Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Smažený sýr bez smažení
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
terra-san 18.7.2008 12:00Re: DOTAZ - prosím o radu Tak vida - possum to připomíná trhanec, mně ze všeho nejspíš to, co znám z domova jako "štěpánskou omeletu": 6 žloutků vyšleháme s 30 g cukru a citronovou kůrou. Z bílků vyrobíme tuhý sníh a zapracujeme do něj dalších 70 g cukru. Pak lehce vmícháme ke žloutkům. Pánev (takovou, která se dá vložit do trouby) nebo pekáček vymastíme máslem a vysypeme moukou, vylijeme na ni těsto a pečeme při asi 180 stupních dozlatova. Ovoce (nejlépe čerstvé) se ovšem dává až po upečení navrch se šlehačkou nebo krémem, tak jestli se to mělo péci dohromady, jsem poněkud mimo. Ale štěpánská omeleta je dobrá i tak - a s připékáním problém nemám, jestli to nebude v tom oleji. Piškotová těsta ho někdy nemají ráda - ale nevím... |
dalmatin 18.7.2008 13:14Re: DOTAZ - prosím o radu To je tuty trhanec - než jsem se vrátila z lékárny, tak to identifikovala possum. Vím, že se dělá z krupice, ale dělala jsem to snad jednou v životě. A proč vlastně jen jednou??? |
dalmatin 18.7.2008 13:17Re: Re: DOTAZ - prosím o radu tady je recept Našla jsem jich víc, ale já mám zafixovanou tu krupici |
terra-san 18.7.2008 13:25Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu No to já právě taky - tedy, tu krupici. Ale asi je to trefa... |
Xerxová 18.7.2008 14:06Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu Já tedy tento typ "bublaniny " nemusím. Ale babča (tchýně) ji občas dělá podle Sandtnerky a tam se zase dává strouhanka |
terra-san 18.7.2008 14:34Re: Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu Ačkoliv právě tuhle kuchařku máme už dvě generace za domácí kuchyňskou bibli, tak s tou strouhankou bych to nemusela. Obecně se u nás trhanec velké oblibě netěší, sdílí osud většiny jídel "nasladko": dobrý jako moučník, ale že bych se toho najed? |
baty 18.7.2008 15:22Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu uuurčitě je to trhanec, maminka kromě krupicového a piškotového dělala tvarohovej, taky ze Sandtnerky, ty kopcovité bubliny jsou typické. |
baty 18.7.2008 15:24Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu no, a v Rakousku je to šmorn (Schmarren), nejslavnější kajzršmorn, mňamka v každé dobré vídeňské hospodě, od Prátru až po Sachra. |
veram 18.7.2008 15:30Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu Júúú, tohle dělávala babička! Teď jsi mi to připomenula, já se jí koukala "do ruk", ale nikdy jsem si později na to nevzpomněla. A vyskočil mi i název " Kaiserschmornc", že by to bylo ono? A polívalo se to neředěnou malinovou šťávou, jéé ... |
veram 18.7.2008 15:33Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu Baty, než jsemto doťukala, tak jsito napsala, neopisovala jsem! |
zana 18.7.2008 19:21Re: Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu téééda ... víte, jaký jste mi dělali celej den chutě? No ... jsem skončila na dortu, takovej byl dietní ... pařížskej |
ota.karel 19.7.2008 5:29Re: DOTAZ - prosím o radu Naše babička dělala moc dobré amolety, lepší než ty u nás doma. Byly silnější a těsto bylo měkké. Když ji těsto zbylo, nechala ho ve špajzu (ledničku neměla), druhý den do toho přilila třeba i kyselé mléko a byly další moc dobré amolety(tuším se to správně jmenuje palačinky, ale doma se tomu neřeklo jinak, než amolety). Ty naše doma byly tenčí a někdy až lámavé. Po její smrti jsem to probíral s otcem a tu záhadu jsme nerozřešili ... |
