19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ratatouille

Jak jsem psala kdysi dávno (recept na pivní jablkový koláč), ráda vařím zeleninová jídla. Maso totiž moc nemusím, i když nejsem vegetarián. Ale existují výjimky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zana 20.11.2009 9:29

jemine, brownies

Epulko, tak brownies, ty já teda můžu - určitě zkusím, díkyR^

Bubu 20.11.2009 9:24

Re: Dneska

Jo Nutela..... tak tu jsem přestala kupovat, protože Můj nejdražší by přestal chodit a začal by se kutálet. V tomhle je naprosto bez zábran a bez záklopky. A belgické pralinky.... na náměstí máme čokoládovou kavárnu, kde vyrábějí vlastní bonbóny. Třeba taky se sušenou švestkou a slivovicí, s povidly a kokosem,... Ale nejlepší je kandovaná pomerančová kůra v čokoládě. A dělají skvělé kafe. Nicméně, takových bonbónů se vážně nedá sníst moc, tak 2-3 a člověk je "po obroučku".;-)

Vave 20.11.2009 9:22

Hihi,

už jen pro ty kouzelné názvy "Ratatůj" nebo "Frantatojí" si tohle jídlo musím uvařit! Tenhle víkend ale ne, mám Tádoška. VV

Tak to nechám na příští týden. To taky chci zkusit jídlo, které nám v úterý naservírovala Milka s Báďou - gnocchi se špenátem a kuřecím masem: kuřecí maso nakrájené na malé kousky a okořeněné podle chuti (třeba grilovací koření) orestujeme na olol, když je skoro hotové, přidáme cibulku nadrobno, potom česnek a nakonec listový špenát, tem jen v pánvi párkrát obrátíme a odstavíme. Mezitím si uvaříme bramborové gnocchi, všechno smícháme, vysypeme do zapékací misky, zalijeme smetanou ke šlehání a posypeme strouhaným sýrem (my jsme dostali goudu) a cca 15 min zapékáme. Dobré a rychlé jídlo, jen díky šlehačce lehce zimně výživné. ;-)

Matylda 20.11.2009 8:54

Re: Dneska

Já taky nerada čokoládu. Jím jen belgické pralinky a když je dostanu, tak sním 1-2 za týden, jinak jsem přeslazená. Asi choroba nebo co...

Nicméně zbytek rodiny luxuje čokoládu ve velkém, takže Brownies by uspělo:-) Například tu pětikilovou Nutelu, co máme nějak od konce září, už vlastně skoro nemáme...

Bubu 20.11.2009 8:47

Dneska

Tak dnes pro mne žádná inspirace. Ratatouille bych dělala jen pro Mého nejdražšího, který má moc rád všechna možná zeleninová jídla. Jenže já k tomu potřebuji kus flákoty a Junior považuje teplou zeleninu (vyjma špenátu a zelí, obojí ke kusu masa) za životu nebezpečnou. A Brownies? To bych zase pekla jen pro sebe. Když oni nemají rádi čokoládu! 8-o:-( Těžký život mlsné kuchařky zpovykaných rozmlsanců.

Ale ratatouille možná zkusím. Můj nejdražší si dá podle doporučení s bagetkou, já jako přílohu ke grilované kotletě a Junior si dá 2 kotlety a k tomu bochník chleba.;-)

