2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Nerad mluvím o houbách!

Když se rodinní příslušníci rozhodnou jít pro houby (neuznávám termín "jít na houby" - lesa si užiji dost a hledání hub stylem 1 houba - 1 kilometr mne nebaví), o dovolené mi den co den přinesou nadílku - viz foto- a šetrně mi sdělí, že si to mám očistit a zpracovat sám, když jsem taky sbíral, tak jsem na mrtvici!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kaštan 11.4.2006 13:46

Re: Milý tojefuku,

Jééééje, těstoviny s houbama je moje zamilované jídlo. Kdysi jsem je uvařila svému expříteli z Německa. Oba jsme je spořádali s velikou chutí. Já pak v noci krásně a blaženě spala, mezi tím, co on celou noc strávil s hlavou v záchodové míse. :-P

Jaryna 11.4.2006 10:28

Jejda, to je úroda....

Ještě, že to hlídají ti dva hafánkové, hned bych to odcizila....

Minda 11.4.2006 7:55

Teda tojefuku, vy jste

sadista :-)))))))))

Takovej článek a takovou fotku 11.4.2006 po příšerné zimě, kdy sezóna májovek je daleko a houbařská sezóna v nedohlednu!!!!!!

A já mám už pár let totální houbovej absťák !!!!!!

Fuj, fuj, styďte se, tojefuku :-)))))))))))))

tojefuk 11.4.2006 10:29

Re: Teda tojefuku, vy jste

Nestydím se, jelikož jsem pacholek! A pod kůrou na zemi už mají založeno smrže, 14 teplých dní a bude na řadu polívek - základem nejsou smrže, ale krásně doplňují!

Alča 11.4.2006 7:28

Ta houbová fotka je opravdu inspirativní

a kdeže jste to, tojefuku, byli na té dovolené? Já jen, že u nás, v podhůří Jeseníků v roce 2004 nic moc nerostlo a já musela použít úplně všechny zásoby. Po loňském roce se situace zlepšila, ale stejně jsem přišla na to, že je nejlepší pozvat návštěvu přímo do lesa, ať si sami nasbírají a my jim jako z laskavosti vnutíme i ty naše plné kbelíky a pak už čistíme a zpracováváme opravdu jen pro naši rodinu (i tak je toho hodně). Houby zásadně sbíráme jen jako doplněk při procházce v lese - to pak člověk nemůže být nazlobený, když nic nenajde.

zana 11.4.2006 12:58

Re: Ta houbová fotka je opravdu inspirativní

Vloni v Brdech jsme měli o dovolené pravidlo, že houby sbíráme jen těsně před odchodem z lesa. Tolik jsem jich ještě neviděla. Ale fakt je, že vloni rostly strašně moc. A taky je pravda, že jsme chodili po vojenském pásmu... ale to na mě neříkejte.

tojefuk 11.4.2006 6:43

possum se spřáhla s WWW

Žlutý melouny jsem nesnášel už jako kluk, tak si na starý kolena nebudu vývrtkovat hubu! A nebudu! Ovčí sýr od Aidy beru. Maso z vhodného láku asi nebude syrové(zavináče). Nebo jó? Possum, já jím kůrky od chleba taky a čoklové mi je závidí! A jestli někomu chutnají kombinace, které ani v krámě neleží vedle sebe, aby se netloukly, tak dobrou chuť! Já takovým lidem říkám labužníci, babička je nazývala jinak, přiléhavěji! Plši patří k veverkám, mají huňatý ocas o kousek delší než tělo, velké asi jako křeček z teraria - ti větší. V CR 3 druhy - velký, obecný, plšík lískový. Moc plaší nejsou, spíš drzí až ofouklí. Hledám fotku. Fotka hub není kvůli závidění, ale abyste mě litovali! Tři dny předtím jich bylo víc - denně!  Před třemi roky mě DMS(děkuji, Mr. Owcrope) požádala, abych pro ni přijel do práci. Netuše nic zlého, jel jsem! Měla tři pytle hub, ty velké, od zrní plné hřibovitých hub a já dva dny dovolené, abych to zpracoval! Mám ještě teď husí kůži! Teď už mám naspěch, vyskytuje se tady práce!

