5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polévka je grunt

Myslím, že se dá bez nadsázky říct, že kolik je lidí, tolik je chutí. Každý máme něco, po čem se můžeme utlouct, jiná jídla máme prostě rádi, další nám nevadí a některá jsou nám odporná. Chutě se v průběhu života mění a dozrávají - stejně jako dobré víno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
WWW 19.3.2006 0:32

Re: Bujabéza z kostí pečeného kuřete

Jezuskote pane !!
Co jste mi to udelal ?!!
Vzdyd ja ted budu mit prisernou noc.
Ja jsem sem jednou napsal recept na porkovou polevku. Podle moji teticky ze severni Francie. Ja jsem si s tlm dal takovou praci ! 
Milej pane, az z Ameriky me  sem psali, ze tu polevku zkusili!!
A vy tejkonc napisete, ze staci tri hodiny varit kosti od  peceneho kurete, co jsou jinak na vyhozeni  .
Pane Oticku - Karlicku, vy jste dozjista slusnej clovek.
Vopravte to prosim, nez se lidi vzbudej !
Vzdyt ja sem nebudu moci pro vostudu ani  nakouknout. Ono uz je stejne asi pozde.
Boze muj, ja si snad neco udelam !!
Jdu se podivat jeste do lednicky, at se nepovesim hladovej !!!!  
zíralek 19.3.2006 0:53

Re: Re: Bujabéza z kostí pečeného kuřete

ota.karel 19.3.2006 1:06

Re: Re: Bujabéza z kostí pečeného kuřete

Protože sem do života blbej, tak mi chvíli trvalo, než mi to došlo ...Teda vy ste srandista, že je škoda, že se tím neživíte! Ale já jen suše a bez emocí popisuji co se stalo. Tak to bylo a kdybych něco měnil, tak bych byl tlachal, navíc podbízivý ...
Hana Williamson 19.3.2006 1:40

Re: Re: Bujabéza z kostí pečeného kuřete

Mily WWW: zachovejte klid. Zejmena nad ranem
D. R. 19.3.2006 22:33

Re: Re: Bujabéza z kostí pečeného kuřete

Ta pórková... I u nás, v pátek... a na jedničku s hvězdičkou! Stává se tímto součástí Zlatého polévkového fondu :)))
ota.karel 19.3.2006 1:12

Nejedná se o polévku!!!

Jedním z receptů p. Trejbala, který mě velice zaujal bylo několik opeřenců postupně do sebe naskládaných s nějakým tím ochucením . a pak upečených. Rozhodně tam byla husa + kachna + kuře a snad to začínalo labutí. Ve finále se to krájelo napříč a muselo to být zajímavé ...
zíralek 19.3.2006 1:16

Re: Nejedná se o polévku!!!

Švandrlík, zobaneček pro kondora se to jmenovalo.
ota.karel 19.3.2006 20:44

Re: Re: Nejedná se o polévku!!!

Tohle jídlo se dělalo v pařížském hotelu někdy okolo r.1930 a se Švandrlíkem ani kondorem to nemělo nic společného.
ota.karel 18.3.2006 23:51

Je sice 23,40, ale já jdu namočit fazole.

Zrovna nedávno jsem v rámci snů o vegetariánství  přemýšlel, jak se vlastně dají připravit fazole, mé vaření totiž vždycky bylo a je jen o mase. Sny o vegetariánství jsou už 22roků staré a třeba dnes jsem upekl krkovičku a nakonec ji postupně snědl jen tak, bez ničeho. Takže jdu namočit ty fazole ...Na Slovensku jsem kdysi v Tatrách jedl několikrát fantastickou zelňačku s klobásou i bez klobásy (ten kouzelný chuťový šmrnc byl způsoben bobkovým listem a asi i zmiňovanou šťávou z kysyného zelí).
Lucka 18.3.2006 14:38

