16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rebarbora, rebarbora...

V knize Terryho Pratchetta jsem se dočetla, že pokud je třeba vytvořit mumlání davu, stačí, když pár lidí brumlá: "Rebarbora, rebarbora..." Rebarbora neboli reveň je zelenina (ne ovoce, i když ji používáme na sladko), kterou do Evropy přinesli Arabové, pochází však z Asie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L 2.5.2008 11:44

Re: Re: Působení těch šťavelanů

Je to v podstatě stejný systém, jako když se do špenátu dává mléko.

Hanča 2.5.2008 11:21

Re: Působení těch šťavelanů

Rebarborový koláč s tvarohem dělávala naše babička tchýňová. A proč zásadně s tvarohem vysvětlovala tím, že šťavelany obsažené v rebarboře odvápňují, takže je potřeba dodat jim vápník v tvarohu. Mršky šťavelany po něm chňapnou a vápníku v těle si už nevšímají. Koláč to byl každopádně vynikající!

Lapil 2.5.2008 11:10

Re: Re: Este jsem se chtela zeptat...

Inu, asi stále ještě není dost drahá, když není k dostání. Ne že bych z toho měl radost.

A taky si klidně dovedu představit - krávu stáhnete a máte stejků hafo, zatímco oloupat oháňku... Možná se to rovnou seká a i s chlupama mele do masoxu?

Lapil 2.5.2008 11:05

Re: Re: Jo - tzv. Ochsenschwanzsuppe bzw. -sauce.

Když jsme u toho Pratchetta - v pražském Divadle v Dlouhé dávají (doufám, že ještě) naprosto luxusní Soudné sestry a právě Maškarádu.

A autor o tom ví. Dokonce po povodni 2002 byla "dražba" - kdo divadlu přispěje nejvíc, bude zvěčněn v příští knize. A tak se jedním z příběhů párkrát projde mág Ladislav Pelc.

Beda 2.5.2008 10:57

a ještě jedno OT

až dnes jsem si přečetla vaši včerejší pozdní diskusi o haňbě padené a ;-D;-D;-D;-D;-D

škoda, že tyhle perly (viz též klub vosamělých) se objevují až tak pozdě, když já už jsem také "padená"... objevím je pak jen náhodou, pokud se vrátím... hm, asi to budu muset dělat furtundfurt;-P

Beda 2.5.2008 10:54

Re: Re: Re: Re: OT - prop Jakuba

no jo, dobrá připomínka!!!! R^

Fallowa 2.5.2008 10:47

Re: Krásné dobré

Krásný,májový den i Tobě,milá Vave:-)!Potřebuju nějakou informaci,ale nemám Tvou novou adresu:-(;tak když mi pošleš majlíka,budu moc ráda.V

Xerxová 2.5.2008 10:38

Re: OT miminka

To je dobře, že jde vše podle plánu - hladký porod, silná štěňátka, žravá a zdravá - teď už jen přežít destruktivní komando a najít dobré páníky...V

tapuz 2.5.2008 10:16

Působení těch šťavelanů

na ledviny se do určité míry dá zmírnit kombinací rebarbory s tvarohem. Kromě toho takový koláč s tvarohem a rebarborou je ňam, ňam. Je to moc dobrá kombinace. U nás se vždycky tak dělával a dělá dodnes, úplně jednoduše. Dospod linecké těsto, na něj tvaroh rozdělaný s cukrem a vajíčkem a na to rebarboru - mírně rozvařenou s cukrem. Nebo tzv. francouzský tvarohový dort (to se tak u nás doma říkávalo), který je prakticky celý z tvarohu a ta rebarbora se dává dovnitř. Ale kdo má vážné problémy, měl by se rebarboře, byť i s tvarohem, obloukem vyhnout.

Mám ji moc ráda a už pár let se ji pokouším pěstovat na zahradě, ovšem bohužel bez valného úspěchu. Listy narostou vždycky skvostné, ale ty řapíky jsou kraťoučké. Pěstujete taky někdo a máte úspěch? Jak to děláte?