jiný Honza 11.4.2006 9:11

Taková fotka

po dlouhé, kruté zimě není na litování, to je PROVOKACE!!! Já mám poslintanou klábosnici i monitor. Takže za trest něco zcela nehoubového:

Česnekačka podle jiného Honzy

Nakrájíte točený salám (ale z masa, ne ze soji!! - jinak budete potřebovat ještě olej) na kostičky a dáte na pánev osmahnout. Rozdělíte do misek, tuk nechte na pánvi. V tuku osmahněte chleba nakrájený na kostky a přidejte k salámu. Dejte vařit kostku masoxu a než to bude, tak na chleba dejte česnek - třený se solí nebo jen lisovaný - alespoň dva velké stroužky na porci. Na česnek rozklepněte syrové vajíčko, posolte, opepřete a můžete přidat trochu majoránky. A teď pozor: všichni strávníci musí sedět u stolu, lžíci v ruce. Vy vezměte vroucí (nutné!!!) bujón a naběračku a začněte plnit talíře. Je nezbytné, aby se každá porce ihned po zalití začala míchat, jinak budou z vajíčka (promiňte mi ten výraz) snople.

Tato verze je extrémně vhodná v současném studeném a vlhkém počasí - zaručeně prohřeje i na kost zmrzlého. Dobrou chuť.

evam 11.4.2006 19:20

Re: possum se spřáhla s WWW

    Zažila jsem bezvadnou příhodu s plšíkem na chalupě, Nechala jsem v síni na chladničce veliké rajče. V noci, jdouc z chladného wc , se mi naskytl krásný pohled. Plch měl rajče do poloviny sežrané a vyžíral ho tak, že stála jen polovina slupky - žral tam jako pod střechou- a byl celý rajčatově mokrý. Chvíli jsem ještě počkala , abych mlsouna nevyrušila. Od té doby plši sežrali či ožrali vše , co jsme nechali venku. Naučil nás uklízet.

WWW 11.4.2006 5:12

Olomoucke syrecky restovane s marmeladou a makem (1)

U Vasaty nastoupila nova servirka. Chodili jsme tam v nedeli vecer po fotbale. A tak jsem si rekl, ze se to musi nejak oslavit ! Napsal jsem si v praci jidelnicek jako byl u Vasaty a do minutek jsem nepsal tu "minutku" Jidelnicek jsem pekne vsunul do desek a taky si to objednal. Holka na me chvilku valila oci, ale ja ze to je specialita pana Vasaty, ze se divim ze to nevi a ze ji to jeste nedal vochutnat. Vzala ten jidelnicek a sla za Vasatou. Ten hned pribehl a povidal, ze uz ma tech  mych kravin akorat tak plny zuby, ze  delam magora z nej , ale to prej mi nestaci, musis jeste blbnout holce hlavu povidal Vasata! A tim to skoncilo.

Jenze tam byl ten hadavej Francek Dolejsu a tomu se to strasne libilo. Jak jsme nekam jeli na fotbal a tam sli na jidlo, tak Francek si to vytrvale objednaval, az mi to uz slo na nervy.

Hele Francku povidal jsem, kdyz se vtip moc opakuje, tak uz to neni vono. A pamatuj si, vtip se musi dotahnout do konce. Kdyby mi tohle jidlo nekdo donesl, tak ja ho proste snim. A hadavej Francek ze on taky a ja ze ne a on ze jo az jsme se vsadili. Bylo to o moc piv a jeste vecere pro partu, tak jsem ho vystengroval!  On v tom pokracoval v presvedceni, ze nemuze narazit. A pak to zase vyslo ze byla vecere u Vasaty. Nic jsem neponechal nahode! Nakoupil jsem pekne prolezele syrecky, marmeladu a maminka mi umlela sklenici maku. Zasel jsem za Vasatou a ani jsem ho nemusel moc presvedcovat, to on zase legraci rozumel, jen rikal ze se na nej moc zameruji POKRACOVANI.

