29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rebarbora, rebarbora...

V knize Terryho Pratchetta jsem se dočetla, že pokud je třeba vytvořit mumlání davu, stačí, když pár lidí brumlá: "Rebarbora, rebarbora..." Rebarbora neboli reveň je zelenina (ne ovoce, i když ji používáme na sladko), kterou do Evropy přinesli Arabové, pochází však z Asie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Beda 2.5.2008 10:54

Re: Re: Re: Re: OT - prop Jakuba

no jo, dobrá připomínka!!!! R^

Jakub S. 2.5.2008 14:44

Bedo, jsi kromobyčejně zdělaná, no to je hned vidět!

Takovýdle věcičky se snad už dnes můžou říkat aji ve školách - měly by. Bezpochyby. I kdyby.

/plně to snad ocení ale profi linguista z UK či US, když se mu to vyloží. Slovní hry a hříčky a šarády a rébusy - to je jejich. Bodejť - při té varialibilitě psané podoby zvuků atd. Ď.

Beda 2.5.2008 15:55

Re: Bedo, jsi kromobyčejně zdělaná, no to je hned vidět!

Jakube, tobě (možná nejen) by se určitě líbiloR^ povídání o postupném zjednodušování psané podoby angličtiny - já u toho řvala smíchy;-D;-D;-D ...no, už je to dost dlouho, ale snad to někde vyštrachám... akorát to se mi sem teda nevleze:-/ a ostatně, už jen předatlovávat to 8-o - asi by mě kleplo;-P ...zkusím to nějak vymyslet:-)

EvaŽ 2.5.2008 18:05

Re: Re: Bedo, jsi kromobyčejně zdělaná, no to je hned vidět!

No prosííím. Taky chci i když nejsem lingvista. Slovní hříčky, šarády apod. milujeme celá rodina.

Karolína 2.5.2008 20:21

Re: Re: Bedo, jsi kromobyčejně zdělaná, no to je hned vidět!

Já jsem to taky někde měla a hlavně jsme u toho smíchy hýkaly s mojí švagrovou, která patří k našim velmi prestižním překladatelkám z angličtiny. Pak se mi to ztratilo, ale kdyby tohle povídání někdo našel, budu moc ráda!

dalmatin 2.5.2008 21:39

Re: Re: Re: Bedo, jsi kromobyčejně zdělaná, no to je hned vidět!

Já chci takýýý. Chechtáme se tady s cérenkou ;-D

alimo 2.5.2008 7:51

Hezký den

přeju, já tedy bohužel z práce:-). Ale je hezky jarně, svítí skuníčko, moje koleno se začíná tvářit jako normální koleno:-), synek přiletěl na pár dní z Anglicka a odpoledne jedem na chalupu. Tak co víc si přát ?R^

Rebarbora - u nás se říkalo reveň:-), byla pochoutkou mých dětských let. Dneska teda nevím, co mi na syrový  kyselý reveni tak chutnalo:-D, ale v koláči ji máme rádi pořád. A dávám ji i do buchty zvaný bublanina místo třešní nebo višní, je to nakyslé a pikantní ...a mám hlad:-D

Bubu 2.5.2008 8:11

Re: Hezký den

Taky jsem v práci :-/, ale vylepšuji si náladu kyticí tulipánů, co jsem si ráno na zahradě nastříhala. Tatánek mi sice nadává "nech to na záhoně, tam jsou hezčí a ve váze ti brzo zvadnou", jenže já se tady s nimi můžu těšit skoro celý den a na zahradě jich i tak zbylo hafo.;-)

Rebarboru my rádi. Dělám klasický kynutý táč se žmolenkou nebo piškotovou bublaninu. Zmíněné recepty rozhodně testnu a hned dnes odpoledne mámě na zahradě požnu kyselý klacky.:-P Teda jestli už bude co požnout. Jinak budu muset vzít útokem náš hyper-super.