MaDal 25.9.2008 10:34Re: DOTAZ - prosím o radu Do trouby rozehřáté na 200 stupňů dejte pekáč (ne plech) s kouskem másla (2 - 3 cm) a nechte rozehřát až začne mírně hnědnout, pak hned vyndat a nalít předem připravenou směs: 1 hrnek polohrubé mouky, špetku soli, 2 - 3 lžíce cukru, do toho zamíchat 3 - 4 vejce a postupně 2 hrnky mléka, vše řádně rozkvedlat. Na směs v pekáči nasypat ovoce - nejlepší jsou asi borůvky, dělám to i s třešněmi, půlkami švestek, na lístky nakrájenými jablky, hruškami. Maminka dělávala i bez ovoce, jen pak upečenou posypat cukrem se skořicí. Zkuste i místo části mléka dát zakysanou smetanu, dávali jsme i nakyslé mléko, ale to už se z krabicového mléka nepořídí. Uvedené množství je na pekáč velký asi 45 x 30 cm. Peče se 15 - 17 minut, pak troubu vypnout a nechat ještě asi 5 minut v troubě. Prášek do pečiva nedáváme. |
Xerxová 18.7.2008 9:59sýrové karbanátky s výrobou smažáku někdy bývá problém (třeba na táboře pro 40 dítek). I osvědčily se nám sýrové karbenátky - cihla (sýr ) se nastrouhá, smíchá se s vajíčkem (přiměřeně aby hmota "lepila") a lžicí vykrojené hroudy se obalí ve strouhance. Smaží se na oleji - neteče to, netáhne se to tak jako klasický smažák... a s bramborovou kaší to bylo oblíbené dětské jídlo. Pozor - nesolíme - sýr je slaný. Jako dodatek se dá vmíchat do sýrové hmoty nakrájený zbytek salámu, petrželka, bylinky.... |
terra-san 18.7.2008 12:04Re: sýrové karbanátky Xerxová, tyhle táborové speciality sice někdy vzniknou jako náhodná mutace nebo "z nouze ctnost", ale mívají nejeden klad. Nám takhle fungují tak řečení "chudí rytíři": plátky chleba nebo bagety se obalí ve směsi strouhaného sýra a celých vajec a prudce se smaží po obou stranách. Mimořádně vhodné pro žravé sportující a rostoucí mládežníky... Spolehlivě zaplácnou skoro každého. Variace na smaženku: navrch přijde hořčice a kousek šunky nebo salámu |
LA 18.7.2008 12:28Re: Re: sýrové karbanátky My do směsi nastrouháme ještě trochu salámu. Ovšem s tím zaplácnutím |
terra-san 18.7.2008 12:38Re: Re: Re: sýrové karbanátky Ad zaplácnutí: NA MNOŽSTVÍ ZÁLEŽÍ, a ne že ne! |
LA 18.7.2008 12:45Re: Re: Re: Re: sýrové karbanátky No jo, stal se případ, kdy byla celá veka pryč, 2 ještě ani neochutnali a mužský měli hlad. I pro čtyřčlennou rodinu se toho musí připravit jako pro celý tábor. |
Li 18.7.2008 15:35Re: Re: sýrové karbanátky Toto je specialitka mého drahého chotě A vždycky mě to strašně moc chutná, už jenom proto, že si dáchnu od vaření |
Li 18.7.2008 15:36Re: sýrové karbanátky Drahá - vyřešila jsi mi co zítra uvařit |
Karolína 18.7.2008 9:34Kohoutí recept Napíšu - popíšu příští týden! Hlavně z čistého alibismu! Jestli to opravdu bude podle tohoto receptu taky tak výborně chutnat! Dělaly jsme tohle jídlo jednou s kamarádkou, která bydlí přes 20 let kousek od Paříže a bylo to fantastické. Snad se mi povedlo sehnat všechny suroviny takové, jaké mají být! Tak všem přeji krásný víkend, snad nebude moc pršet. Jen tak, aby to zalilo zahrádku! |
LENKA S 18.7.2008 0:38DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT. PROSILA JSEM TOTIŽ, DEDE ABY BYLO UVEDENO, ŽE JSEM RECEPT SICE VYZKOUŠELA, ALE NENÍ Z MÉ HLAVY. A TO TAM NAPSANÉ TEDY NENÍ, TAKŽE VŠE UVÁDÍM NA PRAVOU MÍRU SAMA .DOSTALA JSEM RECEPT MAILEM OD JEDNÉ KAMARÁDKY. PODOTÝKÁM JEN PRO TY, CO MAJÍ PROBLÉMY S CHOLESTEROLEM NEBO DRŽÍ JAKOUKOLI DIETU, ŽE TĚCH VAJEC ENÍ NUTNÉ POUŽÍT TOLIK. PODLE TOHO, CO JSEM ZKUSILA JÁ, TO DOCELA DOBŘE FUNGUJE, KDYŽ SE POUŽIJE JEDNO VEJCE NA DVA HRNKY. PROTO JSEM DOPORUČILA VAJÍČKA NEJDŘÍVE ROZŠLEHAT A VLASTNĚ TEN STROUHANÝ SÝR A SEKANOU ŠUNKU ZALÍVAT ZHRUBA POLOVIČNÍM MNOŽSTVÍM., TEDY JEN PŮLKOU VEJCE. FUNGUJE TO DOBŘE TAKY. KDO NEMÁ ŽÁDNÉ PROBLÉMY, NECHŤ POUŽIJE RECEPT V PŮVODNÍM ZNĚNÍ. OMLOUVÁM SE, ŽE REAGOVAT MOHU AŽ ODPOLEDNE, JELIKOŽ JSEM OD RÁNA PRYČ. NETUŠILA JSEM , ŽE DEDE RECEPT( KTERÝ JSEM POVAŽOVALA ZA ZAJÍMAVÉ VYLEPŠENÍ KUCHYNĚ, HNEDLE A OBRATEM ZVEŘEJNÍ. PŘEJU DOBROU CHUŤ A TAKY KRÁSNÝ, VÍKEND, I KDYŽ BUDE JISTOJISTĚ PODLE ROSNIČKÁŘŮ HODNĚ UPRŠENÝ. ZDRAVÍM VŠECHNY ZVÍŘETNÍKY A POSÍLÁM PODRBÁNÍ VŠEM JEJICH CHLUPATCŮM (I NECHLUPATCŮM KROM RYBIČEK. TY DRBAT MOC DOBŘE NELZE). |
