6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Narozeniny

Také máte své oblíbené jídlo, které jste si vždycky přáli k narozeninám? Co moje chatrná paměť sahá, vždycky jsem k narozeninám chtěla uzený hovězí jazyk s bramborovou kaší. A protože moje paměť dosahuje hlubin předsametových, vrtá mi hlavou, jak to ta moje maminka dělala, že ten jazyk vždycky sehnala.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lída Š. 12.6.2006 8:21

Lucko - k těm jelenům

nahrávku jsem samozřejmě viděla a muselo jít o OCHOČENÉHO  jelence;-) Normální lesní zvíře raději uteče.

Lucka 12.6.2006 10:10

Lído, díky!

Taky jsem si říkala, že ten "lovec" byl už od začátku nějak podezřele blízko... Ale můj otec prostě nedokázal pochopit, že by to vůbec to zvíře mohlo udělat. Prostě si myslel, že je to nějaký podvod...

possum 9.6.2006 16:40

Lucko,

cetla jsem tvuj recept pro tojefuka parkrat, nez mi doslo co je mi divne. Muzu-li se zeptat, proc tedy pouzivas pudink a ne hned maizenu? (Tedy nespletla-li jsem si nazev :-/ Cornflour ;-))

Jinak ja, pokud delam treba ryzovy pudink s kompotovym ovocem, pouziju taky stavu, ktera pak doda chuti. Rozhodne stava (i kdyz z kompotoveho ovoce) je urcite lepsi nez chemikalie a barviva.

Lucka 9.6.2006 17:21

Possum,

přiznávám se bez mučení - netuším, co je to miazena:-/ Tohle mě naučila mamka už co jsem se učila péct (8 - 10 let zpátky) a tou dobou tu uvedený výrobek asi ani nebyl. Ale když dostanem náhodou ovocný dort od sousedky, tak tiše trpím.. sice to krásně vypadá, protože ta želatina z pytlíku je úplně čirá, ale jinak kupovanej piškotovej korpus + plastickou hmotou zalité ovoce ..fuj bleeRv A vůbec to nechápu - ona je jinak zdatná kuchařka i náramná pekařka, tak nevím, proč používá ty hrozný náhražky (myslím i ten korpus). Takže jediný poživatelný je to ovoce a to je ještě oblemcaný máslovým krémem, kterej nemusím (já korpus zásadně mažu marmeládou - nejlépe rybízovou):-P

aida 9.6.2006 18:42

Re: Possum,

Maizena je kukuřičný škrob, obdoba Solamylu (ten je bramborový). Zajímavé je, že originál Oetkerovy pudinky jsou kukuřičné a ty české bramborové.

aida 9.6.2006 18:44

Re: Re: Possum,

Jinak, Lucko, zcela OT, můžu se něco zeptat? Jste to Vy, ta místní dívčina, která bude časem moje kolegyně? Jestli ano, v kterém ročníku jste?

Lucka 9.6.2006 19:10

Aido,

místní - to záleží, odkud jste Vy. Jestli jste veterinářka, tak možná časem budu Vaše kolegyně. Jsem ve čtvrťáku a zrovna v úterý jsem opět sváděla marný boj s Halouzkou. Můžu se zeptat zase já? Kde pracujete?

aida 9.6.2006 19:13

Re: Aido,

U SVS, promovala jsem v roce 1989, ale nemám všeobecnou, jen hygienu. Místní jsem myslela jako že jste tu z Mlsotníku, potažmo Zvířetníku.

Halouzka učí co? (nás neučil)

Lucka 9.6.2006 19:17

Re: Re: Aido,

Aha, já už myslela, že máte přehled, odkud tu kdo je.;-D  Jsem 4. ročník FVL a jsem z Prahy... Tak to se divím, mně přišlo, že je na patologii snad odjakživa.. Takže prostě patola;-O Rv

aida 9.6.2006 19:22

Re: Re: Re: Aido,

A ježiš, patanča je pěkně hnusná. Tak to držím pěsti.

