6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ratatouille

Jak jsem psala kdysi dávno (recept na pivní jablkový koláč), ráda vařím zeleninová jídla. Maso totiž moc nemusím, i když nejsem vegetarián. Ale existují výjimky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 20.11.2009 20:49

Prosím, nechápu:

36743328 - ?

Jakub S. 20.11.2009 20:50

Re: Prosím, nechápu:

To bylo p. Wagnerovi... Mašince se zas něco nezdálo.

HanaW 20.11.2009 20:23

Epulko

Teprve ted jsem si vsimla Frantatoji. ;-D;-D To nema chybu.

Jakub S. 20.11.2009 20:35

Re: Epulko

Oui -  frantatouille, c´est superb!

Zdena b.p. 20.11.2009 18:30

Tak jsem tu s křížkem po pohřbu :o))

Teda, tady se dnes děly věci. Jsem přelouskala diskuzi a mám o 5 kg víc a načokoládovaná jsem až do velikonoc. Když jste ráno probírali sladko-slané "alpské kombinace", tak jste mi připomněli jednu návštěvu ze Saska. Karin se chtěla mocí mermo realizovat, tak si vzala na starost nedělní snídani. To jsme se dočkali. 8-o Krásně naaranžované vánočky s máslem, šunkou a rybičkami. No, já si poradila. Nebrala jsem si ty rybičkové, šunku jsem měla jako předkrm a  vánočku s máslem jsem vylepšila brybízovkou. Ale jako zážitek, nezapomenutelné.  Zemdleninové orgie si určitě udělám. Variace na dané téma jsou mi vlastní, ale čokoládovou smršť asi ani nezkusím. Copak já, já bych se i přemluvilam abych to jedla ;-P. Zejména ta jedna lučina a 4 čokolády mne přímo nadchly. ;-D Ale mezi mláďaty jsou hned 3, kteří čokoládu nemůžou. Tak máme vánoční cukroví většinou bez čok. polevy a kolekce taky nekupujeme. Jen pořádnou čokoládu na mističku a oříšky, oříšky a oříšky. Jo, a taky želé. Tak jsem si aspoň početla. :-)

Jakub S. 20.11.2009 20:34

Re: Tak jsem tu s křížkem po pohřbu :o))

Vánočka s rybičkama - ? Tak to jsem v DDR nikdá ale nezažil... to je nějaké další vylepšení, raně kapitalistické? Šílené.

Zdena b.p. 21.11.2009 0:45

Re: Tak jsem tu s křížkem po pohřbu :o))

To nebylo v DDR, ale na jedné chatě v Orlických.

Honza 20.11.2009 14:48

Trochu víc věcí najednou

Ahoj, lidi. Jednal jsem na psím podrbání někoho vyfakoval a sdělil mu, že přecházím na mlsotník, takže musím držet slovo, jednak rád vařím a včera jsem dělal ratatúje.

Takže to snad nejni mimo mísu. Nasral jsem do kastrólu, co mi přišlo pod ruku, lilky, cuketu, rajčata, zelené i barevné papriky, olivový olej,drcený i krájený česnek a nějaké ty bylinky - tymián, šalvěj, majoránka, pepř a světe div se , syn to žral. A to zeleninu nesnáší. Tohle jídlo je vlastně lečo, ovšem s bylinkama a s velkým podílem lilků a cuket. Nikdy vejce, prosím. A nepřekořenit. Jenže jak, v listopadu, se sušenými a tak.. Vše by mělo být zralé, zelené a čerstvé. Nu, i tak je to docela dobré. Jezte samostatně, maximálně s dobrým bílým pečivem. Nikdy jako přílohu či vycpávku. Žádné maso, brambory či rýži.

Kopecký 20.11.2009 14:55

Re: Trochu víc věcí najednou

Nemůžete vařit v takovym ajfru, eště vás klepne.