Xerxová 2.5.2008 7:48

hezký den

Hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům. Ale pro mě, prosím, hezký den je bez rebarbory.;-) 

U nás se dělal (a maminka stále dělá) rebarborový koláč (kynutý, nízký, se žmolenkou). Pro mě tam vždy je kus koláče s povidly švestkovými či jablečnými - ňamňam. Dělával se i rebarborový kompot (podobný tomu jabkovému) - v létě - dobře vychlazený si ho všichni pochvalovali - já tedy neee. I rebarborové knedlíky se někdy dělávaly - pro mě s jablíčkem či dílkem broskve - to je přece lepší. Musím přiznat, že naše mamina nás nikdy nenutila do jídel, která nám nechutnala a klidně byly dva různé obědy. A kupodivu zmlsaní nejsme - jsme všichni docela dobří strávníci:-)

proč já musím mít dneska tolik práce ve škole, když je tak krásný den:-(

Vave 2.5.2008 7:23

Krásné dobré

májové a sluníčkové ránko těm, kdo musí být v práci, i těm, kdo tam být nemusí (já). VV

Páááni, rebarbora! Nikdy jsem z ní nic nepekla, ale z dětství si pamatuju na koláče sousedky babičky přeslicové - mňam! R^ Díky za připomenutí a za recepty, určitě to musím vyzkoušet! :-)

Fallowa 2.5.2008 10:47

Re: Krásné dobré

Krásný,májový den i Tobě,milá Vave:-)!Potřebuju nějakou informaci,ale nemám Tvou novou adresu:-(;tak když mi pošleš majlíka,budu moc ráda.V

Vave 2.5.2008 15:09

Re: Re: Krásné dobré

Emílek běžel, milá Fallowo! VV

Rpuť 2.5.2008 6:35

Dobré ránko!

Velice dobrou cibulovou omáčku s červenou jíškou má Rettigová. To se dá na kuthan dost másla, v něm se nechá zezlátnout cibulka a pak se přihodí strouhanka, která se nechá zezlátnout taky, načež se to zalije vývarem a nechá 5 minut povařit. Na osobu se počítá lžíce strouhanky a dvě velké naběračky vývaru - dost to zhoustne. Výborné na rýži. Dá se udělat i varianta česneková. Vynechá se, pochopitelně, ta cibule a česnek se přidá až po tom povaření. Ta je zas vynikající na brambory.

Hana W 2.5.2008 5:36

Este jsem se chtela zeptat...

... jak tady tak ponocuju - a jeste dlouho budu ponocovat - u prace. Taky jsou u vas v Cesku ty hovezi ohanky tak silene drahy jak tady? U nas stoji balicek ohanek, asi tak ctyri kousky narezane asi na 3-4 cm tloustku kolem sesti dollaru. To je tak sotva na polivku a jsou v tom jeste ty kosti, obratle, ci co. Za ty samy penize koupim jeden slusne velikosti (americke velikosti = velikansky) steak. Furt mne rozciluje, co na tech ohankach tak moc stoji, protoze ja je fakt rada, ale prijde mi to jak mrhani penezma. Toho masa, co vyloupu od obratlu, je za tech penez pomalu. Nabidkou/poptavkou to uplne primo nemuze bejt, protoze cernosi, a zejmena ti, co maji davne vazby na Karibik, to vari moc radi, a mame jich tady hodne.

Matylda 2.5.2008 7:41

Re: Este jsem se chtela zeptat...

Jo, jo. Z mně neznámých důvodů je i tady oháňka pekelně drahá a ještě nebývá k dostání.

Lapil 2.5.2008 11:10

Re: Re: Este jsem se chtela zeptat...

Inu, asi stále ještě není dost drahá, když není k dostání. Ne že bych z toho měl radost.

A taky si klidně dovedu představit - krávu stáhnete a máte stejků hafo, zatímco oloupat oháňku... Možná se to rovnou seká a i s chlupama mele do masoxu?

Ejška 2.5.2008 15:19

Re: Re: Re: Este jsem se chtela zeptat...

R^;-D;-D

L 2.5.2008 7:41

Re: Este jsem se chtela zeptat...

Já jsem v Z. Čechách u řezníka neviděla hovězí oháňku ani nepamatuju. Na polívku se tu dají sehnat hovězí žebra. Ale i ty dost podražily, jeden kousek asi tak 8 x 4 cm stojí kolem desetikoruny a z toho je nejmíň třetinu to žebro (pro psa) a  druhá třetina blány a tuk. :-/

Dee 2.5.2008 3:57

Díky

za připomenutí skvělé buchty,uz se těším,jak se bude rodina oblizovat.