Lucka 9.6.2006 22:30

Re: Re: Re: Re: Aido,

Děkuju, je to opravdu hnusný... Hlavně ty jeho skripta - napsal si je sám a jsou tak nestravitelný, že si člověk musí udělat větný rozbor skoro u každý věty, aby aspoň pochopil, co je podmět a co přísudek a jaký má ta věta dávat smysl...A z toho se to učí vážně blbě.Rv

Ela 12.6.2006 14:30

Re: Re: Re: Re: Re: Aido,

Ježíš, děvčata ... až jsem se teď orosila... já jsem studovala něco úplně jinýho, ale zážitek mám stejnej ... Dějiny státu a práva  socialistických zemí ... ten nejmenovanej trotl si na to sám napsal učebnici, to se nedalo naučit ... v prvním semestru, v prváku ... to byl masakr ... a pak hned sociálistická teorie státu a práva ... slinty, slinty, slinty...

Lucka 9.6.2006 19:14

Re: Re: Possum,

Díky za vysvětlení... Solamyl znám a občas na lehké zahuštění šťáv pod masou používám..

Aido, ještě mám drzý dotaz - my se tu na Zvířetníku dohodli (to jádro, co sem chodí pravidelně), že si budeme všichni tykat, abychom v tom neměli binec. Nechcete se taky připojit? Nebo aspoň tykejte Vy mně, prosím..

aida 9.6.2006 19:23

Re: Re: Re: Possum,

Tak fajn, pokud nezapomenu. Mě to dělá kapku problém tykat lidem, které neznám.

possum 9.6.2006 16:30

RenataE,

dortik vypada dobre. Kdyby byl mene upraveny a misto jogurtu mel puding, tak je to to, cemu se tu rika trifle. ;-P

possum 9.6.2006 16:09

JoVo,

omlouvam se, ze jsem bez optani dala recept do Labu. Samozrejme jsem udala, ze je od JoVo. Dodala jsem tam, ze jde pect v pekarne, jelikoz jsem ozkousela (a napsala vam 1*, cehoz jste si mozna nevsimli). 

Preji pekny weekend. :-)

Vakandi 9.6.2006 15:13

Milí zvířetníci

pro dnešek se loučím, přeji krásný víkend a v po.. (kurnik) až ve středu nashledanou :-D

Lucka 9.6.2006 14:42

LídoŠ, tojefuku!

Včera mi od táty přišel mail s nahrávkou útoku jelena na člověka - komentováno anglicky, takže odhaduju původ na USA, příp. Kanadu. A tatík se mne večer ptal, jestli je to nějaká montáž, že to přece není možný a proč by to to zvíře dělalo. Tak jsem si vás dva dovolila citovat (přeražení ruky jedním kopnutím atp.) a on se stráášně divil;-)

Tojefuku, u nás se klasické želé vůbec nevede. Já ty umělotiny nesnáším, takže když už dort z cukrárny, jedině s pařížskou nebo bílou šlehačkou, nejlepší ovocný dort dělám doma..  Vynechám základ a napíšu sem jen ten vršek - je to v podstatě ovocný pudink a důležitý je poměr, aby to správně ztuhlo. Vezmu šťávy z kompotů (kterými jsem předtím zdobila korpus) a doplním džusem (nejlépe pomerančovým) na objem cca 0,75 l. Ten pomerančový džus tomu dá šmrnc, protože ty šťávy (z ananasu, broskví...) jsou dost sladké. Osladím krystalovým cukrem, aby to za studena chutnalo trochu přeslazeně (ohříváním to trochu zkysne a pak je to na dortu akorát). Přidám 2 sáčky vanilkového (příp. banánového) pudinkového prášku a za studena rozmíchám.. Pak už je to klasika - na plotýnce v tlustostěnném hrnci za stálého míchání přivedu k varu a chvilku vařím (max. 2 minuty). Pak to nechám vychladnout a pořád míchám. Můžu si pomoct ponořením hrnce do studené vody, aby to chladlo rychleji. Když je to vlažné tak, že tam udržím prstík (čistý!);-D, tak tím můžu dort zalít a rozetřít stěrkou nebo špachtličkou. A nechám v chladu dotuhnout. Není to průhledné jako želatina, ale rozhodně to mnohem lépe chutná. A kdokoliv v rodině slaví narozeniny, chce po mě právě tenhle dort;-P