Vecer jsme zasedli dali pivecko a kdyz prislo na objednavani jidla, tak povidalm hadavymu Franckovi. Ty jsi hrdina vsude, ale u Vasaty si to netrioufnes, pac by s tebou vybehniul. A francek ze jo, ze sitroufne a ja ze ne, ze je srab a on ze neni !!!

WWW 11.4.2006 5:23

Re: Olomoucke syrecky restovane s marmeladou a makem (2)

Vasata prisel osobne prevzit objednavku a Francek si objednal ! Vasata ani nemrknul a odesel. Nejdrive donesl jidlo nam a vyvalenemu Franckovi rekl, ze musi trochu pockat, ale ne dlouho. A pak tu smradlavou kourici krasu donesl. Francek sebou malem seknul.

Dosla mu ta sazka a tak se do toho zoufale pustil .

No nedojedl !!

Snedl ani ne dve kolecka syrecku trochu maku a marmelady. Kdyz pak blinkal na hajzlu, tak mi jsme panu Vasatovi psali do knihy prani a stiznosti zapis o vzorne obsluze a nevsedni ochote personalu. Bledej Francek se pak spravoval fernetama, jeden mu Vasata venoval jako pozornost podniku zadarmo . A Francek platil piva az se mu z toho udelalo podruhy blbe !!

Vicekrate uz si to neobjednal !!

zana 11.4.2006 12:41

Re: Re: Olomoucke syrecky restovane s marmeladou a makem (2)

Teda, WWW, už mě máte tak na háku, že jsem si myslela, že bude následovat recept na nevídanou specialitu (pana Vašaty) a už  jsem si říkala - tak tohle zkusím;-D

WWW 11.4.2006 13:31

Re: Re: Re: Olomoucke syrecky restovane s marmeladou a makem (2)

Milla Zano!

Vezte, ze tenhle pribeh je pribeh opravdovy. Pan Vasata jeste zije a je uz to stary pan.

Tuhle jsem ho potkal v K. Varech o holi. Autem uz nejezdi, zhorsil se mu zrak. Mel radost ze me vidi, ale ze specha na vlak. Na zadnej vlak pane Vasata povidal jsem, tady si dejte vedle v kavarne na mne kaficko, ja si jeste musim neco vyridit u notare a hned jsem u vas.

A pak jsme si mila Zano povidali a vzpominali a bylo to vzpominani pekne. V aute mi pak povidal, WWW predstav si, ze ten tvuj jidelnicek se specialitou pana Vasaty mam porad schovanej. Co schovanej, ja jsem ho pekne strcil do desek, kde jsou vsechny dulezite papiry. Az jednou WWW natahnu backory a pribuzni se v tom budou hrabat, tak at jsou z toho divoky. Tak vidite mila Zano. Ja jsem se mu navyvadel veci, ale on me mel rad a ja jeho taky !!

Mirka - Houston 11.4.2006 4:04

Jsem dnes zde, pane WWW.....

Je mile, kdyz mne nekdo postrada!

Prave vcera jsen pripravila pro navstevu, neco obdobneho jako pan tojefuk. Vase krkovicka je taky neco! Vyzkousim priste.

Ja jsem olejovym sprejem nasrtikla dno a strany zapekaci misy. Platky brambor na dno, opeprit, osolit. Vykostene, naklepane kotlety a curry korenim polozit na prvni vrstvu brambor, prikryt druhou. Zasypat syrem, zalit slehackou... Nejdive trosku dusit, potom dopeci odkryte. Jako prilohu jsme meli jarni michany salat / hlavkovy salat, sterbak, spenat, mrkev / a olivy. 