BTW, vynikající jsou také kynuté knedlíky plněné rebarborou ;-P.

EvaŽ 2.5.2008 10:15

Re: OT miminka

Pardón, cpou se neuvěřitelným způsobem a zvyšovali jsme ohrádku.

Jsem bohužel zase v práci, kradu si chvilinku mezi pobíháním a dělám překlepy

EvaŽ 2.5.2008 10:13

OT miminka

Tak nám fletí miminka povyrostla a začala dostávat jídlo z mističky. Nejdřív přislazené mlíčko, aby zjistili, že to jde nejen od mámy. Večer jsme zkusili mleté masíčko, trochu povařené, s trochou kondenzovaného mléka a medu. Reakce byly různé. Ti drobnější pochopili rychleji, tlušťoši váhali, asi jim domácí mlíkárna stačí. U některých jsem měla obavy, že se utopí (bublali do mlíka), ale vcelku pochopili dost rychle. Naprali se někteří nuvěřitelným způsobem, že jsme měli doma chlupaté balónky. Trochu jsem měla obavy, co to udělá s jejich trávením - a nic. Ani břichabol, ani průjem, prostě vše strávili a ráno se vrhli na mámu opět v bratrovražedném boji o potravu. Nejtěžší se začali blížit hranici 2 kg. (1950g). Koukají, začínají chodit, museli jsme zvýšit okrádku (20 cm už přelézali). A to jim v neděli budou teprve 3 týdny. Asi nás seže/rou, bude to pěkné destruktivní komando:-D. Začínají chápat, že lidská ruka je zajímavá (ostatně dala ž/rát). Pokud mají náladu, jsou ochotni se mazlit (nesmí mít hlad). Určitě budou dobře zvyklí na lidi;-). Už měli pěkných pár obdivovatelů a příliv návštěv teprve začne;-D.

Jsou zdraví a mají se báječně k světu, co si přát víc.

EvaŽ 2.5.2008 9:59

Re: Re: Re: OT - prop Jakuba

Jo a neměl být místo then spíš  ten?

EvaŽ 2.5.2008 9:58

Re: Re: OT - prop Jakuba

I když byl pro Jakuba, udělala jsem si ho s dovolením taky. Jen se mi chybička vloudila místo yetchmen jsem četla yachtmen a uvažovala jsem proč blil velbloud jachtaře;-D

Beda 2.5.2008 9:07

Re: OT - prop Jakuba

sorry ten přeťuk :-/

Beda 2.5.2008 9:06

OT - prop Jakuba

TEST ANGLICKÉ VÝSLOVNOSTI:

Come shall then well bload ? Then well bload shell when blaight ! ...Blaight yatchman.

řešení:

Kam šel ten velbloud? Ten velbloud šel ven blejt! ...blejt ječmen

;-D;-D;-D;-D;-D;-D

Bubu 2.5.2008 8:11

Re: Hezký den

Taky jsem v práci :-/, ale vylepšuji si náladu kyticí tulipánů, co jsem si ráno na zahradě nastříhala. Tatánek mi sice nadává "nech to na záhoně, tam jsou hezčí a ve váze ti brzo zvadnou", jenže já se tady s nimi můžu těšit skoro celý den a na zahradě jich i tak zbylo hafo.;-)

Rebarboru my rádi. Dělám klasický kynutý táč se žmolenkou nebo piškotovou bublaninu. Zmíněné recepty rozhodně testnu a hned dnes odpoledne mámě na zahradě požnu kyselý klacky.:-P Teda jestli už bude co požnout. Jinak budu muset vzít útokem náš hyper-super.

Dee 2.5.2008 8:08

Re: Re: Re: Re: JAKUBE, I JINÝ HONZA, ALE VLONI TU INZEROVAL NADÚRODU. SNAD BUDE MÍT I LETOS.