Hana W 2.5.2008 2:11

To mi pripomnelo moji babicku

po meci. Rebarboru bych nemela kvuliva ledvinovym sutrum - i kdyz moje jsou totalni kalcium, protoze muj metabolismus obcas nevi, co s tim kalciem delat... Ale taky ji nemusim, tak jsem o moc neprisla. Ale cibulovou omacku delala babicka a uplne jsem na to zapomnela, az ted pri cteni si rikam - no jo, to je ono, to si pamatuju.  Pak taky delala obcas chlebovou polivku, kterou se naucila na Sumave. Bydleli pred Mnichovem ve velmi chude casti Sumavy - Vlachovo Brezi u Prachatic a rikala, ze hodne muzskejch pres cirkusovou sezonu byli pryc.Dedecek tam mel apatyku a babicka rikala, ze nekteri lidi chodili kupovat par aspirinu na dluh do doby, nez se vrati muzsky od cirkusu. Dedecek dobrosrdecne urcita nezbytna leciva rozdaval a dluhy ne nutne sbiral... pak prisel Mnichov... Ale, ta chlebova polivka nebyla spatna. Ja bych to dnes trochu upravila zelenou petrzelkou nebo pazitkou a pripadne kouskem slaniny. Ale, cibulovou omacku asi udelam tenhle vikend.

Dik za pripomenuti.

L 2.5.2008 7:50

Re: To mi pripomnelo moji babicku

Moje babička (pocházející z Volyně) ji také dělává. Trocha čerstvého zeleného jí neuškodí a na omaštění stačí kostka Masoxu a úplně na konci tam přidat drobet másla (ale musí jít opravdu o máslo, ne margarín!!).

A připomínám, že houby musí být sušené, z čerstvých to není ono.

LENKA S . 2.5.2008 0:35

TAK JÁ TAKY PŘIDÁM JEDEN RECEPRT NE KOLÁ Č

 

 .  REVEŇOVÝ = REBARBOROVÝ koláč, NEKYNUTÝ ( Majka Schmocková)- výborný

       350 g phrm,20 g droždí,100 g kc,100 g rozehř.tuku nebo oleje,250 g měkkého tvarohu, 100-150 ml mléka, 1 velká reveň na posypání těsta,drobenka nahoru.

    Postup: Droždí rozdrobíme do mouky,přidáme ostatní suroviny a vyrobíme řidší těsto,které rozetřeme na vymaz a vysyp vysoký plech. Pokryjeme oloupanou a asi na centimetrové kousky nakrájenou  revení, posypeme drobenkou a  ve středu vyhř. trouby při 170°C upečeme do zlatova.

L 2.5.2008 7:45

Re: TAK JÁ TAKY PŘIDÁM JEDEN RECEPRT NE KOLÁ Č

Na koláč recept nemám (děláme normální drobenkový), ale na šťávu: Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit až do rozvaření. Šťáva se sleje přes cedník na těstoviny, další zředění a míra oslazení je na chuti každého konzumenta. Je to skvělé do letních veder, není to sladké a osvěží. Z toho, co zbylo v cedníku, se dá udělat marmeláda.

Jakub S. 2.5.2008 0:14

Jo - tzv. Ochsenschwanzsuppe bzw. -sauce.

A je-li v tom Anglánovi REBARBORA, pak je to dobrý překlad - tak se to mumlá na českomoravských jevištích a filmech mezi komparsem (také jsem dělal - vším jsem byl rád). Kdoví, co mumlají komparsisti v UK - ve Fronkovi to nejni. Bodejť. Nevíš? Nevíte, v US a Klokánii?

Já reveň miluju. Budeš-li jí mít moc - ?

LENKA S . 2.5.2008 0:50

JAKUBE, I JINÝ HONZA, ALE VLONI TU INZEROVAL NADÚRODU. SNAD BUDE MÍT I LETOS.

MNĚ  SE  RÝSUJE VĚTŠÍ ÚRODA  TEPRVE  LETOS,ALW E MÁM PRO  NI  VYUŽITÍ, TAKŽE  MOC  NEZBYDE. KROM KOLÁČE  NABÍZÍM I MOC  DOBROU  REBARBOROVOU MARMĚLÁDU. KDO   SI  VYŽÁDAL   VLONI  KUCHAŘKU Z  ČERVENÉHO  SEŠITU, UŽ  JI  ALE  ZŽNÁ. RECEPT  NENÍ MŮJ, JE  Z  PLZEŇSKÉHO  ROZHLASU, ALE  JE  VYNIKAJÍCÍ. POZOR  VŠAK  NA  REBARBORU DEJTE  HLAVNĚ  TI, CO  KÁTE  NEMOCNÉ  LEDVINY NEBO  V  NICH JSOU  AMÉNKY.  KDO JSTE JEJICH MAJITELI, RADĚJI  SE  REBARBOŘE  VYHNĚTE N OBROVSKOU OKLIKOU. MÁ OBROVSKÉ MNOŽSTVÍ  ŠŤAVELANŮ  A TAKY  PURINŮ, I KDYŽ   JE PRO  NĚKOHO VELIKOU  POCHOUTKOU. A TADY  JE RECEPT  NA  DŽEM  Z REBERBORY:

 Z REBARBORY( reveně)- ČRO Plzeň

     1 kg rebarbory, 1 kg cukru, 1 bal. želír.prostředku, 3 banány, 2 kiwi,  konzervační prostředek ( dr. OETKER aj.)