Protoze se mi zdalo, ze hoste maji pouze brambory - predchazela polevka z kruty se zeleninou a ryzi..... Hoste se olizovali, delalo mi dobre, kdyz si chodili do kuchyne pridat!

WWW 11.4.2006 4:48

Re: Jsem dnes zde, pane WWW.....

No to jsem rad, ze jste se Mirko ozvala.

No tak ten recept je podobny. Kdyz je ale ta cekanka uz tam, tak nedavame prilohu. Ona je trochu horka, ale tu horkost ztrati v te slehacce a dochuti vlastne maso ! Bodejd, ze to dela dobre kdyz chutna. To ja znam !

Mirka - Houston 11.4.2006 5:02

Re: Re: Jsem dnes zde, pane WWW.....

Je to tak pane WWW! Vase pani se ma. Kdo ostatne u vas vari? Jenom radite - pridej, zamichej, nebo ona radi Vam? Nebo varite kazdy sam na stridacku?

Vam vsak uz konci sluzba, tak Vam preji dobrou noc a lepsi rano - az si ho udelate! Ja se vratim zitra......  

WWW 11.4.2006 5:25

Re: Re: Re: Jsem dnes zde, pane WWW.....

Varime mila Mirko oba, ale ja skoro vice,protoze varim rad ! Ostatne, napsal jsem jeste jeden recept pred chvilkou. Tak zitra !!!

WWW 11.4.2006 2:52

zapecena krkovicka podle WWW (lhar, taky to nekde obslehnul !)

Nakrajim si tojefuku brambory jako ty. Predtim ovsem vyndam skleneny pekacek a kapnu malinko oleje.

Velkou cibuli nakrajim na tenounka kolecka a nakladu do pekacku. Kolecka po cibuli na oleji pekne klouzou, umistim je prstem ( doporucuji ukazovacek ) tam, kam chci. Naklepnu rizecky z krkovicky, rozkrojim napul ( lepe se to pak serviruje s bramborama)) opeprim a osolim a narovnam pekne na ty kolecka cibule po cele plose pekacku. Nemusim si nic pamatovat, kam sahnu, tam jsou. Tak!

Ted vezmu tri puky cekanky a nakrajim nadrobno a nasypu vrstvu na maso, trochu prisolim. Zmacknu trochu a pak naskladam hezky pres sebe ty kolecka z bramor. Vytahnu velkou slehacku, vyklopim ji do kastrulku a postavim na mirny, skoro nic plaminek. Prihodim tri, ctyri trojuhelnicky kvalitniho taveneho ementalu -Otlemena krava je na to vyborna. Micham a micham, az se to vse rozpusti, pomaham vareckou. Odstavim, pridam poradnou lzici ceske horcice, jeste trochu pepre, trochu muskatu a kapicku paliveho oleje, co jsou v nem nalozene feferonky. Pak s tim ten pekacek zaleji a strcim na pet minut do mikrovlnky. Z ni pak na slabou hodinku zakryte do trouby na 220°. Pak odkryji a uz hlidam, az bramburky roztomile zezlatnou. Ta cekanka pusti dost stavy!! 

A ted uz rucicky nikomu pujcit nemuzu, musi se to vyndat akorat!! Ani moc vysmahnute, a ani tak aby to jeste plavalo. V troube pod svetlem to trochu mate, zda se ze je tam stavy jeste plno, ale pozor !!

No a pak uz jen lahvinku dobreho vina (ne tu priserne sladkou svicku z dob meho mladi) a je to docela uchazejici basta! !!