Karolína 18.7.2008 8:06Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT. Lenko to je dobře, že je Dede tak rychlá!!!! Tohle jídlo zní totiž velmi zajímavě a já právě přemýšlím, co budu dělat lehkého v neděli k obědu, neb v sobotu máme na chalupě sousedské letní táčky, takže vařím venku na ohni v kotlíku kohouta na víně podle starého francouzského receptu, snad se mi to povede! Existuje spousta receptů, ale jen tenhle mi opravdu "mluví z duše". Je ze skutečně prastaré francouzské kuchařky a osvědčený. Jen to halt chce své ingredience, takže jsem včera souseda, který byl tak hloupý, že jel do Makra, honila od regálu k regálu s mobilem v ruce a konzultovali jsme tu iberijský špek, tu velikost žampionů, tu perlové cibulky atd. atd., všechno koupil, chlapec šikovný! Hlavně mlsný, protože se moc těší! Jen to maso pochopitelně není kohout, ale kuře, logicky, kde taky vzít kohouta! Je to velká příprava a poměrně dost dlouhé vaření, ale venku v kotlíku to jde samo! Občas přihodím pod kotlík šišku ze zahrady a občas kousek prkýnka a míchnu a ochutnám a jdu si po své práci! Hlavně aby nepršelo! I když - i s tím si se soustavou rozmístěných slunečníků nad ohništěm umím poradit! |
veram 18.7.2008 8:16Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT. A kde je kohoutí recept? Polepši se, Karolino! |
Ejška 18.7.2008 8:43Re: Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT. No to je pravda Karolíno, já prosím také znát kouzelný obsah kotlíku do kterého strčím kuře a pak servíruji kohouta Zítra vařím taky pomocí kouzla, kdy přeměním kuře na bažanta na víně Přeji všem Zvířetníků vydařený den |
LA 18.7.2008 8:22Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT. MY VÍME, ŽE TO NENÍ Z TVÉ HLAVY. TEN RECEPT KOLUJE INTERNETEM UŽ DLOUHO, JEN JÁ HO ZA POSLEDNÍCH PÁR LET DOSTALA NEJMÍŇ 5X. ALE TO NEVADÍ. A RYBIČKY JDOU TAKÉ DRBAT. P. S. TOHO PANGASE JSME ZKUSILI A CHUTNAL I DĚDOVI. |
Karolína 18.7.2008 9:30Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT. Sumeček PANGASIUS prostě MUSÍ chutnat všem! To je tak fantasticky lahodná rybiška!!!! Na spoustu způsobů, nejvíc mi chutná jen tak obalená bez mouky a vejce ve strouhance s mletými mandlemi napůl. Na vlhkou rybu se ta směs nalepí (nechávám to "nasáknout", aby byla vrstvička vyšší). A pak na rozpálené máslo nebo olivový olej a lehce oprásknout. Nový brambůrek a nový druh tatarky - s houbami nebo s jinou příchutí, co teď vyběhly na pulty a jsou moc dobré, k tomu nějaký lehký salátek, jejda to je pošušňáníčko. Ani to moc nekořením, aby ta lahodná chuť zůstala. |
LA 18.7.2008 9:47Re: Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT. Děda patří mezi lidi, u kterých slovo "ryba" vyvolává kopřivku a cvičí se žaludkem. Na nový druh tatarky moc nejsme - my se držíme té klasické domácí: kyselý okurek najemno nastrouhaný + pepř + worchester + majolka. |
baty 18.7.2008 9:57Re: Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT. MUSÍ, fakt, náhodou nám v úterý navařila pangasia naše dovážková závodní jídelna, kde mají na ryby mistra a to teda byla pochoutka! Naprudko, obalené v nějakém koření s moukou, senzace. To je vám teda závodka, za cenu nižší než pečovatelská služba máme doma Intercontinental. |
Ejška 18.7.2008 10:51Re: Re: Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT. ANO, MUSÍ CHUTNATděláme ho také na několik způsobů a nikdy nezklamepangasius rybička to mňamková |