Karolína 20.11.2009 7:24

Krysáček - Ratatouille

když vidím tohle slovíčko napsané, vzpomenu si na ten film a hned je mi veseleji!!! VVTaké to děláme, hlavně v létě. My máme to jídlo klasicky rozdělené podle ročních období, přesně tak, jak to bývalo kdysi. Jarní-letní-podzimní a zimní jídla, převážně tedy na chalupě. V pražských hospodách, kam se chodí běžně na obědy, rozdíly zkrátka neděláme. Ale na chalupě je to jiné. V období podzimu, časného jara a hlavně zimy se topí v kachlových kamnech a tudíž peče. O svém pečení přes noc jsem tu už psala mnohokrát, prostě se jí pečená jídla, ať už s omáčkami nebo jen tak s nějakou přílohou, jako je dušené zelí, špenát apod. V pozdním jaru, časném podzimu a hlavně v létě se využívá venkovní altánová kuchyň a dělají se hlavně zeleninová jídla, jídla lehce dušená nebo grilovaná masíčka se spoustou salátů a zajímavých příloh i z ovoce. Sladká jídla v podobě palačinek, lívanečků, trhanců, většinou s čerstvým ovocem. V období "kachlových kamen" často také páchám různé moučníky a sladká jídla, ale prakticky vše s "rozvarem" z borůvek, malin a dalšího domácího ovoce, kterého mám v mrazáku vždy zásobu. Tohle rozdělení nám moc vyhovuje a nutno podotknouti, že v pozdním jaru už nechci pečené ani vidět a moc se těším na ta "letní" jídla, ale s přicházejícím podzimem mi zase jede "huba rundem" a už aby se něco přes noc mňamňalo v troubě! Pak ten život letí jak splašený a pořád je na co se těšit!

HanaW 20.11.2009 1:44

Brownies

jsou zjevne americka specialita. Existuje nescetne mnozstvi variaci - v zaklade rozdelenena  mokre a suche a dobre a spatne. V mem dome panuji mokre (a dobre). Uz jsem je dlouho nedelala ze zakladnich surovin, protoze jsem objevila fantastickou smes - i kdyz jinak ty smesi na peceni nepouzivam. Tahle je s cokoladou Girardelli ze San Franciska - vyrovna se dobrym evropskym. Nekteri lidi do toho davaji jeste nasekane vlasske orechy - to aby jsme nahodou kaloricky nestradali. Ale pridala bych se v tomto k Aide, ze kvalitni cokolada na peceni vystaci - jen to kakao opravdu chce vetsi kvalitu.

Na druhou stranu, kdybyste videli, z ceho to tady nekteri placaji - preslazena mlecna cokolada, kakaove Granco, hromady cukru - brrrrr. Americani maji tendenci pokazit i slusny desert neuveritelnym mnozstvim cukru. Priklad - cinnamon rolls - takove zavitky z kynuteho testa prolozene maslem a skorici. Prodavaji docela slusny vyrobek v chladicim boxu, jen se to nakraji na platky a soupne do trouby. fantasticka snidane v nedeli v zime, s pomerancovou stavou, neco opecene slaninky, tak jedno vajicko s jeste docela mekkym zloutkem a - cinnamon rolls. Jenze, tradicne se to hned po upeceni zaleje znacnym mnozstvim huste cukrove polevy, ktera uz taky prichazi s polotovarem. V tom pripade to uz pro mne neni k jidlu.

Jo, a jeste kulturni poznamka - v rozvernych 60. a 70. letech se v USA do brownies v jistych kruzich pridavala takova ta popularni rostlinka, dostupna dnes v Cechach v mnozstvi mensim nez ... Ucinna latka se totiz dobre rozpousti v tuku. Takze ten vyraz brownies ma dodnes sekundarni vyznam.

aida 20.11.2009 0:31

Ratatuj děláme často,

v podstatě obdobně, možná jen pořadí opékaných surovin je jiné - začínám od cibule a česneku; i ty brownies děláme (u nás doma jim říkáme "hnědánky"), asi jen možná dávám ještě víc čokolády (klidně stačí i obyčejná na vaření, vyzkoušeno) i kakaa a vajíčka v celku, jen 1-2, másla a cukru (hnědého třtinového) pro změnu míň. Pečení s mojí starou plynovou Morou je pak tak trochu bojovka, vždycky soutěžíme, kdo vyhraje, jestli trouba, nebo já (těsto musím dávat do studené nevyhřáté trouby a velice pečlivě hlídat, jinak by z toho byl škvarek).

Nicméně, recepty jsou moc pěkné, děkuji za připomenutí, oboje jsem už dlouho nedělala, ještě jednou dík!

P.S. Kdo brownies neznáte, nelekejte se, uvnitř musí být vlhké až mokré, jakoby nedopečené, pak je to teprv ono; je to nízká buchta, spíš mokřejší. Jen se kvůli vysokému obsahu čokolády, cukru a kakaa ráda "heftne".