Diskuse
MLSOTNÍK: Nakládaný hermelín, utopenci a jiné mňamky
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
zana
Karolínooo
volám hlasem hlasitým a vyčítavým - to je těžký, já taky přebejvám z většiny šatstva ... bych potřebovala každej den smět ujít těch dvacet kiláků, pak bych vypadala jako člověk
Magor Mgr. etc.
Ta hermellinova specialita pripomina bavorske obatzte,
hermelinu ovsem neni skoda, ale koupite-li skutecny camembert , pochazejici z Normandie ( u nas u Lidla, Kauflandu) pak zkuste obatzte. V teple umisteny syr za nekolik hodin dozraje. Nakrajite na kosticky, stejne mnozstvi vychlazeneho masla take nakrajet, do toho 250 g tvarohu s 20% tuku, jednu mensi cibulku opravdu nadrobno nakrajet,lzicku ostre papriky, pul lzicky soli, trochu mleteho bileho pepre a vse (umytou rukou) prohnatatat az vznikne stejnobarevna hmota.
Serviruje se s cerstvym chlebem, ozdobi kolecky cibule, predtim oplachnute octem, pak vodou a odkapane, tim ztrati ta cibule tu palcivost. Navrch oprasime troskou papriky, muzeme zapichnout slane tycinky
zana
Re: Ta hermellinova specialita pripomina bavorske obatzte,
hmm- taky nezní špatně
Fallowa
Tedy dámy,
nedalo mi to a vzpomněla jsem si na komentáře TJF - ten by z těch zeleninových pomazánek,lilku,cuketek a zátaru moc radosti neměl
,ale utopenci by ho jistě potěšili!
Hana W
LILEK recept na pomazanku
Ozkouseno - Baba ganoush - stredovychodni pomazanka. A - vsimnete si, je to relativne dietni.
Predehrat troubu na 200 st. C. Jeden vetsi lilek propichejte na nekolika mistech vidlickou, aby mohla uchazet para. S lilkem sup do trouby tak na 40 -45 minut. Lepsi je to na necem s mrizkou, aby se to zespoda nepripalovalo, neni-li mrizka, potrit plech krapet olejem a lilek tu a tam obratit. Mekky upeceny lilek nechame krapet vystydnout, pak vydlabeme duzinu a roznahname ji vidlickou na kasi. Pridame asi 3 strouzky cesneku rozetrene se soli, ctvrt hrnku citronove stavy a dost jemne usekane zelene petrzelky.
No a ted prijde to moje vareni - kdyz neni TO, tak to nahradime ONIM. Tradicne se do toho da spetka mleteho rimskeho kminu - cumin (v zadnem pripade ne cesky kmin). Neni-li po ruce, pominem, a misto toho pridame neco bileho mleteho pepre. Tradicni recept tez vola po pridani asi ctvrt hrnku tahini - to je pasta ze sezamovych zrnicek. Nebojte, kdyz je nedostupna, tak zakapnout krapet tmavym sezamovym olejem, a neni-li ani ten po ruce, tak baba ganoush taky bude k jidlu. Pripadne mozno pridat neco bileho jogurtu (je-li prilis tekuty, nutno nechat odkapat).
Pouziti: dame do misky, zakapneme olivovym olejem a nakrajime tycinky z paprik, cuket, mrkve a jine zeleniny, prip. i z otoustovane pity, namacime do pomazanky a chroustame. Vyborne taky jako pomazanka na sendvice prolozene cervenyma paprikama nebo kapiema, salatem, pripadne trochou masicka.