WWW 11.4.2006 2:58

oprava: kolecka cibule na oleji......................ja popleta

Alča 11.4.2006 7:17

Re: Tohle vypadá opravdu dobře

a já se budu snažit co nejdřív vyzkoušet. Mám akorát problém, že pekáč, ve kterém tyhlety dobroty dělávám, se nevleze do žádné mikrovlnky. Takže budu muset trošku déle péci v troubě přikryté, ale jinak to snad neztratí nic ze své přitažlivosti!

A ještě, WWW, i když sem nepíšu každý den, neznamená to, že nečtu Vaše báječné příběhy! Klidně si představte, že pod každým Vaším povídáním je pochvalný příspěvek od Alči ..R^

WWW 11.4.2006 13:33

Re: Re: Tohle vypadá opravdu dobře

Mila Alco,

jsem opravdu rad, ze se vam me historky libi. Co rad, mam z toho opravdu radost!

 Hezky den ! 

tojefuk 11.4.2006 10:26

Re: zapecena krkovicka podle WWW (lhar, taky to nekde obslehnul !)

WWW, tak se rozvíjejí recepty! A kde je pórek a žlutý meloun? Čekanka - koupit jen tam, kde ji mají zakrytou černou fólií, doma do odříznu plátek odspodu, do misky s trochou vody a do tmy. Za dva dny zbude hořkost jen v dolním kousku, odříznu, ochutnám, když si mi ještě nelíbí, hořkou část nakrájím, zaliju horkou vodou, propláchnu, vychladím a může jít do salátu. 

Mirka-Houston: Brambor je dole i nahoře tak akorát k masu mezi, proto je potřeba si pamatovat, kde je maso! Používám metr, po délce pekáče dvě řady, v řadách narovnané proti sobě, co přečuhuje odříznu, pokrájím, nasypu na porci. Servírují se vyříznuté cihličky, sýr nahoru před koncem pečení, obloha podle chuti. Píšu do receptu jen základ, ostatní nechávám na fantazii použivatelů! Nejsem detailista jako WWW, který těžko doplnění - třeba jen vínem do polívky - snáší! Syrové houby (nebo z mrazáku) tam dávám taky.

Aido, Rychlebské hory, polovina září. Na procházku do lesa! Les mám 50m od baráku a radši nebudu psát o houbách, který loni nasbírali známí do 300m od domu! Jinak: první 4-5 dnů dovolené sbíráme pro sebe, zbytek vezem známým. Ono se jim do těch krpálů moc nechce šplhat. O sbírání mou rodinou jsem už psal. Můžu už jen doplnit, že mladej se naučil houbu donést nezpřelámanou, takže děda sedí na pařezu a pucuje, mladej se psama šmejdí a nosí, kde je zbytek rodiny obvykle nevíme. Až je prázdno, jdeme o pařez dál!

Paní D.R., nikdo mě nepolitoval! Já je chtěl pěkně pomalu připravit na to, že letos možná bude léto a oni mi nadávají! Ještě že jsem slíbil, že je ta fotka první a poslední! 

zana 11.4.2006 12:39

Re: Re: zapecena krkovicka podle WWW (lhar, taky to nekde obslehnul !)

příprava na léto je chválihodná, ale myslíte, že aktuální??

tpjefuk 11.4.2006 12:54

Re: Re: Re: zapecena krkovicka podle WWW (lhar, taky to nekde obslehnul !)

Jistě! Vy neznáte Werichova vodníka, kde maňáskář měl na přezce od opasku"Buď připraven" a když ho vodník překlopil, tak nebyl připravenej?

zana 11.4.2006 16:20

Re: Re: Re: Re: zapecena krkovicka podle WWW (lhar, taky to nekde obslehnul !)

no jo, pravda. Budu ale s dovolením doufat, že příchod léta je pravděpodobnější, než že mě převrhne v maňásku vodník...

Hana Williamson 11.4.2006 1:06

Pro pani D.R.

