27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Smažený sýr bez smažení

Tento recept ke mně připutoval od LenkyS s doporučením, jelikož recept vyzkoušela. Tak se podívejte, třeba zrovna vás osloví:))

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
terra-san 18.7.2008 12:00

Re: DOTAZ - prosím o radu

Tak vida - possum to připomíná trhanec, mně ze všeho nejspíš to, co znám z domova jako "štěpánskou omeletu": 6 žloutků vyšleháme s 30 g cukru a citronovou kůrou. Z bílků vyrobíme tuhý sníh a zapracujeme do něj dalších 70 g cukru. Pak lehce vmícháme ke žloutkům. Pánev (takovou, která se dá vložit do trouby) nebo pekáček vymastíme máslem a vysypeme moukou, vylijeme na ni těsto a pečeme při asi 180 stupních dozlatova. Ovoce (nejlépe čerstvé) se ovšem dává až po upečení navrch se šlehačkou nebo krémem, tak jestli se to mělo péci dohromady, jsem poněkud mimo. Ale štěpánská omeleta je dobrá i tak - a s připékáním problém nemám, jestli to nebude v tom oleji. Piškotová těsta ho někdy nemají ráda - ale nevím...

dalmatin 18.7.2008 13:14

Re: DOTAZ - prosím o radu

To je tuty trhanec - než jsem se vrátila z lékárny, tak to identifikovala possum. Vím, že se dělá z krupice, ale dělala jsem to snad jednou v životě. A proč vlastně jen jednou???

dalmatin 18.7.2008 13:17

Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

tady je recept Našla jsem jich víc, ale já mám zafixovanou tu krupici ;-)

terra-san 18.7.2008 13:25

Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

No to já právě taky - tedy, tu krupici. Ale asi je to trefa...

Xerxová 18.7.2008 14:06

Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

Já tedy tento typ "bublaniny " nemusím. Ale babča (tchýně) ji občas dělá podle Sandtnerky a tam se zase dává strouhanka8-o

terra-san 18.7.2008 14:34

Re: Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

Ačkoliv právě tuhle kuchařku máme už dvě generace za domácí kuchyňskou bibli, tak s tou strouhankou bych to nemusela. Obecně se u nás trhanec velké oblibě netěší, sdílí osud většiny jídel "nasladko": dobrý jako moučník, ale že bych se toho najed?

baty 18.7.2008 15:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

uuurčitě je to trhanec, maminka kromě krupicového a piškotového dělala tvarohovej, taky ze Sandtnerky, ty kopcovité bubliny jsou typické.

baty 18.7.2008 15:24

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

no, a v Rakousku je to šmorn (Schmarren), nejslavnější kajzršmorn, mňamka v každé dobré vídeňské hospodě, od Prátru až po Sachra.

veram 18.7.2008 15:30

Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

Júúú, tohle dělávala babička! Teď jsi mi to připomenula, já se jí koukala "do ruk", ale nikdy jsem si později na to nevzpomněla. A vyskočil mi i název " Kaiserschmornc", že by to bylo ono? A polívalo se to neředěnou malinovou šťávou, jéé ...

veram 18.7.2008 15:33

Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

Baty, než jsemto doťukala, tak jsito napsala, neopisovala jsem! :-D;-D:-D;-D:-D

zana 18.7.2008 19:21

Re: Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

téééda ... víte, jaký jste mi dělali celej den chutě? No ... jsem skončila na dortu;-P, takovej byl dietní ... pařížskej;-D;-D;-D

ota.karel 19.7.2008 5:29

Re: DOTAZ - prosím o radu

Naše babička dělala moc dobré amolety, lepší než ty u nás doma. Byly silnější a těsto bylo měkké. Když ji těsto zbylo, nechala ho ve špajzu (ledničku neměla), druhý den do toho přilila třeba i kyselé mléko a byly další moc dobré amolety(tuším se to správně jmenuje palačinky, ale doma se tomu neřeklo jinak, než amolety). Ty naše doma byly tenčí a někdy až lámavé. Po její smrti jsem to probíral s otcem a tu záhadu jsme nerozřešili ...

MaDal 25.9.2008 10:34

Re: DOTAZ - prosím o radu

Do trouby rozehřáté na 200 stupňů dejte pekáč (ne plech) s kouskem másla (2 - 3 cm) a nechte rozehřát až začne mírně hnědnout, pak hned vyndat a nalít předem připravenou směs: 1 hrnek polohrubé mouky, špetku soli, 2 - 3 lžíce cukru, do toho zamíchat 3 - 4 vejce a postupně 2 hrnky mléka, vše řádně rozkvedlat. Na směs v pekáči nasypat ovoce - nejlepší jsou asi borůvky, dělám to i s třešněmi, půlkami švestek, na lístky nakrájenými jablky, hruškami. Maminka dělávala i bez ovoce, jen pak upečenou posypat cukrem se skořicí. Zkuste i místo části mléka dát zakysanou smetanu, dávali jsme i nakyslé mléko, ale to už se z krabicového mléka nepořídí.  Uvedené množství je na pekáč velký asi 45 x 30 cm. Peče se 15 - 17 minut, pak troubu vypnout a nechat ještě asi 5 minut v troubě. Prášek do pečiva nedáváme.