Fallowa 9.6.2006 14:48

Re: LídoŠ, tojefuku!

Lído,ačkoliv je to psáno pro Tojefuka,s dovolením Váš nápad s ovocnými pudinky rovněž použijuR^:-P!

Fallowa 9.6.2006 14:49

Re: Re: LídoŠ, tojefuku!

Pardon,Lucko!

Lucka 9.6.2006 17:25

Re: Re: Re: LídoŠ, tojefuku!

To je v pohodě.. překlep se stane;-) A klidně to vyzkoušej, ač to tojeukovi připadá pracný, není to tak hrozný.. a výseldek stojí za to - chutná to jako ovocné pudinkové želé a ne jako kus plastu;-P

Lucka 9.6.2006 17:27

Teď se zase omlouvám já...

My si tu před asi týdnem domluvili hromadné tykání a tak jsem to vztáhla i na Vás.. Tak prosím o vyjádření, jestli Vám to vadí a nebo to tak můžu nechat. Jinak mi, prosím, tykejte tak jako ostatní;-)

Fallowa 11.6.2006 13:39

Re: Teď se zase omlouvám já...

Tykání beru R^- považuju se rovněž za pravidelného návštěvníka Zvířetníku,čtu ho denně:-)!

tojefuk 9.6.2006 15:03

Re: Re: LídoŠ, tojefuku!

Já myslel, že recepty z Mlsotníku jsou k volnému použití.

Fallowo, ten verš náš mladej zná, zatím zabírá spíš cesta na Okoř! Nemůžu poněm chtít víc, než do té prťavé hlavy vleze. Zatím z něho furt padají doplňující otázky na světýlka.

tojefuk 9.6.2006 14:50

Re: LídoŠ, tojefuku!

Děkuju, ale to je akce na půl dne! Na to nemám nervy, dám si radši buřta! Ten prstík - stačí vlastnoústně olíznutý nebo je potřeba rejžák?

tojefuk 9.6.2006 14:59

Re: LídoŠ, tojefuku!

Řekni tátovi, že slušný jelen od srpna do ledna nosí na hlavě osm a víc kilové paroží, pak se divit nebude!

Lucka 9.6.2006 17:24

Tojefuku,

on se nedivil ani tak tomu zranění jako pouhému mému tvrzení, že jelen opravdu může napadnout člověka.. Myslím, že by to od tohoto, na pohled tak mírumilovného, zvířátka vůbec nečekal;-)

JoVo 9.6.2006 13:18

AIDA, MIRKA-HOUSTON,POSSUM a OSTATNÍ MLSOTNÍCI.

:-DJsme rádi, že vám všem chutnalo.;-D Díky za zveřejnění na :

http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=22863 

:-PVšem Mlsotníkům, i ostatním ,hodně dobrého papáníčka pro mlsné jazýčky!;-P

aida 9.6.2006 14:20

Re: AIDA, MIRKA-HOUSTON,POSSUM a OSTATNÍ MLSOTNÍCI.

Ještě tam přidejte i jiné Vaše lahůdky, dobrých receptů není nikdy dost.:-)

aida 9.6.2006 14:21

Re: Re: AIDA, MIRKA-HOUSTON,POSSUM a OSTATNÍ MLSOTNÍCI.

...hlavně na cukety...