Honza 20.11.2009 15:07

Re: Trochu víc věcí najednou

doprčic, jsem odhalen i zde. S váma a tim synkem sem to myslel vážně, ovšem budou to šedesátý leta. Ale nejlepší z nejlepších. Já to pak asi budu doma taky dlouho do noci hrát, poněváč mi to nakopne. A budu potřebovat vokály a hlavně posluchače. Vo nic jinýho nejde. Jen vo ty spacáky.Těch lidí tu bude víc a nemám tolik peřin.

Kopecký 20.11.2009 15:14

Re: Trochu víc věcí najednou

zaá mě ta muzika nebere zabé leda že bych tam poslala moji milou rybu která rádiobýt zbožňuje  zacé mám jinej program... kulinářský přípravy velkolepé oslavy narozenin pro skvadru vnoučkovo kámošů a zadé jdu vocaď a vy tu netrucujte jak malej fakan :)

Honza 20.11.2009 15:16

Re: Trochu víc věcí najednou

ale no jó, ...zase ste mi přemluvila ...

Kopecký 22.11.2009 13:13

Re: Trochu víc věcí najednou

... omlouvám se za přemluvení.

epulka 20.11.2009 13:41

opravuji chybu, mělo být nejlepší je v létě...

omlouvám se, opět ujely prstíky a já špatně kontrolovala text ;-P

Bubu 20.11.2009 12:59

Musím to říct....

Dnes mi u Maxima udělali radost - povidlová omáčka s uzeným jazykem a mezi moučníky měli povidloň. Ááááách, to byla dobrota. Můj povidlový chtíč byl ukojen. ;-P

Matylda 20.11.2009 13:47

Re: Musím to říct....

U vás už taky nevědí, co by... Výhoda zaměstnance, já měla těstovinové mašličky se sýrem. Před polednem jsem si skočila s Borůvkou k vetovi na kontrolu, pořád má rýmu a lepší se to jen pomaličku. Navečer budou výsledky stěrů, jestli tam pořád je ještě nějaký zánět nebo už je to jen zvýšená sekrece.:-/

Jakub S. 20.11.2009 20:39

Re: Musím to říct....

Lehoučké nadýchané povidloně můžu mít v kterékoli  p ř e d n í  cukrárně mé city každý den. Dnes jsem nicméně dal po zralé úvaze přednost tvarohovému poháru s jahodami, pressu a ginger ale. Což  n e n í  pivo, baj nou míns!

Jakub S. 20.11.2009 20:42

Re: Musím to říct....

Jo a ono to chodí na oběd k  M a x i m u , tó jo! Aby to mohlo ledabyle pronášet: Ale no áno...u Maxima jsem znám co známý elegán. A co zítra, madamme B.? - No půjdu k Maximu, tam hojnost je šprýmů... ono  n e n í  nic draž-šího!

jiný Honza 20.11.2009 11:29

Tak tohle musím ukázat doma

Ratatouille milují dětička (jako film), tak to můžou i ochutnat. A Brownies? Čokoládu baští celá rodina krom mé maličkosti, takže se MLP může realizovat. ;-P Nutelu by taky rádi, jenže by se pak kutáleli, takže nic.

A na klasický špenát mi, milá Terro-san, nesahej! U nás jen mizí, zvláště pak, když se plní do palačinek spolu s nakrájeným uzeným a sýrem.

terra-san 20.11.2009 11:47

Re: Tak tohle musím ukázat doma

Jiný Honzo, já za to až tak nemůžu (já ho totiž jím). Ale uznávám, že školní a závodní jídelny jakož i jinak dobrá albertovská menza mohou člověka přesvědčit, že tohle tedy ne. Nevím, jestli je to tím, že pracují se zmraženým polotovarem, nebo absencí uzeného a sýra (někdy obecně chuti - jakékoliv), ale zřídkakdy je to k jídlu, o vzhledu nemluvě. Taky ho dovedu udělat podstatně líp, ale tenhle "blok" se špatně odstraňuje. Zatím jsem neuspěla, a nevidím důvod, proč to lámat přes koleno:-D

