19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ratatouille

Jak jsem psala kdysi dávno (recept na pivní jablkový koláč), ráda vařím zeleninová jídla. Maso totiž moc nemusím, i když nejsem vegetarián. Ale existují výjimky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jiný Honza 20.11.2009 11:30

Re: Tak to jsem ráda,

Hmmm, já dostávám zásadně dort masový. Někdy s lososem, někdy aspik, jindy zase jinak - MLP ví jak na mne. ;-D

Bubu 20.11.2009 12:36

Re: Tak to jsem ráda,

Vzhledem k tomu, že Můj nejdražší slaví 7.ledna, má obvykle sladkého až až.... Takže dostává sulc ve tvaru dortu, a nebo taky uvařené šunkové koleno se zapíchnutým porcovacím nářadím místo svíček.  

zana 20.11.2009 9:29

jemine, brownies

Epulko, tak brownies, ty já teda můžu - určitě zkusím, díkyR^

Vave 20.11.2009 9:22

Hihi,

už jen pro ty kouzelné názvy "Ratatůj" nebo "Frantatojí" si tohle jídlo musím uvařit! Tenhle víkend ale ne, mám Tádoška. VV

Tak to nechám na příští týden. To taky chci zkusit jídlo, které nám v úterý naservírovala Milka s Báďou - gnocchi se špenátem a kuřecím masem: kuřecí maso nakrájené na malé kousky a okořeněné podle chuti (třeba grilovací koření) orestujeme na olol, když je skoro hotové, přidáme cibulku nadrobno, potom česnek a nakonec listový špenát, tem jen v pánvi párkrát obrátíme a odstavíme. Mezitím si uvaříme bramborové gnocchi, všechno smícháme, vysypeme do zapékací misky, zalijeme smetanou ke šlehání a posypeme strouhaným sýrem (my jsme dostali goudu) a cca 15 min zapékáme. Dobré a rychlé jídlo, jen díky šlehačce lehce zimně výživné. ;-)

zana 20.11.2009 9:29

Re: Hihi,

Hmmm, to taky vypadá dobře. Ach jo, dobrý jídlo je tlustý vždycky;-P:-/

terra-san 20.11.2009 10:36

Re: Hihi,

Označení Frantatojí mě nadchlo:-D Jinak veškeré zeleninové směsi jsou u nás jídlo převážně letní, bude to asi nějaký atavismus: je zima, jsou potřeba kalorie. Že nejsou? Blbost - matka příroda říká něco jiného, a ta přece ví, co činí:-D Takže teď bych to viděla spíš na ty noky. Mimochodem, listový špenát, jen trochu teplem poničený, je jediný špenát, který mi doma projde. Taková ta klasická směska co vypadá jako když ji člověk nasbíral na husí louce

terra-san 20.11.2009 10:39

Re: Hihi,

Hernajs, proč se to uložilo, když jsem ještě neskončila s pomlouváním špenátu mletého? Prostě takové to zelené cosi mé smečce nesmí přes práh (u terry za to zjevně může školní jídelna a následně menza...) Oblíbená letní kombinace: zeleninový salát z toho, co právě roste + orestované kuřecí s listovýn špenátem + teplá sýrová omáčka. Vyrábím  do díže:-D Tak - a teď už se můžeš ukládat, mizero.

Karolína 20.11.2009 11:34

Re: Hihi,

Hihi! To sedí! Na to blemstavé zelené cosi! Přednosta špenát nesnáší, já ho mám moc ráda na všechny způsoby! Teď jsem dělala to srnčí na víně a divokém koření a k tomu špenát s brknedlikem. A dokonce se přemohl a lžíci té zelené hmoty do sebe nasoukal. Nesmím tam dát moc česneku (takže pro sebe si do jedné porcičky tak 2-3 stroužky dolisuju, pak je to spíš zelený česnek s listím) a nesmí to být moc blátivé, spíš takové hutnější.......... Ale listový třeba na pizzu nebo na gnocchi - taky je dělám, jako Vave, tak to opravdu nemusí! Já špenát můžu, omeleta se špenátem, špenát s bramborem sypaný sýrem a zapečený..............

zana 20.11.2009 12:24

Re: Hihi,

Já jsem asi divná (resp. nechodila jsem do školní jídelny), ale ten klasickej špenát ze zmrazenýho protlaku mám ráda;-), teda když si ho udělám sama.

Naopak mi chvíli trvalo, než jsem se srovnala s listovým;-D;-D.

terra-san 20.11.2009 12:34

Re: Hihi,

Prostě je to otázka zvyku a zkušeností - což bylo třeba dokázati:-D Proto taky tyhle potravní preference nikomu ani nezazlívám, ani nevnucuji. I já mám svoje...

Honza 20.11.2009 14:55

Re: Hihi,

a už se pletu. I když sem novej. Listy nelisty, špenát nešpenát, zelená kaše je dobrá i z kopřiv, kedlubenového i ředkvičkového listí, jejda, a co polníček ? a tak dál. Nejsem ekoalteranarchista. Jen gurmán.