Xerxová 18.7.2008 9:59

sýrové karbanátky

s výrobou smažáku někdy bývá problém (třeba na táboře pro 40 dítek). I osvědčily se nám sýrové karbenátky - cihla (sýr ;-D) se nastrouhá, smíchá se s vajíčkem (přiměřeně aby hmota "lepila") a lžicí vykrojené hroudy se obalí ve strouhance. Smaží se na oleji - neteče to, netáhne se to tak jako klasický smažák... a s bramborovou kaší to bylo oblíbené dětské jídlo. Pozor - nesolíme - sýr je slaný.  Jako dodatek se dá vmíchat do sýrové hmoty nakrájený zbytek salámu, petrželka, bylinky....

terra-san 18.7.2008 12:04

Re: sýrové karbanátky

Xerxová, tyhle táborové speciality sice někdy vzniknou jako náhodná mutace nebo "z nouze ctnost", ale mívají nejeden klad. Nám takhle fungují tak řečení "chudí rytíři": plátky chleba nebo bagety se obalí ve směsi strouhaného sýra a celých vajec a prudce se smaží po obou stranách. Mimořádně vhodné pro žravé sportující a rostoucí mládežníky... Spolehlivě zaplácnou skoro každého. Variace na smaženku: navrch přijde hořčice a kousek šunky nebo salámu:-)

LA 18.7.2008 12:28

Re: Re: sýrové karbanátky

My do směsi nastrouháme ještě trochu salámu. Ovšem s tím zaplácnutím :-/

terra-san 18.7.2008 12:38

Re: Re: Re: sýrové karbanátky

Ad zaplácnutí: NA MNOŽSTVÍ ZÁLEŽÍ, a ne že ne!:-D

LA 18.7.2008 12:45

Re: Re: Re: Re: sýrové karbanátky

No jo, stal se případ, kdy byla celá veka pryč, 2 ještě ani neochutnali a mužský měli hlad. I pro čtyřčlennou rodinu se toho musí připravit jako pro celý tábor. ;-)

Li 18.7.2008 15:35

Re: Re: sýrové karbanátky

Toto je specialitka mého drahého chotě ;-P A vždycky mě to strašně moc chutná, už jenom proto, že si dáchnu od vaření ;-)

Li 18.7.2008 15:36

Re: sýrové karbanátky

Drahá - vyřešila jsi mi co zítra uvařit R^VV

Karolína 18.7.2008 9:34

Kohoutí recept

Napíšu - popíšu příští týden! Hlavně z čistého alibismu! Jestli to opravdu bude podle tohoto receptu taky tak výborně chutnat! Dělaly jsme tohle jídlo jednou s kamarádkou, která bydlí přes 20 let kousek od Paříže a bylo to fantastické. Snad se mi povedlo sehnat všechny suroviny takové, jaké mají být! Tak všem přeji krásný víkend, snad nebude moc pršet. Jen tak, aby to zalilo zahrádku!

LENKA S 18.7.2008 0:38

DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

PROSILA  JSEM   TOTIŽ, DEDE  ABY  BYLO  UVEDENO,  ŽE  JSEM  RECEPT  SICE  VYZKOUŠELA,   ALE    NENÍ Z MÉ HLAVY.  A  TO  TAM  NAPSANÉ   TEDY  NENÍ, TAKŽE   VŠE   UVÁDÍM NA  PRAVOU  MÍRU  SAMA .DOSTALA  JSEM  RECEPT  MAILEM  OD   JEDNÉ  KAMARÁDKY. PODOTÝKÁM JEN   PRO  TY,  CO  MAJÍ PROBLÉMY  S  CHOLESTEROLEM NEBO  DRŽÍ   JAKOUKOLI DIETU, ŽE  TĚCH VAJEC  ENÍ  NUTNÉ POUŽÍT  TOLIK.  PODLE  TOHO,  CO  JSEM  ZKUSILA   JÁ,  TO  DOCELA  DOBŘE   FUNGUJE, KDYŽ SE  POUŽIJE  JEDNO  VEJCE  NA  DVA  HRNKY. PROTO  JSEM  DOPORUČILA VAJÍČKA  NEJDŘÍVE  ROZŠLEHAT  A VLASTNĚ  TEN   STROUHANÝ   SÝR   A  SEKANOU  ŠUNKU ZALÍVAT  ZHRUBA  POLOVIČNÍM MNOŽSTVÍM., TEDY  JEN   PŮLKOU  VEJCE.  FUNGUJE  TO DOBŘE  TAKY. KDO  NEMÁ   ŽÁDNÉ  PROBLÉMY,  NECHŤ  POUŽIJE  RECEPT V PŮVODNÍM ZNĚNÍ. OMLOUVÁM  SE,  ŽE  REAGOVAT  MOHU  AŽ  ODPOLEDNE, JELIKOŽ  JSEM  OD  RÁNA  PRYČ. NETUŠILA  JSEM , ŽE  DEDE    RECEPT(  KTERÝ  JSEM   POVAŽOVALA  ZA    ZAJÍMAVÉ  VYLEPŠENÍ    KUCHYNĚ,   HNEDLE   A OBRATEM  ZVEŘEJNÍ. PŘEJU  DOBROU  CHUŤ  A  TAKY  KRÁSNÝ,   VÍKEND, I KDYŽ  BUDE  JISTOJISTĚ   PODLE  ROSNIČKÁŘŮ   HODNĚ  UPRŠENÝ.  ZDRAVÍM  VŠECHNY   ZVÍŘETNÍKY  A POSÍLÁM PODRBÁNÍ  VŠEM   JEJICH   CHLUPATCŮM (I NECHLUPATCŮM  KROM  RYBIČEK.  TY  DRBAT  MOC   DOBŘE  NELZE).

