26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polévka je grunt

Myslím, že se dá bez nadsázky říct, že kolik je lidí, tolik je chutí. Každý máme něco, po čem se můžeme utlouct, jiná jídla máme prostě rádi, další nám nevadí a některá jsou nám odporná. Chutě se v průběhu života mění a dozrávají - stejně jako dobré víno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
WWW 22.3.2006 12:59

Re: Re: Re: Re: Re: POKRACOVANI - Jak pan Krautman nedojedl polivku a pan Vasata nedostal disko - I

Vedle, na psech!
Dobrou noc !
possum 22.3.2006 12:45

Re: Re: Re: Re: POKRACOVANI - Jak pan Krautman nedojedl polivku a pan Vasata nedostal disko - I

Zapomel jsi ocenit nedostatek smajliku!
A kde je povidka na dnesni noc?
WWW 21.3.2006 15:22

Re: Re: Re: POKRACOVANI - Jak pan Krautman nedojedl polivku a pan Vasata nedostal disko - I

No vidis possum,
ze muzeme byt na stejnem chatu s tema fajn lidickama tady!!
possum 21.3.2006 12:18

Re: Re: POKRACOVANI - Jak pan Krautman nedojedl polivku a pan Vasata nedostal disko - I

Presne co jsem potrebovala na dobrou noc. Hezkou povidku.
possum 21.3.2006 12:11

Re: Re: Re: Re: teď mám

No tak peknou dovolenou
Me nejde ani tak o rybi 'vuni'. Proste ji nemusim. Asi jako rajcata, ktera mam rada cerstva. Polivka ci omacka nesmi mit zrnko ci kousinek kuze. A jinak tepelne upravena - az mi leze mraz po zadech z pomysleni. :-P
Barramundi - no vypada jako ryba! Velka. Nasla jsem preklad Giant Perch. Coz by bylo:   Obrovsky Okoun.
 > cholesterol a tuk dodám špekem<  Tak to je asi typicky ceske. Zrovna vcera jsem se bavila s kamosem a rekl, ze k jakymusi masu musel pridat bucek, aby to slo lip do krku.
tak si uzivej te dovolene.
 
 
tojefuk 21.3.2006 6:47

Re: Re: Re: teď mám

Dobrý ráno possum, mám dovolenou tak fofrem: rybí polívka-bez kůže opravdu jen lehce voní rybinou, kuřecí bujon rybinu zlikviduje, ověřeno na komsi, kdo tvrdil , že rp nemůže ani vidět, uvařeno v jeho přítomnosti (bujonu si nevšiml-jsem někdy šikovnej) a přidal si. Zkus, když ne ty, sousedovic zvířátka si dají.
Grilovaná Barramundi- kdybych já věděl, jak ta ryba vypadá!
Klokaní - cholesterol a tuk dodám špekem, určitě to umíš uvařit bez špeku, už se těším a děkuji předem.
Musím jít, nech si chutnat to co vaříš!
WWW 20.3.2006 22:52

Re: POKRACOVANI - Jak pan Krautman nedojedl polivku a pan Vasata nedostal disko - I

Nechal si vysazet do halire drobne, oddelil tricet haleru diskrece a sel domu. Jednou ale jedna nudle potvora zustala na dne talire prilepena. A Krautman ji zacal po tom taliri honit. Nejdrive pomalu, pak cim dale tim zuriveji. Prvni zmlkli vedle u stolu a postupne cela hospoda. Pan Krautman to nevnimal a honil nudli dal. To se mu jeste nestalo. Lzice cinkala cim dale vice o talir a bylo to jak kdyz ve Svycarsku cinkaji kravicky zvoncema. Najednou pan Krautman zaregistroval to ticho a to, jak cela hospoda sleduje ten jeho statecnej zapas. Odstrcil talir a tou lzici trisknul o stul, az odlitla panu Vasatovi pod nohy. Pan Vasata ji celej cervenej sebral. Nebyl cervenej vzteky, on se stydel za tu nudli, co se prilepila na dno. Pak donesl Krautmanovi svickovou, pridal zdarma jeden knedlik a vrchovate omacky. Ale pan Krautman mu tu prilepenou nudli neodpustil a tentokrat ten tricetnik neoddelil. Pan Vasata ho presto doprovodil az ke dverim a podrzel mu je otevrene. Bylo videt, jak se za tu aususovou nudli stydi cim dal vic, az me ho bylo lito !!!
WWW 20.3.2006 22:38

Jak pan Krautman nedojedl polivku a pan Vasata nedostal disko - I

Ze je tady takovej klid, tak napisu malou vzpominku. Hovezi polevka se musi jist horka. A je to docela umeni pri tom nesrkat, moc nefoukat a snist ji pekne akorat. K panu Vasatovi v nasem mestecku chodival v nedeli na obed pan Krautman. Starej Nemec, prej to bejval velkej socialista a musel utikat pred Hitlerem ale stejne ho dohonili, musel na frontu. Tam byl ranenej, napadal trochu na jednu nohu a chodil s holi. Ja uz jsem ho poznal jako stareho pana a vdovce. Von ale vypadal, jako by se o nej starali dve zensky. Vzdycky pekne nazehlenej, a v lete nosil bilou placatou cepici. A kdyz vstoupil do hospody tak z jedne kapsy vytahnul satek a otrel s nim vesak, pak tim samym satkem otrel zidli, narovnal ubrus, povytahl si kalhoty, aby nezmackal puky a pak dustojne usedl. Sedaval vzdycky v koute u okna a sam ! pokazde to byla hovezi polevka s nudlema a pak si dal budto knedlo zelo, nebo svickovou. Pan Vasata uz vedel, ze polevka musi byt horka, protoze tam jednou kvuliva nedostatecnej teplote udelal pan Krautman strasnej brajgl . A to byla krasa, jak on tu polivku bez srkani a beze spechu ale vcas snedl. Nikdy na taliri nezbyla ani nudlicka. Pak si dal dalsi chod s malym pivem a zaplatil.
alk 20.3.2006 16:59

polévky

To je skvělé. Zvláště ta člověčí miminkovská polévka. Budu si pamatovat, že nemám děcku dávat nic co mi nechutná. Možná, že potom nebude zlobit s jídlem. Stejně jsem zjistila, že zlobení s jídlem začíná v době, kdy děti začnou chodit do školky - opičí se po ostatních dětech. Nebo jim strava ve školce nechutná a tak když doma dostanou stejné jídlo, nechtějí ho, protože si myslí, že to bude stejně hnusné. Jinak polévka je fajn - doplní tekutiny a pokud není moc hustá(jíška, těstoviny, brambory), může dobře pomoci při hubnutí.
possum 20.3.2006 14:53

Re: Re: teď mám

>třeba jestli máte kapry nebo nějakou podobnou rybu<
Kapri jsou tu skodna. A ackoliv bych byla schopna zit na polivkach, rybi zrovna nemusim.
Jinak ryby, treba grilovana Barramundi - pohadka.
 
>Ve psích konzervách se zvlášť vysokým podílem masa jsou masa 4%<
To je sice asi pravda, ale ten klokan se tu kupoval jako maso pro psy. Ne jako konzerva. Ted se zacali vic kupovat konzervy a maso zacali jist lidi.
 
> Klokan je nejzdravější maso? ...... zvlášť když se prošpikuje, aby nebylo tak libové.<
  Ale vazne, opravdu je nejzdravejsi. I kdyz ho trosicku prospikujes.
 Ma hodne proteinu, malo cholesterolu a tuku (2%).
tatanka 20.3.2006 14:27

Re: Zase...

Česnek patří do každého jídla, jen ne do toho, kam se dává vanilkový cukr.
Hana Williamson 20.3.2006 11:30

Re: Pane WWW, Vy jste opravdu kuchar !

Tak tady konecne jste Mirko - chtela jsem podekovat za poradu/starost ohledne Grizzlinky a noveho pejska, ale asi jsme se v tech ruznych diskusich minuly. Odeslala jsem minuly tyden odpoved, vcetne naseho zachazeni s chlupatym psem ve vlhkem podnebi, ale nejak se to ztratilo v te siroke svetove webove siti. Nikde jsem tu svoji odpoved na vas odkaz nenasla. Ac sedim u pocitadla v praci i vecer, je to  vetsinou pracovne, s kratkym uletem na vareni a zviratka. Takze sorry, a dekuju za poradu.
tojefuk 20.3.2006 10:31

Re: teď mám

zírá na mně práce a mně zahradníkování nebaví! Rozpis surovin: lituji, omlouvám se  ale pamatuji si maximálně, než se to sní! Pokud suroviny uvádím, je to pokrm tradiční, prověřený generacemi a týmiž mně do hlavy vtlučený! Obvykle vařím, co na mne vykoukne, k tomu to, o čem si myslím, že by mohlo pasovat. Když nepasuje, sní se každý zvlášť. Největší dřina je vymyslet, co jsem to uvařil!
tojefuk 20.3.2006 10:21

teď mám

dvě hodiny pauzu, tak to vezmu naráz.
Pro possum: mě práce baví, takže nelituju, jenom týden byl tak živý, že jsem sotva tahal nohy. Ono 10-12 km po ledovém place stojí za to, ale aspoň se vejdu do gatí, který jsem fasoval před 1989. Chatuju v mrtvé době - hodinu nebo dvě je frmol, pak chvíle klidu, když jede linka, mám čas vyzvídat, třeba jestli máte kapry nebo nějakou podobnou rybu. Ve psích konzervách se zvlášť vysokým podílem masa jsou masa 4%. Zbytek jsou šroty. Klokan je nejzdravější maso? Nevím, zeptám se vegetariánů. Pro mě je hlavní, že je dobrý, zvlášť když se prošpikuje, aby nebylo tak libové. A je po zdravé výživě, mlsota vítězí!
pro Lucku: nechtěl jsem zlobit, závidím Vám organizační schopnosti. V sobotu bych při představě 35 minut u plotny zavřískl. Ale byly kynutý knedle, část s povidlama, část s broskvama, tak jsem se měl dobře a hned.
V neděli měla zima zas ten svůj iritující dotaz. possum jsem záviděl teplíčko, když jsem je zajistil i tady, měl jsem všeho tak akorát. Takže byly zbytky od kapřích ocasů na grilu. Jó, rybí polívka: ona vyjde dost hustá. Kdo má rád řidší, vybere hustý (fikaní cedí), rozdělí do formiček a zalije rosolem. Pracovití udělají rosol z vepřových nožiček, ostatní ze želatiny.
ota.karel:  postupné nadívání končilo kvíčalou, všecko bylo vykostěné, promazávalo se to šlehaným prátem, aby to drželo pohromadě. Dělal jsem to jednou a už nikdy víc! Strašná práce!
Hana Williamson: jídlo z kukuřice jsem měl jednou v Nízkých Tatrách na salaši. Bača dal vařit osolenou vodu, nasypal dotoho kukuřičnou mouku, když to zhoustlo, jedlo se! Omlouvám se, ale od té doby kukuřici jenom pasírovat přes prase.
Krevety koupené v ČR: naložím do česnekového oleje, ošvácnout, dát do salátu nebo sníst jen tak.
Kardiak: stejně se bójím, co když budu první?
WWW: měl jsem dojem, že do zahrady se chodí s motykou vykopávat rozmarýnu! Jinak pokaždý, když kouknu přes plot do zahrady, z
Kačer 20.3.2006 8:46

Re: Re: Re: Blíží se hárání

No jo já v tom mám guláš :o) tak já teda od teď tikám!
WWW 20.3.2006 7:50

Re: Pane WWW, Vy jste opravdu kuchar !

Mila pani Mirko, opravdu varim a varim rad. jen treba knedliky neumim a nechci umet,  na zabaleni spanelkych ptacku taky nemam trpelivost!
Mirka - Houston 20.3.2006 0:40

Pane WWW, Vy jste opravdu kuchar !

 Jak popisujete nakup zebirka u reznika, je videt, ze varite !
Osobne, kdyz chci neco ceskeho uvarit, jdu na WWW. ZENA  CZ  - recepty , a nemohu si vybrat, co varit drive....    
Zdejsi kuchyni TEX - MEX, vyuzivam, ovsem mnoho prisad v CR neni, a nepriklad nahradit rybu SHRIMP - slaninou, si nedovedu predstavit.  Od puvodniho receptu, velmi vzalene !
D. R. 19.3.2006 22:38

Re: kukuricna - pokracovani

Něco takového jsme dostali v kubánské restauraci La Bodequita v Praze a od té doby to vařím, ovšem se zakysanou smetanou. Prý existuje "horská" verze, kdy místo krevetek dodáte opečenou slaninku... Já to miluju, moji muži se na to moc netváří...
D. R. 19.3.2006 22:33

Re: Re: Bujabéza z kostí pečeného kuřete

Ta pórková... I u nás, v pátek... a na jedničku s hvězdičkou! Stává se tímto součástí Zlatého polévkového fondu :)))
D. R. 19.3.2006 22:28

Re: Zeleninová polévka s krupičnými noky

Tu znám od babičky a ta jí říkala z nějakého záhadného důvodu "drdólová"...:))) U nás se dělaá běžně a je na nejvyšších stupních oblíbenosti...
Filosof 19.3.2006 22:03

Re: Dobré odpůldne

... a co takhle napůl s vodou dát bílé víno?
ota.karel 19.3.2006 20:44

Re: Re: Nejedná se o polévku!!!