Při představě,ze by tě kolika chytla později a ty uz v masce a nadrogovaná obdivuješ jeptišku jsem se docela pobavila

alimo 2.5.2008 7:51

Hezký den

přeju, já tedy bohužel z práce:-). Ale je hezky jarně, svítí skuníčko, moje koleno se začíná tvářit jako normální koleno:-), synek přiletěl na pár dní z Anglicka a odpoledne jedem na chalupu. Tak co víc si přát ?R^

Rebarbora - u nás se říkalo reveň:-), byla pochoutkou mých dětských let. Dneska teda nevím, co mi na syrový  kyselý reveni tak chutnalo:-D, ale v koláči ji máme rádi pořád. A dávám ji i do buchty zvaný bublanina místo třešní nebo višní, je to nakyslé a pikantní ...a mám hlad:-D

L 2.5.2008 7:50

Re: To mi pripomnelo moji babicku

Moje babička (pocházející z Volyně) ji také dělává. Trocha čerstvého zeleného jí neuškodí a na omaštění stačí kostka Masoxu a úplně na konci tam přidat drobet másla (ale musí jít opravdu o máslo, ne margarín!!).

A připomínám, že houby musí být sušené, z čerstvých to není ono.

Xerxová 2.5.2008 7:48

hezký den

Hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům. Ale pro mě, prosím, hezký den je bez rebarbory.;-) 

U nás se dělal (a maminka stále dělá) rebarborový koláč (kynutý, nízký, se žmolenkou). Pro mě tam vždy je kus koláče s povidly švestkovými či jablečnými - ňamňam. Dělával se i rebarborový kompot (podobný tomu jabkovému) - v létě - dobře vychlazený si ho všichni pochvalovali - já tedy neee. I rebarborové knedlíky se někdy dělávaly - pro mě s jablíčkem či dílkem broskve - to je přece lepší. Musím přiznat, že naše mamina nás nikdy nenutila do jídel, která nám nechutnala a klidně byly dva různé obědy. A kupodivu zmlsaní nejsme - jsme všichni docela dobří strávníci:-)

proč já musím mít dneska tolik práce ve škole, když je tak krásný den:-(

L 2.5.2008 7:45

Re: TAK JÁ TAKY PŘIDÁM JEDEN RECEPRT NE KOLÁ Č

Na koláč recept nemám (děláme normální drobenkový), ale na šťávu: Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit až do rozvaření. Šťáva se sleje přes cedník na těstoviny, další zředění a míra oslazení je na chuti každého konzumenta. Je to skvělé do letních veder, není to sladké a osvěží. Z toho, co zbylo v cedníku, se dá udělat marmeláda.

L 2.5.2008 7:41

Re: Este jsem se chtela zeptat...

Já jsem v Z. Čechách u řezníka neviděla hovězí oháňku ani nepamatuju. Na polívku se tu dají sehnat hovězí žebra. Ale i ty dost podražily, jeden kousek asi tak 8 x 4 cm stojí kolem desetikoruny a z toho je nejmíň třetinu to žebro (pro psa) a  druhá třetina blány a tuk. :-/

Matylda 2.5.2008 7:41

Re: Este jsem se chtela zeptat...

Jo, jo. Z mně neznámých důvodů je i tady oháňka pekelně drahá a ještě nebývá k dostání.

Matylda 2.5.2008 7:40

Re: Jo - tzv. Ochsenschwanzsuppe bzw. -sauce.

Určitě to bude v originále knížky Terryho Pratchetta Maškaráda. Výborně přeložil Honza Kantůrek, který přeložil vůbec celý ten seriál Úžasná zeměplocha. Skvěle si dělá legraci z různých tradičních témat a zapracovává je do světa Zeměplochy. Např. Maškaráda je vlastně Fantom opery. A vypadá to, že rebarbory bude vážně dost, tak s epak domluvíme.:-)

Vave 2.5.2008 7:23

Krásné dobré

májové a sluníčkové ránko těm, kdo musí být v práci, i těm, kdo tam být nemusí (já). VV

Páááni, rebarbora! Nikdy jsem z ní nic nepekla, ale z dětství si pamatuju na koláče sousedky babičky přeslicové - mňam! R^ Díky za připomenutí a za recepty, určitě to musím vyzkoušet! :-)

Rpuť 2.5.2008 6:35

Dobré ránko!