Zeleninová polévka s krupičnými noky

Tuhle polívku mám hrozně ráda já a rodiče, ale moji bratři jí nikdy na chuť nepřišli... I přesto si myslím, že je výborná, její příprava dlouho netrvá a není to složité.
Potřebujeme: zeleninu do polévky (čím pestřejší, tím lepší), hrubou krupici, vejce, máslo, kmín (nejlépe celý), sůl, masox nebo Vegetu/Podravku, vodu
Způsoby přípravy jsou v podstatě 2, ale výsledek je stejný..
Já dávám přednost tomu, že si v tlustostěnném hrnci (= s tlustým dnem) rozpustím máslo tak, aby pokrývalo celé dno. Pak na něj nasypu krupici s kmínem a lehce osmahnu do voňava - krupice nesmí ztmavnout! Přidám rozkvedlané 2-3 vejce s trochou soli (dojde k narušení struktury a vajíčko "zřídne" - pak se tak netáhne) a rozmíchám s krupicí...cílem je vznik různě velkých nočků. Lehce osmahnu (až začnou zlátnout) a pak zaliji horkou vodou. Zeleninu si uvařím zvlášť tak, abych jí v této fázi mohla k nočkům hned přidat (noky by se neměly vařit moc dlouho, aby se nerozmáčely). Přidám masox/vegetu a dosolím podle chuti. Po vypnutí přidám čerstvou nebo mraženou nasekanou petrželku.
(Druhý způsob by byl osmažit noky na pánvičce a hodit je do hrnce k uvařené zelenině - ale žádnou výhodu nebo podstatný rozdíl v tom nevidím).
Dobrou chuť!
D. R. 19.3.2006 22:28

Re: Zeleninová polévka s krupičnými noky

Tu znám od babičky a ta jí říkala z nějakého záhadného důvodu "drdólová"...:))) U nás se dělaá běžně a je na nejvyšších stupních oblíbenosti...
possum 18.3.2006 13:45

To tojefuk

aby ti to nebylo lito, tak ti oznamuji, ze ja delam nejen soboty, ale i nedele. Jo a svatky. A ze sem chodim az pozde v noci po praci. Tady se v praci nechatuje.
Jinak, pokud vim, klokani dodavame dobre, to horsi je (jako kdysi bylo veskere) pro pejsky a kocicky. A co prodavaji tady nevim, protoze mam osobniho dodavatele.
Jinak samozrejme vis, ze je to nejzdravejsi maso.
Lucka 18.3.2006 13:21

Kulajda po našem

Vlastně ani nevím, jestli by se měla jmenovt kulajda. Nejsem si totiž jistá, jak by taková správná kulajda měla vypadat... Ale takhle jí vařila moje babička a zůstala jednou z nejoblíbenějších v naší rodině...
Potřebujeme: hrnec s tlustým dnem, brambory, mléko, které umí zkysnout (nejlepší je pravé kravské, ale stačí i normální nepasterované), houby, vajíčka, trochu hladké mouky, sůl. kmín, (kuličkový černý pepř) 
Zkusím odhadnout množství na cca 4-litrový hrnec... (my vaříme 6,5 litrů )
Oloupeme a na kostičky nakrájíme brambory tak, aby pokrývaly dno v cca 2 cm vrstvě (může jich být víc nebo míň dle chuti a obliby kuchaře), přidáme sůl a kmín (celý nebo mletý) a pár klučiek pepře (nemusí tam být), zalijeme vodou (ne moc, přijde tam ještě mlíko!) a dáme vařit. Když jsou brambory uvařené, přidáme houby (množství dle obliby) - mražené nebo zavařené (nejlépe na kyselo) jen tak, sušené je třeba namočit předtím na 10 min. do studené vody a pak lehce předvařit. Do litru zkyslého mléka (musí být opravdu dobře "zdrclé", jinak se polévka nepovede) přidáme 2 - 3 polévkové lžíce hladké mouky a rozkvedláme nebo rozmixujeme, aby nebyly žádné cucky. Zahuštěné mléko vlijeme za stálého míchání do hrnce s bramborama a houbama a poctivě mícháme. Když budeme odbíhat, vzniknou nám vločky a už to nezachráníme a není to ono (nebo se nám to připálí a to už se vůbec nedá jíst).  Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut, pak přidáme rozkvedlaná 2 - 3 vejce a vaříme ještě aspoň 5 minut. Dochucujeme solí a octem.
Polévka by měla mít zlatavě žlutou barvu, nakyslou chuť (někdo jí má rád kyselejší, někdo méně - záleží na Vás) a hustší konzistenci. Nejlepší je po pár hodinách nebo druhý den, když se rozleží...
Dobrou chuť!
Lucka 18.3.2006 13:27

Kulajda po našem-pár rad

Pokud nám polévka nechce zhoustnout, můžeme vzít mačkadlo a brambory v ní rozmačkat (příp. přidat pár rozkrájených/rozmačkaných uvařených k včerejšímu obědu jako příloha, které se nesnědly) nebo rozkvedlat ještě trochu mouky ve vodě a převařit to s tím (mouka potřebuje opět cca 10 minut!). Ale netřeba panikařit hned, polévka většinou po pár hodinách zhoustne sama.
Pokud máme opačný problém - polévka je moc hustá, můžeme jí zředit vodou nebo ještě lépe normálním (nezkyslým) mlékem. Pak je ovšem třeba upravit kyselost octem.
Také pokud se nám zdá polévka příliš kyselá nebo slaná, je naředění normálním mlékem (to už může být klidně krabicové pasterované) nejlepším a nejúčinnějším řešením.
Lucka 18.3.2006 12:58