Postup: Reveň  oloupeme a rozkrájíme na malé ( centimetrové) kousky, které dáme do hrnce a zasypeme polovičkou cukru. Necháme  směs 2 hodiny stát. Pak vaříme asi 7minut. Po této době  přidáme zbylý cukr, pokráj. kiwi , a banány a  opět 5-7 minut za stálého míchání povaříme. Pokud   sneseme  v  narmeládě  chemii a  nechceme  riskovat  zkažení výrobku, můžeme  hladinu  hotového džemu jemně  a  přes  sítko  poprášit 1 lžičkozu  konzervačního prostředku  Dr, Oetker.Marmeládu lze  předtím ponorným mixérem jemně rozmixovat.

            Vroucí plníme a obracíme dnem vzhůru.

Jenda 2.5.2008 3:08

Re: JAKUBE, I JINÝ HONZA, ALE VLONI TU INZEROVAL NADÚRODU. SNAD BUDE MÍT I LETOS.

Ty ledvinovy sutry muzu potvrdit. Capek popisoval zanet okostice, nevite jestli nekdo literarne zpracoval ledvinovou koliku? Taky by si to zaslouzila.

Dee 2.5.2008 3:54

Re: Re: JAKUBE, I JINÝ HONZA, ALE VLONI TU INZEROVAL NADÚRODU. SNAD BUDE MÍT I LETOS.

Nevím,kdo by chtěl číst o střídavém sezení na záchodě s průjmem,zvracením a trávením zbytku dne ve vaně s horkou sprchou,to vse doprovázeno příšernými bolestmi zad(3x jsem to v mladí zažila,než přišli na to,co mi je,ono prý v 18 ledvinová kolika není). To by musel zpracovat snad jen S.King,aby se to dalo číst :-)

Dee 2.5.2008 3:59

Re: Re: Re: JAKUBE, I JINÝ HONZA, ALE VLONI TU INZEROVAL NADÚRODU. SNAD BUDE MÍT I LETOS.

Omlouvám se za tento zdravotní přispěvěk do diskuse o jídle

Hana W 2.5.2008 4:55

Re: Re: Re: JAKUBE, I JINÝ HONZA, ALE VLONI TU INZEROVAL NADÚRODU. SNAD BUDE MÍT I LETOS.

Mila zlata, mne se prvni ledvinovy sutr ozval v 21 letech - a velmi dramaticky.

Ale zde je jedna zabavna historka s ledvinovym sutrem. Prvni rok v Jizni Karoline v Columbii, planuju jit na Halloween party. Zaclo se mi delat soufl a loupat v zadech, bylo jasne, ze jde o sutr. Kdyz pro mne prijela kamaradka, jako ze pojedem na tu party, tak uz jsem byla v kolice a misto na party jsme jely na pohotovost. Ve spitale potvrdili, ze jde ozaj o sutr, dali mi kapacku a nejake desne silne prasky. Kdyz jsme se konecne opet vymotaly do prijmu a vypousteni pacientu a musela jsem zaplatit svuj doplatek, tak jsem se rozhledla kolem a vidim mnicha v takovem hnedem habitu. Zamrkala jsem ocickama, jestli se mi to nezda a po otevreni oka jsem jeste spatrila vedle mnicha jeptisku.  To mne rozhodilo - tady v Columbii, mezi samejma baptistama8-o. Dosla jsem k zaveru, ze na mne jdou halucinace a toto jsem sve kamaradce sdelovala mym velmi hlasitym septem. Udajne jsem pry i ukazovala prstem na ty habity. No a placala mne kamaradka a personal po rameni a ujistovali, ze to neni halucinace, ale Halloween.:-D

Dee 2.5.2008 8:08

Re: Re: Re: Re: JAKUBE, I JINÝ HONZA, ALE VLONI TU INZEROVAL NADÚRODU. SNAD BUDE MÍT I LETOS.

Při představě,ze by tě kolika chytla později a ty uz v masce a nadrogovaná obdivuješ jeptišku jsem se docela pobavila