HanaW 20.11.2009 19:11

Re: Hihi,

Tak to jsi jak nase maminka - na zmrazeny protlak neda dopustit - i kdyz ja jako dite jsem udatne vykrikovala, ze husince jest nebudu. Kdyz pak uz tady jsem varila spenat sekany - byt i obcas ze zmrazeneho, tak maminka delala ksichtiky.

Bubu 20.11.2009 8:47

Dneska

Tak dnes pro mne žádná inspirace. Ratatouille bych dělala jen pro Mého nejdražšího, který má moc rád všechna možná zeleninová jídla. Jenže já k tomu potřebuji kus flákoty a Junior považuje teplou zeleninu (vyjma špenátu a zelí, obojí ke kusu masa) za životu nebezpečnou. A Brownies? To bych zase pekla jen pro sebe. Když oni nemají rádi čokoládu! 8-o:-( Těžký život mlsné kuchařky zpovykaných rozmlsanců.

Ale ratatouille možná zkusím. Můj nejdražší si dá podle doporučení s bagetkou, já jako přílohu ke grilované kotletě a Junior si dá 2 kotlety a k tomu bochník chleba.;-)

Matylda 20.11.2009 8:54

Re: Dneska

Já taky nerada čokoládu. Jím jen belgické pralinky a když je dostanu, tak sním 1-2 za týden, jinak jsem přeslazená. Asi choroba nebo co...

Nicméně zbytek rodiny luxuje čokoládu ve velkém, takže Brownies by uspělo:-) Například tu pětikilovou Nutelu, co máme nějak od konce září, už vlastně skoro nemáme...

Bubu 20.11.2009 9:24

Re: Dneska

Jo Nutela..... tak tu jsem přestala kupovat, protože Můj nejdražší by přestal chodit a začal by se kutálet. V tomhle je naprosto bez zábran a bez záklopky. A belgické pralinky.... na náměstí máme čokoládovou kavárnu, kde vyrábějí vlastní bonbóny. Třeba taky se sušenou švestkou a slivovicí, s povidly a kokosem,... Ale nejlepší je kandovaná pomerančová kůra v čokoládě. A dělají skvělé kafe. Nicméně, takových bonbónů se vážně nedá sníst moc, tak 2-3 a člověk je "po obroučku".;-)

sempervivum 20.11.2009 10:40

Re: Dneska

Sem se přilípnu. Brownies jsem ještě nedělala, seznam surovin vypadá slibně. Dík za tip. Můj člověk kakao může v jakékoli úpravě: čokoláda prostá, čokoládová zmrzlina, stracciatella, čokoládový dort, trubičky s čokoládouvou náponí, horalky v čokoládě, vařená čokoláda jako nápoj.  Jednou jsem ho pozvala do Vodičkovy ulice, u Itala dělali čokoládový pohár: tři kopečky čokoládové zmrzliny, vanilková poleva, čokoládová posypka, zapíchnuté 2 kočičí jazýčky a dvě oplatkové trubičky. Prostě lábuž. :-D

terra-san 20.11.2009 10:58

Re: Dneska

V tom případku doporučuji pozvat tvého člověka při nějaké milé příležitosti o kousek dál do cukrárny U Myšáka. Některé zákusky jsou čokoládou přímo napěchované...

semeprvivum 20.11.2009 11:50

Re: Dneska

U Mzšáka jsme byli zatím jednou. Jejich čokoládový řez s banánem zdobený pařížskou šlehačkou je to nejlepší, co můj muž ochutnal. Měla jsem pohár tiramisu. Vznikající. Stačí místo oběda.

zana 20.11.2009 9:31

Re: Dneska

hm ... nemá ráda čokoládu ... hm .... nerozumím8-o

terra-san 20.11.2009 10:44

Re: Dneska

:-DTaky nerozumím. Mám ráda čokoládu, čím černější tím lepší. Co nesnáším, jsou takové ty mazlavé a přeslazené směsky, které kolem kakaového másla tak nejvýš běžely. A tmavá čokoláda (mimochodem ta česká "na vaření" je překvapivě kvalitní) není ani tak velký kalorický prohřešek - nejhorší jsou v tomhle směru čokolády mléčné, oříškové a všelijak plněné. Tedy samozřejmě za předpokladu, že té tmavé čokolády nespořádáte denně čtvrt kila - ale to se vám nepodaří. Alespoň myslím.

Bubu 20.11.2009 11:10

Re: Dneska

Já ráda čokoládu. Tmavou, dobrou..... Jenže Junior ujíždí na kávových, ořechových.... A na gumových medvídcích. A Můj nejdražší Pizizubka rád ořechy, oříšky, semínka.... A Nutelu. ;-)

YGA 20.11.2009 11:27

Re: Dneska

Miluju čokoládu - čím hořčejší tím lepšejší - a nesnáším Milku a spol. - takové ty mléčné čokolajdy nemusím (o sólových náhražkách nemluvě).

