové nudle už pár měsíců suším doma, ale zatím jsem neměla odvahu je naservírovat - většinou k "číně" (chacha, to by se Číňani divili, co podávám jako typickou čínu) dodávám smaženou rýži se semínky (dceřin recepis) nebo italské těstoviny. Zítra bude tedy pokus s nudlemi (no, v nejhorším případě nastoupí zase rýže, že ;-D).

Beda 13.4.2007 10:48

Re: Re: Tak doufám,

YGO, dobrá věc se poda-a-řila, věrná láááska zvítězi-i-la, což?;-P;-DR^

aida 13.4.2007 16:25

Re: Re: Re: Tak doufám,

Jéje, Ygo, Ty se máš, já sem z práce pořád nemůžu, trvá to nejmíň 6 neděl.:-/

Jestli to budete paní Dede číst, nemohla byste se přimluvit i za mě? Nikdy jsem nic rasistického, neslušného nebo reklamního nepsala, diskutuju více méně jen na Zvířetníku nebo u nepolitických článků (architektura, literatura). Prosím, prosím, smutně koukám!;-(

zana 13.4.2007 20:33

YGO, Dede

co jste vymyslely??8-o8-o8-o Já už asi dva měsíce nemůžu přes den nic napsat a trpím jak zvíře(Y).