Velice dobrou cibulovou omáčku s červenou jíškou má Rettigová. To se dá na kuthan dost másla, v něm se nechá zezlátnout cibulka a pak se přihodí strouhanka, která se nechá zezlátnout taky, načež se to zalije vývarem a nechá 5 minut povařit. Na osobu se počítá lžíce strouhanky a dvě velké naběračky vývaru - dost to zhoustne. Výborné na rýži. Dá se udělat i varianta česneková. Vynechá se, pochopitelně, ta cibule a česnek se přidá až po tom povaření. Ta je zas vynikající na brambory.

Hana W 2.5.2008 5:36

Este jsem se chtela zeptat...

... jak tady tak ponocuju - a jeste dlouho budu ponocovat - u prace. Taky jsou u vas v Cesku ty hovezi ohanky tak silene drahy jak tady? U nas stoji balicek ohanek, asi tak ctyri kousky narezane asi na 3-4 cm tloustku kolem sesti dollaru. To je tak sotva na polivku a jsou v tom jeste ty kosti, obratle, ci co. Za ty samy penize koupim jeden slusne velikosti (americke velikosti = velikansky) steak. Furt mne rozciluje, co na tech ohankach tak moc stoji, protoze ja je fakt rada, ale prijde mi to jak mrhani penezma. Toho masa, co vyloupu od obratlu, je za tech penez pomalu. Nabidkou/poptavkou to uplne primo nemuze bejt, protoze cernosi, a zejmena ti, co maji davne vazby na Karibik, to vari moc radi, a mame jich tady hodne.

Hana W 2.5.2008 4:55

Re: Re: Re: JAKUBE, I JINÝ HONZA, ALE VLONI TU INZEROVAL NADÚRODU. SNAD BUDE MÍT I LETOS.

Mila zlata, mne se prvni ledvinovy sutr ozval v 21 letech - a velmi dramaticky.

Ale zde je jedna zabavna historka s ledvinovym sutrem. Prvni rok v Jizni Karoline v Columbii, planuju jit na Halloween party. Zaclo se mi delat soufl a loupat v zadech, bylo jasne, ze jde o sutr. Kdyz pro mne prijela kamaradka, jako ze pojedem na tu party, tak uz jsem byla v kolice a misto na party jsme jely na pohotovost. Ve spitale potvrdili, ze jde ozaj o sutr, dali mi kapacku a nejake desne silne prasky. Kdyz jsme se konecne opet vymotaly do prijmu a vypousteni pacientu a musela jsem zaplatit svuj doplatek, tak jsem se rozhledla kolem a vidim mnicha v takovem hnedem habitu. Zamrkala jsem ocickama, jestli se mi to nezda a po otevreni oka jsem jeste spatrila vedle mnicha jeptisku.  To mne rozhodilo - tady v Columbii, mezi samejma baptistama8-o. Dosla jsem k zaveru, ze na mne jdou halucinace a toto jsem sve kamaradce sdelovala mym velmi hlasitym septem. Udajne jsem pry i ukazovala prstem na ty habity. No a placala mne kamaradka a personal po rameni a ujistovali, ze to neni halucinace, ale Halloween.:-D

Dee 2.5.2008 3:59

Re: Re: Re: JAKUBE, I JINÝ HONZA, ALE VLONI TU INZEROVAL NADÚRODU. SNAD BUDE MÍT I LETOS.

Omlouvám se za tento zdravotní přispěvěk do diskuse o jídle

Dee 2.5.2008 3:57

Díky

za připomenutí skvělé buchty,uz se těším,jak se bude rodina oblizovat.