Do tretice vseho dobreho. Manzel muj, hoch z pobreznich bazin, si jiz podruhe vyzadal (tedy lepe receno zeptal se, zdali by to slo) tu vychodoslovenskou polivku se stavou z kyselyho zeli. On nejak prilnul k nasi etnicke strave. Ja knedliky sice rada, ale obejdu se. On by se po tom utloukl. A takhle mu predlozit dobrou jitrnicku nebo szegedinek, ci prosty gulas, nebo bramboracek. A kdyz mel na Valassku halusky ve forme tradicni s brynzou, nebo ve forme strapacek, tak tak otravoval, az jsem se naucila delat nahrazku. Tak mi tady zvolna klokota kotel, omezila jsem mnozstvi klobas, neb se prednosta rozhodl, ze by mel zhubnout.

Judith Saebel 11.4.2006 3:14

Re: Pro pani D.R.

Mrknete se na tuhle webovou stranku - ten segedinsky gulas (Sauerkraut and Pork) je k neprekonani.

http://homepage.interaccess.com/~june4/recipes.html

D. R. 11.4.2006 9:07

Re: Pro pani D.R.

Vánoční zelňačka

Tradiční recept předpokládá, že máte doma naložené zelí a tudíž můžete z něho získat tu šťávu. My zelí nenakládáme, takže dělám „jako“ polévku z kysaného zelí. Rozdíl? V originální polévce je skutečného zelí jen maloučko „na ozdobu“, v mojí je ho podstatně víc (jinak by neměla polévka žádnou chuť). Já to dělám tak,že koupím dva pytlíky zakysaného zelí, z obou vymačkám šťávu a do polévky přidám zelí jenom z jednoho sáčku (zbytek můžete použít třeba na zdravý salát...:))

Začíná se stejně jako u fazolové polévky. Do velkého hrnce dáte tuk (je to na vás – od sádla po olej, tradiční je sádlo...) a zahřejete. Přidáte dvě až tři nadrobno nakrájené cibule – podle toho, jak jsou velké. Zároveň si do varné konvice dáte vařit vodu. Když cibulka začne vonět a některé kousky už hnědnou, zasypete ji mletou sladkou paprikou (kořením!). Nešetříte – hodně na ní záleží, čím je lepší paprika, tím bývá lepší polévka. Zalejete horkou vodou – ne doplna, protože tam později ještě přijde ta šťáva ze zelí s trochou zelí, nebo v mém případě víc zelí s tou trochou šťávy, kterou získám z pytlíkovaného zelí.

<p>Všechno osolíte, přidáte česnek (lze ho i opékat s cibulí, nesmí být lisovaný, ale jen překrojené stroužky), několik kuliček černého pepře (množství dle chuti, u nás dost...:)) a něco jako vegetu (harmonii chuti). Potom přihodíte hrst sušených hub (já mám ráda hodně...). Vaříte, až houby začnou vonět. Nyní přidáme to zelí – viz výše. Necháme vařit.

<p>Následují klobásy. V Košicích prodávají před Vánocemi takové speciální, neuzené – trochu připomínají Taliány. U nás vezmete to, co máte rádi. Pokud použijete slanější paprikované uzené klobásy, tak si hlídejte množství soli a papriky v polévce, ať toho není moc. Vaříme. Nakonec přidáme rýži. Ne moc, nesmí polévku nějak razantně zahustit, jenom se tam tak vznášet. Pokud ji neděláte ze zelné šťávy, bývá nutné ji přikyselit octem. Klobásy se vaří v celku, pokud se krájejí, tak až na talířích. Polévka se podává s chlebem.

WWW 11.4.2006 0:56

Halo, pani Hano ?

Ja jsem ducharil na BTW a tady se vesele klabosi o houbach.

Ten velkosber v Americe tedy zavidim. A kdepak je pani Mirka ? Uz dlouho ji postradam !

WWW 11.4.2006 0:53

Tojefuku, tojefuku

"Nerad mluvim o houbach" !!

A pak da takovou fotku, aby WWW prasknul zavisti !!