22.5.2024 | Svátek má Emil


Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 19.4.2024 15:56

Liko díky za zajímavý článek.

Maminka mi vyprávěla, jak se radovala, jakou si z porodnice přinesla krásnou holčičku, která ale během několka dnů zežloutla (asi kojenecká žloutenka). Jak jsem byla léčená nevím, ale maminka mě pak dlouho musela na doporučení dr. krmit hlavně vařenou mrkvičku. Po čase jsem protestovala tak, že když můj o rok starší bratr dostal něco jiného, já svůj talíř odstrčila, prstíčkem ukázala na bratrův a prohlásila „cidují“ (chci druhý). No časem jsem se i toho cidují dočkala a na mrkev rozhodně nezanevřela.:-)

M. Crossette 19.4.2024 16:00

Jo a včera jsem dělala k večeři zelnou pizzu. Měla jsem stále půlku hlávky od knedlo-vepřo a vzpomněla si na tenhle bezva recept. A také už rychle mizí moje kvašené zelí, které se nakonec přeci jen rozjelo. Nijak bouřlivě, ale trvalé bublinky a teď už jsou sklenice zavíčkované v lednici, aby dál nekvasilo.

L. Lika 19.4.2024 19:46

Maričko, ať žije zelí - a to doslova, kvašené žije R^ Nechtěla jsem se dřív ptát po jeho osudu, tak jsem ráda :-)

M. Crossette 19.4.2024 20:17

Liko, poslední večeři před odjezdem návštěvy manžel dovezl dvě různé velké pizzy a já k nim udělala salát právě z kvašeného zelí, jak ho my jíme nejraději. Pro jistotu jsem zelí propláchla o trochu víc, než pro nás (nejen kvůli nálevu:-), ale hlavně ho "odsolit"). Přidala jsem jen drobně pokrájenou cibuli a trochu oleje. Přátelé tedy předem odsouhlasili "moje doma kvašené" zelí vyzkoušet (po popisu jak vznikalo) . Teplé, dušené k vepřovému jim moc chutnalo už loni. Salát měl též úspěch a ráno hlásili, že následky kvašeného zelí neměli a v pohodě odjeli :-).

L. Lika 20.4.2024 7:50

Maričko, připomněla jsi mi s tím salátem velmi oblíbenou pochoutku na lodi: salát z kvašeného zelí - jen jsem scedila šťávu (jsou tací, kdo ji s chutí vypijí, třeba i naředěnou vodou), do zelí přidala dobrý oliv. olej a jemně nakrájenou cibuli. Žádná sůl a cukr jen pro zájemce do jeho misky. Udělala jsem ho hodně a co se nesnědlo hned, zůstalo v kuchyňce do druhého dne, tj. v teple. A salát byl ještě lepší, cibule se "oblomila" a celé se to krásně chuťově propojilo a zjemnilo. Kvašené zelí je prostě super a jsem ráda, že šíříš jeho slávu i u vás :-)