"Šumavská" česnečka

Tak si taky zajdu se svou troškou do mlýna... Tenhle recept na česnečku je vlastně takovým výcucem několika jiných, které se tu už objevily a "šumavská" jí říkáme proto, že jsme jí poprvé jedli v jedné malé hospůdce na Šumavě během našeho cyklovýletu.
Na oleji/sádle si osmahneme nadrobno nakrájené cibule (aspoň 2 - 3) - když zesklovatí, přidáme na drobné kostičky nakrájený česnekový bok nebo angl. slaninu... Když se to trochu opeče, zalijeme to horkou vodou (je to rychlejší) a hodíme do toho trochu zeleniny pod svíčkovou (nejlepší je ta krájená na nudličky) - ne moc, jen aby v tom něco plavalo a přidáme kostku masoxu/Vegetu atp. Když je zelenina měkká, vypneme polívku a přidáme lisovaný česnek co kdo snese (když se nepřevaří, zůstane mu síla). Dosolíme a dokořeníme podle chuti.
Na pánvi si dozlatova osmahneme na kostky nakrájený starší chleba/rohlík (lze i ve formě topinky česnekované nebo nečesnekované a rozkrájet až po osmažení). Na zvláštní talíř si nastrouháme na hrubé nudličky eidam.
Na talíř nalijeme horkou polévku, přidáme  nastrouhaný eidem a opečený chleba a rychle jíme, dokud je co   Dobrou chuť!
Varování: Ono se to nezdá, ale s tím chlebem a sýrem je polévka velmi vydatná, i když se ničím nezahušťuje
PS. A pak že je česnečka "jídlo chudých"
tojefuk 18.3.2006 13:25

Re: "Šumavská" česnečka

Moje varianta: česnekový bok, angl. slaninu a sýr(sýry) nakrájet na jeden talíř, cibuli a zeleninu na druhý, pohodlně se usadit, chleba držet v levé ruce, vidličku v pravé, zapíjet bujónem. Za 15 minut to mám snězený a Vás teprve začínají bolet nohy od skákání okolo plotny. Nemusím holt mít všechno podle receptu, i když vypadá móc pěkně. Pokud jsem Vás utvrdil v názoru, že tojefuk je příšernej chlap, souhlasím, už to doma poslouchám 33let. Tak jsem si zvykl. Ale vážně: za tento týden jsem tak naběhaný, že jediný, co budu vařit bude sestávat z ukecání mladýho, aby si šel přidat a pak mu to sním, i když nemám tušení, co se dneska v kuchyni děje. Za 35 minut mám padla, pak už jen vagony a dom. Těším se na pondělí.
Lucka 18.3.2006 13:32

Tojefuku, už zase zlobíte!:-)))

Ono to sice vypadá hrozně složitě, ale je to hotové za chviličku.. Znám polévky, které trvají mnohem déle (třeba boršč - mňam!). A hlavně, když se Vám smaží cibulka, můžete nakrájet slaninu. A když jí tam šoupnete, tak si nastrouháte sýr. Když se vaří zelenina, osmahnete si chleba... Nejsou žádné prostoje a je to hned.. A potom to zmizí tak rychle, že se nestačíte divit.. A hlavně se nemusíte zaobírat s dalším chodem - všichni si rádi přidají polévku a pak najednou zjistí, že se už do nich vlastně nic nevejde
WWW 18.3.2006 13:34

Re: "Šumavská" česnečka

Ta polevka vubec jako recept nevypada spatne?
Ja bych ale Lucko preci jen tu zeleninu podusil uz s tou slaninou a to ne  ledajakou.
Byl by to nadrobno nasekany ( muj oblibeny ) porek a jeste jedna zelenina,ktera se v Cechach ale neuziva, takze neznam  cesky ani jeji nazev .
Jinak vyborny recept !
Lucka 18.3.2006 14:25

WWW, fantazii se meze nekladou...

