16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rebarbora, rebarbora...

V knize Terryho Pratchetta jsem se dočetla, že pokud je třeba vytvořit mumlání davu, stačí, když pár lidí brumlá: "Rebarbora, rebarbora..." Rebarbora neboli reveň je zelenina (ne ovoce, i když ji používáme na sladko), kterou do Evropy přinesli Arabové, pochází však z Asie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dee 2.5.2008 3:54

Re: Re: JAKUBE, I JINÝ HONZA, ALE VLONI TU INZEROVAL NADÚRODU. SNAD BUDE MÍT I LETOS.

Nevím,kdo by chtěl číst o střídavém sezení na záchodě s průjmem,zvracením a trávením zbytku dne ve vaně s horkou sprchou,to vse doprovázeno příšernými bolestmi zad(3x jsem to v mladí zažila,než přišli na to,co mi je,ono prý v 18 ledvinová kolika není). To by musel zpracovat snad jen S.King,aby se to dalo číst :-)

Jenda 2.5.2008 3:08

Re: JAKUBE, I JINÝ HONZA, ALE VLONI TU INZEROVAL NADÚRODU. SNAD BUDE MÍT I LETOS.

Ty ledvinovy sutry muzu potvrdit. Capek popisoval zanet okostice, nevite jestli nekdo literarne zpracoval ledvinovou koliku? Taky by si to zaslouzila.

Hana W 2.5.2008 2:11

To mi pripomnelo moji babicku

po meci. Rebarboru bych nemela kvuliva ledvinovym sutrum - i kdyz moje jsou totalni kalcium, protoze muj metabolismus obcas nevi, co s tim kalciem delat... Ale taky ji nemusim, tak jsem o moc neprisla. Ale cibulovou omacku delala babicka a uplne jsem na to zapomnela, az ted pri cteni si rikam - no jo, to je ono, to si pamatuju.  Pak taky delala obcas chlebovou polivku, kterou se naucila na Sumave. Bydleli pred Mnichovem ve velmi chude casti Sumavy - Vlachovo Brezi u Prachatic a rikala, ze hodne muzskejch pres cirkusovou sezonu byli pryc.Dedecek tam mel apatyku a babicka rikala, ze nekteri lidi chodili kupovat par aspirinu na dluh do doby, nez se vrati muzsky od cirkusu. Dedecek dobrosrdecne urcita nezbytna leciva rozdaval a dluhy ne nutne sbiral... pak prisel Mnichov... Ale, ta chlebova polivka nebyla spatna. Ja bych to dnes trochu upravila zelenou petrzelkou nebo pazitkou a pripadne kouskem slaniny. Ale, cibulovou omacku asi udelam tenhle vikend.

Dik za pripomenuti.

LENKA S . 2.5.2008 0:50

JAKUBE, I JINÝ HONZA, ALE VLONI TU INZEROVAL NADÚRODU. SNAD BUDE MÍT I LETOS.

MNĚ  SE  RÝSUJE VĚTŠÍ ÚRODA  TEPRVE  LETOS,ALW E MÁM PRO  NI  VYUŽITÍ, TAKŽE  MOC  NEZBYDE. KROM KOLÁČE  NABÍZÍM I MOC  DOBROU  REBARBOROVOU MARMĚLÁDU. KDO   SI  VYŽÁDAL   VLONI  KUCHAŘKU Z  ČERVENÉHO  SEŠITU, UŽ  JI  ALE  ZŽNÁ. RECEPT  NENÍ MŮJ, JE  Z  PLZEŇSKÉHO  ROZHLASU, ALE  JE  VYNIKAJÍCÍ. POZOR  VŠAK  NA  REBARBORU DEJTE  HLAVNĚ  TI, CO  KÁTE  NEMOCNÉ  LEDVINY NEBO  V  NICH JSOU  AMÉNKY.  KDO JSTE JEJICH MAJITELI, RADĚJI  SE  REBARBOŘE  VYHNĚTE N OBROVSKOU OKLIKOU. MÁ OBROVSKÉ MNOŽSTVÍ  ŠŤAVELANŮ  A TAKY  PURINŮ, I KDYŽ   JE PRO  NĚKOHO VELIKOU  POCHOUTKOU. A TADY  JE RECEPT  NA  DŽEM  Z REBERBORY:

 Z REBARBORY( reveně)- ČRO Plzeň

     1 kg rebarbory, 1 kg cukru, 1 bal. želír.prostředku, 3 banány, 2 kiwi,  konzervační prostředek ( dr. OETKER aj.)

Postup: Reveň  oloupeme a rozkrájíme na malé ( centimetrové) kousky, které dáme do hrnce a zasypeme polovičkou cukru. Necháme  směs 2 hodiny stát. Pak vaříme asi 7minut. Po této době  přidáme zbylý cukr, pokráj. kiwi , a banány a  opět 5-7 minut za stálého míchání povaříme. Pokud   sneseme  v  narmeládě  chemii a  nechceme  riskovat  zkažení výrobku, můžeme  hladinu  hotového džemu jemně  a  přes  sítko  poprášit 1 lžičkozu  konzervačního prostředku  Dr, Oetker.Marmeládu lze  předtím ponorným mixérem jemně rozmixovat.

            Vroucí plníme a obracíme dnem vzhůru.

LENKA S . 2.5.2008 0:35

TAK JÁ TAKY PŘIDÁM JEDEN RECEPRT NE KOLÁ Č

 

 .  REVEŇOVÝ = REBARBOROVÝ koláč, NEKYNUTÝ ( Majka Schmocková)- výborný

       350 g phrm,20 g droždí,100 g kc,100 g rozehř.tuku nebo oleje,250 g měkkého tvarohu, 100-150 ml mléka, 1 velká reveň na posypání těsta,drobenka nahoru.

    Postup: Droždí rozdrobíme do mouky,přidáme ostatní suroviny a vyrobíme řidší těsto,které rozetřeme na vymaz a vysyp vysoký plech. Pokryjeme oloupanou a asi na centimetrové kousky nakrájenou  revení, posypeme drobenkou a  ve středu vyhř. trouby při 170°C upečeme do zlatova.

Jakub S. 2.5.2008 0:14

Jo - tzv. Ochsenschwanzsuppe bzw. -sauce.

A je-li v tom Anglánovi REBARBORA, pak je to dobrý překlad - tak se to mumlá na českomoravských jevištích a filmech mezi komparsem (také jsem dělal - vším jsem byl rád). Kdoví, co mumlají komparsisti v UK - ve Fronkovi to nejni. Bodejť. Nevíš? Nevíte, v US a Klokánii?

Já reveň miluju. Budeš-li jí mít moc - ?