Variace: (1) Kdyz se venku griluje, tak hodit lilek na gril asi na15 minut. Pak dopect v troube. (2) Upeceny lilek rozmixovat s kapiema - a vsim ostatnim. Je-li libo neco paliveho - nezaskodi.
zkumavka
Všechno jsem to přečetla,
jen bych měla ještě malou poznámčičku.Máme dnes oslavu,jak píšu vedle.Trávím teď čas na chalupě,přece mám jarmaru plnou věcí,tak s tím nebudu dělat vědu,něco se dozajista najde..! Nenajde.Zjistila sem,že vše je mi jaxi těsné až tak,že by mě to překouslo v pase.Vydala jsem se do své oblíbené prodejny přes celou Prahu.To,co by mi bylo,bylo doslova strašný!! Tak sem si musela vzít gatě,co nesmim nic vzít do huby..Prostě v tech velikostech,co bych se cítila dobře,v těch nemůžu mezi lidi.Utěšuje mne jen,že "ten kvalitní člověk,ten je uvnitř",ostatní je jen obal.Tak sem v pohodě. Hezký den,vespolek !!
zkumavka
Všechno jsem to přečetla,
měla jsem starost udržet sliny v hubě..pardón,ale to nejde jinak..Tak sem si to vytiskla a budu dělat divy divoucí.
Hana W
Ohledne jazyka
Mivala jsem moc rada jazyk uzeny anebo vareny s krenem - pripadne v te polske omacce. tady se uzeny jazyk nedostane, ale syrovy obcas jo - hlavne v mexicke casti supermarketu. A je to levny. tak jsem kdysi jeden koupila, uvarila a nabidla na 3 (!!) ruzne zpusoby a Chet, ktery sni vse, co se mu predlozi (krome fazoli, na ktere je alergicky), toto teda nemusel. A varit to jenom prosebe - to mi zato nestoji.
A jeste se musim pochlubit - asi pred 3 tydny jsme byli v Charlotte (Sev. karolina) a zastavili jsme se v ethiopske restauraci a dala jsem si ethiopsky tatarak. Trochu jine od klasickeho ceskeho, ale dobre. prislo to uz okorenene - ne sice harisou, ale necim zvanym berbere, a ne s topinkama s cesnekem, ale s takovou mekkou jakoby velikou palacinkou. K udivu kamaradu, kteri tam s nama byli, jsem to prezila bez uhony.
Jakub S.
Ahoj, hermelín aji utopenci, to je moc pro mě.
Udělám a podám zprávu, bezva. Krásné inspirace...
Hana W
Jo, a jeste abych nezapomnela
vyborne receptiky. Ja jsem ted nedavno podobnym zpusobem udelala balkansky syr - z duvode nize uvedenych.
Velká kočka
Tak nevím....
Právě jsem napsala dlouhý komentář k dnešnímu Mlsotníku a k diskuzi kolem a někam to uletělo, tak to vem čert. Jenom jsem chtěla poznamenat, že moje maminka vařila neuzený hovězí jazyk s polskou omáčkou, ve které byly mandle, hrozinky a rybízová marmeláda. Už jsem asi recept zapomněla, 15 let jsem nejedla maso ale nějak jsem ve stáří potřebovala jíst jako za mlada a zase maso jím. Vyhýbám se jenom vepřovému.
Horší je že můj vyzáblý a viditelně hladový psí mladík odmítá žrát rýži s mrkví už druhý den a kouká na mne vyčítavým okem když sama něco jím. Nevím jestli mu mám podat jeho obvyklou stravu. Už průjem nemá, ale taky nic nežere tak z čeho by jej měl, ne? Já když ho vidím začínám propadat panice, okamžitě se mi vrátí ty měsíce boje o Einsteina a nedokážu se chovat racionálně. Garyk se nechová jako nemocný pes, venku je naprosto normální. Doma pospává ale někde síly nabrat musí když nežere. A nebo si to špatně vysvětluji? Co byste mi radili (předpokládám že i muži mají k tomu co říci)?
Hana W
Re: Tak nevím....
Ahojky, Velka Kocko: Vzhledem k tomu, ze uz neprujmuje, tak bych ho postupne davala na obvyklou stravu. Zamichej mu do ryze nebo dej mu bokem trochu toho, co normalne ji. Kdyz mu nic nebude, tak priste dat vic. A koukej na to, aby mel dost vody. Vsak mu zas bude dobre? Cetlas v internetovem tisku, jak vichrice ponicila tvoje Chrudimsko?
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz