28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pepř a zelí, oběd celý

Onehdy se mi podařilo zahlédnout Kluky v akci a mohla jsem si hlavu ulomit, jak jsem horlivě přikyvovala na jejich chválu soli a pepře. To je i moje nejoblíbenější koření, a pak samo sebou zelené bylinky, zejména bazalka, ale o té tu řeč nebude, dneska se bude velebit pepř.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
evam 27.1.2007 18:51

Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

Dámy moje zlaté zvířetníkové, moc děkuji. Dám vám vědět , co jsem s tou rybou udělala a jaké to bylo.

zana 27.1.2007 18:03

Re: Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

My jsme taky měli lososa:-)!! Normáně celýho (ve třech:-P), upekla jsem jen osolenýho, s bramborama.

Olčava 27.1.2007 17:32

Re: Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

Ježišmarjá Julčo, co mi to děláš? Sem tam jenom mrkla, oko mi spočinulo na smažené zmrzlině a už mám pocit, že jsem přibrala další kila...

JULČA 27.1.2007 17:24

Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

aha, tak špatně, možná tady

JULČA 27.1.2007 17:22

Re: mám mraženého lososa vcelku...

Našla jsem nějaké docela slibně vypadající recepty, nejen rybí www.manek.bloguje.cz

Olčava 27.1.2007 16:47

Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

tedy to je hrůza ten Mlsotník. Jsem po jídle, jen mě zajímaly kvašáky a tady už se zase vaří takový dobroty a já slintám neuvěřitelně. A jen tak mimpochodem, víte co jsem dneska měla? Španělský ptáčky. To by Anéžka koukala (a ten její i pan Leitner taky)

Olčava 27.1.2007 16:40

Re: Re: Re: Re: Kvašáky pro Kaštana

;-€olizuju!!

Olčava 27.1.2007 16:38

Re: Re: Re: Kvašáky pro Kaštana

Julčo díky, určitě vyzkouším, vypadá to docela jednoduše, tak bych to mohla zvládnout. Ale než budu mít ty svoje, tak si budu muset koupit nějaký okurčičky, úplně mi tečou sliny a polykám tu naprázdno;-P(to se jako olyzuju, mňam)

RenataE 27.1.2007 16:29

Re: mám mraženého lososa vcelku...

Taky ho takhle peču, i s kůží. Posadím ho na pekáč na bříško a na hřbetě udělám zářezy, do každého pláteček másla a kousek citrónu. Nezapomeň předem osolit, vetřít sůl s citronovou šťávou.

hana Williamson 27.1.2007 16:17

Re: Kvašáky pro Kaštana

Je, tak to si udelam. Ja kvasaky silene rada. Ja jenom slysim slovo kvasak a hned je ze mne fofrem mala Hanicka a jdu s tatou nakupovat pres pole a lesy do Pteni do konzumu. To byla vyprava z Beleckeho Mlyna u Prostejova, museli jsme pres pole, kdyz psenice jeste nebyla sklizena, tak byla pro mne silene vysoka, na kopci byla socha Sv. Florianka, ten chranil pred ohnem, vzdycky jsme mu dali s tatou kyticky, jako polni maky, chrpy a tak. V konzumu meli kad s kvasakama, otec nakoupil, ja dostala kvasak, a pak jsme sli k panu fararovi na pokec, tata a staricky farar tise nadavali na pomery, pan farar kouril strasne dlouhou dymku a ja jsem si hrala s farovic koliema a jedla KVASAK. Jo, to byvavaly krasny prazdniny.

Tady u nas prodavaji obcas nejake - v koser oddeleni obchodu zatavene jednotlive v igelitu a je to nechutne drahy.Velmi dobry jsou v deli v New Yorku, ale je to ponekud daleko od nas.

hana Williamson 27.1.2007 16:01

Re: mám mraženého lososa vcelku...

BEZ KUZE!!

Teda ja to s tou kuzi nemam rada. Je moc tuha, je pod ni dost tuku a to maso pod kuzi je takove dohneda a nahorkle. ja to dycky odkrajuju. Odrezky toho tmaveho masa dostane zvirena a je rada. Moje nejoblibenejsi - hodne citronove stavy, cesnek (pardon, Medvidku), olivovy olej a nakonec hodne petrzelky, pripadne dokoncit smetanou.  

julča 27.1.2007 15:37

Re: Re: Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

Myslím, že jsem to dělala i s kůží, nějak si nevzpomínám, že bych ji odřezávala. ;-DŠkoda, že tu není smajlík, kterej usilovně přemýšlí ;-D;-D;-D ss

evam 27.1.2007 15:34

Re: Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

Díky,Julinko! A děláš lososa s kůží  .-dělám s kůží i kapra. Dám vědět, jak to dopadne..:-D

julča 27.1.2007 15:22

Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

Já když jsem celýho lososa viděla poprvé zmraženýho, tak mi to připadlo takový nic moc, rozhodně to nepřipomínalo ty nádherně zbarvené filety z lososa, které se prodávaly o pult vedle za (podle mě) šílenou sumu. Tenhle zmražený losos se prodává cca za 100 Kč a je to fajn, dá se z toho udělat prima jídlo, když přijde víc lidí - to bych asi nějak zapekla se smetanou, petrželkou a sýrem? ;-)

julča 27.1.2007 15:17

Re: mám mraženého lososa vcelku...

Ahoj evam, lososa jsem naporcovala na polopodkovy a udělala ho - jak tomu doma říkáme: "na srbský způsob" (cibulka, zavařená rajčata, můžeš přidat cokoli Tě napadne: pórek, papriky, cukety...) ochutím bylinkama-třeba trochu tymiánu, bazalka nebo koření na ryby. Ryby jsem nepjprve opekla na trošce oleje s máslem. Nijak dlouho jsem to nevařila, jen aby ryby byly hotové a zelenina trochu povolila. Výborné s vařenýma bramborama.:-)

evam 27.1.2007 15:11

mám mraženého lososa vcelku...

asi ho okyselím citronem, osolím a opeču ho na olivovém oleji s máslem... Prosím, jak to děláte vy     ?      :-D

julča 27.1.2007 14:58

Re: Re: Kvašáky pro Kaštana

Olčavo, ocet se nedává, musí to pořád být tzv. mléčné kvašení-pouze se solí a kořením (jako třeba u kysaného zelí). Já jsem tomu moc letos taky nevěřila, první okurky jsem otevřela asi za měsíc a nebylo to tedy nic moc, ale sklenice otevřené teď na Vánoce byly fakt super. Bohužel už nejsou :-)

Olčava 27.1.2007 14:06

Re: Kvašáky pro Kaštana

A ocet se nedává?

julča 27.1.2007 13:45

Kvašáky pro Kaštana

Celoroční kvašáky: okurky, kopr, voda, sůl Příprava:Recept je jednoduchý a kvašáky vydrží až do příštího léta, pokud se ale nesnědí. Zatímco normální rychlokvašáky se musí sníst během několika dnů. Nachystáme si sklenice ( nejlepší jsou 0,7 l). Do sklenic naložíme okurky, nejlépe rozkrojené na polovinu a proložíme je koprem (rozkrájela jsem je podélně na 4 díly). Můžeme také přiložit hodně malé cukety, které taky rozkrojíme a dáme je mezi okurky (ty jsem tam letos neměla).

Pak v hrnci hodně převaříme vodu se solí ( na 1 litr vody dáme 4 dkg soli). Co nejteplejší slanou vodou přelijeme okurky. Během hodiny ještě vodu doplníme až po povrch sklenice. Zavíčkujeme a dáme do sklepa.

Nejlepsi jsou tak za měsíc, ale jíst se dají i v zimě až do jara.

Někdy se může stát, že se voda trochu zakalí (což se mi stalo, myslela jsem, že jsou zkažené, ale vydržela jsem:-)), ale to opravdu nic není. Na soli se nemusí šetřit, protože více soli nálevu neublíží. (recept mám odněkud z internetu)

Zkumavka 26.1.2007 20:44

Re: hádejtte, co bude u nás n sobotu

 Abych tak řekla,žeano,Alimo,já taky ne!! Jak to tady louskám,tak já ti si tady slintam na škrobení !§ Ja tak ráda jím,no teda,jím, no spíš já teda že..u. !! Pomóc!!!! Jenže nejhorší je,že já mám ráda všechno ! Teda běžný vjeci,chrobáka se eště nejedla,ani pražený termity. Jen červa,toho bych si snad nedala.Tak to je těžký s tou linii..;-(. Pomóc!! Mňam!;-P

Bláža 26.1.2007 20:44

Re: ryba opravdu jen vařená!

...a já si na první "pokuk" říkala (překlep nevnímaje), no ne, paní Dede se dala na vaření Raků...:-D

Dede 26.1.2007 16:02

Re: Re: ryba opravdu jen vařená!

Já tady kupuji silné (vysoké) kousky tresky bez kůže, nejsou v tom ani kosti. Je moc dobrá, běloučká a nejsou to ty tenké filetky, co se běžně prodávají u nás. Jsou to zjevně menší kusy z poměrně velké ryby... Ty filety by určitě šly, jen by se musely vařit opravdu jen okamžik... aby se nerozsypaly a nebyly blátivé...

Štětinka 26.1.2007 15:37

Re: ryba opravdu jen vařená!

Tresku. Jako file? S kůží,bez? Naše děti ryby rády, ale manža nerad kosti. Pro mě je to zajímavý nápad

díky, to zkusím 26.1.2007 15:07

Re: ryba opravdu jen vařená!

s tou treskou. Já takhle protahuji pstruhy, uvařené jemně píknu  posypané nastrouhanou nivou, přílohuju dušenou zeleninu, tak takhle zkusím tu tresku, ta mě nenapadla;-Ddíky DedeR^

Dede 26.1.2007 14:53

Re: ryba opravdu jen vařená!

Ach jo, samozřejmě tak... ;-D Jsem ostuda a nekoukám co píšu...

Dede 26.1.2007 14:52

ryba opravdu jen vařená!

Rak se vám musím pochlubit, mám za sebou úspěšný pokus. JanaBa mi jednou říkala, že mám zkusit připravit rybu jen tak vařenou -- že když je ryba dobrá, je to potom delikátní a velmi chutné. Jen je třeba rybu nepřevařit, fakticky ji tou horkou vodou jenom protáhnout... (Byla jsem skeptická, naposledy jsem vařila rybu svojí kočce Žofce :-/), ale JanaBa byla přesvědčivá...

A protože jsem kuchařka improvizátor, dala jsem se do toho po svém. Dala jsem do vody vařit sůl, poměrně dost sušené petrželky, tři kuličky nového koření a bobkový list. Do toho jsem hodila šest kousků polorozmrazené tresky a nechala chviličku vařit. Odolala jsem nedala jsem tam ani česnek ani cibuli, které jinak nacpu takžka všude. Chvilku se to vařilo, až začalo koření vonět. Potom jsem tam přidala rybu a nechala ji povařit. Po chviličce (kompromis mezi "protažením" a zmrzlostí) jsem ji "plochým sítkem" vyndala a dala na zapékací misku.

Do stále se vařící vody jsem nasypala zmraženou zeleninu -- zelené fazolky, mladou kukuřici a mrkev, přidala kousek žluté papriky (zbyl mi) a povařila. Opět jsem použila sítko,  vybrala zeleninu a přidala ji k rybě. Pocákala jsem to citronovou šťávou, přidala kousek másla a dala do trouby, kde už se dodělávaly hranolky.

Bylo to rychlé a skutečně ohromně dobré. A dietní! ;-D Kdo má rád ryby, pro toho to bude taká osvěžující alternativa k smaženým a pečeným receptům...

possum 26.1.2007 14:43

Vave, pepr zrovna moc nemusim,

ale ty jatyrka a to zeli......JA MAM HLAD!!!!!! A to je uz zase po pulnoci a musim jit spat! Hlady neusnu! A pak se mi bude zdat o jidle :-P

KláraS 26.1.2007 13:30

Re: Re: :-))

díky, čítala, prostuduji

Kaštan 26.1.2007 12:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Na utopence mám jednoduchý recept, hotové je to raz dva. Stačí svařit vodu a nalít do ní ocet. Tedy po té, co jsme pod ní vypnuli plotnu. Půl vody, půl octa. Do sklenice mezi tím přijde všechno ostatní, tj. buřtíčky - pěkně rozpůlené cibuličkou nadité, červená paprika, aby to hezky vypadalo, nové koření, bobkový list a kuličky pepře. Zalít ještě teplou octovou vodou, sklenici zavřít, otočit hlavou dolů a odnést do sklepa. To proto, abych neujídala dřív, než to bude pěkně proleželé. Recept mnohokrát vyzkoušený, celou rodinou převzatý a velmi chválený...

Kaštan 26.1.2007 12:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

A recept je kde?!!!? Sem s ním!!!