Tohle jídlo se dělalo v pařížském hotelu někdy okolo r.1930 a se Švandrlíkem ani kondorem to nemělo nic společného.
hana Williamson 19.3.2006 19:28

Diky, diky, pani D.R.

Tak jsem tu kapustnicu  podle vas dnes udelala. Nekdy koncem 70. let jsem mela takovou vicemene cirou kapustnicu v Kosicich,a bylo to fantasticky (i kdyz to nemelo rejzi). Ac jsem celkem dobra co se tyce reprodukovani jidel ochutnanych v restauraci, toho spravnyho "kysela" jsem nikdy nedosahla. Myslela jsem, ze to bylo trochou jemneho octu. A ono to bylo tou stavou z kysaneho zeli... Byl to uspech i u meho Jizanskeho chote, ktery s laskou ji cesko-slovenska narodni jidla, jako knedliky, halusky, strapacky, kulajdu, bramboraky, vsechny variace zeli, gulas v jakekoliv podobe. Bohuzel v mnozstvich vetsich nez malych, takze ma vcil utrum a soucasne jsou mu predkladany zejmena polevky nezahustene, tzv. blafy a jine dietni lahudky. Tak jsem mu tam dnes prihodila i tu klobasu a i susene houbicky jeste byly - z Jeseniku (hor, ne mesta).
WWW 19.3.2006 18:20

Re: a což takhle

Ach, jak je to uz davno, co jsem tim vlackem jel naposledy !!!
WWW 19.3.2006 18:11

Re: Re: Jo polevka - prej zadnej kumst ?!

Presne tak .
Iva 19.3.2006 16:48

Re: Re: Blíží se hárání

Kačírku my si už párkrát i ťykaly. Nenecháme to u toho ťykání?
Iva 19.3.2006 16:40

já zírám, jak tady je o víkendu živo :-)

Falešná minestrone aneb codůmdal. Rozpálený olej zasypu paprikou a přidám zeleninovou směs. jakoukoliv, akorát to nemusí být ta na svíčkovou, orestuju a zaliju vodou, osolím, opepřím , přidám bazalku a nechám vařit zeleninu do měkka. Přidám hrst rýže a buď polévkovou lžíci kečupu nebo jeden malý rajčatový protlak. Lehce do solím a podle potřeby dokyelím octem, ale jen tak jeden ten octovej vršek. Nechám provařit, až je rýže hotová a pak přesvědčuju potomky, že už jsem ji vařila, tak ať nezlobí.
noragh 19.3.2006 15:46

a což takhle

když už jsme u těch kostí-polévka s morkovými knedlíčky. Pěkné kosti, tučné dosti, uvařit ve vodě(dávat do studený vody!). Vývar vychladnout, tuk stáhnout- mazlíčci nemají rádi,tak ho schovám na jíšku,vývar pročistím bílkem,pořádně přecedím,kvůlivá drobnejm kouskum kostí, z morku upatlám s prosátou strouhančičkou a muškátovým květem a solí knedlíčky, zavařím do horkýho vývaru a to je bašta.
WWW, když Bernov, že Vy také jezdíte vláčkem-motoráčkem, jak v nejmenovaných lázních hlásí otrávený tlampač sonorním hlasem: Nas-tupujte(tam je pomlka) do os-obního vlaku směr Staráá Role,Nováá Role,Nejdek,Nove(krátké e)Hamry,Pernink,Horňy Blat-ná,Potůůčky?
Jana Bu. 19.3.2006 15:10

Re: Jo polevka - prej zadnej kumst ?!

Nemyslel jste tou neznámou zeleninou "blett" - něco jako špenátové listy ? Mám sestru vdanou ve Francii :)
Kardiak 19.3.2006 14:29

Re: Jo polevka - prej zadnej kumst ?!

Tedy Vy víte,jak člověku udělat radost