YGA 20.11.2009 12:26

Re: Tak tohle musím ukázat doma

Ad menza - Terka chodí do menzy "k právníkům" (Brno Veveří) a nemůže si vynachválit  - ceny víc než slušné (běžné jídlo max. 32,-- Kč a to už je téměř de Luxe ;-), běžné těstoviny kolem dvacky), krmě přiměřeně chutná a výběr poměrně slušný (6 hlavních jídel + minutky + pizza) - a navíc jídelníček vyvěšen na netu.

terra-san 20.11.2009 12:31

Re: Tak tohle musím ukázat doma

Já mám zmapované spíš ty pražské, a albertovská patřila k těm lepším. Je jen poněkud malá, ale vařili poměrně slušně a už tehdy (před rokem 89) měli výběr ze tří "menu".  Jenže ten špenát je prostě osudová poživatina :-D a ze zmrazeného polotovaru ho slušně udělá snad jen nějaký kuchařský šaman. Mám dojem, že i Pohlreich by na něj byl krátký (přesněji, ten by asi řekl, že z tohohle vařit prostě nebude).

Majka 20.11.2009 11:05

NEVIDÍM FOTKU ...

sle přesto slintám .... V

Han 20.11.2009 10:41

Nejlepší je étě, když jsou všechny suroviny ácí produkce (zahrádky nebo trhu)

Nepřehlédněte toto doporučení autora.

Ze syntetické zeleniny pocházející ze "super/hyper" Vám vyjde blaf bez vůně a chuti.

Takže nezbývá než si víc jak půl roku počkat.

terra-san 20.11.2009 10:32

Tak to jsem ráda,

že tahle kombinace jídel mizí raketovou rychlostí taky někde jinde než u nás:-D Všichni dvounozí členové smečky rádi čokoládu - nejmíň asi já, dávám přednost hořké s vysokým obsahem kakaa (klidně 85%), a té se tedy opravdu nesní moc. Jenže MLP, byv před časem dotázán, jaký dort si přeje ke kulatým narozeninám, pravil jednoznačně :" Čokoládový."  A s čím? zeptala jsem se, přichystaná nabízet nejrůznější alkoholové i střízlivé náplně, polevy a krémy. "No, nejlíp s čokoládou." zněla odpověď. A tak měl Terra tehdy k narozkám čokoládový dort plněný čokoládovým krémem a ozdobený pařížskou šlehačkou a višněmi v čokoládě... S dopomocí dcerenek ho ztrestal asi za tři dny, a to byl  dort patrový se základnou 26 cm. Pečte pak v takové rodině brownies, aby náv vás vůbec zbylo...

sempervivum 20.11.2009 10:47

Re: Tak to jsem ráda,

Píšeme současně. Tak daleko jsme doma nedošli:Čokoládový dort s čokoládovou polevou a zdobená višněmi v čokoládě. Lahoda umocněná na třetí.

terra-san 20.11.2009 10:55

Re: Tak to jsem ráda,

:-DDocela přesně se pamatuju, že na ten dort padlo kilo dvacet tmavé čokolády + jedna bonboniera višní + tabulka čokolády s chilli kořením, ale ta byla jen na ozdobu, protože jsem se nechtěla pomstít dětem... Tak dohromady asi kilo a půl? 8-o

Bubu 20.11.2009 11:15

Re: Tak to jsem ráda,

A znáš tenhle úžasný krém - 2 šlehačky, 2 lučiny - ušlehat dohusta a tenkým čúrkem zašlehat 4 tabulky rozpuštěné čokolády? Proložit ostružinama a vychladit  - aaaaach....

Tohle se mnou může Můj nejdražší, Junior se zdrží. Nebo se to může natřít na čokoládovou placku a polít (počmatikovat, postrouhat,....) čokoládou a říká se tomu Čokoládový orgasmus.

terra-san 20.11.2009 11:49

Re: Tak to jsem ráda,

Ne, neznám, ale vypadá to jako pařížský krém s menším množstvím čokolády,"podepřený" lučinou a ovocem a může to být hodně jedlé. Někdy zkusím, s tím nenarazím:-D

zana 20.11.2009 12:20

Re: Tak to jsem ráda,

ježkovovoko8-o to musím mítR^