Karolína 18.7.2008 8:06

Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

Lenko to je dobře, že je Dede tak rychlá!!!!

Tohle jídlo zní totiž velmi zajímavě a já právě přemýšlím, co budu dělat lehkého v neděli k obědu, neb v sobotu máme na chalupě sousedské letní táčky, takže vařím venku na ohni v kotlíku kohouta na víně podle starého francouzského receptu, snad se mi to povede! Existuje spousta receptů, ale jen tenhle mi opravdu "mluví z duše". Je ze skutečně prastaré francouzské kuchařky a osvědčený. Jen to halt chce své ingredience, takže jsem včera souseda, který byl tak hloupý, že jel do Makra, honila od regálu k regálu s mobilem v ruce a konzultovali jsme tu iberijský špek, tu velikost žampionů, tu perlové cibulky atd. atd., všechno koupil, chlapec šikovný! Hlavně mlsný, protože se moc těší! Jen to maso pochopitelně není kohout, ale kuře, logicky, kde taky vzít kohouta! Je to velká příprava a poměrně dost dlouhé vaření, ale venku v kotlíku to jde samo! Občas přihodím pod kotlík šišku ze zahrady a občas kousek prkýnka a míchnu a ochutnám a jdu si po své práci! Hlavně aby nepršelo! I když - i s tím si se soustavou rozmístěných slunečníků nad ohništěm umím poradit!

veram 18.7.2008 8:16

Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

A kde je kohoutí recept? Polepši se, Karolino!:-D

Ejška 18.7.2008 8:43

Re: Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

No to je pravda Karolíno, já prosím také znát kouzelný obsah kotlíku do kterého strčím kuře a pak servíruji kohouta;-P 

Zítra vařím taky pomocí kouzla, kdy přeměním kuře na bažanta na víně;-D

Přeji všem Zvířetníků vydařený denVV

LA 18.7.2008 8:22

Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

MY VÍME, ŽE TO NENÍ Z TVÉ HLAVY. TEN RECEPT KOLUJE INTERNETEM UŽ DLOUHO, JEN JÁ HO ZA POSLEDNÍCH PÁR LET DOSTALA NEJMÍŇ 5X. ALE TO NEVADÍ. A RYBIČKY JDOU TAKÉ DRBAT.

P. S. TOHO PANGASE JSME ZKUSILI A CHUTNAL I DĚDOVI.

Karolína 18.7.2008 9:30

Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

Sumeček PANGASIUS prostě MUSÍ chutnat všem! To je tak fantasticky lahodná rybiška!!!! Na spoustu způsobů, nejvíc mi chutná jen tak obalená bez mouky a vejce ve strouhance s mletými mandlemi napůl. Na vlhkou rybu se ta směs nalepí (nechávám to "nasáknout", aby byla vrstvička vyšší). A pak na rozpálené máslo nebo olivový olej a lehce oprásknout. Nový brambůrek a nový druh tatarky - s houbami nebo s jinou příchutí, co teď  vyběhly na pulty a jsou moc dobré, k tomu nějaký lehký salátek, jejda to je pošušňáníčko. Ani to moc nekořením, aby ta lahodná chuť zůstala.

LA 18.7.2008 9:47

Re: Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

Děda patří mezi lidi, u kterých slovo "ryba" vyvolává kopřivku a cvičí se žaludkem. Na nový druh tatarky moc nejsme - my se držíme té klasické domácí: kyselý okurek najemno nastrouhaný + pepř + worchester + majolka. ;-P

baty 18.7.2008 9:57

Re: Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

MUSÍ, fakt, náhodou nám v úterý navařila pangasia naše dovážková závodní jídelna, kde mají na ryby mistra a to teda byla pochoutka! Naprudko, obalené v nějakém koření s moukou, senzace. To je vám teda závodka, za cenu nižší než pečovatelská služba máme doma Intercontinental.;-P

Ejška 18.7.2008 10:51

Re: Re: Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

ANO, MUSÍ CHUTNAT;-Pděláme ho také na několik způsobů a nikdy nezklameR^pangasius rybička to mňamková