Mě nevadí, když si někdo upraví recept po svém.. Já jsem to popsala tak, jak jsme to tam jedli a neměli jsme touhu na tom cokoli měnit.. Ono to s tou směsí mrkev+celer+petržel působí tak nějak česky (já vím, že to zní blbě, ale nenapadá mě, jak to jinak popsat..). Je spousta způsobů, jak se dá polévka dělat, jestli zeleninu dusit a pak zalít vodou nebo jí vařit rovnou.. Každý má jiné zvyky a každý způsob má něco do sebe... Jak tu někdo trefně popsal, schází se tu tvůrčí lidé (a nejen co se týká vaření), kteří se rádi nechají inspirovat, ale jsou přizpůsobiví a umí vyjít z momentální situace ve spíži či ledničce.. a proto jsou ty kreace tak různé a dobré - základ je stejný, ale fantazii a lásku tomu každý dodá vlastní
Hana Williamson 19.3.2006 4:22

Re: WWW, fantazii se meze nekladou...

To je presne ono .. !!!!!
evam 17.3.2006 23:01

pro www.

 
      Pane www. , kdo říkal , že mlsotník je vaše chaloupka? A dnes žádný příspěvek. Jestě, že je prima povídání za pohádkou. Tak jsem se uklidnila. Dobrou noc.
WWW 17.3.2006 23:49

Re: pro www.

Mila evam ! Mlsotnik jsem pravda trochu zanedbal, to proto, ze jsem o polevce psal uz v tom prvnim. Ale i tak jsem ho nevynechal a zavzpominal na fujtajblove polevky v zavodni kuchyni nasi fabriky. Ale musim se na mlsotniku polepsit , to je pravda !! Mate evam sny ! Ja skoro porad, to je vam nekdy neco hroznyho. Minule se mi zdalo, ze jsem na Golgote a jsem jeden z tech ukrizovanejch lumpu vedle Krista. A pod nami hrali rimsti vojaci marias. Ten druhej lump byl ten miliconar Zemlicka ( psal jsem onem v Mandelince bramborovej) a porad jim do tech karet kecal ! A ja jsem mel takovej strach, ze pan Jezis se nedostane k tomu : "jeste dnes vecer budete se mnou v raji", ze jsm toho pitomeho Zemlicku porad vokrikoval. A pak jsem prosil pana, at mu to kibicovani zatrhne a zaloval jsem na nej, ze na prvniho maje chodil v cele pruvodu !! A pan Kristus se na mne pekne usmal a povidal, i nech ho WWW, Zemlicka je pitomec a nevi, co cini, ale tentokrate mel pravdu s takovym listem se proste betl neda hrat !!!
Iva 18.3.2006 9:39

Re: Re: pro www.

Ale to jste si vymyslel :-), takovej sen, to se nedá zdát :-D.
WWW 18.3.2006 13:25

Re: Re: Re: pro www.

No tak dobre!
Tak halt jsem to trochu vylepsil. Pod krizem hrali ti rimsti vojaci jen "prsi" a Zemlicka nekibicoval, ale jen zoufale stenal : "za co soudruzi za co"??!!
A tet uz Ivo neustoupuim ani o krok !!!
ota.karel 19.3.2006 0:21

Re: Re: Re: Re: pro www.

Teda to je úplně boží sranda, totiž legrace. Srandy na úrovni je dost málo, tu úroveň mohu dodatečne vysvětlit. Nebo hned. Potkal jsem v životě málo lidí, se kterýma se dá dělat slovní sranda propletená odkazy na nějaký hodně známý literární díla nebo filmy. Ale je hodně lidí co je málem smíchem trefí šlak, když někdo zakopne a upadne. Mně to přijde poněkud primitivní, a o to je třeba Čundrkantry šou, kde je mi většinou dost hloupě než sranda prča. Sem zkrátka divnej ...
Iva 19.3.2006 12:52

Re: Re: Re: Re: pro www.

Hmmm, já myslela, že to vylepšíte tarokovejma hláškama :-). A věřím, když se mi zdál pracovní sen a já ho hlásila kolegyním, tak mi taky tvrdily, že se to nedá zdá, pouze vymyslet :-D
Kardiak 18.3.2006 14:34

Re: Re: pro www.

Teda WWW,Vy jste jako kouzelnej dědeček z pohádky.Kde se vzal,tu se vzal a rozdával dárky
evam 18.3.2006 18:31

Re: Re: pro www.

Jéžišinky!   Byl ten sen alespoň barevný?   Napsal jste to Moc pěkně!
Kačer 17.3.2006 20:58

Ženský, já byla ztracená a vy jste si toho vůbec nevšimly!

K té kulajdě, u nás ji děláme bez hub a zásadně bez kopru, (někdo ji totiž miluje s koprem), ale my ji máme rádi se ztraceným vejcem, bramborami, kmínem, octem, mlékem, a tadadádadá...no níc. Huž zase prchám :o))
Iva 17.3.2006 21:15

Kačere, když jde o žvanec................ .-P