YGA 20.11.2009 11:28

Re: Dneska

nenenene - ne sólových, ale sójových - jakmile jsem odťukla, tak mě to praštilo do oka ;-D

zana 20.11.2009 12:26

Re: Dneska

ještě že jsem už po jídle;-D

Karolína 20.11.2009 12:48

Re: Dneska

Myslíš? Přála bych Ti vidět přednostu, když si ustele na zeleném sofátku u tv a načne balíček čokolády, sušenek apod. Táflička čokolády je v trapu ani se nestihnu otočit, klidně by si dal repete, kdyby mu to nebylo hloupé! Ale vůbec mu to problém nedělá!

Jakub S. 20.11.2009 20:56

Re: Dneska

Od mého dětství všichni věděli, že č. na vaření je nejkvalitnější, nejpevnější. Nejlevnější. No nekupte to! Zvlášť když právě zrušili lístky.

Karolína 20.11.2009 7:24

Krysáček - Ratatouille

když vidím tohle slovíčko napsané, vzpomenu si na ten film a hned je mi veseleji!!! VVTaké to děláme, hlavně v létě. My máme to jídlo klasicky rozdělené podle ročních období, přesně tak, jak to bývalo kdysi. Jarní-letní-podzimní a zimní jídla, převážně tedy na chalupě. V pražských hospodách, kam se chodí běžně na obědy, rozdíly zkrátka neděláme. Ale na chalupě je to jiné. V období podzimu, časného jara a hlavně zimy se topí v kachlových kamnech a tudíž peče. O svém pečení přes noc jsem tu už psala mnohokrát, prostě se jí pečená jídla, ať už s omáčkami nebo jen tak s nějakou přílohou, jako je dušené zelí, špenát apod. V pozdním jaru, časném podzimu a hlavně v létě se využívá venkovní altánová kuchyň a dělají se hlavně zeleninová jídla, jídla lehce dušená nebo grilovaná masíčka se spoustou salátů a zajímavých příloh i z ovoce. Sladká jídla v podobě palačinek, lívanečků, trhanců, většinou s čerstvým ovocem. V období "kachlových kamen" často také páchám různé moučníky a sladká jídla, ale prakticky vše s "rozvarem" z borůvek, malin a dalšího domácího ovoce, kterého mám v mrazáku vždy zásobu. Tohle rozdělení nám moc vyhovuje a nutno podotknouti, že v pozdním jaru už nechci pečené ani vidět a moc se těším na ta "letní" jídla, ale s přicházejícím podzimem mi zase jede "huba rundem" a už aby se něco přes noc mňamňalo v troubě! Pak ten život letí jak splašený a pořád je na co se těšit!

zana 20.11.2009 9:32

Re: Krysáček - Ratatouille

moc pěkně to máš zařízený, Karolíno:-)

HanaW 20.11.2009 1:44

Brownies

jsou zjevne americka specialita. Existuje nescetne mnozstvi variaci - v zaklade rozdelenena  mokre a suche a dobre a spatne. V mem dome panuji mokre (a dobre). Uz jsem je dlouho nedelala ze zakladnich surovin, protoze jsem objevila fantastickou smes - i kdyz jinak ty smesi na peceni nepouzivam. Tahle je s cokoladou Girardelli ze San Franciska - vyrovna se dobrym evropskym. Nekteri lidi do toho davaji jeste nasekane vlasske orechy - to aby jsme nahodou kaloricky nestradali. Ale pridala bych se v tomto k Aide, ze kvalitni cokolada na peceni vystaci - jen to kakao opravdu chce vetsi kvalitu.

Na druhou stranu, kdybyste videli, z ceho to tady nekteri placaji - preslazena mlecna cokolada, kakaove Granco, hromady cukru - brrrrr. Americani maji tendenci pokazit i slusny desert neuveritelnym mnozstvim cukru. Priklad - cinnamon rolls - takove zavitky z kynuteho testa prolozene maslem a skorici. Prodavaji docela slusny vyrobek v chladicim boxu, jen se to nakraji na platky a soupne do trouby. fantasticka snidane v nedeli v zime, s pomerancovou stavou, neco opecene slaninky, tak jedno vajicko s jeste docela mekkym zloutkem a - cinnamon rolls. Jenze, tradicne se to hned po upeceni zaleje znacnym mnozstvim huste cukrove polevy, ktera uz taky prichazi s polotovarem. V tom pripade to uz pro mne neni k jidlu.

Jo, a jeste kulturni poznamka - v rozvernych 60. a 70. letech se v USA do brownies v jistych kruzich pridavala takova ta popularni rostlinka, dostupna dnes v Cechach v mnozstvi mensim nez ... Ucinna latka se totiz dobre rozpousti v tuku. Takze ten vyraz brownies ma dodnes sekundarni vyznam.

terra-san 20.11.2009 10:51

Re: Brownies

Tak skořicoví šneci (stejně jako másloví) jsou moc dobrá věc, vyskytují se tu v lepších pekařstvích a občas mám nějakého k snídani - ale představa, že si na ně naleju cukrovou polevu8-o Z toho se mi ježí srst. Ta "kulturní poznámka" k brownies je zajímavá...Ne tedy, že bych to chtěla zkoušet - ale má zcela racionální jádro a potvrzuje, že lidi prostě přijdou na všechno.